Προς το περιεχόμενο

Η γενιά των 1000 ευρώ


elavd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το παρακάτω άρθρο της δημοσιογράφου Ειρήνης Χειρδάρη δημοσίευτηκε στο νεανικό περιοδικό Free Magazine πριν από ένα περίπου χρόνο:

 

 

 

Ε ναι, λοιπόν, το διαπίστωσα και εγώ! Η πόλη όπου ζω και η οποία ονομάζεται Αθήνα είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έχω μόλις παραγγείλει το ποτό μου σε κλαμπ και αναρωτιέμαι δυνατά: «έχω φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό; Όχι! Έχω πλούσιο γκόμενο; Όχι! Τότε πώς να πληρώσω ένα κοκτέιλ Cosmopolitan 12 ευρώ; Παρ' το πίσω το ποτό!»

 

Ο μπάρμαν με κοιτάζει περίεργα. Το άκρον άωτο του μικροαστισμού όμως είναι να ντρέπεσαι να πεις ότι βρίσκεις κάτι ακριβό. Να ντρέπονται καλύτερα μερικοί εργοδότες για τα χρήματα που δίνουν και ορισμένοι επιχειρηματίες για την αισχροκέρδεια. Σε όλα τα ταξίδια μου δεν συνάντησα άλλον λαό να παίρνει 600 ευρώ βασικό και να πληρώνει με χαμόγελο τον καφέ 5 ευρώ και το ποτό 10 ευρώ. «Μα το κλαμπ μας είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών!» πετάγεται το αφεντικό, ως γνήσιος βλάχος. Στο Matrix στο Άμστερνταμ του λέω που είναι κλάσεις ανώτερο και βρίσκεται σε μια πόλη όπου ο βασικός μισθός είναι 1500 ευρώ, αγοράζω ένα Cosmopolitan και ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί. Άρα, είστε ακριβοί».

 

Πολύ ακριβοί για τη γενιά του 1000. Είναι η γενιά που ακολουθεί την Generation X. Ό,τι σπουδές κι αν έκαναν, όσες υπερωρίες κι αν δουλεύουν, το καλύτερο που μπορούν να πάρουν είναι 1000 ευρώ. Πώς γίνεται να ζήσεις με 1000 ευρώ;

 

Τηλεφωνώ στους φίλους μου στο εξωτερικό για να μάθω τι γίνεται στον κόσμο. Εκεί λοιπόν ο καφές έχει 2 ευρώ και η μπίρα άλλα 2 ευρώ. Πρέπει να τους κόψω την επικοινωνία για να μη με φρικάρουν. Αλλά με έψησε μια ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνίας να πάρω ένα πρόγραμμα για φτηνά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Τελικά πλήρωσα όσα ακριβώς και στον ΟΤΕ, συν 200 ευρώ plus στην ιδιωτική εταιρεία!

 

Την ίδια στιγμή η φίλη μου η Λ. μου έλεγε ότι έκανε παράπονα στον ολλανδικό οργανισμό συγκοινωνιών επειδή το λεωφορείο άργησε 10ν λεπτά! Την αποζημίωσαν με αρκετά χρήματα - υπολογίστηκε και η ψυχική οδύνη από το στρες που τις προκάλεσαν που δεν έφτασε στην ώρα της στη δουλειά. Η Λ. παράτησε την καριέρα της εδώ για να γίνει σερβιτόρα στο Άμστερνταμ. Δουλεύοντας τρεις φορές την εβδομάδα πλήρωνε τα μεταπτυχιακά, το σπίτι και τα ταξίδια της.

 

Η ασφάλεια που είχε εκεί ήταν real ασφάλεια. Δεν χρειαζόταν να ξεπαραδιάζεται στον οδοντίατρο κάθε τρεις και λίγο. Η σύνταξη που θα μου δίνει εμένα το Δημόσιο Ταμείο μου δεν θα φτάνει ούτε για ντομάτες, παρ' όλο που ο εργοδότης μου τους έχει δώσει ένα κάρο λεφτά. Πώς γίνεται να επιβιώσω εδώ υπό αυτές τις συνθήκες; Πρέπει να μεταναστέψω;

 

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, PLEEZ

 

Με αυτά τα δεδομένα κατέληξα στα εξής βασικά συμπεράσματα:

1. Να ζητήσω από τον εργοδότη μου να μη μου πληρώνει ασφάλιση. Με αυτά τα χρήματα καλύτερα να πληρώνω εγώ μία ιδιωτική ασφάλεια.

2. Να μην ξαναψωνίσω ρούχα εδώ. Να ταξιδεύω μία φορά το χρόνο στο εξωτερικό και να κάνω έτσι πιο οικονομικές αγορές.

3. Να κόψω τους καφέδες και τα ποτά σε ακριβά μέρη. Καλύτερα να μαζευόμαστε όλοι οι φίλοι σε κάποιο σπίτι, βεράντα, ταράτσα, παραλία...

4. Ποτέ ξανά διακοπές στις Κυκλάδες. Τα χρήματα που μου μένουν αν δεν πληρώσω ξαπλώστρες ένα καλοκαίρι θα τα κάνω διακοπές σε Ασία και Λατινική Αμερική.

5. Να κόψω τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφώνου και να κατεβάσω το Skype. Με αυτό το πρόγραμμα στο pc και πληρώνοντας μόνο το πάγιο του ΟΤΕ μπορώ να τηλεφωνώ στους φίλους μου στον κόσμο και στην Ελλάδα, και να μιλάμε δωρεάν!

6. Να μην ντρέπομαι να μποϊκοτάρω όταν νιώθω πως με κλέβουν. Ας ντρέπονται καλύτερα οι πολιτικοί, που αδυνατούν να ελέγξουν την αισχροκέρδεια και μπουρδολογούν τόσα χρόνια. Enough is enough!

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 114
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

+1000000!

 

Βεβαια ολα αυτα που προτεινει τα κανω εδω και καιρο.

Η κατασταση ειναι ΤΡΑΓΙΚΗ ,μεχρι το ΤΟΚΥΟ εφτασε η χαρη μου (την υποτιθεμενη ακριβοτερη πρωτευουσα του πλανητη) και ακομα και εκει τα ΠΑΝΤΑ (εκτος απο τα ενοικια) ηταν φθηνοτερα!(τρωγαμε μαζι με τη γυναικα μου σε εστιατορια και ποτε δεν δωσαμε πανω απο 18-25 ευρω,εδω ακομα και στο μαγερειο της γειτονιας σου θες 40 ευρω για δυο ατομα...ελεος!)

Καλα για τις διακοπες ουτε που το συζητω...για να πας ενα ΠΣΚ στο...Πηλιο π.χ θες

100 ευρω βενζινη/διοδια

300-500 ευρω ξενοδοχειο

200 ευρω φαϊ

 

συνολο 800 ευρω

 

με 800 ευρω πας 6 ημερες στο Βερολινο και νοιωθεις..πασας...

 

ζουμε στην ακριβοτερη πολη του πλανητη boys...(στην επαρχια τα πραγματα ειναι καπως καλυτερα νομιζω..) δυστυχως ο Ελληνας την εχει την απατεωνια στο αιμα του... :'(

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νομιζω οτι ο βασικος λογος που ανεχομαστε αυτη την αλητεια ειναι το οτι δεν ταξιδευουμε συχνα στο εξωτερικο. οταν φιλη μου επεστρεψε απο την ισπανια και μου πε πως 5 ατομα με κοινο ταμειο 40 ευρω ξεκινουσαν το πρωι και μεχρι το βραδυ επιναν μπυρες σε ενα καρο μαγαζια, πως ενα σπιτι στην εξοχη μεσα στα δαση και στις ομορφιες το νοικιασαν για 30 ευρω τη μερα, και αλλα πολλα, η αληθεια ειναι πως επαθα ενα μικρο σοκ.

 

δεν θα ξεχασω την προσφατη εμπειρια 2 φιλων μου, οι οποιες εκατσαν σε ενα μαγαζι στην κηφισια(βρεθηκαν ως περαστικες). πηραν λοιπον 2 σαλατες, μια πρασοπιτα και 2 καφεδες με αντιτιμο  60 ολοκληρα ευρω  ;D ;D ;D  απλα εκαναν το λαθος να μην κοιταξουν τον καταλογο σε ενα καταστημα που προσεφερε "γρηγορο φαι".

 

τελικα συνειδητοποιω οτι πραγματικα βιωνουμε μια αισχρη οικονομικη εκμεταλλευση, ο ενας εις βαρος του αλλου.

 

η προσωπικη μου σταση, ειναι απλα η αρνηση σε ενα σωρο "υπερεκτιμημενα αγαθα". πχ παω σε μαγαζι και εχει τον καφε 5 ευρω?? ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΩ ακομα και αν ειναι το ομορφοτερο στον πλανητη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Αυτό πρέπει να απαγορεύεται απ'το νόμο. Ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει δημόσια ασφάλιση αλλιώς κλείνει. Αν θες ιδιωτική ασφάλιση (όπως κάνει όλος ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος) πρέπει να το κάνεις με δικά σου έξοδα.

2. Αυτό είναι μια καλή ιδέα που ισχύει και για πολλά άλλα πράγματα (εγώ χρόνια τώρα κάνω ψώνια από Βρυξέλλες  ;) )

3. Ευτυχώς για μένα δεν πίνω καφέ και σαν καλό ρεμάλι πίνω μπύρα :) (που και πάλι είναι ακριβή αλλά λέμε τώρα).

4. Κυκλάδες δεν πάω σχεδόν ποτέ και μόνο άμα θα με φιλοξενήσουν.

5. Σωστός.

6. Στην αγαπημένη μου Αμέρικα, όταν είχαν αυξήσει κάποτε την τιμή του καφέ (τέλη '70 - αρχές '80), σταμάτησαν ΟΛΟΙ να πίνουν καφέ (το οποίο είναι άθλος ειδικά άμα είσαι και προκεχωρημένης ηλικίας) μέχρι να επανέλθει στα σωστά επίπεδα.

 

Οι αμαρτίες των γονιών παιδεύουν τα τέκνα και ο νοων νοείτω δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σ'αυτό....

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ηλία, τώρα έθεσες μεγάλο θέμα. Όσο σκέφτομαι πόσα έπαιρνα/ξόδευα στην Ελλάδα συγκριτικά με τα όσα παίρνω/ξοδεύω σε μία από τις (υποτίθεται) ακριβότερες χώρες της Ευρώπης όπου είμαι τώρα, παθαίνω κατάθλιψη.

 

6. Στην αγαπημένη μου Αμέρικα, όταν είχαν αυξήσει κάποτε την τιμή του καφέ (τέλη '70 - αρχές '80), σταμάτησαν ΟΛΟΙ να πίνουν καφέ (το οποίο είναι άθλος ειδικά άμα είσαι και προκεχωρημένης ηλικίας) μέχρι να επανέλθει στα σωστά επίπεδα.

 

Όντως, η μόνη λύση είναι ένα συντονισμένο μποϊκοτάζ. Όμως, στο Ελλάντα πολλοί το θεωρούν αρχοντιά και κιμπαριλίκι να πληρώνουν 6 ευρώ τον καφέ και 15 το ποτό, οπότε χλωμό το βλέπω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6. Στην αγαπημένη μου Αμέρικα, όταν είχαν αυξήσει κάποτε την τιμή του καφέ (τέλη '70 - αρχές '80), σταμάτησαν ΟΛΟΙ να πίνουν καφέ (το οποίο είναι άθλος ειδικά άμα είσαι και προκεχωρημένης ηλικίας) μέχρι να επανέλθει στα σωστά επίπεδα.

 

Όντως, η μόνη λύση είναι ένα συντονισμένο μποϊκοτάζ. Όμως, στο Ελλάντα πολλοί το θεωρούν αρχοντιά και κιμπαριλίκι να πληρώνουν 6 ευρώ τον καφέ και 15 το ποτό, οπότε χλωμό το βλέπω...

 

Ειδικά όταν έχουν διπλοπαρκαρισμένη την καβουριά τους φάτσα-κάρτα απ'έξω απ'το μαγαζί  ;)

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βεβαια οι μεγαλυτεροι ΑΛΗΤΕΣ ειναι οι 'Ελληνες" ΓΙΑΤΡΟΙ....

 

Παω που λες πριν απο ενα χρονο να εξετασω τον ωμο μου (πασχω απο χρονιο συνδρομο παγωμενου ωμου)...με κοιτα που λες ο γιατρος και μου λεει "κουνα λιγο το χερι σου" (προσεξε με ΚΟΙΤΑΕΙ απλως) ,το κουναω λοιπον,μετα μου λει "κουνα το και προς τα εξω"...το κουναω λοιπον...

 

"α,εχεις frozen shoulder" μου λεει.....

 

"κατι μας ειπες τωρα" του λεω  ::)

 

ε,να σου γραψω να κανεις φυσικοθεραπεια και πισινα (ελα ρε μεγαλε τι μας λες!!! ;D)

 

"ποσο χρωσταω" του λεω

 

"ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΥΡΩ" μου λεει (μου ειπε και κατι αλλο αλλα επειδη ειχα λιποθυμισει δεν το ακουσα....)

 

ωραιος ο μαγκας σε 2 λεπτα βγαζει 80 ευρω (ουτε ο Mick Jagger να ηταν δηλαδη.....)

 

το ιδιο σκηνικο πριν απο 3 μηνες στο Βερολινο..

 

Λεω σε ενα φιλαρακι μου το προβλημα μου.

 

"Α,μη σκας μου λεει θα σε παω στον δικο μου το γιατρο ειναι ο

κορυφαιος ορθοπεδικος στο Βερολινο δ/ντης της ιατρικης σχολης" (ΩΩΩΩΧ λεω μεσα μου παει το χιλιαρικο..)

 

 

Παμε λοιπον στο γραφειο του γιατρου (γραφειο του τυπου "ντρεπεσαι να πατησεις" απο την πολυτελεια και την αισθητικη...)

 

Με το που το βλεπω σκεφτομαι..."τα πιασαμε τα λεφτα μας"

 

Βγαινει λοιπον ο ανθρωπος και μου λεει "ο φιλος σας μου ειπε οτι εχετε  frozen shoulder ,αλλα ας κανουμε μερικες εξετασεις για να βεβαιωθουμε καθως και ενα υπερηχογραφημα  (διπλο ΩΩΩΧ εγω) δεν χρειαζεται να ταλαιπωρηθειτε θα τα κανουμε ΕΔΩ ...

 

Κανω λοιπον και ακτινογραφια και υπερηχογραφημα ...καθως και μια εξεταση που κρατησε μιση ωρα κατα την οποια ο γιατρος κουνουσε το χερι μου προς πασα ...δυνατη κατευθυνση και ο βοηθος του κραταγε...σημειωσεις....

 

Αφου τελειωσανε λοιπον ολα αυτα μου εδωσε  ακριβως τις ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ οδηγιες απο αυτες που μου ειχαν δωσει οι εδω αλμπανιδες (μαλιστα ο ανθρωπος εφριξε με τις ασκησεις που μου ειχαν δωσει) και εναν πληρη οδηγο για την παθηση μου...

 

Οταν τελικα φτασαμε στην...ταμπακιερα και τον ρωτησα ποσα χρωσταω με ρωτησε  "εχετε καποια ασφαλεια?"  ..."ωωωωωωχ" σκεφτηκα...."δυστυχως εχω αλλα δεν καλυπτει εξετασεις στο εξωτερικο" ειπα....."τοτε θα αναγκαστω να σας παρω αρκετα περισσοτερα χρηματα απο το αν ειχατε ασφαλεια"  μου λεει "Παναγια μου..." λεω :)...

 

"ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΥΡΩ παρακαλω!!"

 

(μαλιστα επαθε πλακα οταν θελησα να του δωσω 40 για τον κοπο του και ακομα μεγαλυτερη οταν του ειπα ΠΟΣΑ ζητανε η εδω γιατροι!!) 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

SF κακώς το έθιξες το θέμα των γιατρών γιατί προβλέπω να μπουκώνει η database του ΝΟΙΖ αν αρχίσουμε να απαντάμε και να ψάχνεται το αφεντικό πάνω που πρόλαβε να στήσει το καινούριο forum....

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μωρε και λιγα λεω για τους ΑΛΗΤΕΣ.

 

Τι να σου πρωτοπω...

 

Για τον δερματολογο που για να μου δωσει μια βεβαιωση για να γραφτω στο κολυμβητηριο (ωραια μπιζνα εχουν στησει btw) μου ζητησε ΟΓΔΟΝΤΑ ευρω (η εξεταση ηταν η εξης: "μου δειχνετε τα χερια σας παρακαλω?".... "ωραια,δεν εχετε τιποτα"...... :P)

 

Για τον ΑΛΗΤΗ που παραλιγο να πεισει εναν φιλο μου οτι ειχε ΟΓΚΟ στον αστραγαλο και επρεπε να εγχειριστει ενω ο ανθρωπος ειχε απλα μια...τενοντιτιδα?

Κοινοι ΑΛΗΤΕΣ,τιποτα παραπανω,τιποτα παρακατω.... 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν δεν είχαν να κάνουν με την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων θα συμφωνούσα μαζί σου ότι είναι αλήτες. Δολοφόνοι δεν είναι γιατί τουλάχιστον ο φονιάς σε καθαρίζει μια και έξω, το πολύ πολύ να πονέσεις λίγο άμα είναι ατζαμής αλλά συνήθως δεν υποφέρεις και στην τελική τα λεφτά που θα χάσεις δε σε νοιάζουν γιατί έχεις αποδημήσει εις τόπο χλοερό.

 

Υπάρχει μια λέξη που τους πάει καλύτερα...ΣΑΔΙΣΤΕΣ.

 

 

καράσχετο υστερόγραφο: δεν κάνεις το άβατάρ σου μεγαλύτερο να βλέπουμε το καλό το headstock?  ;)

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου