Προς το περιεχόμενο

Tonelab LE vs GT 10 και πολυεφφέ προβληματισμοί


quintiplet

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας. Αν και το θέμα της tonelab εχει συζητηθεί εκτενώς στο forum, άνοιξα αυτό το θέμα κυρίως για να πουν την γνώμη τους όσοι έχουν δοκιμάσει ή ακούσει και τα δύο μηχανήματα, μια και μάλλον αποτελούν τις πιο hot επιλογές αυτή τη στιγμή. Αποφάσισα και εγώ όπως πολλοί άλλοι εδώ μέσα πως η ευελιξία που προσφέρει μια πεταλιέρα είναι μακράν μεγαλύερη από ένα μάτσο πετάλια, ακόμα και αν σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα του ήχου. Παρακάτω παραθέτω τα σημεία κύριου ενδιαφέροντος, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ, και φαντάζομαι πως θα είναι εύλογες απορίες και για πολύ ακόμα κόσμο. Αν διαπιστώσετε κάποια ανακρίβεια, διορθώστε με:

 

1. Η tonelab προγραμματίζεται πολύ πιο εύκολα, αλλά έχει πολύ λιγότερες παραμέτρους. Από την άλλη η Gt 10 (μιλώ κυρίως από την σύντομη εμπειρία μου με την Gt 8, και κάτι ψιλά που πήρε το αυτί μου για την Gt 10) πρέπει να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σε σημείο που να φέρνει απελπισία και εκνευρισμό σε όποιον θέλει να προγραμματίσει ένα καλό ήχο στα γρήγορα.

 

2. H tonelab είναι πιο φθηνή, αν και νομίζω ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα για κάτι το οποίο θα τα κάνει όλα και θα δουλευτεί χρόνια.

 

3. Η tonelab δεν μπορεί να ελέγξει τα κανάλια ενός ενισχυτή, ενώ η Gt 10 μπορεί μέσω midi. Για μένα είναι σημαντικότατο με το πάτημα ενός και μόνο switch να ανακαλούνται τα εφφέ και οι ρυθμίσεις του ενισχυτή ταυτόχρονα, αντί να έχω το άγχος να πατήσω συνδυασμούς κουμπιών για να πετύχω έναν ήχο. Αλήθεια οι εισοδοέξοδοι midi που έχει η tonelab γιατί υπάρχουν?

 

4. Και οι δύο πεταλιέρες έχουν λούπα, αλλά στην tonelab η θέση της είναι fix, ενώ στην Gt 10 την μετακινούμε όπου γουστάρουμε. Επίσης αρκετά σημαντικό προσόν που προσθέτει ευελιξία.

 

5. Η Gt 10 έχει πιο πολλά εφφέ. Βέβαια το πόσο χρηστικά θα είναι όλα είναι άλλο θέμα, δυνητικά όμως αποτελεί προσόν. Επίσης έχει και looper.

 

6. Η tonelab εχει μια λάμπα. Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάει αυτό στην ποιότητα του ήχου, γιατί εγώ δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα distortion των πολυεφφέ, αν και ακούω πως τα distortion της tonelab την ψιλοπαλεύουν. Για τα distortion της Gt 10 δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

 

7. Και τώρα το σημαντικότερο όλων: Οι έξυπνοι συνδυασμοί switching, τα πολλά χαρακτηριστικά, τα πολλά εφφέ κτλ. ΔΕΝ σώζουν κανένα πολυεφφέ αν ο ήχος του δεν είναι καλός ή παρουσιάζει φαινόμενα tone sucking. Η προηγούμενη πεταλιέρα μου (Digitech Rpx 400), είχε πολλά και καλούτσικα εφφέ (αν και η λεπτομέρεια των αλγορίθμων σε αρκετά από αυτά έπασχε), αλλά συνέβαινε το εξής: Με το που περνούσε το σήμα της κιθάρας μέσα από την πεταλιέρα, (με το modeling ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ απενεργοποιημένο, αλλιώς η κιθάρα ακουγόταν σαν...μύγα) τα μπάσα μειώνοταν και το tone χειροτέρευε  :o. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η πεταλιέρα ήταν συνδεδεμένη στην παράλληλη λούπα, για να μην περνάει όλο το σήμα από μέσα και έχω ακόμα χειρότερα αποτελέσματα!

 

Εν ολίγοις, τι εμπειρίες έχετε από την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ποιότητα ήχου από αυτά τα δύο πολυεφφέ? Σας χαλούν τον ωραίο ήχο του λαμπάτου ενισχυτή σας ή όχι? Ένας ωραίος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές, είναι, κατά τη γνώμη μου ο εξής:

 

Κάνουμε ένα preset όπου απενεργοποιούμε τα πάντα (modelling, eq, effects, προενισχύσεις, κτλ). Βάζουμε την πεταλιέρα σε σειρά με την κιθάρα (είτε στη σειριακή λούπα, είτε στην παράλληλη με το mix στο 100%. Προσοχή - όχι μπροστά από τον ενισχυτή, γιατί ακόμα και στο bypass, o ήχος θα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να περνά μέσα από την πεταλιέρα). Τα πράγματα πλέον είναι απλά: ακούμε τον ήχο που προκύπτει με την λούπα ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη, και βλέπουμε πόσο χειροτερεύει ο ήχος. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα είναι δυνατό σε μια σύντομη ακρόαση σε ένα μαγαζί, γι αυτό όποιος έχει ένα εκ των δύο μηχανημάτων και δε βαριέται να το κάνει ας μας διαφωτίσει!

 

Γενικά πάντως, υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή ότι ο ήχος της tonelab είναι πιο vintage και πιο ζεστός από τα άλλα πολυεφφέ. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σ'αυτό?

 

8. Όπως ίσως καταλάβατε από το 7, είμαι αρκετά επιφυλακτικός στο να περάσω όλο το σήμα μου μόνο από το πουεφφέ, οπότε μάλλον θα καταλήξει στην παράλληλη λούπα. Με αυτό το setup, στην προηγούμενη πεταλιέρα μου είχα πρόβλημα με το κουρδιστήρι της, καθώς αυτό δεν λειτουργούσε σωστά και αυτό (μάλλον) γιατί δεν περνούσε αρκετό σήμα από μέσα του. Αυτό λέτε να συμβαίνει και με τις άνωθεν πεταλιέρες, οπότε θα χρειαστεί ένα tuner pedal?

 

9. Tέλος, τι παίζει με τον compressor από αυτά τα πολυεφφέ? Φαντάζομαι πως αν μπει στην λούπα ο compressor αχρηστεύεται, ε?

 

Η όποια βοήθεια σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω θέματα θα ήταν πολύτιμη. Φυσικά και σκοπεύω να τα ακούσω και από κοντά, αλλά θα ήθελα και την γνώμη όσων έχουν εμπειρία με τα παραπάνω μηχανήματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 68
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εγώ δεν έχω ακούσει καμία από τις δύο, αλλά είχα την GT8 όπως επίσης και άλλες πεταλιέρες σε μια πορεία αρκετών ετών. Επίσης έχω διαβάσει τα manual και της TLLE και της GT10 από περιέργεια. Η εμπειρία μου λοιπόν μετά από αρκετά χρόνια "πεταλιέρας" λέει τα εξής ...

 

Το πόσο καλά θα ακουστεί εξαρτάται από το πόσο καλά καταλαβαίνει τι κάνει ο ιδιοκτήτης της. Επίσης από τον τρόπο που θέλει να την χρησιμοποιήσει, αν πχ είναι για live, recording κλπ και φυσικά από τον υπόλοιπο εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει.

 

Και αυτά θέλουν χρόνο, δεν γίνεται να αποκτήσει κανείς σοβαρή άποψη με τον να την ακούσει -την πεταλιέρα- σε ένα μαγαζί για 1 ώρα.

 

Και μερικές απαντήσεις στα ερωτήματά σου ...

1. Πιστεύω ότι είναι και οι δύο εύκολες στο να βγάλεις άκρη. Αν θα βγάλεις καλό ήχο παίζεται ... βλέπε παραπάνω.

2. Μικρή η διαφορά τιμής αν κάνεις την δουλιά σου για 3-4 χρόνια.

3. Καλλίτερα να έχεις 1 καθαρό ήχο στον ενισχυτή και τα υπόλοιπα απο το πολυεφέ.

4. Αλλη δουλιά κανει στην μία άλλη στην άλλη.

5. Πράγματι.

6. Η λάμπα δεν χρησιμοποιείται στα distortion, αλλα σαν προσομοίωση τελικού ενισχυτή

7. Μόνο η πράξη θα δείξει ...

8. Το ίδιο με το 7.

9. Μπά ... στην GT μπορεί να τον χρησιμοποιήσεις με αρκετούς τρόπους

 

Στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος να απαντηθούν τα ερωτήματά σου είναι να αγοράσεις μία απο τις δύο και να παιδευτείς για μερικούς μήνες ... ;D ;D ;D

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα αυτό προσπαθώ να αποφύγω. Να πάρω γουρούνι στο σακί  ;D

 

Όσο για το πόσο καλά θα ακουστεί, αν η πεταλιέρα χαλάει τον ήχο από μόνη της (όπως η δική μου η Digitech) από και και πέρα τι να κάνει ο έρμος ο ιδιοκτήτης της....

 

Α, το recording  δε με ενδιαφέρει, ή τουλάχιστον με ενδιαφέρει τελευταίο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γουρούνι στο σακί δεν νομίζω να πάρεις είτε διαλέξεις την μια είτε την άλλη.Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία και αντίθετα με όσα καλά λέγονται εδώ για την tonelab,εγώ θα πήγαινα για την gt-10 χωρίς δεύτερη σκέψη,ειδικά σε σχέση με την tonelab η οποία δεν έχει τις δυνατότητες της boss.To κύριο μειονέκτημα της gt-8 ήταν ο χειρισμός της,ωστόσο κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 2 dvd με πληροφορίες για πιο εύκολο χειρισμό.Πράγμα που σημαίνει οτι τους απασχόλησε αυτή η κριτική από τους χρήστες και γι αυτό ,σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η gt-10 έχει γίνει πιό απλή.

Αν συζητάγαμε για το pod x3 live τότε ναι μεν πλησιάζουν σε δυνατότητες (αν και η boss εξακολουθεί να είναι πιο μπροστά),αλλά οι ήχοι του είναι ίδιοι με αυτούς του pod xt live..οπότε.. ::)

Παρόλα αυτά θα πάω το Σάββατο να την ακούσω στο Άρκο στη Γλυφάδα που θα την φέρει για να ακούσω-δω και από κοντά,προτού την αγοράσω.. ;) :)

If the house is rocking,don't bother knocking...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ, εγώ μάλλον θα πάω να τα ψάξω από βδομάδα, οπότε κάνε έναν κόπο και πόσταρε εντυπώσεις!

 

Α, με την ευκαιρία, ωραία υπογραφή  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι εντυπώσεις μου απο την GT8 που είχα είναι ότι

 

1. τα ψηφιακά εφε είναι εξαιρετικά.

 

2. τα περισσότερα drive πολύ καλά και σε συγκρίσεις με πεταλάκια που έτυχε να έχω ήταν καλλίτερη.

 

3. είναι εξαιρετικά ευέλικτη στο πως θα την χρησιμοποιήσεις, είτε μόνη της είτε σε συνδιασμό με ενισχυτές κονσόλες κλπ

 

4. τα preset που έχει είναι τα περισσότερα χάλια μαύρα, αλλά δείχνουν τις δυνατότητες που έχει. Οπότε μη περιμένεις να βγάλεις άκρη με δοκιμή σε μαγαζί.

 

5. αν την χρησιμοποιήσεις όπως θα χρησιμοποιούσες ένα ενισχυτή και πετάλια έχεις πολλές πιθανότητες να βγάλεις καλό ήχο. Ιδιαίτερα αν έχεις πραγματικό ενισχυτή από πίσω.

 

6. ο τρόπος χρήσης της (user interface) ήταν δύσκολος αλλά στην GT10 τον άλλαξαν εντελώς και μοιάζει πολύ με την Tonelab

 

7. να μη περιμένω ότι θα τα καταλάβω όλα την πρώτη εβδομάδα

 

8. είναι κατασκευή τανκ

 

Σαν Boss έχει πολύ καλή μεταπωλητική αξία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να πω κατι που σκεφτηκα(αμα ειναι βλακεια βριστε με)

 

αφου εχει modelling, eq,  προενισχύσεις, αντι να παρετε ενυσχιτη γιατι δεν περνετε ενα αυτοενισχιομενο ηχειο?

δεν θα ηταν καλυτερα?

(συγχρονος ειναι κ απορια δικια μου)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να πω κατι που σκεφτηκα(αμα ειναι βλακεια βριστε με)

 

αφου εχει modelling, eq,  προενισχύσεις, αντι να παρετε ενυσχιτη γιατι δεν περνετε ενα αυτοενισχιομενο ηχειο?

δεν θα ηταν καλυτερα?

(συγχρονος ειναι κ απορια δικια μου)

 

Είναι και αυτός ένας τρόπος, τον έχω δοκιμάσει, αλλα είναι πιο δύσκολο να βγεί καλός κιθαριστικός ήχος. (αν και τα γούστα διαφέρουν)

 

Ενας καθαρός λαμπάτος φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα, αλλά δεν εκμεταλλεύεται κανείς όλες τις δυνατότητες όπως πχ ακουστικούς ηχους, σύνθετικους κλπ που έχουν τα Boss

 

Ενας άλλος τρόπος είναι και αυτό: http://www.behringer.com/GI100/index.cfm?lang=ENG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου