Προς το περιεχόμενο

Η πρώτη μου προσπάθεια για κάτι ολοκληρωμένο


electric_wizard

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να ολοκληρώσω μια σύνθεση σε pc από την άποψη της ηχογράφησης - μίξης. Πρόκειται για μια ιδέα που προέκυψε "παίζοντας" με το νέο μου midi keyboard.

 

Ιδού το κομμάτι:

http://www.emasters.co.uk/userfiles/2898/Era%20Differential%20mix2.mp3

 

Πως ηχογραφήθηκε...

 

Κατ' αρχάς όλα είναι παιγμένα από εμένα με το midi keyboard (εκτός της κιθάρας) μέσω του cubase sx3.

Drums: Παιγμένα από το LM-7 του cubase. Το λάθος μου είναι ότι είναι όλα παιγμένα σε ένα κανάλι και ακούγονται άσχημα (ειδικά το hi-hat που έχει ήδη αρχίσει να με εκνευρίζει :lol: ). Νομίζω ότι είναι το πιο αδύνατο σημείο του κομματιού.

 

Μπάσσο: Είναι παιγμένο από το Broomstick Bass χρησιμοποιώντας ένα Double Bass που έχει (κάτι σαν κοντραμπάσσο νομίζω).

 

Πλήκτρα: Έχει δύο γραμμές πλήκτρων παιγμένες και οι δύο με το Β4 της Native Instruments. Σημείωση: Δεν έχω ξαναπαίξει πλήκτρα πότε ξανά στη ζωή μου.

 

Κιθάρα: Είναι η ταπεινή μου Squier Affinity Tele, καρφί στην κάρτα ήχου και από εκεί στο Guitar Rig 2 (στα καθαρά έχει tremolo συγχρονισμένο στο τέμπο του κομματιού και από εκεί στον tweed ενώ στα βρώμικα χρησιμοποιώ το big muff του GR2 και πάλι τον tweed σαν ενισχυτή).

 

Σε κάθε κανάλι έβαλα ένα Multiband compressor (τον μαμίσιο του cubase) και λίγο reverb (για να πάρουν χώρο και να δέσουν μεταξύ τους). Σε κάποια κανάλια (όπως της κιθάρας έπαιξα και λίγο με το equaliser του καναλιού).

 

 

Το κομμάτι σαν κομμάτι ουσιαστικά είναι το ίδιο μοτίβο παιγμένο τρεις φορές χωρίς αλλαγές (τώρα θα μου πείτε γιατί δεν το έπαιζες μια? ... έλα μου ντε...?).

 

Θέλω να με κρίνετε και για το κομμάτι σαν μουσικό άκουσμα αλλά και για την μίξη-παραγωγή. Θα εκτιμούσα αν μου λέγατε τι θα διορθώνατε στη θέση μου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Υ.Γ.1: Το όλο εγχείρημα μου πήρε γύρω στις 7-8 ώρες σύνολο.

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν τι θα άλλαζα......... Πρώτα απ'όλα δεν είμαι πολύ του ambient, οπότε θα έπαιζα το θέμα μία φορά, άντε δύο :) Δεύτερον ένα hihatοειδές που ακούγεται είναι πολύ δυνατά κατά τη γνώμη μου, και λίγο στεγνό. Επιπλέον ίσως να το έβαζα να χτυπάει σε τέταρτα και όχι σε όγδοα για να μη γίνεται αγχωτικό. Επίσης ο συνολικός ήχος μου ακούγεται λίγο "ψεύτικος", νομίζω έχει να κάνει με το μπάσσο. Παραείναι πρίμο και στακάτο για τα γούστα μου. Στην κιθάρα δε θα άλλαζα τίποτα, μου αρέσει πολύ :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατι δεν βαζεις απο το broomstick bass καποιο αλλο μπασσο...Προσωπικά και εμενα το μπασσο που επελεξες δεν με τρελαινει....μιας και το broomstick εχει κατα τη γνωμη μου και πολυ πιο ωραία....

 

Επισης να ρωτησω....Πρωτη φορα παιζεις ετσι πληκτρα....??? Μας δουλευεις...?? :lol::lol: Αυτα που παιζεις χρειαζονται καποιες λιγες γνωσεις ακομα και για να το σκεφτεις σαν συνθεση....Αν οντως ειναι πρωτη σου φορα...Αξιος και εις ανωτερα.... :)

 

Επισης αν μπορούσες να βρεις καπου ποιο αληθοφανη drums το τραγούδι πιστεύω πως θα αλλαζε ριζικα προς το καλυτερο....(Ξερω γω κανενας γνωστος drummer...καποιος που να εχει κανενα BFD, Addictive Drums, Battery ή καποιο αντιστοιχο vst....?)

 

Aυτααααα...

 

Παντως σαν ιδεα μου αρεσε αρκετα....Σε καποια σημεια πιθανα να χρειαζοταν να ηταν πιο σταθερο....(μπορει να ειναι και η ιδεα μου)...Α και γιατι δεν βαζεις και κανενα γυρισματακι στο μπασσο...Μου ακουστηκε ψιλομονοτονο ...(δεν στο λεω με κακη εννοια...απλά θα μου καθοταν καλυτερα στα αυτιά...)

 

 

Α και προσωπικά η κιθαρα μαλλον θα μου αρεσε λιγο πιο μπροστα...η τελος παντων κατι στο panning πληκτρα-κιθαρα να αλλαζε....((λεπτομερειες που πιθανα να ακουγονται λογω χαλια ηχειων του laptop μου και ξερω γω...Επειδή τώρα ξύπνησα...:lol:))

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις και τις συμβουλές αρχικά. Να προσθέσω ότι δεν έχω ηχεία monitors και άκουγα ότι έκανα με ένα ζευγάρι ακουστικά των 10 ευρώ το οποίο σίγουρα παίζει πολύ σηματνικό ρόλο στο τι ακούω και τι κάνω αντίστοιχα. Ξέρω ότι το με τι ηχεία ακούς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

 

Πάμε τώρα στις παρατηρήσεις...

Μπάσσο:Με τα ακουστικά μου, ακουγόταν μια χαρά. Όταν το άκουσα από τα ηχεία του άλλου μου υπολογιστή (κάτι Creative 2.1) συνηδητοποίησα ότι ο ήχος δεν είχε καμία σχέση με αυτό που άκουγα πριν. Δοκίμασα και το fender jazz picked αλλά δε μου καθόταν πολύ καλά σε σχέση με την όλη μίξη. Θα το ψάξω περισσότερο πάντως και ως προς την ποικιλία του παιξίματος για να μην ακούγεται μονότονο.

Drums: Συνηδητοποίησα ότι τα drums είναι πολύ δύσκολο όργανο για να γραφτεί. Έκανα λάθος στο ότι τα έριξα όλα στο ίδιο κανάλι και δεν έφτιαξα ξεχωριστό κανάλι για μπότα, snare, hihat. Συνεπώς έχουν χαθεί όλα στη μίξη. Ήθελα να βάλω τον drummer μου να μου τα παίξει στα e-drums του αλλά μετακομίζει αυτές τις μέρες ο γκαντέμης και μου το ξέκοψε, αλλά την άλλη βδομάδα που θα κατέβω Αθήνα θα πάρω μαζί και το δίκανο και θα τον αναγκάσω να τα παίξει. Καλή η ιδέα σου Μένιε για τέταρτα στο Hihat. Σκέφτηκα και κάτι άλλο... Να παίζουν σε ρυθμό ρούμπα. Νομίζω ότι θα κολλάει αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα αλλάξει ο χαρακτήρας του κομματιού.

Πλήκτρα: Nem000 ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που παίζω πλήκτρα και μάλιστα η όλη σύνθεση ξεκίνησε από τα πλήκτρα. Μετά προσέθεσα και τη δεύτερη σειρά από πλήκτρα. Η μόνη σχέση που είχα με πληκτροφόρο ήταν πριν από 15 χρόνια, όταν ήμουν 10 χρονών δηλαδή, που έπαιζα τα κάλαντα (τα χριστουγεννιάτικα μόνο) με το ακκορντεόν της μαμάς μου.

 

Τέλος ένα πολύ σοβαρό λάθος μου στην όλη διαδικασία είναι ότι το μπάσσο και τα πλήκτρα που είναι από midi, δεν τα έκανα export σε wav πρώτα ούτως ώστε να μπορέσω μετά να τα επεξεργαστώ σαν audio σήματα στο τελικό mixdown.

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήθελα να βάλω τον drummer μου...
.

 

Πως λέμε my bitch; lol

 

Επειδή drummers και μπασσίστες είναι εξωτικά-σπάνια φρούτα πρέπει να τους κάνεις περιουσιακό σου στοιχείο γιατί αν γίνει καμία στραβή άντε να βρεις άλλον... (που να τα "βρίσκετε" ειδικά)! Ενώ έτσι, δεν πάει πουθενά (άντε να τον αφήσεις να πάει και φαντάρος :P :P :P :lol: :lol: :lol: ).

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θεμα σου ειναι αρκετα καλο κατα τη γνωμη μου.....αυτο που με χαλαει λιγο ειναι οι σταθμες στα τυμπανα....το hi-hat ειναι αρκετα δυνατα σε σχεση με kick και snare που ειναι "ψιλοθαμμενα" με αποτελεσμα το κομματι να μην "γκρουβαρει" σωστα...παντως θα βοηθουσε πολυ στο groove αν εφτιαχνες ενα μετρημα στο hi-hat οπου οι αρσεις θα ηταν λιγοτερο τονισμενες απο τις θεσεις...το κομματι θα αποκτουσε "αναπνοες"......just my opinion......Συνεχισε. .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίος φίλε. Μελοδικότατο! Μου θύμισε μουσική που παίζει στο τέλος παλιάς ελληνικής ταινίας. :) Μου άρεσε το organ από πίσω. Η κιθάρα με τη βρωμιά κόβεται λίγο απότομα. Δόκίμασε λίγο delay. Τα τύμπανα δεν ήταν άσχημα εκτός από την μπότα που ίσα που την άκουγα. Το τέλος...που πήγε;!

www.myspace.com/nathanlyk

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου