Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια Γενική σχετικά με home studio


Προτεινόμενες αναρτήσεις

    Λοιπόν. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου, να "κτίσω" το δικό μου home studio! Πληροφοριακά: Παίζω κιθάρα ηλεκτρική/ακουστική , piano/πλήκτρα και κάνω φωνητικά  :).

  Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα όμως  :o: Εκτος από τις ηχογραφήσεις που έχω κάνει με ένα δυναμικό μικρόφωνο και ένα ερασιτεχνικό πρόγγραμα, ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ άσχετη  ??? όσο αφορά τη κατασκευή (και χρήση  :-\) ενός home studio. Έψαξα βέβαια στο internet, έμαθα αρκετά πράγματα.. Αλλά δεν είναι αρκετά. Ακόμη και βιβλίο σχετικά με την ηχοληψία να αγοράσω, δεν θα έχω την εμπειρία και την ειδίκευση που έχουν πάνω στο θέμα κάποια άτομα αυτού του forum (τα οποία ελπίζω να απαντήσουν σύντομα >:().

 

 

 

  Πρώτον λοιπόν θα παραθέσω κάποιες ερωτήσεις, σε συνδυασμό με διάφορα σχόλια-εντυπώσεις, που μου έχουν δημιουργηθεί κατά την περιήγηση μου στο δικτυακό τόπο με σκοπό την αναζήτηση πληροφοριών σχετικών με τα home studio (τον εξοπλισμό τους, τις διαδικασίες ηχογράφησης, κ.α.),  τις οποίες δευτερες (εντυπώσεις) μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε (επισημαίνοντας μου, που ακριβώς τα πιστεύω μου είναι λάθος  ???)

 

 

 

1) Τι ακριβώς, κάνει η "προενίσχυση", εκτός απτό να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για το πυκνωτικό μικρόφωνο;   ??? (Αναφέρομαι σε φθηνές προενισχύσεις με 1-2 επιλογές , τύπου: Drive, gain, και όχι σ' άλλες που είναι τούμπανα, απτά κουμπάκια και τους διακόπτες.. Όταν η εξωτερική κάρτα ήχου πχ. έχει phantom power, είναι απαραίτητη η "προενίσχυση";  :-\).

 

 

1.2) Άν έχει η εξωτερική κάρτα ήχου phantom pow@h supply  :P.. Πόσο ζωτική είναι η παρουσία προενίσχυσης;

 

 

2)Χρειάζεται/είναι απαραίτητη μια κονσόλα όταν κανεις ηχογράφηση ενός(η 2, φωνή+κιθάρα) καναλιού; (Όταν ηχογραφούμε -μόνοι μας-, ηχογραφούμε  ένα η 2 κανάλια τη φορά, σωστά;  ??? ...δηλαδή ξεχωριστά τη φωνή, τα πλήκτρα, τη κιθάρα..)

 

 

3) Για την ηχογράφηση που γίνεται από ένα άτομο ->1,2 κανάλια τη φορα, γιατί δεν είμαστε και one man band  :P<- , έχει σημασία αν η εξωτερική κάρτα ήχου θα είναι Pci, firewire, η usb; Αν ναί, τί διαφορά  υπάρχει;(Απ' ότι γνωρίζω, οι ταχύτητες των Pci, firewire, usb είναι Υπεραρκετές, όταν αναφερόμαστε στην ηχογράφηση ενός, η λιγοστών καναλιών..).

 

 

4) Είναι αλήθεια ότι τα πυκνωτικά μικρόφωνα, εκτος από καλύτερη ηχογράφηση των ακουστικών και κλασσικών οργάνων, δίνουν ένα πιο ζεστό/γεμάτο αποτέλεσμα στην ηχογράφηση της φωνής, σε σχέση με τα δυναμικά;..(αν αληθεύει, γιατί αυτό;  :P Άν γιγνώσκει κανείς.).

 

 

 

 

  Σαυτό το σημείο θα αναφέρω κάποια προϊόντα, με τα οποία ίσως κατασκευάσω τελικά το studio. Θέλω από σας να μου πείτε την γνώμη σας γι' άυτα, ή να μου αντιπροτείνετε (επιχειρηματολογώντας) κάποια αλλα προϊόντα, στα πλαίσια βέβαια του προϋπολογισμού μου (ο οποίος είναι πολύ μικρός!!).

  Θα αναφερθώ στα βασικά μέρη για τα οποία ενδιαφέρομαι να μάθω (μη μου πείτε ότι χρειάζομαι και Pc, ηχομόνωση, pop filter για το mic, headphones, monitors k.a. επειδή δεν θα τα συμπεριλάβω στην αναφορά m :P!!), καθώς και στο budget που αναλογεί στο καθένα: Πυκνωτικό μικρόφωνο (έως 250E), εξωτερική κάρτα ήχου (έως 200E), , "προενίσχυση" (αν τελικά είναι απαραίτητη και δεν αρκεί το phantom power της κάρτας ήχου. ..έως 150E).

 

1) Πυκνωτικό μικρόφωνο:  NT-1A RODE    ή    AKG Perception 200

2) Εξωτερική κάρτα ήχου:  0404 USB E-MU    ή    M-AUDIO FAST TRACK PRO

3) Προενισχυτής:  ART Tube MP Studio V3    ή  TUBE PRE PRESONUS

 

 

  Αυτά λοιπόν!  ;D.. Συγγνώμη για την έκταση των "αποριών" μου  :P, αλλα ήταν επιτακτική η ανάγκη να πληροφορηθώ σε όλα όσα ρώτησα. Ελπίζω να απαντήσει ο κάθε ειδήμων, σε μία, περισσότερες, ή Όλες τις ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ για την υπομονή σας και, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας  ;D.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Αχμ.. Τι μηχανήματα να υπάρχουν; Το laptop μου (pentium M @ 1.86GHz, 512Mb Ram), το desktop μου (p4 @ 3.2GHz, 1Gb Ram), monitors και headphones.. Δεν είχα πότε κάποια άλλα "μηχανήματα"..Αυτός είναι και ο λόγος του thread: Να με κατατοπίσετε εσείς, στο τί θα αγοράσω, καθώς όπως έιπα, είμαι άπειρη με το ζήτημα! (Γι'αυτό και το studio θα είναι ερασιτεχνικό). Μέχρι τώρα έχω καταλάβει ότι σίγουρα χρειάζομαι μικρόφωνο (πυκνωτικό), εξωτερική κάρτα ήχου, μιάς και το laptop, και το desktop έχουν κάρτες ήχου για τα "σκουπίδια".. και ίσως προενισχυτή.. Αλλά περιμένω εσάς να με διαφωτίσετε σχετικά με το τί ακριβώς χρειάζομαι!. (Αναφέρθηκα σε δίαφορα προϊόντα στο πρώτο post.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Η προενίσχυση μικροφώνου είναι απαραίτητη ώστε να ανεβάσει την στάθμη του σήματος που εξέρχεται από το μικρόφωνο σε line level σήμα ώστε να μπορεί να εισέρθει στο μέσο ηχογράφησης. Επειδή κάθε ενίσχυση σήματος ενισχύει και τον θόρυβο η ποιότητα του προενισχυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα.

 

1.2) Το phantom power τις περισσότερες φορές υποδηλώνει και την ύπαρξη προενισχυτή. Αν η κάρτα ήχου έχει προενισχυτή τότε δεν χρειάζεται άλλος εξωτερικός.

 

2) Όχι δεν είναι απαραίτητη η κονσόλα, εφόσον βεβαίως η κάρτα ήχου έχει προενισχυτές.

 

3) Καμία σημασία, φτάνει η κάρτα ήχου να έχει καλούς drivers.

 

4) Ναι αλλά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία άρα απαιτούν "ήσυχο" περιβάλλον ηχογράφησης.

 

 

Bye  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με την emu 0404 (η οποία έχει και phantom power και ποιοτική προενίσχυση) και

ένα καλό πυκνωτικό όπως το Rode και το AKG που αναφέρεις,

θα καλύφθείς απόλυτα, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο που κινείσαι.

 

Κονσόλα όπως είπε και ο manosx δεν χρειάζεσαι. Με τον υπολογιστή σου

(προτίμησε τον dektop) θα μπορέσεις να τρέξεις ακόμα και απαιτητικά

προγράμματα (εντός βέβαια κάποιων ορίων) οπότε δεδομένου ότι

παίζουν ακουστικά και ηχεία μπορείς άφοβα να ξεκινήσεις το εγχείρημά σου

ποιοτικά και σίγουρα.

 

Τα πυκνωτικά απαιτούν φροντισμένο περιβάλλον αλλά μη φανταστείς

και ειδική ακουστική μελέτη. Δεν μειώνω την αξία της απλά για τέτοια

χρήση που το θες ένα σχετικά ήσυχο δωμάτιο με αρκετά έπιπλα μέσα

ώστε να μην έχει ήχο πηγάδι (  ;D ) θα καταφέρεις αποτελέσματα τόσο

όμορφα όσο οι γνώσεις σου και το ταλέντο σου και όχι τα μηχανήματα.  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H κάρτα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όταν είναι εξωτερική έναντι της λύσης εσωτερικής. Όταν είναι εξωτερική, συνεργάζεται κατά ένα μικρό ποσοστό λίιιιγο πιο αργά με τον υπολογιστή από την εσωτερική, κυρίως όμως σε ανεπαίσθητο βαθμό (ειδικά σε ερασιτεχνική χρήση σε όχι υψηλές δειγματοληψίες & με λίγα κανάλια).

 

Από την άλλη, η εξωτερική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα & γρήγορα σε οποιοδήποτε μηχάνημα θες, λάπτοπ ή pc (δικό σου, φίλων σου κλπ) με ένα απλούστατο install. Υπάρχουν μερικά προβλήματα συμβατότητας σε ορισμένες firewire κάρτες, που συνήθως δεν συναντώνται στις USB.

 

Επίσης, προσφέρει και ένα πλεονέκτημα που εγώ το έχω βρει ουσιαστικό: όταν "παγώνει" για οποιονδήποτε λόγο το σύστημά σου κατά την ηχογράφηση, μπορεί πολλές φορές να "ξεπαγώσει" αν κλείσεις την εξωτερική κάρτα από τον διακόπτη της, κάτι που δεν έχεις την ευχέρεια να το κάνεις με την εσωτερική κάρτα. Βέβαια, αυτό σημαίνει κλείσιμο του προγράμματος ηχογράφησής σου, και ίσως κι ένα πιθανό restart, αλλά όλα αυτά είναι πιο ομαλά από το να κλείσεις κακήν - κακώς τον υπολογιστή σου κρατώντας πατημένο το κουμπί της εκκίνησης.

 

Τα ανωτέρω περιγράφουν κάπως εξαιρετικές περιπτώσεις (worst-case scenarios), oπότε μην τρομοκρατηθείς! Η EMU που αναφέρεις λειτουργεί πολύ καλά, και το AKG είναι επίσης αξιόλογο - αν σου δοθεί η ευκαιρία κάπου, σύγκρινέ το με το Rode, μου φαίνεται πάντως ότι λόγω μιας μικρής έμφασης στα μπασομεσαία το πρώτο ταιριάζει περισσότερο σε γυναικείες φωνές (και είναι και πιο παραμετροποιήσιμο με τους διακόπτες που έχει). Aυτά νομίζω εγώ: http://www.noiz.gr/index.php?topic=155108.msg189882#msg189882 (και στο σάιτ της EMU έχει μαζεμένες reviews από περιοδικά για αυτήν, που μάλλον θα τις έχεις διαβάσει)

 

Mπορείς να τα ακούσεις (EMU και AKG) σε μια ηχογράφηση 12χορδης εδώ: http://www.noiz.gr/index.php?topic=156206.0 (λαθάκια υπάρχουν all over the place, χρειάζεται υπομονή!)

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις ;D (Ειδικά τον Bloody_sunday, congrats για την ηχογράφηση! :P), η βοηθειά σας ήταν άμεση και ακριβής! (Πάντα έτρεμα τα Forums -μέχρι τώρα- ως προς τη δημιουργία thread ερωτήσεων, γιατί συνήθως γίνονται "πειράγματα", επειδή είμαι και κοπέλα! :P) .

  Τελικά θα πάρω την Εmu (επειδή "επιλέχθηκε" πανψηφεί) και το Akg 200 (επειδή είμαι σοπράνο και χρειάζομαι Χαμηλές! :D). Ευχηθείτε μου καλές ηχογραφήσεις, χεχε ;D. Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον σας.. Και εν καιρώ, θα ανεβάσω κανένα κομμάτι μου :P (Να σας πάρω :o τα αυτιά! >:() .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δηλαδη με μια καρτα σαν και αυτη η μια m-audio  που εχω βαλει στο ματι ( http://www.thomann.de/gr/maudio_fast_track_pro.htm )  μπορεις χωρις τιοπτα αλλο να βαλεις την κιθαρα σου πανω και εισαι μια χαρα ετοιμος για ηχογραφηση ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nα συμπληρώσω μόνο ότι για να είσαι πιο άνετη και να αποφεύγεις πιθανά κρασαρισματα του υπολογιστή, βάλε άλλο ένα γιγα ραμ και θα είσαι μια χαρά ;)

Κill the wise one!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου