Προς το περιεχόμενο

Πώς χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα drums κ λούπες?


iced-pee

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τον τελευταίο καιρό μας απασχολεί σαν μπάντα ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζουμε αλλά μας ενδιαφέρει πολύ. Πως ακριβώς γίνεται να συγχρονίσεις τα τύμπανα με λούπες από pc? Βασικά δεν ρωτάω μόνο για δουλειά στο στούντιο αλλά και ζωντανά σε ένα live.

Προφανώς χρειαζόμαστε μετρονόμο για τον ντράμερ αλλά πως θα τον συγχρονίσουμε με τις λούπες (ποιο πρόγραμμα υποστηρίζει σωστά τέτοια performance?) Επίσης σκεφτόμαστε την realtime επεξεργασία των ντραμς (με διάφορα εφέ πχ distortion, delay, reverb κλπ). Αυτό λογικά γίνεται περνώντας τα μέσα από ένα δικό μας μείκτη πάνω στο stage μέσω του οποίου τα τροποποιούμε (ποιό μείκτη προτείνετε?).

 

 

 

Φαντάζομαι ανοίξαμε μεγάλο θέμα αλλά θα μας βοηθούσε πολύ μια γνώμη ή έστω μια παραπομπή σε κάποιο προηγούμενο θέμα…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι πολύ ωραίο αυτό που προσπαθήτε αλλά κ δύσκολο σε ερασιτεχνικό επίπεδο κ χωρίς δικό σας ηχολήπτη κ σούπερ εξοπλισμό.

 

1. Μπορεί ο ντράμερ να ακούει στο μόνιτορ ή στα ακουστικά του το ότι εχετε να παίξετε απ το λαπτοπ.

2.αν όλη η μπάντα παίζει κ στο λάηβ με μετρονόμο (στ αυτί) που είναι στο ίδιο τέμπο μέ ότι θα παιχτεί από σάμπλερ.

 

Τι λούπες ακριβώς θέλετε να συγρχονίσετε? αν είναι ηλεκτρονικά τύμπανα είναι πιό ξεκάθαρα κ γίνεται ευκολότερα. Αν είναι μουσικές φράσεις θα χει δυσκολία...

 

Για τα εφε μπορείτε να ζητησετε ενα κανάλι που θα ναι όλα τα μικρόφωνα των τυμπάνων στο οποίο επι σκηνής να συνδέσετε ενα ΚΑΟΣPAD που ναι φτηνό φορητό, εύκολο με πολλά πρησέτς που θα το χειρίζεται κάποιος με ελεύθερα χέρια! {δλδ όχι ο ίδιος ο ντράμμερ}

 

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω σαν ειδικος, ίσως να υπάρχουν κ πολλοί άλλοι τρόποι ή κάπου να κάνω λάθος, γι αυτό ας με διορθώσουν όσοι ξέρουν καλύτερα. Όμως είμαι ντράμερ κ έχω παίξει σε λάηβ μαζί με σαμπλερ, με λαπ τοπ, με τερντέημπλς κ πιστεύω ότι ήταν απ τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που χω κάνει...

 

περιμένω νέα από τους πειραματισμούς σας κ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για να δω/ακούσω κ λάηβ τα κόλπα σας!

φβ/snoozeloop

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχάς για την real-time επεξεργασία των τυμπάνων με fx, τύπου delay, reverb κλπ. η λύση του μίκτη και των fx racks πάνω στη σκηνή είναι ανεφάρμοστη καθώς και πρόβλημα χειρισμού θα υπάρχει (δύσκολο να έχεις κάποιον να ασχολείται μόνο με αυτό) και πρόβλημα χώρου. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο βρίσκετε μόνιμο ηχολήπτη για τα live σας, αγοράζετε το fx equipment και δουλεύετε μαζί του τον ήχο των τυμπάνων. Έτσι στο live ο άνθρωπος που θα κάνει ήχο θα κάνει και ήχο για τα τύμπανα...οτιδήποτε άλλο θα είναι μόνο προβλήματα!

 

H άλλη λύση είναι να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά τύμπανα...ίσως όχι όλα αλλά π.χ. το ταμπούρο να είναι κάποιο τέτοιο. Τότε θα υπάρχουν στην διάθεσή σας πολλοί ήχοι και fx.

 

Στο ζουμί όμως της υπόθεσης για παίξιμο με λούπες και τύμπανα, που μπορεί να δώσει πολλούς πόντους σε μια μπάντα! Κι εδώ δεν είναι απλά τα πράγματα...και θέλει ψάξιμο και προβάρισμα!

 

Το βασικό είναι ένα PC ή hardware sampler, ένας μικρός μίκτης ώστε το σήμα του PC ή του sampler να πηγαίνει στα ακουστικά του drummer και στην κανονική κονσόλα του live ξεχωριστά. Και βέβαια το drum programming πρέπει να γίνεται για ολόκληρο το κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος, με τα όποια κενά μετρημένα (αν π.χ. η λούπα σκάει μονάχα στα refrain, ή αν η λούπα αλλάζει από couple σε refrain...κλπ. κλπ.). Αν υπάρχει PC θα χρησιμοποιηθεί κάποιο software sequencer, π.χ. Ableton Live, Fruity Loops ή κάποιο DAW. (Cubase, Nuendo, Sonar κλπ.).

 

Πάντως ένα έξυπνο trick είναι το εξής: Αντί για μετρονόμο περνάς σε ολόκληρο το programmed song ένα hi-hat σε χαμηλή σχετικά στάθμη...o drummer το ακούει καθαρά στα ακουστικά σαν μετρονόμο όταν η λούπα δεν παίζει για να παίζει κι αυτός σωστά τα bpm, και το κοινό (αν το ακούει...που πολύ αμφιβάλλω :wink: ) σαν ένα απλό hi-hat...

 

Σε άλλη περίπτωση το μόνο που μπορώ να σκεφθώ είναι ότι από το PC/sampler θα φεύγουν δύο κανάλια. Στο ένα το programmed song που θα βγαίνει στα ηχεία που ακούει ο κόσμος και θα γυρνάει monitor στον drummer και στο άλλο ο μετρονόμος που από την κονσόλα θα πηγαίνει μονάχα monitor στον drummer.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν ευχαριστούμε για τις απαντήσεις, όσο αφορά τα εφέ το ζήτημα του ηχολήπτη είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά σε πρώτη φάση θα θέλαμε πολύ απλά πράγματα ,πχ ένα reverb στο snare και ένα distorted hi-hat , όχι πχ compression, αυτή η δουλειά χρειάζεται οπωσδήποτε γνώσεις ηχολήπτη? Αν όχι τότε ίσως μπορεί να τα κάνει άτομο που γνωρίζουμε…πάντως όπως ανέφερες john θα είναι σίγουρα ένα μόνιμο άτομο. Με αυτό το θέμα έχουμε πολύ άσχημες εμπειρίες - Σε ένα μας live ο ηχολήπτης πειραματιζόταν (χωρίς να μας ρωτήσει!!!) με delay στο snare και τα χε κάνει όλα…μην πω έφευγαν ουρές από το feedback!!!. Για ηλεκτονικά τύμπανα το βλέπω δύσκολο (μόλις ολοκληρώθηκε το drumset και το ταμείο είναι μείων για νέα drums)

 

Για τα loops τώρα τα πράγματα δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένα αλλά χρησιμοποιώντας laptop θα φορτώνουμε κάποια beats πχ ένα breakbeat και διάφορα samples. Η ποιο καλή λύση μου φαίνεται είναι αυτή με τα δύο κανάλια ένα στον drummer και ένα στην κονσόλα,

 

Εκτός από την πρόταση σου για ένα beat πχ hi-hat που θα κρατάει το τέμπο δεν υπάρχει άλλη λύση? Όπως ένα ξεχωριστό σήμα που θα κάνει trigger μόλις ενεργοποιηθεί το playback και θα πηγαίνει στο ξεχωριστό κανάλι του drummer?

(υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία)

Όπως και να χει όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα - >μείκτης σε πρώτη φάση. Με την ευκαιρία έχετε υπόψη σας μια κάρτα ήχου – μείκτης που κυκλοφορεί? Δεν θυμάμαι πως λεγόταν αλλά μου φάνηκε καλή σαν ιδέα…..

Εε και μια ακόμα ερώτηση, ποιο από όλα αυτά τα πρόγραμμαta θα διευκολύνει την όλη δουλειά,(έχω δουλέψει μόνο τα reason κ fruit loops)όσο αφορά το sequencer στο live?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου