Προς το περιεχόμενο

Ενημέρωση για την προφύλαξη της ακοής


Stoyo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας, προσφάτως μετά από έκθεση σε υψηλής έντασης μουσική για αρκετά λεπτά κάθε μέρα και για μερικές μέρες, απέκτησα μια δυσάρεστη "συντροφιά" στο αυτί μου, μια εμβοή υψηλής συχνότητας που μακολουθεί ολημερίς... συνοδευόμενη από μερική/μικρή απώλεια υψηλών συχνοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσω την κρυστάλινη αίσθηση της μουσικής και γενικά όλοι οι ήχοι ακούγονται πιο μουντοί.

 

Το χειρότερο; Η ζημιά στο ακουστικό νεύρο ΔΕΝ επιδιορθώνεται (υπάρχει πιθανότητα μείωσης ή εξάλειψης εφ'όσον ξεκινήσει θεραπεία το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που προκλήθηκε η βλάβη - ιδανικά εντός 24 ωρών). Εν ολίγοις η ακοή θα μειωθεί εφ'όρου ζωής, προσέχουμε για να έχουμε.

 

Με αφορμή αυτό το γεγονός σκέφτηκα να γράψω ένα θέμα για την προφύλαξη της ακοής μας, πράγμα καίριας σημασίας, ειδικά για όσους ασχολούνται με μουσική. Παρ'όλ'αυτά δε βρήκα να υπάρχει ενότητα με θέμα την υγεία και δε ξέρω αν αναφέρεται πουθενά κάτι παρόμοιο (δε έψαξα κιόλας). Θα ήθελα να προτείνω να δημιουργηθεί ένα sticky θέμα σε αρκετά εμφανές σημείο ώστε να ενημερώνονται όλοι για το πως μπορούν να αποφύγουν τέτοιες ΜΗ αναστρέψιμες συνέπειες.

 

Προσωπικά το θεωρώ το σημαντικότερο θέμα - πλέον - σε ένα μουσικό φόρουμ και θα πρότεινα να υπάρχει sticky σε μέρος που εσείς πιστεύεται θα είναι πιο χρήσιμο. Εγώ θα το έβαζα σε κάθε θεματική ενότητα ακριβώς πάνω από το τελευταίο καινούργιο θέμα (τέρμα κάτω στα sticky).

 

Δε θα πω περισσότερα για να μη κουράσω απλά για να καταλάβετε περίπου την αίσθηση, πατήστε να ακούσετε "Sensorineural hearing loss (mild)" εδώ:

www.hear-it.org/Impressions-of-hearing-loss-and-Tinnitus-

 

Την επόμενη φορά πριν βάλετε την ένταση στο τέρμα, ξανασκεφτείτε το ή αλλιώς μαζέψτε χρήματα για να αγοράσετε κάνα EQ ή κάποιο Treble Booster! :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Να συμπληρώσω, αποφύγετε τους κανιβάλους συνεργάτες- ιδιαίτερα τους ντράμερ που βαράνε του σκοτωμού. Είναι θάνατος για τα αυτιά.

 

Πάντα μαζί ωτοασπίδες. Λύση εκτάκτου ανάγκης: Χαρτοπετσέτα- κόβει αρκετά και σε έκτακτες περιστάσεις σώζει.

 

Θα το ξαναπώ, μακριά από μπάντες/  μουσικούς που βαράνε του σκοτωμού. Είναι έγκλημα για τα αυτιά μας (και κατ' επέκταση και για τα χέρια μας).

 

Τώρα αν σας λένε ότι το ροκ «παίζεται δυνατά» και το «μέταλ δυνατότερα», μπράβο, αλλά ας κουφαθούν μόνοι τους.   

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να συμπληρώσω, αποφύγετε τους κανιβάλους συνεργάτες- ιδιαίτερα τους ντράμερ που βαράνε του σκοτωμού.

http://www.bbc.com/news/world-asia-29928698

Σωστά...ειδικά εάν βάζουν και άλλους να βαράνε επίσης...Τι άλλο θα δούμε Θεέ μου απο τους drummers!

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα,

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει δευτερευόντως και σε σημαντική επιβάρυνση τόσο σε ψυχολογικό (στρές) όσο και σε γνωστικό επίπεδο (προσοχή - μνήμη κτλ). Δυστυχώς ο επιπολασμός είναι αρκετά μεγάλος (συχνότητα στο σύνολο του πληθυσμού): 3 - 10% ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης.

Η επικρατούσα αντίληψη στην νευροεπιστήμη είναι οτι η αίσθηση της εμβοής οφείλεται σε μια αναδιοργάνωση του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου που γεννάται (ξεκινά) λόγω βλάβης στο ακουστικό νεύρο. Συγκεκριμένα, σε φυσιολογική λειτουργία όταν ακούμε μια συχνότητα (πχ 1000 Hz) o εγκέφαλός μας στέλνει σήμα στα 1100hz και τα 900Hz το οποίο χρησιμοποιείται για να σιγάσει τις διπλανές συχνότητες. Αν όμως μια συχνότητα (πχ 1000 δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με την σωστή ένταση λόγω βλάβης στο ακουστικό νεύρο ή το εσωτερικό αφτί, τότε θα στέλνει χαμηλότερο σήμα σίγασης στις διπλανές συχνότητες. Αυτό προκαλεί την δυνατότερη ενεργοποίηση των νευρόνων αυτών και άρα την αίσθηση της ακοής σε στις συχνότητες που αυτοί αντιπροσωπεύουν.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδεκτές θεραπείες ωστόσο υπάρχουν προτάσεις για παρεμβάσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την διαδικασία αναδιοργάνωσης που ανέφερα ποιο πάνω. Γνωρίζω επίσης οτι αυτήν την περίοδο γίνεται μια κλινική μελέτη για μια προτεινόμενη θεραπεία - παρέμβαση που αφορά μόνο τα άτομα που πάσχουν απο τονικές εμβοές (αυτές που έχουν σταθερή συχνότητα) και προσφέρει μεσο-χρόνια ανακούφιση (6 μήνες μάλλον) αλλά μπορεί να επαναληφθεί ξανα και ξανα ανέξοδα.

http://www.pnas.org/content/107/3/1207.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942518/

Το έχω ψάξει και ίσως στείλω κι ένα αρθράκι και για το noiz μόλις βρώ χρόνο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα εχουμε ξαναπει και ξαναγραψει αυτα στο παρελθον με αναλογα thread και  μπραβο που τα αναφέρετε προς γνωση, υπενθύμιση και συμμορφωση.

  Για το καλό ολων μας.

 

 

O Influencer Των Συνθεσάιζερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι αλήθεια πως και η ψυχολογική επιβάρυνση είναι αρκετή παρ'όλο που η ζημιά ήταν σχετικά μικρή. Ειδικά τις πρώτες μέρες και με τη συνειδητοποίηση πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και πως για τις επόμενες 10ετίες μου - φτου μου ζωή να'χω/σκόρδα - η μουσική θα είναι πιο μουντή και τη νύχτα και πολλές φορές και τη μέρα ακόμα θα μου κάνει παρέα ένα βουητό... Κουμπώνω κάτι χάπια με κορτιζόνη αλλά άργησα περίπου βδομάδα να πάω στο γιατρό οπότε η δράση πιστεύω θα είναι πολύ μειωμένη.

 

Όσο σκέφτομαι τις φορές που έβγαινα από πρόβες και βουίζαν/βουλώνανε τα αυτιά μου για κάνα 2ωρο και τις εντάσεις που άκουγα καθημερινώς μουσική... :'(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Ξέρω αρκετές περιπτώσεις μουσικών πάντως με το ίδιο πρόβλημα όπου τα πράγματα βελτιώθηκαν με τον καιρό, μην τα βάφεις μαύρα κατευθείαν.  Ο κύκλος υπερβολικής έκθεσης - προσωρινής υποχώρησης ακοης - λοιπών προβλημάτων όπως εμβοες,  ειναι κάτι που εξελίσσεται σε μήνες και σε χρόνια, οχι απαραίτητα σε μέρες μόνο. Πρόσεχε από δω και πέρα και υπομονή.  Εγώ είχα το ίδιο θέμα λόγω θορύβου και αϋπνίας από τη φασαρία ένα καλοκαίρι και έκανε εβδομάδες, αλλά τελικά πέρασε..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου