Προς το περιεχόμενο

Πάντρεμα 2 διαφορετικών κόσμων! Strat - Ibanez. Είναι εφικτό?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχουμε και λέμε, από την μία Ibanez prestige με wizard μπράτσο. Πολύ low action, πολύ μεγάλη ευκολία στο να παίξεις γρήγορα. Νιώθω ότι παίζω ένα 25-30% πιο γρήγορα με αυτό το όργανο μόνο και μόνο λόγω ταστιέρας. Δύσκολες φράσεις, πιο απαιτητικές τεχνικά είναι σχεδόν αδύνατο να τις παίξω ολόιδια με τις άλλες κιθάρες μου. Και να τα βγάλω τα σημεία αυτά με τις άλλες κιθάρες, κουράζεται πολύ το αριστερό.

 

Να διευκρινήσω ότι αν και προσπαθώ το αριστερό χέρι να παίζει πιο 'ίσια', προς το παρόν έχω συνηθίσει να παίζω με κλίση. Πιο απλά ο βραχίονας με τον κάρπο είναι περίπου κάθετα. Αυτή είναι σημαντική πληροφορία αν συνδιαστεί με το πάχος κάθε μπράτσου.

 

Από την άλλη, μια custom Strat style. Μπράτσο σαφώς πιο παχύ από το wizard της Ibanez. Άν παίζεις συγχορδίες και 'στηρίξεις' το χέρι σου στο μπράτσο ή αν παίζεις μπλουζοφράσεις με αντίχειρα πάνω στο μανίκι, είναι ανετότατο με κορυφαία αίσθηση. Άν πας όμως να παίξεις πιο τεχνικά, σε σχέση με την Ibanez ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει πολύ! Εδώ μιλάμε για μεγαλύτερο action επίσης, κάτι όμως που δεν θεωρώ πρόβλημα γιατί δεν μου αρέσει οι χορδές να είναι υπερβολικά χαμηλά!

 

Το πλεονέκτημα της Strat είναι ξεκάθαρα ο ήχος! Μεγάλη διαφορά! Η ατάκα, οι δυναμικές, ο διαχωρισμός στις νότες είναι έννοιες σχεδόν απαγορευμένες στην Ibanez! Στην Ibanez όσο και να προσπαθήσεις να παίξεις με δυναμικές, το όργανο βγάζει έναν flat σχεδόν κομπρεσαρισμένο ήχο... Η strat επίσης έχει πιο low output μαγνήτες και τείνω να πιστεύω ότι αν έχει κάποιος high gain ενισχυτή θα έπρεπε να παίζει με λιγότερο high output μαγνήτες για κορυφαίο ήχο..

 

Τελευταία πληροφορία, στην Ibanez το mute επιτυγχάνεται πολύ πιο δύσκολα, προφανώς λόγω του low action... Πολύ δύσκολο να παίξεις καθαρά... Αντίθετα στην Strat και με λιγότερη προσοχή στο mutάρισμα παίζεις πιο καθαρά...

 

Ανακεφαλαιώνοντας, στην Ibanez έχουμε πιο λεπτό και πιο γρήγορο μανίκι που με βολέυει να παίζω πιο γρήγορα και πιο τεχνικά. Μείον ο ήχος και το δύσκολο mute.

 

Στην Strat έχουμε μεγάλο συν τις δυναμικές και τον ήχο. Το μπράτσο είναι πιο χοντρό και μου κόβει λίγο από ταχύτητες και πιο δύσκολες τεχνικές (tapping, string skipping κλπ...)

 

Συνδιάζοντας όσο γίνεται τις πληροφορίες που παρέθεσα, το θέματα είναι τα ακόλουθα:

 

1) Παντρεύονται αυτές οι 2 προσεγγίσεις? Σε ποιά όργανα? Στις Suhr μήπως και ειδικά στις modern 24 carve top? Υπάρχουν άλλα υποψήφια όργανα?

 

2) Εσείς ποιό από τα 2 (Strat - Ibanez) θα είχατε για βασικό σας όργανο, γιατί έγώ αναθεωρώ κάθε εβδομάδα...

 

3) Το ότι παίζω σε 2 εντελώς διαφορετικά όργανα ( και σε 2 tele που λατρεύω, ξέχασα να το αναφέρω...) τελικά μου κάνει καλό ή κακό? Από την μία διαπιστώνεις διαφορές (πράγμα αδύνατο άν έχεις μόνο μία κιθάρα :P :P :P)  αλλά μήπως πρέπει κάποια στιγμή να παίζεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ένα όργανο?

 

4) Εσείς φίλοι Noizάδες με τις πολλές κιθάρες, πως μοιράζετε τον χρόνο που παίζετε μεταξύ τους?

 

 

ουφ... Thanks προκαταβολικά  ;) ;) ;) ;)

 

Όχι άλλα μινόρε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 27
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Νομιζω οτι ο προβληματισμος σου ειναι κοινος για ολους τους κιθαριστες που πρεπει και θελουν να παιξουν σε καποιο ζωντανο διαφορα ειδη μουσικης. Αν παιζει καποιος μονο metal η μονο blues η κιθαρα θα επιλεξει δεν ειναι δυσκολο προβλημα, αν βεβαια υπαρχει και το αναλογο budget. Προσωπικα εχω καταληξει στο οτι η πιο all around κιθαρα ειναι καποια super strat με compound radius και σωστη επιλογη μαγνητων. Η μεταβαλομενη καμπυλοτητα θα σου δωσει την ξεκουραση και την ανεση στα ακορντα και παραλληλα μια γρηγορη ταστιερα χαμηλα με ανετα σηκωματα. Οσο για τους μαγνητες ενας καλος hum πισω ( καποιος sd jb η καποιος dimarzio ή ...) που να σπλιταρει και δυο μονους στη μεση και μπροστα για καλα καθαρα και γλυκα και τελειωσες. Να και ενα παραδειγμα http://www.espguitars.co.jp/original/snapper/snapper_alr.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επαιζα χρονια με ibanez jem7dbk

Αρχικα μου αρεσε η ταστιερα της γιατι ελεγα πως με βολευε στα γρήγορα

Μεγαλονωντας αρχισε να μην με ενδιαφερει η super γρηγορη tastiera και να μου λυπουν αλλα πραγματα.

Πχ...επιανα κιθαρες με χοντρες ταστιερες..και εσκαγα χαμογελο μεχρι τα αυτια..αισθηση συπερ σε ακορντα και σε σηκωματα..

τελος παντων προσωπικα αρχισα να αναζητω κιθαρα που να παιζουν τα ξυλα της...να σου περναει τον ηχο στο χερι.

 

μη τα πολυλογω ελυσα το προβλημα μου με μια Suhr S1.  ;D ;D

πλέον την ibanez την πιανω καμια φορα μονο αν θελω να ξεχαρμανιασω και να θυμηθω τα παλια.(τσιτα γκαζια κτλ κτλ)΄ή τελος παντων αν εχω ορεξη για modern ηχο

 

η suhr ειναι το Οργανο μου πλεον γιατι αυτη τη περιοδο θελω να ακουω τα...ξυλαααα!

(δεν μελεταω με τη suhr, μελεταω με σκάφος)

 

αν νομιζεις οτι η παχιες ταστιερες δεν παιζουν γρηγορα..δες αυτο

http://www.youtube.com/watch?v=KZ_JEg6BzJg&videos=mTVb-Ot5V88&playnext_from=TL&playnext=1

 

παιξε κ με τις δυο και θα δεις με ποια συντονιζεσε καλύτερα

αναλογα και σε τι υφος θες να κινηθεις

(ειναι σαν να σου αρεσουν δυο κοριτσακια και να ρωτας ποια να κρατησεις)

ή τις μια απο τις δυο ή και τις δυο ή καμια!!

μονο εσυ αποφσιζεις

 

πσ¨: παρε και μια κιθαρα σκαφος για μελετη κ εδεσες

 

 

inhttps://www.youtube.com/user/jkstigma/videos

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είσαι ο μόνος! Έχω δύο LP τύπου κιθάρες (μικροτερη κλίμακα, μικρότερο radius, πιο "γεμάτα" μανίκια) και μια παλιά Ibanez (με τα γνωστά χαρακτηριστικά) και σε solo/lead φάσεις σαφέστατα με βολεύει περισσότερο η Ibanez (αν είχε και XJ τάστα θα'ταν ακόμα καλύτερα βέβαια  ;D). Δυστυχώς αυτό που έχω δεί μέχρι τώρα με πολλές κιθάρες που δοκίμασα είναι ότι δεν μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο. Και επειδή είχα κιθάρες με compound radius μπορώ να πώ πως επίσης δεν βολεύει τόσο όσο η Ibanez (ή το οποιοδήποτε παρόμοιο μανίκι/ταστιέρα τέλος πάντων).

 

Άρα, θυσιάζεις ένα από τα δύο, και δουλεύεις παραπάνω σε ένα στην κιθάρα που θα αποφασίσεις. Προσωπικά, επειδή δεν είμαι και ο καλύτερος lead player, προτιμώ μια Ibanez-style που θα με διευκολύνει σ'αυτό, μια και τα ρυθμικά ποτέ δεν ήταν πρόβλημα. Όσο για τους μαγνήτες, πάντα μπορείς να βρείς κάτι που θα ταιριάζει, οπότε κι εκεί δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Πέραν αυτών, όμως, σίγουρα πρέπει να καταλήξεις στο τι μουσική παίζεις και κατά πόσο σου χρειάζεται η ευκολία στον ένα απ'τους δύο τομείς της κιθάρας (rhythm/lead).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε Guthrie  :P ο προβληματισμός σου είναι πράγματι συνηθισμένος, νομίζω πάντως ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο δραματικά. Προσωπικά το κατάλαβα μετά από συζήτηση με γνωστό κιθαρίστα (και μέλος του φόρουμ) πριν χρόνια, όταν τον ρώτησα "πως παίζεις με διαφόρων τύπων [scale, radius, τάστα, back contour] κιθάρες?". Και αυτός μου απάντησε, "δεν το σκέφτομαι και προσαρμόζομαι αυτόματα". Και σύντομα κατάλαβα ότι το ίδιο έκανα για χρόνια κι'εγώ.  :)

 

Αν "δεν το σκέφτεσαι" και τόσο όταν παίζεις, και ρίχνεις το βάρος εκεί που πρέπει, δηλαδή στη μουσική, η προσαρμογή είναι αρκετά ανώδυνη.  ;)

 

Τώρα, στο τεχνικό του ζητήματος, υπάρχουν μπράτσα που πραγματικά βοηθάνε στο "πάντρεμα". Το αγαπημένο μου είναι αυτό των Axis/Axis Super Sport της EBMM. Όντας με ασύμμετρο προφίλ (δηλ. στις μπάσσες χορδές είναι πιο παχύ απ'ότι στα καντίνια), είναι ένας τέλειος συνδιασμός άνεσης στο κράτημα και ευκολίας στο παίξιμο. Προφανώς παίζει σοβαρό ρόλο και το τέλειο fretwork και το σετάρισμα, αλλά αυτό ισχύει για κάθε κιθάρα. Το μόνο "αρνητικό" για κάποιους σ'αυτό το μπράτσο, είναι το nut width (κλασσικό Fender) που για όσους έχουν συνηθίσει σε πλατιές Ibanez/Jackson ταστιέρες, θα φανεί στενό.

 

Το compound radius σαφώς βοηθάει αλλά δεν είναι πανάκεια, άσε που δεν μπορείς να το συνδιάσεις με οποιουσδήποτε μαγνήτες, ειδικά αν είναι "ακραίο", τύπου Warmoth.

 

Για τα ηλεκτρικά, γέφυρες, κλπ είναι καθαρά θέμα γούστου και στόχου. Ο κομπρεσσαρισμένος ήχος για κάποιους είναι σχεδόν αυτοσκοπός... Δυστυχώς μαγνήτες που να τα κάνουν όλα καλά, δεν υπάρχουν, οι μόνοι κατά την άποψή μου που φτάνουν κοντά είναι οι Bill Lawrence. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν παίζουμε unplugged την κιθάρα, τα συστατικά της συνταγής που λείπουν, ίσως μπορούν να προστεθούν με εφφέ, ρυθμίσεις στον ενισχυτή, κλπ.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ειναι λογικο να σε δυσκολευει για τους λογου που προανεφερες η strat αλλα

 

1.αν σου αρεσει τοσο ο ηχος μαθε να παιζεις σε αυτη,αλλωστε π.χ.

ο γνωστος κυριος YNGWIE με strat παιζει,αρα γινεται..

2.αν μελετας σε 1 δυσκολη κιθαρα 2 πραγματα μπορει να συμβουν:

η να σου δυναμωσει τα χερια και να σου φαινεται παιχνιδακι η rg

η να τραυματισεις τα χερια σου αν μελετας αγαρμπα..

 

3.με  1 suhr-tom anderson κλπ-κλπ θα ειναι πιο ευκολο να κανεις shred φρασεις

αλλα αν θες ηχο strat και μονο αυτο δεν στο δινει καμια απο τις παραπανω..

 

πχ την lp custop την "ανεχομαι" μερικες φορες απο αποψη playability σε σχεση με την

prs ce22 αλλα με ευχαριστει σε αλλα..!!(οπως και η strato μου)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισης εχω την εντυπωση οτι οι Dimarzio ευθυνονται για αυτο το τζζζ ψηφιακο hxo.

Aν εχεις ορεξη μπορεις να δοκιμασεις να αλλάξεις στην Ibanez μαγνητες

πχ για οικονομικους...πολυ καλοι Seymour Duncan '59 για μπρατσο JB για γεφυρα

 

Προσφατα φιλος εβαλε στη γεφυρα μιας  Ibanez prestige ενα shur μαγνητη και δουλεψε πολυ καλα.

Αν και η αληθεια ειναι πως καθε κιθαρα εχει λογο που φοραει..οτι φοραει

 

Παντως...παιξε unpluged και με τις δύο. Χωρις ενισχυτη. Οποια απο τις δυο κιθαρες σου σου κανει ετσι....τοτε ελυσες το δηλημα σου

inhttps://www.youtube.com/user/jkstigma/videos

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ιδιο πραγμα εχω παθει και εγω.

Εχω μια ibanez js 1200 και s prestige.Με την js εχω μεγαλυτερο sustain σχετικα καλυτερη αισθηση στα bend αλλα λιγο πιο ψηλο action και πιο χοντρο μπρατσο βεβαια.Αν παιξω χωρις ενισχυτη εχει πιο γεματο ηχο η js.

Η s με βολευει περισσοτερο για πιο γρηγορα πραγματα και τεχνικες συν το οτι ειναι 24 fret και με πιο χαμηλο action + κορυφαιο tremolo  + πιο ελαφρια.

Το θεμα ειναι οτι κατι εχει η μια που δεν εχει η αλλη και δεν μπορω να κατασταλαξω και εγω.

Παντως θα το ψαξω αρκετα γιατι καποια στιγμη θελω να εχω μονο μια κιθαρα για να παιζω και οχι καποια να μεινει στην αχρηστια και απλα να υπαρχει.

Να δω ποτε θα καταφερω και εγω να βγαλω το ριμαδι το συμπερασμα για να αραξω σε ενα οργανο επιτελους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και σκέψου Dimis75 ότι αναφέρεσαι σε 2 Ibanez που όσο και αν διαφέρουν στο μπράτσο πχ, δεν παύουν να έχουν και πολλές ομοιότητες! Στην περιπτωσή μου μιλάμε για εντελώς διαφορετικά όργανα..

 

JkStigma στην Prestige έχω βάλει τους Shur SSV και Shur DSH+ που είναι πολύ καλοί μαγνήτες αλλά το θέμα με τις δυναμικές και την απόκριση του οργάνου αν και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πως ήταν μαμά, δεν μπορεί να αγγίξει επίπεδα Strat...

 

Για τους DiMarzio γενικά εγώ έχω πολύ καλή γνώμη για να είμαι ειλικρινής! Δεν θεωρώ ότι έχουν ψηφιακή αίσθηση, ίσα ίσα τους ToneZone, Evolution, Super 3 , Paf Pro κλπ τους θεωρώ κορυφαίους μαγνήτες... Τώρα αν εννοείς τους DiMarzio/Ibz που είναι σύμπραξη με την Ibanez και αυτούς φορούσε μαμά η Prestige, θα συμφωνήσω ότι είναι τραγικοί...

 

Πάντως το θέμα δεν είναι οι μαγνήτες ας μην εστιάσουμε εκεί! Είναι τα διαφορετικά όργανα, το ποιό τελικά θα επιλέξουμε, το άν υπάρχει όργανο που συνδιάζει ευκολία με ήχο, το αν πρέπει στην τελική να διαλέξουμε μόνο ένα όργανο ή είναι προτιμότερο να παίζουμε με πολλά και διαφορετικά όργανα...

Όχι άλλα μινόρε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου