Προς το περιεχόμενο

Η παρανομία της εξουσίας...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν πριν κάτι μέρες διάβασα το παρακάτω άρθρο και σκέφτηκα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να το συζητήσουμε εδώ με ανταλλαγές απόψεων κλπ. Φαντάζομαι πως δε θα ξενίσει ούτε θα εκπλήξει κανέναν, το ζούμε καθημερινά και το ξέρουμε από πρώτο χέρι....απλά το άρθρο στάθηκε ως αφορμή για αυτό εδώ το ποστ...

 

το άρθρο είναι το editorial του τεύχους 406 του ΜΟΤΟ το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του 2007, το έχει γράψει ο Βασίλης Καραχάλιος και το δημοσιεύω εδώ ύστερα από άδεια του συντάκτη...(παρεμπιπτόντως αν ο admin ή οι modulators έχουν αντίρρηση για τη δημοσίευση του άρθρου για οποιονδήποτε λόγο, ας πράξουν ανάλογα)

 

 

 

Η παρανομία της εξουσίας...

 

Σταματημένος στο φανάρι μπροστά στο Καλλιμάρμαρο, περιμένω να ανάψει πράσινο, χαζεύοντας τους περαστικούς. Ξαφνικά, ένα άσπρο Transalp περνάει με κόκκινο, ξυστά απ’ το τιμόνι μου, ούτε δυό πόντους, ανάμεσα σε εμένα κι ένα παπί, πηγαίνοντας σίγουρα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα -και μένω ξερός. Τι λόγο μπορεί να είχε ο εκπρόσωπος του νόμου, ο τηρητής της τάξης, για να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και άλλους δύο τουλάχιστον πολίτες, ενώ υποτίθεται πως δουλειά του είναι να φροντίζει για την ασφάλειά τους;

Μήπως κυνηγούσε κανέναν φοβερό εγκληματία που προσπαθούσε να διαφύγει μεταμφιεσμένος σε κούριερ; Μήπως είχε πιάσει φωτιά η αποθήκη και κινδύνευε η Λόλα; Μήπως είχαν εισβάλλει οι Αρειανοί στην Αθήνα κι έτρεχε να αντιμετωπίσει την εξωγήινη απειλή; Η απορία μου λύθηκε στο επόμενο φανάρι: Πολύ απλά, έτρεχε για να προλάβει την παρέα του, άλλους τρεις με άσπρα μηχανάκια, και καμία απολύτως βιασύνη δεν υπήρχε από κει και πέρα, αφού συνέχισαν όλοι μαζί αργά, πειράζοντας ο ένας τον άλλο, για αρκετά φανάρια ακόμα.

Θεώρησα κάθε προσπάθεια “συζήτησης” ή “αναφοράς” του συμβάντος μάταιη, καθώς και στο παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες είχαν πέσει στο κενό. Δυστυχώς, έχει περάσει σε όλους μας η νοοτροπία, πως οι εκπρόσωποι του νόμου είναι υπεράνω του νόμου, και πως στην Ελλάδα όσοι παρανομούν όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι, αλλά επιβραβεύονται κιόλας.

 

Έχετε δει πολλά πληρώματα περιπολικών να φοράνε ζώνες; Έχετε δει πολλές φορές, ή έχετε ακούσει έστω και μία περίπτωση που τροχαίος να έγραψε συνάδελφό του; Πείτε το και σε μένα, για να τον παρασημοφορήσουμε. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν κάνει εξαιρέσεις, ανάλογα με το επάγγελμα του κάθε ενός από εμάς. Και το πλήθος αυτών που θεωρούνται “συνάδελφοι”, θα σας εκπλήξει, όπως και ο αριθμός αυτών που στην πράξη κινούνται παράνομα, πολλές φορές βάζοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους στον δρόμο, ξέροντας πως δεν πρόκειται να υποστούν καμία συνέπεια για τις πράξεις τους.

Πρόσφατα, γνωστός μου (συνταξιούχος μπάτσος στα σαράντα-κάτι του...) μου περιέγραφε πως, πιωμένος πέρα από κάθε όριο, πέρασε εν γνώσει του από μπλόκο για αλκοτέστ. Τον σταμάτησαν, τους δήλωσε “συνάδελφος”, έκαναν πως δεν εντυπωσιάζονται, φύσηξε και έστειλε αδιάβαστο το αλκοολόμετρο, και οι συνάδελφοι του τελικά, του δήλωσαν πολύ αυστηρά -για να ακούσουν και οι άλλοι, που τους έπαιρναν εκείνη την ώρα τα διπλώματα: “Πηγαίνετε κύριε, πηγαίνετε...”.

Να θυμίσω την αναστροφή περιπολικού στη Βουλιαγμένης, πριν λίγα χρόνια, που στοίχισε τη ζωή σε δύο μοτοσυκλετιστές; Καλά, να μην συζητήσουμε για την τήρηση των ορίων ταχύτητας, την κίνηση ανάποδα σε μονόδρομους και τόσες άλλες μικρές, καθημερινές παραβάσεις. Το μήνυμα, για όλους εμάς, είναι σαφές: Αφού δεν υπάρχουν συνέπειες, παρανομούμε.

 

Όσοι κινείστε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, θα έχετε προσέξει τις μοτοσυκλέτες χωρίς πινακίδα, που κινούνται πίσω και δίπλα από πολυτελή αυτοκίνητα, εμποδίζοντας και τους υπόλοιπους μοτοσυκλετιστές να περάσουν. Είναι “συνοδοί” και “φύλακες” “υψηλών” προσώπων, και προφανώς και γι’ αυτούς, όπως και για όλα τα “υψηλά” πρόσωπα, ο νόμος δεν ισχύει. Εμείς όλοι όμως, ως φορολογούμενοι, τους πληρώνουμε για να παρανομούν, με την πλήρη ανοχή των αρχών.

Κι έχουμε πιάσει τώρα το θέμα με την κατάσταση στους δρόμους, αντίστοιχη όμως είναι και η εικόνα σε κάθε πτυχή της ζωής στην Ελλάδα. Το κριτήριο, για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην κάθε παρανομία, δεν είναι το τι ορίζει ο νόμος, αλλά το πόσα έχει να κερδίσει από τον παρανομούντα: Για τους... φτωχοπαραβάτες, η αυστηρότητα εξαντλείται και εισπράττεται το όποιο πρόστιμο. Για τους... μεγαλοπαρανομούντες, το κράτος εξαντλεί κάθε περιθώριο διευκόλυνσης, ή κάνει τα στραβά μάτια τελείως. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά, κι οτιδήποτε άλλο αποκλείεται να λειτουργήσει σωστά, όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.

Στην αναλογία του, τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου αρκούσε να τα έχεις καλά με την Εξουσία (μουσουλμανική και χριστιανική), τις κατάλληλες γνωριμίες και τα κατάλληλα πουγκιά στα κατάλληλα χέρια, για να κάνεις οτιδήποτε γουστάρεις -από το να ξηλώσεις τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι το να βυθίσεις τη χώρα στα χρέη, κανονίζοντας δάνεια με τις “Προστάτιδες” Δυνάμεις.

 

Στην Ελλάδα, κάθε τροχαίος που θα κάνει απλά τη δουλειά του, δίνοντας κλήση σε ανώτερό του, μπορεί να είναι σίγουρος πως θα γνωρίσει από κοντά τη μαγευτική τοποθεσία Πινέζα, που όλοι ξέρουν πως βρίσκεται ψηλά στην άκρη του χάρτη. Αποτέλεσμα; ΔΕΝ κάνει τη δουλειά του, τόσο απέναντι στους συναδέλφους του, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες. Μην εφαρμόζοντας τον νόμο για τους ίδιους και για τους “δικούς τους”, δεν πείθουν κανέναν άλλο για τη δικαιοσύνη της εφαρμογής του νόμου σε εκείνον.

Θυμηθείτε πως στην Αρχαία Ελλάδα, αρκούσε το να γίνει δημοφιλής κάποιος που κρατούσε δημόσιο αξίωμα, για να εξοστρακιστεί, ώστε να μην του περάσει καν απ’ το μυαλό να χρησιμοποιήσει την εξουσία του προς ίδιον όφελος, ή για να παρανομήσει. Στη Νέα Ελλάδα, η μόνη επιδίωξη των κατεχόντων την εξουσία είναι να παραμένουν δημοφιλείς, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τη χώρα, ώστε να τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους, και προς όφελος των χορηγών τους.

Για να βρείτε ποιοι είναι οι χορηγοί τους, αρκεί να εντοπίσετε αυτούς που ωφελούνται από τις πράξεις τους, την “πολιτική” τους και τα νομοθετήματά τους. Μήπως είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Θα το είχαμε καταλάβει... Μήπως είναι οι προμηθευτές του δημοσίου και του στρατού, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες παροχών υγείας, ας πούμε;

 

Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει πρόσφατα στην Αγγλία, με αφορμή την παράβαση του Αστυνομικού Διευθυντή του South Yorkshire, Meredydd Hughes, που κατά τη διάρκεια των διακοπών του, συνελήφθη να τρέχει με 90 μίλια ενώ το όριο ήταν 60. Ο Hughes, ως επικεφαλής της αστυνόμευσης του οδικού δικτύου για την Ομοσπονδία Αστυνομικών Διευθυντών, έχει μια ιδιαίτερα σκληρή πολιτική απέναντι σε όσους παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, και είναι υπέρμαχος της χρήσης κρυφών καμερών. Στο παρελθόν, είχε άλλες δύο παραβάσεις για τον ίδιο λόγο, αλλά είχε δηλώσει “μετανοημένος”.

Για να αποτρέψει όσους ήθελαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον των κλήσεων (και στην Αγγλία μπορείς να το κάνεις αυτό, αφού ακόμα και οι προδιαγραφές για τη ρύθμιση και τη διαπίστωση της καλής λειτουργίας των καμερών και των ραντάρ είναι συγκεκριμένες), είχε συστήσει μια εταιρεία, που με εμπειρογνώμονες και δικηγόρους προσπαθούσε να αποτρέψει κάθε τέτοια κίνηση. Όποιος παρ’ όλα αυτά επέμενε, αντιμετώπιζε τεράστια δικαστικά έξοδα για να πληρώσει -αναγκαστικά!- τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μετά τη χρέωση 9.400 λιρών σε έναν φτωχό οδηγό που τόλμησε να τους αντιμετωπίσει, ο Hughes είχε δηλώσει: “Σε όποιον σκέφτεται να αμφισβητήσει μια κλήση, λέμε ‘έλα να τα πούμε, αν νομίζεις πως είσαι αρκετά σκληρός’...”. Τώρα, αν αποδεχτεί την κατηγορία για τη δική του παράβαση, θα φανεί πλήρως η υποκρισία του, άσε που αν θέλει να την αμφισβητήσει, θα πρέπει να πληρώσει τη δική του εταιρεία...

Διαφθορά, παντού μπορεί να εμφανιστεί, σε κάθε χώρα. Το σημαντικό είναι όμως πως μπορεί να αποκαλυφθεί και να αντιμετωπιστεί, αρκεί ένας τροχαίος, όπως στην προκειμένη περίπτωση, να κάνει τη δουλειά του, γράφοντας έναν Αστυνομικό Διευθυντή εκεί που πρέπει: Στο μπλοκάκι των κλήσεων. Θυμηθείτε πως και στην Καλιφόρνια, συνέλαβαν τον Κυβερνήτη της, Arnold Schwarzenegger, να οδηγεί την Harley του χωρίς δίπλωμα: Δεν είχε βγάλει ποτέ, όπως δήλωσε, γιατί “δεν πίστευε” πως χρειαζόταν...

Ο Καλιφορνέζος τροχομπατσάκος όμως, δεν μάσησε όταν είχε απέναντί του τον Κυβερνήτη: Τον έγραψε κανονικότατα. Φανταστείτε τώρα, έτσι για να γελάσουμε, τον νέο Έλληνα Ζητά ή Τροχαίο, που θα σταματήσει και θα γράψει την πομπή του Πρωθυπουργού, αν παρανομήσει. Αν το δω αυτό, μπορεί και να αρχίσω να ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, σ’ αυτόν τον τόπο. Κι επειδή είμαστε αθεράπευτα αισιόδοξοι ως μοτοσυκλετιστές, καλή χρονιά...

 

 

 

Βass is a state of mind...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 23
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Δεν ειναι για γελια φιλε, για κλαματα ειναι...

 

Μπατσοι σου λεει... Δεν ακουω Hip Ηop αλλα το τραγουδι Πολισμανια απο βαβυλωνια με εκφραζει απολυτα:

 

Βίζα σε μετανάστες Αλβανία

νταβαντζιλίκι σε πουτάνες Ουκρανία

βρήκα επιτέλους κάτι να σπάσω την ανία

θα πάω στην πολισμανία

Κλήσεις σε εγκληματίες με παπάκια

ξύλο σε επικίνδυνα παιδάκια

έξτρα φράγκα από μπαράκια

καλό παιδί η μαμά το κάνει μάκια

Αγκαζέ με οικοδόμους και με κνίτες σε πορεία

ντόβα σε μια πατρίδα με ιστορία

από ένα Astra θα υπακούω σε άστρα

χοιρινό με πατάτες στη γάστρα

Σαν τον Zorro θα τιμωρώ με δερμάτινα και Ζ

ήμουν στο ζήτα μπροστά μου όλοι πίτα

έχω πιστόλι και στολή θα βρω γυναίκα

ένας πολισμάνος μύθος σαν τον Μπέκα

Στο σώμα ασφαλείας κάποιου επισήμου

θα κρύβεται η gay ψυχοσύνθεσή μου

τη δασκάλα που με χτύπαγε δεν θα κατηγορώ

αφού το γκλόμπ μου τώρα θα ’ναι συνέχεια σκληρό

 

Μανία, Είπα να σπάσω την ανία

Μανία, Θα πάω στην πολισμανία

Μανία, Να υπακούω σε άστρα

Μανία, Γουρουνάκι στη γάστρα

 

Ήμουνα βέρος Πειραιώτης μάγκας άντρας

και τώρα γάβρος στα κεντρικά της Αλεξάνδρας

Ω, μπαμπά πόσο μου λείπεις

κι ο παππούλης μου ο Χίτης που μισούσε όλους τους χίπις

Κι ο θείος ο Ορέστης που ήταν χέστης

που μας ντρόπιασε όταν πήγε πυροσβέστης

εγώ θα σας τιμήσω, θα χαίρεται όλο μου το σοι

θα ’μαι καβλόμπατσος δυο μέτρα μπόι

Θα κάνω βάρη, θα παίρνω τρείς και εξήντα

θα βγάλω το άχτι μου θα ’μαι συνέχεια στη σπήντα

θα αρχίσω σεμινάρια στα οικονομικά

θα δέρνω όποιον δεν λέει καλά τα Ελληνικά

Θα χώνομαι σε γιάφκες θα αφανίσω τα πρεζόνια

θα παίρνω μεταθέσεις παρέα με γαλόνια

θέλω η μάνα μου να βγει παράθυρο στο Σκάι

με τίτλο: «Μάνα μπάτσου που γα****»

Να σπάσουν τα τηλέφωνα οι Βλάχοι απ’ το χωριό

να λένε στη μανούλα μου για το λεβέντη γιο

δουλειές με φούντα, τα χρόνια που ’ν ’ τα

Γιατί δεν πρόλαβα γα****ο μου τη χούντα

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε deadenmind, σου χω το αλλο, ''τρεις κι εξηντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε''!!! χαχαχα!!! Για τον Ζητα που εφαγε τη σαβούρα στο driftαρισμα πανω γελαω!!! Ψηθηκα για κοντρα στα Εντο, με λεφτα στο στοιχημα, θα του τα φαω όλα!!! Πάντως για να είμαστε δικαιοι έχει και καλούς μπατσους!!! Όπως ενας διοικητης της ομάδας Ζητα που μου εσβησε την κλήση, όλα νομιμα, με ενσταση και λοιπα, είχα δίκιο... Αλλα που να το καταλάβει ο καυλ... νεαρος που με έγραψε!!! τες πα...

 

Παναγιωτη, το αρθρο καλά τα λεει αλλα απο που να αρχισεις και που να τελειωσεις, αν ανοιξουμε κουβεντα θα καταληξουμε να τσακωνομαστε παλι χωρις λόγο!!! Μπραβο παντως για τη δημοσιευση!!!

Έσβησ' αέρας το κερί που κράτουνα στη χέρα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαχαχα το ζώο

 

πάντως κάνουνε ότι γουστάρουνε

στην πετρουπόλεως το σάββατο έναν περαστικό τον μαζέψανε γιατί την ώρα που γράφανε ένα imbreza για εξάτμιση παρόλο που ήτανε εργοστασιακή πήγε και τους είπε να μετρήσουνε του μπατσικού (που ήτανε ένα μπουρί νααααααα ::) με το συμπάθειο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλα που να το καταλάβει ο καυλ... νεαρος που με έγραψε!!!

καλά, απ 'αυτούς άλλο τίποτα....

 

εννοείται ότι πριν σπεύσουμε να τα χώσουμε σε κάθε έναν απ 'αυτούς κοιτάμε εμείς πρώτα να είμαστε εντάξει.....

θέλω να πω να χουμε καθαρή τη φωλιά μας...   

Βass is a state of mind...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι οι πολίτες αυτής της υπέροχης χώρας θα έπρεπε να αναζητήσουν την άκρη του νήματος της ασυδοσίας εκτός της ΕΛ.ΑΣ. (και πολύ πιό ψηλά απ'τηγν ΕΛ.ΑΣ.). Εγώ, εσείς κι όλοι εμείς δηλαδή.

 

Υπάρχει κάποιος ανάμεσα μας που να έχει διαχειριστεί κάποιας μορφής εξουσία ποτέ; Αν ναι, θα χαρώ να ακούσω πώς τη χειρίστηκε. Αν όχι...ας μην προτρέχουμε.

 

Και ας αναλογιστούμε την ποιότητα της σχέσης που έχουμε εμείς με την όποια εξουσία ή κατεστημένο:

 

Όταν ήρθαμε ενώπιος ενωπίω με τον αστυνόμο/ τον στρατονόμο/ το δικαστή/ τον αξιωματικό μας, χτυπήσαμε τη γροθιά στο μαχαίρι ή κοιτάξαμε να το ταχτοποιήσουμε αλλιώς; Στην απειλή μιας δίκαιης ή άδικης τιμωρίας, φωνάξαμε με πάθος την αλήθεια, συμφέρουσα ή μη, ή πήραμε τηλέφωνο το θείο της Κάτιας που είναι ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της διϋπουργικής etc etc...??

 

Τυχαίνει να μην έχω κάποιο σοβαρό παράπονο από αστυνόμο, αλλά δεν πάω βέβαια και να τους υπερασπιστώ. Άλλες ομάδες εξουσίας πάλι, τις απεχθάνομαι βαθύτατα. Το αναφέρω μη τυχόν και υποθέσετε ότι με διέπει καμιά Σκανδιναβικού τύπου ψυχραιμία... ;D

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου