Προς το περιεχόμενο

Κοστολόγηση μουσικού λογισμικού


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί το ζήτημα και ελπίζω να μην ανοίγω νέο can of worms αλλά έχω έναν προβληματισμό και θα ήθελα να τον καταθέσω.

 

Τελευταία παίζω αρκετά με το Guitar Rig 3. Έχω κατεβάσει την demo version η οποία σου δίνει 30 λεπτά χρήσης μέχρι να μπλοκάρει. Κλείνεις την εφαρμογή, την ξανανοίγεις και συνεχίζεις.

 

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ πειρατικά. Χρησιμοποιώ όμως λογισμικό σε demo, light ή άλλο τρόπο χρήσης που δεν απαιτεί αγορά. Αν κάτι μου κάνει το αγοράζω. Έτσι έκανα με το Ableton Live.

 

Με το Guitar Rig όμως συμβαίνει το εξής. Είναι μεν αρκετά καλό αλλά - δεδομένου ότι έχω ήδη το PodXT και το Pocket Pod για ταξιδάκια - δεν μου είναι απαραίτητο. Θα ήθελα, παρά ταύτα, να το αγοράσω. Έτσι πήγα στο site και βλέπω ότι τιμολογείται στα 300 περίπου ευρώ. Τα οποία φυσικά δεν θα δώσω εύκολα.

 

Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής: Πόσοι πιστεύετε ότι θα έδιναν π.χ. 99 αντί 300 ευρώ για αυτή την εφαρμογή; Θα ήταν οι τριπλάσιοι από ό,τι τώρα ώστε π.χ. η Native Instruments να βγάλει τα ίδια έσοδα αν μείωνε την τιμή; Για να σας προλάβω, ναι, ξέρω ότι οι εταιρείες κάνουν έρευνες αγοράς. Αλλά σε τέτοια προϊόντα όπως το συγκεκριμένο λογισμικό το οποίο απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά με εκατοντάδες διαφορετικές (υπο)αγορές, οι έρευνες αγοράς δεν λένε και πολλά.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Σκέψου το αλλιώς: Η αγορά της Ρωσίας, της Κίνας ΚΑΙ της Ελλάδα (μπορεί να είναι και 2η, ή 3η στη λιστα) είναι κατεκλεισμένη απο πειρατικά προγράμματα. Σιγά μην κάτσει η ΝΙ να κάνει έρευνα αγοράς για εμάς, ή τους Ινδούς που έχουν μεροκάματα $6 (τη μέρα όχι την ώρα) και αυτό μέσω outsourcing! : <

 

Μπορώ να σου μιλήσω για έξω, ότι γενικά στους πιο flim oriented συνθέτες, το προϊόν δεν έχει πολυπιάσει. Πουλάει σε άλλο κοινο, αλλά πουλάει. Το να το έβαζε 99 ευρω αντι για 300 δε θα έβγαζε τα τριπλά, πόσο μάλλον παραπάνω: Αντίθετα θα θεωρούταν ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΡΟΙΟΝ (γιατί έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι: το φτηνό το φτήνουμε, και το ακριβό δεν έχουμε να το αγοράσουμε). Και το λέω πάρα πολύ σοβαρά. Αν σου έλεγε κάποιος "πάρε αυτό το amp simulator με 50 ευρώ" θα φοβόσουν τα λεφτά σου, παρά θα έλεγες "να η ευκαιρία".

 

Δίκοπο μαχαίρι λοιπόν η τιμολόγιση.

 

Και μη ξεχνάς το σημαντικό σε μία εταιρία τέτοιου μεγέθους ειναι η ΚΟΣΤΟλογιση, και όχι η ΤΙΜΟλόγιση. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σίγουρα το ότι η τιμή έχει διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Κάθε εταιρία κοστολογεί το προϊόν στο σημείο που μεγιστοποιεί (η πιστεύει πως μεγιστοποιεί) τα κέρδη της, κάτι που εξασφαλίζει, όπως λες, με την έρευνα αγοράς, τις τιμές των ανταγωνιστών, την ζήτηση ενός τέτοιου software στην αγορά κτλ.

 

Και μια υποσημείωση, κακά τα ψέμματα, ένας χρήστης που δεν έχει πληρώσει ποτέ για κάποιο software, δεν πρόκειται να πληρώσει ουτε και για το Guitar Rig, είτε αυτό κάνει 300 E, είτε 100 E, είτε 20. Η μείωση τιμής δεν αγγίζει τους κατ'επανάληψην τζαμπατζήδες.

To keep you is no benefit. To destroy you, no loss

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@r2d2: (Λίγο off-topic για το edit του τίτλου) Εδώ μιλάμε καθαρά για τιμή, όχι για κόστος - άρα για την τιμολόγηση του προϊόντος (pricing - http://en.wikipedia.org/wiki/Pricing), όχι για το κόστος / κοστολόγιο.

 

@Νικόλα: Καταλαβαίνω τι λες. Αλλά και πάλι τα €300 θεωρώ ότι είναι μια τιμή που απευθύνεται σε μικρό ποσοστό του κοινού που διατίθεται να πληρώσει για software. Άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χαμηλώσεις την τιμή Π.χ. λες €300 αλλά σε όσους έχουν την τάδε LE έκδοση €150 και σε όσους έχουν τη δείνα SE €90 (μιλάμε για πλασματικές εκδόσεις) ή εκδόσεις personal και corporate. Αυτό κάνει και η Ableton και άλλες εταιρείες.

 

@Mea_Culpa89: Δεν μιλάω για τζαμπατζήδες. Μιλάω για κοινό που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το λογισμικό για επαγγελματικούς σκοπούς και δεν θέλει να ακουμπήσει τόσα λεφτά αλλά ευχαρίστως θα ακουμπούσε τα μισά.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου