Προς το περιεχόμενο

Κακό live - Πώς το αντιμετωπίζετε;


mustafank

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κακό live είναι πολύ αόριστος όρος γιατί η "ποιότητα" της εμφάνισης εξαρτάται άμεσα από τον παρατηρητή. Παραθέτω μερικές υποπεριπτώσεις "κακού live" που προσωπικά μου έχουν τύχει:

 

- Θεωρείς ότι έπαιξες πολύ καλά αλλά η μπάντα, σαν σύνολο, όχι.

 

- Η μπάντα έπαιξε καλά αλλά εσύ δεν είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου.

 

- Θεωρείς ότι έσκισες αλλά μαζεύεις ελάχιστα ή καθόλου θετικά σχόλια.

 

- Θεωρείς ότι έπαιξες άθλια αλλά τα μέλη της μπάντας και το κοινό σου δίνουν ασταμάτητα συγχαρητήρια.

 

- Κάποιοι σου λένε ότι έσπειρες και κάποιοι άλλοι ότι στο προηγούμενο ήσουν καλύτερος.

 

- Κλπ. κλπ. κλπ.

 

Δεδομένων των παραπάνω, θα πρότεινα να μην ξεκινάμε το αυτομαστίγωμα (το 'χω κάνει πολλάκις και συνεχίζω) αν κάτι δε μας άρεσε γενικά ή δε μείναμε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.

 

Σαν μουσικοί, έχουμε ο καθένας τα στάνταρντς του και προσπαθούμε να τα πιάσουμε αλλά και να τα διατηρήσουμε. Το τι στάνταρντς θέτει ο καθένας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο χαρακτήρας, το μουσικό επίπεδο, η εμπειρία, οι στόχοι κλπ.

 

Αν υπάρχει μια τελική επιδίωξη, είναι να καταφέρουμε να παίζουμε χωρίς να προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι σε κάποιον. Προσωπικά θεωρώ ότι όταν, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, μπαίνει η διάθεση/προσπάθεια απόδειξης (κοιτάξτε τι καλός που είμαι), πάει περίπατο η μουσική.

 

Συνεπώς, αυτοκριτική ναι, αυτομαστίγωμα όχι. Αν είσαι μουσικός (είτε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας) και παίζεις ζωντανά, θα έχεις καλές και κακές μέρες. Αυτό είναι δεδομένο και ισχύει για όλους.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 79
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Moderator

 

Πώς τις ξεπεράσατε, ώστε να μην έχετε άγχος για την επόμενη φορά;

 

Πώς αντιμετωπίζετε τυχόν προβλήματα (λάθος νότες, κοκομπλόκο του εξοπλισμου), on stage;

 

 :)

 

Το αλκοόλ πριν το live (σε μικρή ποσότητα, έζι; ) είναι χαλαρωτικό. Ένα ουίσκι, μια μπύρα (αν και φουσκώνει) είναι ότι πρέπει. Ένα όμως, γιατί Γιάννη μου αν είναι περισσότερα, θα έχουμε νέο thread  ;D

 

Βέβαια το απόλυτο χαλαρωτικό είναι, να είσαι τόσο προβαρισμένος, τόσο μελετημένος, που και ανάποδα να σε κρεμάσουν, να παίξεις τα κομμάτια- το ίδιο να ισχύει και για τους συνεργάτες σου.

 

Τώρα... λάθος νότες... ΟΚ άνθρωποι είμαστε μπορεί να φύγει και καμία- δεν είναι για θάνατο. Εξάλλου όπως πολύ σωστά έθιξαν αρκετοί, το τι ακούς εσύ που παίζεις, με αυτό που «ακούει» το «κοινό», το χωρίζουν έτη φωτός. Εκ πείρας θα σου πω ότι οι περισσότεροι δεν «ακούνε»- εξαιρώ τους μουσικούς του ακροατηρίου.

 

 

Πάντως IMHO η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στα live (δυστυχώς) δεν έχει manual. Είναι θέμα εμπειρίας. Όσο παίζεις σε live θα κερδίζεις «παραστάσεις», καθώς θα έρθεις αντιμέτωπος με διάφορα ευτράπελα, οπότε από εκεί θα μάθεις- όπως όλοι μας δηλαδή.

 

Και βέβαια, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε  ;D  

 

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκέψου πως σε κάθε επόμενο live, θα κάνεις νέα λάθη!

 

Το αστείο της υπόθεσης (γιατί σαν αστείο πρέπει να το βλέπεις) είναι πως όσο κι αν έχεις/έχετε προετοιμαστεί, όσο κι αν έχετε διοθρώσει λάθη, όσο κι αν έχετε βελτιώσετε μέρη του κομματιού, θα κάνεις λάθος εκεί που δεν είχες κάνει ποτέ, σε ένα σημείο που παίζεις με κλειστά μάτια για την πλάκα σου, σε ένα σημείο που θα είναι τόσο παιδαριώδες που θα αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να γίνει λάθος. Ε ναι, είναι δυνατόν....

 

 

 

Θα συμφωνησω απόλυτα σε αυτο !!! Συμβαινει και σε εμενα , οσες πρόβες και να κανεις ποτε δεν είσαι ''ετοιμος'' γιατι στο λαιβ θα γινουν λαθη που δεν εχουν γινει ποτε σε προβα !! Δε μπορω να δωσω εξηγηση.Αυτο που σιγουρα βοηθαει απιστευτα ειναι να υπαρχει καλος ηχος, οσο καλυτερος τοσο μικροτερες οι πιθανοτητες για λαθη  8)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην αρχή με ένοιαζε.

Μετά συνειδητοποίησα ότι παίζω punk.  8)  :P

 

 

Είναι τόσο ωραίο να βλέπεις ένα thread που δεν μπορείς να κάνεις quote κάποιον γιατί συμφωνείς στα περισσότερα με τους περισσότερους (αν όχι όλους).

 

Α, και ένα πράγμα που λέω ότι θα κάνω από Δευτέρα.

Να σημειώνω σε ένα κωλόχαρτο που και τι κάνω λάθος για να το μελετήσω ξανά σπίτι / πρόβες. Από Δευτέρα.

 

Επίσης, αν και εμετικά κλισέ, άκρως applicable όμως εν προκειμένω, μάθε να μην χάνεις ΠΟΤΕ αυτό το υπέροχο δάσος για ένα - δύο κωλoδέντρα. 

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

σε ολους τυχαινουν κακα λαιβ, το ξεπερνας και συνεχιζεις. Πανω στο λαιβ θα ανακαλυψεις πολλα πραγματα, και για το παιξιμο σου, και για την μπαντα, για τον ηχο σου και τα μηχανηματα, και τελικα για το τι ειναι μια λαιβ συναυλια.

 

οσον αφορα τα μηχανηματα, ο νομος του μερφυ ειναι η μονη αληθεια! ;D Οτι μπορει να χαλασει, αργα η γρηγορα θα χαλασει. Οι επιλογες εξοπλισμου ειναι πιθανον οτι θα αναθεωρηθουν οταν περνας απο σπιτι/προβα/λαιβ. Εγω κατεληξα στο οτι οσο πιο απλα, τοσο πιο καλα.

 

Ενα λαιβ μπορει να στραβωσει για πολλους λογους. Μπορει να χρειαζεσαι εσυ μελετη, η μπαντα προβες, η μπορει να φταιει κατι εκτος γκρουπ. Γενικως η απελπισια :) δειχνει οτι τα στανταρτ σου ειναι ψηλα, οτι αντιλαμβανεσαι ποσα πραγματα μπορουν να γινουν καλυτερα, οποτε συνηθως ακολουθει ραγδαια βελτιωση. Δεν μπορεις να βελτιωσεις αδυναμιες αν πρωτα δεν τις αντιληφθεις. Και τοσα χρονια που ασχολουμαι με μουσικη δεν εχω συναντησει κανεναν τομεα του να εισαι μουσικος που να μην βελτιωνεται με προσπαθεια και μελετη.

 

στη μουσικη εναλλασσονται high και low στιγμες, ειναι μαλλον ο κανονας παρα η εξαιρεση, οποτε σωστο και το ενα σωστο και το αλλο. Τα δεχεσαι ολα, τα δουλευεις, και μονο καλυτερο μουσικο θα σε κανουν.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις επέστρεψα από το live της μπάντας μου, όπου, αν θέλω να κάνω ειλικρινή αυτοκριτική, έπαιξα χάλια...  :(

 

το πιο βασικο: Τις προβες αν οχι ολες να τις ηχογραφειτε για να ακουτε τις αδυναμιες σας

για να τις διορθωσετε πριν βγειτε να τα παιξετε live,αν γενικα το κατεχετε το παιχτικο και ολο το στησιμο ηχου κλπ.αλλα σας κυριευσε το αγχος επειδη ειναι τα πρωτα σας Live

σε ολους εχει συμβει προχωρας στο επομενα!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μαζι σου,διαρκως ετσι αισθανομαι οταν παιζω.

Αρα οτι και να σου πω μ...κια θα ειναι.

Κι οσο γινονται διαφορα κατα τη διαρκεια του live,τοσο μεγαλωνει αυτο το συναισθημα

και σου φταινε ολα σε σημειο που χανεις την ευχαριστηση και περιμενεις να τελειωσει για να "λυτρωθεις".

Σκεφτεσαι "το γ...σα το κομματι,εσκισα τη μπαντα,αμαν ειναι και καλοι μουσικοι απο κατω και βλεπουν,ρεζιλι,τι δουλεια εχω εδω ;D ;D κλπ κλπ....".

Αμα παιζει τοσο χαλια οσο εσυ και δεν ειναι ευχαριστημενος οπως κι εσυ .... εχει ενα δικιο μπορω να πω.

Μπορειτε να αλλαξετε τηλεφωνα για να του συστησεις τον γιατρο σου.  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ κάποιες φορές σκέφτομαι πως κάποιοι "φαν" έρχονται απο υποχρέωση και είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Οπότε όταν το πρόγραμμα τραβάει πάνω απο το 50% σε απόδοση, κάνουνε τούμπες! ;D

χαχαχαχα σε στυλ "και με την ισοπαλια ειμαστε ευχαριστημενοι"
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο το πραγμα δεν ξεπερνιεται ποτε.

Μαλλον χειροτερευει με τα χρονια.

Η μονη λυση (που εχω βρει εγω) ειναι να εξαρτωμαι οσο το δυνατον λιγοτερο απο τους αλλους (πχ ηχοληπτες), δλδ τουλαχιστον να εχω το δικο μου εξοπλισμο, μονιτορ, ακουστικα κλπ (τα ακουστικα ειναι βαλσαμο σε τετοιες περιπτωσεις, γιατι κανεις τη μιξη που θελεις εσυ και οτι δεν παει καλα, το τρωει η μαρμαγκα)

Στη χειροτερη κανω αυτο που ειπα στην αρχη. Πινω καναδυο ποτακια, κι ολα, ηχος κουρδισματα κλπ, φτιαχνονται ολα και το κεφι μου επανερχεται μαγικα. ;D

Βεβαια καποτε  σε μια δουλεια, κοντεψα να γινω αλκοολικος, αλλα διορθωθηκε. Τα μαζεψα και την εκανα με ελαφρα.

 

Μη ξεχναμε και οτι συνηθως, αλλο ηχο εχουμε εμεις πανω, κι αλλο ηχο ο κοσμος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις!

 

Ευχαριστώ για τον κόπο και τον χρόνο να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας!

 

:)

 

Ορισμένες διευκρινίσεις:

 

τα κομμάτια, που παίζουμε, είναι, αποκλειστικά, δικά μας, οπότε, καταρχήν, δεν τίθεται θέμα να μην τα ξέρουμε (τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα μέρη της ρυθμικής κιθάρας τα έγραψα ο ίδιος).

 

Το άγχος δημιουργήθηκε, αρχικά, από ένα ηχητικό πρόβλημα (σταμάτησα να ακούγομαι για κανά λεπτό, περίπου), το οποίο με αποδιοργάνωσε, με άγχωσε και από ένα σημείο και μετά, δε μπορούσα να το σώσω.   :-\

 

Σε αυτό, αν προσθέσουμε την υπερβολική μου αυτοπεποίθηση, ότι θα παίξω άριστα (στο πρώτο μας live όλα κυλήσαν ομαλότατα), ήρθε και έδεσε το γλυκό, μιας και έφαγα τα μούτρα μου (και τον εγωισμό μου) μεγαλοπρεπώς.  :P ;D

 

Σε σχέση με το ποτό, είχα πιει κανά δυο μπύρες, πριν αρχίσουμε και ήμουν μια χαρά χαλαρός..  :P

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου