Προς το περιεχόμενο

Vintage synths? ξανασκεφτείτε το.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ομολογώ πως έχω αδυναμία στα παλιά synthesizers και drumachines και έχω μαζέψει αρκετά την τελευταία 15 ετια.

 

Όμως θα πρέπει να ομολογήσω και να παράλληλα να προειδοποιήσω όσους σκέφτονται να αγοράσουν ένα παλιό όργανο,  ότι  μαζί με αυτά δεν παίρνεις μόνο τον καλό ζεστό και fat ήχο, αλλά και πολλά προβλήματα!

 

Έχουμε και λέμε (απο αυτά που έχω στην κατοχή μου)

1. Το korg polysix αφού επέζησε απο την διαρροή της μπατΡιας σταμάτησαν να παίζουν αρκετά πλήκτρα απο το πληκτρολόγιο ( χρειάζονται άλλαγη ή επισκευή τα rubber contacts)

2. Το juno106  εδώ και μερικούς μήνες άρχισε  να κάνει διάφορα χρουτς χρατς απο τα outputs και μάλλον πάω για voice chips (πάντως για να πω την αλήθεια το έχω απο το 1999 χωρίς να έχει παρουσιάσει πρόβλημα μέχρι πρότινος)

3. ΣΤο juno 60 δεν δουλεύει το Lfo triig και μερικές φορές κάποια πλήκτρα κάνουν double trigger

4. Το cs01 ξαφνικά εδώ και δυο μήνες αρνείται να παράξει τον παραμικρό ήχο.

5. Το mc 202 φτου φτου ευτυχώς δουλεύει τέλεια (να λέμε και τα καλά)

 

Αφορμή για το πόστ στάθηκε η σημερινή δυσλειτουργία του SH101. Έκατσα να παίξω λίγο μαζί του και αφού έγραψα κάποιες νότες στο seq πάτησα play και ...τίποτα. Παράλληλα στο mixer η square κυματομορφη σχεδόν χάθηκε (ακούγεται πολύ λίγο). Και όλα αυτά ενώ πριν απο ένα χρόνο του είχα κάνει service με σχεδόν τα ίδια συμπτώματα και έκτοτε λειτουργούσε φανταστικά.

 

Έλεος πια , κάθε χρόνο service? έτσι είναι και για εσάς παιδιά η ιστορία με τα παλιά όργανα ή ήμουν άτυχος - άστοχους στις αγορές μου?

Και λέω δεν τα πουλάς όλα να το γυρίσεις ITB , να ησυχάσεις?

Απο την άλλη το hardware είναι hardware...

 

Ps: μπορείτε αν θέλετε να γράψετε και τις δικές σας εμπειρίες με παλιά όργανα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 58
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Εγω τα πιο παλια οργανα που εχω ειναι μονο ψηφιακα και ενα αναλογικο, το Korg Poly-800 του 1985 το οποιο δεν ξερω αν παιζει καν πλεον, εχω χασει τον μετασχηματιστη για το ρευμα και δεν μπορω να τσεκαρω. Τελευταια φορα παντως ειχαν ψιλοχυθει και κατι μπαταριες μεσα (επαιζε και με μπαταριες) και ειναι αγνωστο αν οντως δουλευει ακομα.

 

Το αλλο ειναι το Yamaha DX21 απο την ιδια περιοδο το οποιο θελει service στα πληκτρα. Το Korg Symphony Module παιζει ακομα μια χαρα, αν και ειναι του 1989. Τελος το Yamaha SY55 θελει κι αυτο service στα πληκτρα και στις εξοδους του γιατι ακουγεται μονο απο το ενα καναλι. Το μονο που ισως φτιαξω καποτε ειναι το DX21 κι αυτο για συναισθηματικους λογους επειδη ηταν το πρωτο μου synth. Mη ξεχασω και το SY77 βεβαια που ειναι αψογο και καθεται στο κεντρο του setup μου.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με αυτά δεν παίρνεις μόνο τον καλό ζεστό και fat ήχο, αλλά και πολλά προβλήματα!

 

Αυτο ισχύει. Βεβαια, με με περίπου 10 αναλογικα να βγαίνουν το χρονο :P δε βλέπω και τόσο την ανάγκη να παει καποιος σε παλιό όργανο, αν δε το θέλει για συλλογή...

 

Υπάρχουν ενα σωρο καινούρια μηχανήματα, ή συνδυασμοι αυτών που μπορούν να προσφερουν οσο ζεστο, αναλογκ κτλ ήχο θελει κάποιος.

 

Πλέον βρίσκεις ακομα και το MS20 καινουριο σε μιση τιμή απ'οτι παιζει μεταχειρισμένο 30+ετιας στο νοιζ ::)

 

Φυσικά πάντα εξαιρούνται περιπτώσεις που καποιος θελει ΑΚΡΙΒΩΣ το συγκεκριμένο ήχο του Juno κτλ, αλλα ας μη γελιόμαστε, λιγοι ειναι αυτοι που πηραν με αυτο το σκεπτικο ενα Juno.

 

Προσωπικά αγαπημένα, τα Vermona Monolancet και Perfourmer, που σε πολυ λογικες τιμες, εγγύηση και υποστηριξη απο την εταιρεια βγαζουν πολυ βιντατζίλα ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για κάποον που γνωρίζει 5 βασικά πράγματα περί πλήκτρων & ηλεκτρονικών είναι προβλέψιμες κάποιες φθορές, από εκεί και πέρα τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η χρήση του μηχανήματος που έχει γίνει : τρόπος & ώρες.

 

πχ ένα Korg M1 στο κουτί από το 1988 που δεν έχει ανοιχτεί ποτέ εώς σήμερα, είναι λογικό να χάσει όλα τα presets και να κάνει leak η μπαταρία στη πλακέτα και να κάνει ζημιά. Το ίδιο ισχύει για όλα τα synth που έχουν μπαταρίες τύπου ρολογιού, για να κρατάνε τα presets στη μνήμη.

 

Επίσης ένα Trinity του 1995 σε studio μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ένα Kronos 2ετίας που δουλεύει 5ήμερο (λέμε τώρα) 8άωρα σε σκυλάδικο.

 

Αυτά λίγο γενικά.

 

Από εκεί και πέρα εάν παρακολουθείς και 5-10 τεχνικά θέματα σε forums, ξέρεις πάνω-κάτω χρονολογικά τι ζημιά θα σου βγάλει το κάθε όργανο, οπότε το περιμένεις... να σου ρθει όπο νά ναι....

 

Νομίζω το χειρότερο είναι η αναπαλαίωση, όσο το παλιότερο το μηχάνημα τόσο το χειρότερο και ακριβότερο, αλλά από κάποιο σημεία και έπειτα δεν δουλεύονται σε live, υπάρχουν μόνο για συναισθηματικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

 

Τέλος υπάρχει και η Planned Obsolescence...

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Φυσικά πάντα εξαιρούνται περιπτώσεις που καποιος θελει ΑΚΡΙΒΩΣ το συγκεκριμένο ήχο του Juno κτλ, αλλα ας μη γελιόμαστε, λιγοι ειναι αυτοι που πηραν με αυτο το σκεπτικο ενα Juno.

 

Neeq ευτυχώς ή δυστυχώς ειμαι ένας απο αυτούς. Έχω ένα....θεματακι σε ότι αφορά στον ήχο των συγκεκριμένων roland γι αυτο πηρα τα original.

 

Κατα τα αλλα δεν διαφωνώ με όσα λες παραπάνω , ιδίως για το ms 20 .Αν ήθελα τον ήχο του συγκεκριμένου synth θα έπαιρνα το ms20mini.

 

Για τον ήχο όμως των juno και του 101 δεν υπήρχε, τουλάχιστον όταν εγω τα αγόρασα , κάτι αντίστοιχο σε modern synth. Παρά τα όσα προβλήματα που παρουσίασαν , κατα 99,9% πάλι θα τα αγόραζα.

 

Απλα απο την μεριά μου ,έπειτα απο την δικη μου σχέση (για μην πω εμπειρία) με αυτα τα οργανα, οφείλω να προειδοποίησω οποίον σκέφτεται να αγοράσει για πρώτη φορα παλιό όργανο να έχει όλα τα παραπάνω υπόψη του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε διαφωνω Hysplex, ούτε λέω ότι όλοι αγοραζουν παλιά συνθς λόγω κάποιου hype. Ας πουμε για το 101, ναι, ακομα δεν ξέρω αν εχει βγει παρόμοιο. Το Microbrute ειναι πολυ κοντα απο ταλαντωτες, αλλα του λείπει το noise osc πχ.

 

Απλά είναι αυτο ρε γαμωτο, που πρεπει να παραγγείλεις ανταλλακτικά από του διαόλου τη μανα, και πότε θα ερθουν και πόσο θα τα πληρωσεις, και ποιος θα τα περάσει κτλ κτλ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για την περίπτωση του Juno υπάρχει ένα καταπληκτικό plugin, το TAL-U-NO-LX

 

 

http://kunz.corrupt.ch/products/tal-u-no-lx

 

 

Είναι εντυπωσιακά όμοιο με το hardware, όπως μπορείς να δεις εδώ:

 

 

 

 

  Γενικότερα, το μεγάλο πρόβλημα IMHO εκτός της παλαιότητας είναι και οι τιμές. Αν έχεις "κληρονομήσει" μηχανήματα έχει καλώς, διαφορετικά για λόγους πέρα από συλλεκτικότητα ή prestige δεν υπάρχει για μένα πρακτική λογική να κινηθείς σε μηχανήματα 20ετίας+. Σαφώς υπάρχουν λύσεις τόσο hardware όσο και software σε καινούργια μηχανήματα. Βέβαια γούστα είναι αυτά, περί ορέξεως, γεμιστά με κιμά ή χωρίς  ;D ;D ;D κλπ κλπ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο mr Togu, εχει κάνει επίσης απιστευτη δουλεια και για το Sh-101, με το

Tal-Bassline 101

 

Επίσης το φίλτρο και το chorus που δινει δωρεαν, είναι από τα καλυτερα plugins που μπορεις να βρεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι εντυπωσιακά όμοιο με το hardware, όπως μπορείς να δεις εδώ:

 

Μονο εγω βρισκω καποιες διαφορες στον ηχο ή ειναι ιδεα μου;

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιες διαφορές υπάρχουν, πιθανών κάποιες να βελτιώνονται με πιο προσεκτική ρύθμιση, αλλά το πόσο κοντά είναι στα περισσότερα patch είναι εντυπωσιακό, φυσικά όποιος δεν του κάνει δεν του κάνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου