Προς το περιεχόμενο

Μικρόφωνο για Στηθοσκόπιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στο τρομερό σας φόρουμ!

 

Έχω να υλοποιήσω ένα project με θέμα ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο και πρέπει να αγοράσω ένα κατάλληλο μικρόφωνο. Επειδή είναι δύσκολο να βρω επαγγελματικά προιόντα για αυτό το σκοπό είπα να ζητήσω βοήθεια. Οι ιστοσελίδες των εταιριών έχουν όλο μικρόφωνα για live ή ηχογράφηση ενώ εγώ θέλω ένα πολύ μικρό, μάλλον πυκνωτικό μικρόφωνο για να κάνω τη δουλειά μου.

 

Πιο συγκεκριμένα το μικρόφωνο θα βρίσκεται μέσα σε ένα κλωβό που θα τοποθετείται πάνω στον ασθενή για να τραβά τον ήχο (καρδιά, πνεύμονες). Εκεί θα μπει το μικρόφωνο. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς συχνοτικό εύρος χρειάζομαι..

 

Αν μπορείτε να βοηθήσετε θα με βγάζατε από μεγάλο κόπο.

 

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νομιζω οτι ισως μπορεις να προσαρμοσεις μεσα σε ενα ιατρικο στηθοσκοπια μια τετοια μικρουλα καψα .

omni.jpg

 

κυκλοφορουν παμφθηνες μη επωνυμες αλλα και επωνυμες ακριβες. σε ενα μαγαζι της πολης σου που πουλαει ηλεκτρονικα στοιχεια οπως αντιστασεις πυκνωτες κλπ , θα βρεις πολυ φθηνες καψες. να θυμασαι πως θελουν τροφοδοσια εξτρα . καποιες θελουν 9 βολτ (πολυ παλιου τυπου) καποιες λιγοτερα και καποιες phantom power. Αν τα θυμαμαι καλα ....  εχω  15 χρονια να ασχοληθω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω ακουω την καρδια μου με το Shure SM58S και εχει φαση , εινα εμπειρια.

οπως σου προτεινε και ο boody , ψαξε να βρεις μικροφωνο πλακετας το οποιο και μικρο ειναι για την δουλεια σου και φτηνο και δεν θελει τρελες γνωσεις και εργαλεια για την τοποθετηση, μονο να μην ξεχασεις να βαλεις και εναν προενισχυτη (οι ενισχυτες ειναι το παν και στα οπτικουακουστικα και στα ιατρικα) αν εχεις ιδεα σχεδιαζεις μονος σου εναν με τρανζιστορ, αν δεν εχεις τσεκαρε την Smart Kit ή καποια παρομια εταιρια που θα σου τον δινει ετοιμο (πλακετα, στοιχεια ακομα και κολληση) και συ απλα κανε τις κολλησεις.

 

ευτυχως που δεν εχεις να φτιαξεις ηλεκτροκαρδιογραφο (ΗΚΓ)  :P :P

 

με μια σωστη (καλη) ενισχυση παντως θα ακουσεις τα παντα (δοκιμασμενο)

Που πάτε ρε κερατάδες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μικρόφωνο θα συνδεθεί με bluetooth module για να στέλνει τον ήχο σε pc. Απ' ότι είδα τα modules έχουν ενισχυτή. Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως αρκετά μικρόφωνα δίνουν περισσότερη έξοδο από όσο παίρνει σαν είσοδο το module. Είναι ακόμα φλου τα πράγματα, πρέπει να δώ τα στοιχεία καλύτερα.

 

Έστω οτι παίρνω ένα μικρόφωνο. Αυτό τι έξοδο θα βγάζει; π.χ. 5mv? Προφανώς δε θα έχει μια σταθερή έξοδο αλλά ανάλογη της έντασης του ήχου που δέχεται. Θα πρέπει να το δοκιμάσω σε κανα παλμογράφο μάλλον!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δν καταλαβα ακριβως τι θες , και απο μουσικη τεχνολογια δν σκαμπαζω τπτ....

απο ιατρικη ομως που το κατεχω , εχω να σου πω οτι μπορεις να στραφεις σε στηθοσκοπιο που εχει τη δυναττητα να ηχογραφει τουσ ηχους που "ακουει" και να τους ενισχυει κιολασ οσο θες....μετα τους περνας σε pc τους κανεις οτι θες κτλπ....σιγουρα ειναι ακριβο, σιγουρα ομως θα εχεις το καλυτερο αποτελεσμα(βασικα πηγενε σε ενα νοσοκομειο και δανεισου το απο κανεναν δοκτορα...)

εταιρια : littmann  ...  http://solutions.3m.co.uk/wps/portal/3M/en_GB/Littmann/stethoscope/products/product-catalog/?PC_7_RJH9U5230GE3E02LECIE20KNI3_node=28SSRW4NGCbe&PC_7_RJH9U5230GE3E02LECIE20KNI3_root=K3BHNB8005gv&PC_7_RJH9U5230GE3E02LECIE20KNI3_vroot=30C5G5VWSRge&PC_7_RJH9U5230GE3E02LECIE20KNI3_gvel=81HWLRZ01Mgl

 

που μεταξυ των γιατρων ειναι πολυ super duper αλλα κυκλοφορει αρκετα αποτι βλεπω....

 

παντως και την περιπτωση του να κανει τη δουλεια σου με ενα απλο shure 58αρι δν την αποκλειω...εξαρταται παντα ΤΙ ΗΧΟΥΣ θες να πιασεις....πες μου για να σου πω ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Λόρδε Rutherford καλώς ήλθες.

Υπάρχει εμπειρία διεθνώς στο θέμα που θέτεις (ακόμα και προϊόντα όπως αυτό που παρέθεσε ο V.P.)

 

Φασματικά, αυτό που χρειάζεσαι είναι η κάψα σου να κατεβαίνει πολύ χαμηλά στις συχνότητες. Όπως θα δεις, (τελικά) τις ψηλές (π.χ. άνω των 1000Hz) θα χρειαστεί να τις φιλτράρεις/πετάξεις. Αλλά -εννοείται- αυτό επιβεβαίωσέ το μόνος σου.

 

Μερικές σκόρπιες σκέψεις πάνω στο project σου:

 

1. Η σχεδίαση του κώνου (μέ ή χωρίς μεμβράνη) της κεφαλής που ακουμπάει στο θώρακα είναι σημαντική. Κυρίως γιατί σε συνδυασμό με τους σωλήνες διαμορφώνει (φασματικά) αυτό που έχουν μάθει οι γιατροί να ακούν προκειμένου να διαγνώσουν.

 

2. Καθόρισε τη συχνότητα (και το βάθος bit) της δειγματοληψίας με βάση τη φασματική πληροφορία του αρχικού σου σήματος και τη στάθμη του θορύβου. Σε ένα φορητό στηθοσκόπιο το μέγεθος των αρχείων έχει σημασία. Μην το κάνες άσκοπα μεγάλο. Εξάλλου, όταν φτάσεις στο σημείο να αναλύεις τα ηχητικά "αποτυπώματα" παθήσεων θα δεις ότι η πραγματική πληροφορία βρίσκεται στις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες. (Καθώς αυτές -κυρίως- υπάρχουν στο σήμα) Επίσης: Οχι μόνο Fourier. Σκέψου "time-frequency" και wavelets. Γράφε τουλάχιστον 5-6 περιόδους από κάθε φαινόμενο. Είτε καρδιά είτε αναπνοή.  

 

3. Κανονικοποίηση / συμπίεση του σήματος. Η συμπίεση/ενίσχυση κατάλληλων φασματικών περιοχών ενδιαφέροντος θα μπορούσε να συνεισφέρει στην καλύτερη διαγωση. Θα πρέπει οι χρήστες να μάθουν να ακουν μεσα από αυτό. Επίσης... αυτός είναι καλός.

 

4. Αν ετοιμάζεις προϊόν, σκέψου το ενδεχόμενο πέραν των προ-ηχογραφημένων ήχων παθήσεων (σαν ήχους αναφοράς) να μπορεί να παίζει και mp3 ώστε να διασκεδάζουν οι γιατροί στις εφημερίες.  ;D

 

Καλή επιτυχία.

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

 

Το project είναι διπλωματική εργασία για Ηλεκτρολόγο Μηχανικό στο ΑΠΘ. Είμαστε δύο άτομα στην ομάδα. Αύριο θα πάμε και από τον καθηγητή για να πάρουμε πιο αναλυτικές πληροφορίες στο τι θέλει να κάνει. Έχω ακούσει ότι έχει πατεντάρει bluetooth στηθοσκόπιο αλλά μου φαίνεται κάπως παράλογο γιατί είναι απίθανο να μην έχει υλοποιηθεί ήδη. Τέλος πάντων θα ξέρω και γω περισσότερα στο μέλλον.

 

@harilatron

 

Οι σκέψεις σου είναι πολύ κέραιες και αφορούν σημαντικά κομμάτια της εργασίας. Για το (2) ομολογώ πως αλλιώς το είχα φανταστεί. Δλδ το στηθοσκόπιο να παίρνει τον ήχο και να τον στέλνει εκείνη τη στιγμή στο PDA. Αλλά για να μη λέμε λόγια του αέρα αύριο θα το ρωτήσω και αυτό!

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

....Για το (2) ομολογώ πως αλλιώς το είχα φανταστεί. Δλδ το στηθοσκόπιο να παίρνει τον ήχο και να τον στέλνει εκείνη τη στιγμή στο PDA. Αλλά για να μη λέμε λόγια του αέρα αύριο θα το ρωτήσω και αυτό!

...

 

A.. OK :) (Δεν μας είχες πει τίποτα για PDA και φαντάστηκα stand-alone ψηφιακό recorder. Να.... κάτι σαν αυτό.).

 

 

 

Πάντως, (μεταξύ μας) η "επιστήμη" του θέματος που ανελαβες δεν έγκεται στην υλοποίηση της συσκευής (αυτό είναι σχετικά απλό) αλλά στην επεξεργασία των σημάτων και ιδιαίτερα στην μεθοδολογία αναγνώρισης "παθολογικών" χαρακτηριστικών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου