Προς το περιεχόμενο

Ιδέες για το 7εndεr Normal Channel


alderbody

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στους κλασσικούς 7εndεr ενισχυτές (Twin, Super, Deluxe κλπ) με τα δυο "κανάλια", πολλές φορές το Normal δεν το χρησιμοποιούμε πολύ.

 

Δεδομένου οτι έχει κι αυτό ..."ψυχή", μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ποικιλοτρόπως.

 

Σίγουρα οι εσωτερικές επεμβάσεις στο κύκλωμα (a.k.a μόντες) μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε πολλά, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί ανα πάσα στιγμή να κάνει ο μέσος χρήστης.

Για παράδειγμα, στον δικό μου είχα αλλάξει το tonestack σε tweed Bassman style, δίνοντας μια νότα tweedίλας στον ήχο, ενώ παράλληλα του είχα δώσει και reverb.

...παρόλα αυτά, και πάλι στο άλλο παίζω...  :)

Οπότε ξαναέκανα το Normal "ξερό" (χωρίς reverb)...

 

Γι' αυτό λοιπόν θα σας θυμίσω καναδυό κόλπα που αξιοποιούν το Normal, χωρίς ξεβιδώματα και κολλητήρια.

 

 

Το πρώτο έχει να κάνει με την ίδια τη φιλοσοφία κατασκευής αυτών των ενισχυτών.

Η θεωρία λέει οτι όταν οι κάθοδοι δυο τριόδων είναι συνδεδεμένες στην ίδια αντίσταση, η τιμή της πρέπει να πέσει περίπου στο μισό για να επιτευχθεί ίδιο bias με το αν ήταν μόνες τους.

Έτσι ο Μέγας Leo (γνωστός θιασώτης της ...οικονομίας) σύνδεσε τις καθόδους του δευτέρου σταδίου και των δυο καναλιών πάνω στο ίδιο δίκτυο πυκνωτή/αντίστασης, μειώνοντας στο μισό περίπου την τιμή της, δηλαδή 820Ω αντί για τα κλασσικά 1500Ω (δείτε στο σχέδιο τα σκιασμένα με ροζ μέρη).

Cathodebypassresistors_zpsf55e5d28.jpg

 

Αυτό λοιπόν εξηγεί μια "μόντα" που λίγο-πολύ ξέρουμε όλοι, σύμφωνα με την οποία αν αφαιρέσουμε τελείως την πρώτη προενισχύτρια (V1) που έχει να κάνει εξολοκλήρου με το Normal Channel, βλέπουμε μια ελαφρά αύξηση στο gain του "Vibrato Channel".

NoV1_Back_zps85b81476.jpg

Αφαιρώντας την πρώτη λάμπα, η τρίοδος της άλλης χρησιμοποιεί μόνη της την αντίσταση (820 αντί για ~1.5Κ που "έβλεπε" πριν), αλλάζει το bias και αυξάνεται το gain.

 

Απ΄την άλλη, αν σε ένα τέτοιο κύκλωμα στη θέση 1 βάλουμε μια 12AT7 αντί για 12ΑΧ7, η ΑΤ θα τραβάει περισσότερο ρεύμα και το "Vibrato Channel" θα χάσει σε gain. Μια 12ΑΥ7 θεωρητικά κάθεται καλύτερα, αλλά στον δικό μου μπορώ να πω οτι οποιαδήποτε λυχνία στη θέση 1 κλέβει ρεύμα απο το άλλο κανάλι.

Γι' αυτό και την έβγαλα...

 

Αλλά δοκίμασα και κάτι άλλο (με βγαλμένη την πρώτη λάμπα). Δείτε:

NoV1_Front_zps01326f3c.jpg

Το σήμα μου μπαίνει στο Jack 1 του Normal και με ένα καλώδιο πάει απο το Normal 2 στο Vibrato 1.

Inputs_zpsff377572.jpg

Μ' αυτό τον τρόπο αναγκάζω το σήμα να περάσει επιπλέον και απο τις δυο 68Κ αντιστάσεις του διαιρέτη, ρίχνοντας λίγο το επίπεδό του, γεγονός που μεταφράζεται ως μια "γλύκα" στο αυτί. Σε ένα Bright γενικώς Setup, ίσως αυτό να γλυκάνει λίγο τα πράματα...

Τόνισα οτι η V1 πρέπει να είναι βγαλμένη γιατί αν είναι συνδεδεμένη, το αποτέλεσμα είναι λίγο διαφορετικό, ιδίως αν πειράξεις τα controls.

 

 

Μια εξίσου γνωστή και χρήσιμη "εξωτερική μόντα" είναι η ιδέα ενός (Φινλανδού νομίζω) ονόματι Sampo Kolkki, ο οποίος χρησιμοποίησε το Normal για τον έλεγχο του reverb κάνοντας κάτι πολύ εύκολο.

Αποσύνδεσε απο το πίσω panel το RCA Jack που λέει "Reverb Output" και με ένα καλώδιο απο RCA σε phone plug (Ελληνιστί καρφί) το σύνδεσε σε μια απ τις εισόδους του Normal.

Sampo_back_zpsa5d7fe91.jpg

Sampo_front_zpsd175a96f.jpg

Έτσι, πλέον όλα τα controls του Normal αφορούν στο reverb, με το Volume να παίζει κατα κάποιο τρόπο το ρόλο του Dwell και τα EQs να ρυθμίζουν το Tone. Σημειωτέον οτι το παραδοσιακό κουμπί του Reverb δεν θα λειτουργεί.

 

Στη φωτογραφία φαίνεται η απολύτως γρήγορη/πρόχειρη λύση. Για καλύτερα αποτελέσματα καλό θα είναι να βρείτε ενα μεγάλο καλώδιο που να ξεκινά με RCA Jack απο το reverb tank και να καταλήγει στην είσοδο με ένα βύσμα "καρφί", χωρίς άλλες ενώσεις και αντάπτορες.

 

 

...Καμιά άλλη ιδέα, κανείς?   8)

wood matters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα.. εστω οτι εχουμε ενα Α-Β box και Α normal ch.  B vibrato ch....θα δουλευε ?

 

Βέβαια, γιατί θα είναι σαν να βάζεις το βύσμα σου μια στο ένα και μια στο άλλο...

 

wood matters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο AlderBody, ωραία μοντα, θα το δοκιμάσω στον Music Man να δω εάν “λειτουργεί”. 8)

 

Ποιό, αυτο με το reverb ή το άλλο?  ;)

wood matters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό με το reverb.

Το άλλο δεν μπορώ να το εφαρμόσω γιατί ο ΜusicΜan δυστυχώς, ή ευτυχώς, έχει solid state προενίσχυση.

 

Rest in Peace, Rest in Polaris!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου