Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με Les Paul μετά από set up


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα!!

 

Έχω μια Gibson Les Paul Studio από το 2005 η οποία ουσιαστικά είναι και η κύρια κιθάρα μου. Πρίν μία εβδομάδα τη πήγα για set up μιας και είχα αρκέτο καιρό να την πάω και είχε σε ένα βαθμό fret buzz και φαινόταν γενικά ότι ήταν η ώρα της. Παρόλα αυτά πριν το set up η κιθάρα ακουγόταν εξαιρετικά και δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

 

Αφού την παρέλαβα πίσω πρόσεξα ότι όταν χτυπάω την μπάσα Μι χορδή ειδικά με palm muting ακούγεται κάτι μεταξύ κουδουνίσματος και βουιτού. Αρχικά φοβήθηκα ότι έφταιγε ο καινούργιος μου Mark V αλλά αφού σύνδεσα την κιθάρα σε άλλους ενισχυτές και συγκεκριμένα σε έναν Marshall TSL και έναν solid state Fender το πρόβλημα συνέχιζε.

 

Σε αυτό το σημείο πρόσεξα ότι όταν χτυπάω την μπάσα Μι όλες οι άλλες οι χορδές πάλλονται σε σημείο που η δόνηση στις χορδές φαίνεται και με το μάτι και ακούγεται και unplugged. Αν ανεβάσω λίγο το volume του ενισχυτή ο ήχος από τις άλλες χορδές ακούγεται σχεδόν καλύπτει τον ήχο της Μι. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την  Λα αλλά σε μικρότερο βαθμό.

 

Η κιθάρα δεν το έκανε ποτέ αυτό 11 χρόνια που την έχω. Γνωρίζω για το sympathetic resonance και ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει αυτό το φαινόμενο σε ένα βαθμό και για muting των χορδών που δεν χρησιμοποιούνται και με τα δύο χέρια, αλλά αυτό που συμβαίνει στην κιθάρα είναι πρωτοφανές για μένα.

Αφού μίλησα με τον τεχνικό μου είπε ότι είναι φυσιολογικό να ακούω πράγματα που δεν άκουγα πριν μετά το set up και να δώσω χρόνο στις χορδές να στρώσουν, αλλά κάθε μέρα είναι και χειρότερα.

Έφτασα στο σημείο να αμφιβάλλω ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό οποτε έπαιξα με les paul standard φίλου καθώς και με μία δική μου Jackson και δεν συμβαίνει αυτό το πραγμα οπότε έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάτι έγινε στο set up. Θέλω να προσθέσω ότι το ίδιο γίνεται και όταν χτυπάω την Μι open αλλά και όταν πιέζω οποιαδήποτε νότα πάνω στην χορδή.

 

Έχει τύχει αυτό ποτέ σε κάποιον από έσας ή μήπως γνωρίζετε τι μπορεί να φταίει? Έχω σκοπό να την πάω πίσω στον τεχνικό να δούμε τι γίνεται αλλά οποιαδήποτε πρόταση  που μπορείται να  που προέρχεται από δική σας τυχόν εμπειρία ή γενική θα με βοηθούσε πολύ. Απλά ελπίζω να μην είναι μόμιμη ζημιά στην κιθάρα.

 

Ευχαριστώ και συγνώμη για το μεγάλο ποστ!

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάρε ένα κομματάκι αφρολέξ ή ένα κομμάτι σφουγγάρι και βάλτο ανάμεσα στην γέφυρα και στο tail piece και δες αν συνεχίζει να το κάνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασε δύο πράγματα.

 

1. Πέρνα τις χορδές σου με top-wrap.

top-wrapping-les-paul.jpg

 

2. Βάλε αφρολέξ στις βάσεις των μαγνητών σου (μήπως είχε και ο τεχνικός τις αντικατέστησε με ελατήρια;)

 

Πάντως αυτό είναι κάτι που θεωρώ φυσιολογικό στη Les Paul copy που έχω. Αλλά δεν το ακούω σε όλους τους ενισχυτές / εντάσεις.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκτός απ'τις συμβουλές του Ray, δοκίμασε να "παίξεις" λίγο την γέφυρά σου. Βάλε λίγη δύναμη (όχι να την ξηλώσεις κιολας) και δες αν έχει τζόγο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά αν πρόκειται πράγματι για βουητά και κουδουνίσματα δεν θα "δώσεις χρόνο" στις χορδές να στρώσουν κλπ. Θα την πας πάλι στον τεχνικό που έκανε το setup. Τα κουδουνίσματα και τα βουητά και τα μαρσαρίσματα (στον βαθμό που πράγματι συμβαίνουν) είναι αντικειμενικά κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει, ιδίως μετα απο ρύθμιση της κιθάρας.

Απο εκεί και πέρα - και ανάλογα του πόσο θες ή ξέρεις να "βαλεις χέρι" στο όργανο - κατα πάσα πιθανότητα είναι κάτι που συντονίζει και μπορείς να το βρεις και να το φτιάξεις και μόνος σου... Τώρα το τι μπορεί να συντονίζει, τρέχα γύρευε... μπορεί να είναι απο κάτι στη γέφυρα (απο κάποιο saddle που είναι λίγο χαλαρά και αν το κουνήσεις με το δάχτυλο θα φτιάξει - μέχρι και το παξιμάδι που σφίγγει καποιο κλειδί, ή ακόμα και μια βιδούλα του pickguard :p Αυτα τα έχω δει να συμβαίνουν κατα καιρούς σε όργανα, και μάλιστα ειδικά όταν γίνει κάποια ρύθμιση/αλλαγή που θα "ξεβολέψει" τα διάφορα μέρη απο τα σημεία τους.

Στο ρεζουμε: δεν νομίζω οτι ειναι κατι σοβαρό, παρ'ολα αυτά μιας και της έκανες setup και καθως δεν ειναι απαραίτητο ότι ξέρεις ή οτι θελεις να ασχοληθείς μόνος σου για να το φτιάξεις, πήγανε την στον άνθρωπο παλι και βάλτου να ακουσει τι ειναι αυτο που κανει. Κατα πάσα πιθανότητα θα στο φτιάξει σε δευτερόλεπτα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ παιδία για τις απαντήσεις!! Ελπίζω να ναι κάτι τόσο απλό γιατί από τεχνικά πράγματα έχω μεσάνυχτα.

  Ο τεχνικός σήκωσε πολύ ψηλά την γέφυρα και κατέβασε το tailpiece κάτω κάτω σε σχέση με όπως μου το έκανε ο παλίος τεχνικός και οι χορδές είναι πιο σφιχτές από ότι ήταν. Ίσως γιατί του είπα ότι το μόνο πρόβλημα που είχε η κιθάρα ήταν fret buzz και πράγματι μετά το set up είναι μηδενικό. Όποτε μπορεί κάποιο μέρος της κιθάρας εξαιτίας της αλλαγής αυτής να κουνήθηκε η να μην είναι συνηθισμένο το σώμα της σε τέτοιο set up.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραια λυση και μπραβο στον τεχνικο που για να εξαλειψει το fret buzz σηκωσε την γεφυρα στον Θεο για να μην ασχοληθει δυο λεπτα παραπανω να βρει το πραγματικο προβλημα, η ευκολη λυση.

ΕΑν η γεφυρα ειναι πολυ ψηλα κατεβασε την γιατι αυτην τη στιγμη βρισκεται στον αερα, δεν την κρατουν σταθερη τα ρυθμιστικα που εχει δεξια και αριστερα με αποτελεσμα να συντονιζει και να μεταφερει αυτον τον συντονισμο σε ολο το οργανο, εαν θες βαλε μια φωτογραφια πριν την πειραξεις να την δουμε.

 

Rest in Peace, Rest in Polaris!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα βγάλω μια το απόγευμα και θα την ανεβάσω.

Δεν έχω πειράξει τίποτα γιατί δεν έχω γνώσεις και θα την πάω αύριο στον άνθρωπο να την δει. Αν και είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω την κιθάρα σε αυτον μου φάνηκε μια χαρά και έχω ακούσει τα καλύτερα για τον συγκεκριμένο οπότε ελπίζω να είναι κάτι που απλά του διέφυγε γιατί έχω φοβηθεί. Πέρα ότι είχα δώσει κοντά στα 2.000 τότε για την κιθάρα είναι και με διαφορά η αγαπημένη μου εδώ και 11 χρόνια και ελπίζω να μην έχει πάθει κάτι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην αγχωνεσα, η κιθαρα δεν εχει παθει κατι που να μην αναστρεφεται, απλα να ξερεις οτι οταν ξαναπας στον τεχνικο σου για να βρει το προβλημα, που δημιουργησε , δεν θα δεχτεις να ξαναπληρωσεις λεφτα για ενα δηθεν δευτερο set up.

ΥΓ. Να σου πω και εγω για ποσους εχω ακουσει τα καλυτερα και για ποσους ισχυουν....

Rest in Peace, Rest in Polaris!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου