Προς το περιεχόμενο

Gary Chester's New Breed.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Aν με ρωτούσατε ποια κατά την γνώμη μου είναι, τα πέντε καλύτερα βιβλία για drums..το New breed του Gary Chester, https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Chester  θα ήταν σίγουρα μέσα στην top τριάδα μου.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω τους λόγους που με κάνουν να πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο, είναι ένα πραγματικό must στην ύλη κάθε συγχρόνου drummer.

Ας δούμε τι θα σας δώσει αυτό το βιβλίο.

1. Ανάπτυξη του sightreading.

2. Aνάπτυξη ανεξαρτησίας μελών

3. Ανάπτυξη ισορροπίας ανάμεσα στα μέλη

4. Ανάπτυξη time & groove.

5. Aνάπτυξη συγκέντρωσης και χαλάρωσης.

6. Open hand drumming

7. Ανάπτυξη νέων συνάψεων.

 

Τι περιέχει αυτό το βιβλίο και πώς γίνεται, ένα και μόνο βιβλίο να μπορεί να μας «φτιάξει» τόσους πολλούς παράγοντες.

Το New breed είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο με οστινάτος και μελωδίες. {A rhythmic ostinato is a short, constantly repeated rhythmic pattern.}

Ο Gary τα οστινάτος του, τα ονομάζει συστήματα.{systems}

 

To βιβλίο αποτελείτε απο 39 Intermediate systems και 10 advanced.

Τα 39 intermediate συστήματα αποτελούνται απο μερικές σελίδες που πρέπει να διαβάσουμε {ο ίδιος τις ονομάζει μελωδίες} και το ίδιο κάνει και με τα 10 advanced, με εξίσου advanced μελωδίες.

Κάθε σύστημα του, συνήθως  αποτελείται απο 3 μέλη οστινάτο και ένα μέλος που διαβάζει την μελωδία.

Στις σελίδες με τις μελωδίες..ξεκινάει απλά,  χρησιμοποιώντας 4α και 8α , και σιγά- σιγά ανεβάζει την δυσκολία, προσθέτοντας άρσεις, 16α και παύσεις 16ων.

Θα προσπαθήσω να αναλύσω ένα – ένα τα οφέλη που θα μας δώσει το βιβλίο.

 

1. Ανάπτυξη sightreading

Κάθε νέο βιβλίο θεωρώ ότι έχει μια περίοδο προσαρμογής  σε κάθε μαθητή.. και το New breed σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Στην αρχή, ειδικά σε όσους δεν είναι εξοικιωμένοι με ostinatos, το βιβλίο μπορεί να φανεί τρομερά δύσκολο..και η αλήθεια είναι..ότι το new breed είναι ένα advanced βιβλίο για σοβαρούς μαθητές.

Ο ίδιος ο D. Weckl Dave Weckl : Home έλεγε για την περίοδο μαθητείας του με τον Gary, ότι κάθε φορά που έπαιρνε ένα νέο σύστημα..ένιωθε σαν καθυστερημένος...

 

Το βιβλίο σε ωθεί, αφού αποστηθίσεις κάθε σύστημα, να διαβάσεις περίπου 10 σελίδες μελωδιών. Οι τελευταίες πέντε σελίδες ειδικά, θεωρώ ότι είναι πραγματικά απαιτητικές και θα σπρώξουν το μάτι σας να μάθει να αναγνωρίζει τις αξίες αλλά και τις παύσεις  είτε το θέλετε είτε όχι.

Σαράντα εννέα συστήματα μετά, σας εγγυώμαι οτι το μάτι σας όσον αφορά το sightreading..απλά θα «πετάει»!

 

2. Aνάπτυξη ανεξαρτησίας μελών

Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη μορφή εξέλιξης της ανεξαρτησίας των μελών ενός drummer απο τα οστινάτος.                                     

Τρία μέλη οστινάτο και ένα να διαβάζει {και μακροπρόθεσμα να αυτοσχεδιάζει} θα ανεβάσουν το πήχη της ανεξαρτησίας σας όσο δεν πάει.

Αυτό όχι μόνο θα σας «ξεκλειδώσει» σαν drummers αλλά και θα σας βοηθήσει σε στυλ μουσικής που έχουν ostinatos μέσα όπως τα latin αλλά και τα afrocuban.  Moυσικές που σχεδιάστηκαν για περισσότερους απο έναν κρουστούς και προσαρμόστηκαν για έναν drummer.

Ένας πραγματικά ανεξάρτητος  drummer εκεί έξω που επίσης υπήρξε μαθητής του είναι ο Mike Mangini Title | Mike Mangini’s Official Website  ..που προσωπικά θεωρώ ότι ο Chester τον έχει επηρεάσει όσο κανείς άλλος drummer.

Ενδιαφέρον επίσης έχει, απο πλευράς ανεξαρτησίας - που απο τα συστήματα 30 εώς 39, ζητάει την μελωδία στο.. Hihat {with foot}…

3. Ανάπτυξη ισορροπίας ανάμεσα στα μέλη

Η ισορροπία ανάμεσα στα μέλη ενός drummer για μένα είναι εξίσου σημαντική με την ανεξαρτησία.

Τι εννοώ με την έννοια «ισορροπία» στο drumming.

Όταν ένας drummer παίζει οτιδήποτε..είτε αυτό είναι ένα απλό Beat..είτε ένα απλό break..όλο του το σώμα πρέπει να συγχρονιστεί σε ένα και μόνο παλμό. 

 

Όταν αυτό που πρέπει να παίξουμε απαιτεί τέσσερα μέλη, πιστέψτε με ..αυτή η ισορροπία..δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Όσο δύσκολη είναι η ανεξαρτησία, άλλο τόσο δύσκολο είναι και το «απόλυτο» unison ανάμεσα στα μέλη.

{Unison: Two or more voices or instruments playing the same note simultaneously.}

Το New breed..θα σας διδάξει αυτή την ισορροπία ανάμεσα στα μέλη σας και θα βοηθήσει το παίξιμο σας να γίνει πιο καθαρό κ πιο στακάτο.

4. Ανάπτυξη time & groove

Ο Gary Chester προτείνει έναν ιδιόμορφο τρόπο μελέτης των συστημάτων του. Εισάγει ένα πέμπτο μέλος στη εξίσωση της ανεξαρτησίας κάθε drummer..που αυτό είναι η φωνή.

Πέρα του οτι προτείνει κάθε του σύστημα να μελετηθεί με μετρονόμο, ο ίδιος συστήνει κάθε φορά που διαβάζουμε τα συστήματα του, να τραγουδάμε επίσης φωναχτά, είτε τα τέταρτα, είτε το μέρος του hihat, το μέρος του ride ή το μέρος της μελωδίας.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το Time μας..θα μας κλειδώσει στο 4ο αλλά και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις σχέσεις ανάμεσα στις αξίες και τις παύσεις.

Το ίδιο το τραγούδι επίσης θα βοηθήσει να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά αλλά και θα μας βοηθήσει να μάθουμε να χαλαρώνουμε.

 

Όσον αφορά το groove..στην αρχή κάθε συστήματος, τα πράγματα θα είναι ξύλινα και μηχανικά, αλλά όσο πάτε παρακάτω, θα ανακαλύψετε ότι κάθε σύστημα έχει ένα συγκεκριμένο groove..μια συγκεκριμένη αίσθηση που πρέπει να βρείτε , προκειμένου να διαβάσετε όσο το δυνατόν πιο ομαλά, αυτές τις σελίδες.

 

5. Aνάπτυξη συγκέντρωσης και χαλάρωσης.

Θεωρώ ότι το να έχουμε κάθε βδομάδα να διαβάσουμε {με ακρίβεια} 10 σελίδες μελωδίας..νομίζω ότι είναι αυτονόητο πόσο καλό κάνει στην συγκέντρωση μας.

Το γεγονός όμως ότι είναι τόσες πολλές και μερικές τόσο πολύπλοκες, θα μας μάθει να βρίσκουμε την «ζώνη της χαλάρωσης» και να την εφαρμόζουμε στο παίξιμο μας.

 

6. Open hand drumming The method involves not crossing the hands when playing the hi-hat (or ride-cymbal) and snare drum simultaneously as opposed to the more traditional way of playing drums which features crossed hands as the basic playing position.[1]

Κάθε σύστημα που μας ζητάει να μάθουμε ο Gary, έχει το λεγόμενο «mirror image» του.

Τι εννοώ με αυτό.

Αν ένα σύστημα αποτελείται απο 8α στο ride με το δεξί χέρι,4α στο hihat {with foot} και  ταμπούρο στο 2 -4 με το αριστερό χέρι..και την μελωδία να είναι στην κάσσα, το αμέσως επόμενο σύστημα θα είναι 8α στο ride αλλά αυτή τη φορά στο αριστερό χέρι, ταμπούρο στο 2-4 με το δεξί κ.ο.κ .

Αυτό, εκτός ότι είναι μια εξαιρετική άσκηση ανεξαρτησίας, θα μας οδηγήσει σε Open hand drumming..αλλά και διαφορετικούς τρόπους να παίξουμε απλά Beats ή breaks.

7. Ανάπτυξη νέων συνάψεων

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε drummer, ειδικά τα πρώτα έτη της ενασχόλησης του με το όργανο, είναι να μην «φεύγουν» οι εντολές απο τον εγκέφαλο σωστά στα μέλη, με συνέπεια , ενώ εμείς ξέρουμε απόλυτα τι θέλουμε να κάνουμε, το σώμα μας να μην υπακούει.

 

Αυτό είναι ένα καθαρό πρόβλημα συνάψεων. Δεν υπάρχει η συγκεκριμένη σύναψη στον εγκέφαλο για την συγκεκριμένη κίνηση. Το New breed μέσα απο τα συστήματα του, θα στήσει αυτές τις συνάψεις  για εσάς και μακροπρόθεσμα τίποτα δεν θα ανήκει στην ζώνη του ανέφικτου ειδικά όσον αφορά θέματα ανεξαρτησίας.

Tι να προσέξετε.

Καταρχήν κάθε drummer που έχει στα χέρια του το new breed..θεωρώ οτι πρέπει να διαβάσει όσα γράφει ο ίδιος ο Gary Chester στις 3-4 πρώτες σελίδες.

‘Επειτα θεωρώ πολύ σημαντικό να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην φωτογραφία του σετ του που έχει στο εξώφυλλο του βιβλίου. Νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία θα σας εξηγήσει πολλά για τον τρόπο που σκέφτεται ο Gary και τον τρόπο που στήνει τα «συστήματα» του.

Πως το διδάσκω εγώ.

Προσωπικά όπως έγραψα προηγουμένως, θεωρώ το New breed ένα advanced βιβλίο για σοβαρούς μαθητές. Δεν είναι για όλους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι μια απλή άσκηση που θα «βγεί» σε 20 λεπτά. Θέλει σοβαρή μελέτη για μερικές ώρες/μέρες.

Συνήθως το ξεκινάω απο το δεύτερο ή το τρίτο έτος, ανάλογα το μαθητή.

Σε κάθε μαθητή που ξεκινάει το New Breed – συνήθως του δίνω ένα σύστημα την εβδομάδα – και πρέπει να διαβάσει και τις 9 σελίδες μελωδιών.{εννοείται με μετρονόμο}

Παράλληλα όμως, σε κάθε νέο σύστημα, προτείνω να μην ξεκινήσει απο την σελ 14 την μελέτη των μελωδιών αλλά να ξεκινήσει απο το Big 15..που ουσιαστικά είναι όλες οι εκδοχές πάνω στις παύσεις των 16ων.

 

Kλείνοντας να πώ ότι θεωρώ το new breed ένα βιβλίο ανάπτυξης σχέσεων και νέων συνάψεων ανάμεσα στα μέλη και όχι ένα βιβλίο ανάπτυξης της ταχύτητας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ότι δεν την θέλω την ταχύτητα..αλλά προτείνω να μελετηθεί αργά με γνώμονα αρχικά την ακρίβεια αλλά και την καθαρότητα.

Είμαι στην διάθεση σας για τυχόν ερωτήσεις.

Βαγγέλης Μουλακάκης.

 

 

Gary_Chester.jpg.19027a7fa0666e6a97ae1ffbc029f959.jpg

New_breed.jpg.21e1d69111a9c14e3b0e2dae3ed23a27.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βαγγέλη, πολύ ωραία όλα αυτά αλλά το βιβλίο είναι πολύ παλούκι λέμε!  ;D

 

Και σοβαρά: Ισχύουν ακριβώς αυτά που λες. Θέλει λίγη υπομονή και επιμονή αλλά όταν το τελειώσεις - ή τέλος πάντων το προχωρήσεις αρκετά, προσωπικά δεν το τελείωσα (δυστυχώς) - θα είσαι πολύ σοφότερος, και ως ντράμερ και γενικότερα. Πέρα απ' το παικτικό κομμάτι, σου ανοίγει το μυαλό και τους μουσικούς ορίζοντες σε απίστευτο βαθμό.

Something Wicked This Way Comes

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Hμουν σιγουρος οτι το εχεις Χαρη.

Προσωπικα , ενω ειχα τελειώσει με τα 39 συστηματα απο to 1998..τα τελευταία 10 {advanced}τα χρωστούσα στον εαυτο για περισσότερα απο 15 χρόνια.

Θυμάμαι ακόμα πριν 5-6 χρόνια ένα καλοκαίρι που τα μελέτησα......τι βρίσιμο .....

Nομιζω οτι γενικά έχει φάει πολύ βρίσιμο αυτός ο ανθρωπος...αλλά το βιβλίο του είναι οντως εξαιρετικό.

Μολις είδα ότι δεν ειναι μονο στην δική μου πεντάδα το βιβλίο του..είναι και σε ενα Poll των αναγνωστών του Modern drummer.

 

εδώ μια συνέντευξη του Weckl για τον Gary

 

και εδω ο ίδιος ο Gary σε ενα Practice tip.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Hμουν σιγουρος οτι το εχεις Χαρη.

Το 'χω το κέρατό μου μέσα, τo 'χω... Και είχα το θράσος να πάρω και το 2, το οποίο παραμένει σε mint κατάσταση γιατί το άνοιξα μια φορά και το 'βαλα στη βιβλιοθήκη!

 

Και ναι, θυμάμαι κι εγώ κάθε φορά που έπρεπε να πιάσω μια νέα 'μελωδία' - ειδικά τις πιο πολύπλοκες - η πρώτη μου αντίδραση ήταν "Δε μας χέζεις ρε Gary!" ;D (ναι το ξέρω ότι είναι ιεροσυλία γιατί έχει πεθάνει ο άνθρωπος αλλά δεν το εννοούσα).

 

Τέλος πάντων, το βιβλίο είναι όντως διαμάντι, και δικαιολογημένα βρίσκεται στο top 5, μαζί με Syncopation, Stick Control κ.λπ.

Something Wicked This Way Comes

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου