Προς το περιεχόμενο

Vinyls σε cd


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά,

 

Υπάρχει τρόπος να μεταγράψει κανείς τα vinyls του σε cd. Απαραίτητη προυπόθεση να μην χρησιμοποιήσει PC, τουλάχιστον real time. Ας γίνει πρώτα κάπου το back up και μετά να πάει στο PC. Λογικά η μόνη λύση είναι ένα CDR deck, έτσι δεν είναι?

Υπάρχει κανένα φτηνό γιατί όσα έψαξα ήταν πανάκριβα?

Επίσης υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος?

 

Johnny.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου Johnny. Το θέμα το έχεις δει εντελώς λάθος. Ιδού οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου.

 

Πρώτον, για να έχει νόημα η μεταγραφή είναι απαραίτητο να έχεις ένα καλό πικαπ με μία καλή κεφαλή. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον ένα βρετανικό πικαπ με μία (έστω φθηνή) κεφαλή κινητού πηνίου. Αν δεν έχεις κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να αναβάλεις την όλη υπόθεση διότι ο ήχος που θα πάρεις θα είναι εντελώς μάπα.

 

Δεύτερον, αφού θα έχεις καλή κεφαλή (κινητού πηνίου πρότεινα εγώ, αλλά μπορεί να έχεις και κινητού μαγνήτη), τότε χρειάζεσαι καλό προενισχυτή για το σήμα αυτής της κεφαλής. Αυτός ο προενισχυτής ίσως υπάρχει ήδη σαν μέρος του στερεοφωνικού σου, ή μπορεί να τον αγοράσεις ξέχωρα (υπάρχουν προενισχυτές κεφαλών με αξιοπρεπέστατο ήχο και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή).

 

Τρίτον, το σήμα από τον προενισχυτή πρέπει να το στείλεις σε PC και πουθενά αλλού. Ο λόγος έιναι ότι το βινύλιο συχνά έχει πολλά κρατς και κριτς και διάφορους άλλους θορύβους που (πίστεψέ με) θα θέλεις να τους καθαρίσεις πριν τους γράψεις σε cd. Αυτή η δουλειά μόνο σε PC μπορεί να γίνει και μάλιστα σε PC που έχει α) καλή κάρτα ήχου, αφού πάνω της θα συνδέσεις την έξοδο από τον προ-ενισχυτή και β) ορισμένα απαραίτητα προγράμματα (όπως το Soundforge ή το Wavelab).

 

Τέταρτον, από το PC θα "κάψεις" τα αρχεία ήχου σε CD.

 

Γενικές συμβουλές:

α) Καθώς θα έχεις τα αρχεία ήχου που θα έχουν γραφτεί από το βινύλιο, θα μπεις στον πειρασμό να κάνεις (χεχε) remastering του δίσκου: ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ αν δεν είσαι θεός της ηχοληψίας.

 

β) Κράτα backup των αρχείων που δημιουργήθηκαν από την αρχική εγγραφή του σήματος από το πικάπ ΠΡΙΝ αρχίσεις να τα δίνεις όλα με τα διάφορα φίλτρα, ισοσταθμιστές κλπ. Πολύ συχνά (ειδικά στην αρχή) θα ανακαλύπτεις ότι τα έχεις καταστρέψει όλα και θα θελήσεις να αρχίσεις από την αρχή.

 

γ) Μερικοί δίσκοι βινυλίου ακούονται πολύ σιγά. Εγώ (που βέβαια δεν είμαι μηχανικός ήχου) δεν έχω ακόμη ανακαλύψει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσει το σήμα τους πριν περαστούν σε cd.

 

δ) Αν νομίζεις ότι το αποτέλεσμα της μεταγραφής θα είναι σα να είχες αγοράσει τον ίδιο δίσκο σε cd και όχι σε βινύλιο, ΞΕΧΝΑ το. Σκοπός της διαδικασίας είναι να έχεις ένα "ψηφιακό" αντίγραφο του δίσκου, το οποίο (στην καλύτερη περίπτωση) θα ακούγεται περίπου σαν το βινύλιο αλλά απαλαγμένο από τα διάφορα κριτς και κρατς (που πάντα μου τη σπάγανε). Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία αξίζει να γίνει ΜΟΝΟ για δίσκους που ίσως έχεις και που ΔΕΝ μπορείς να τους βρεις σε CD. Αν μπορείς να τους βρεις σε CD τότε μην ασχοληθείς με την μεταγραφή τους από βινύλιο διότι ο χρόνος που θα ξοδέψεις για αυτή την ιστορία αξίζει πολύ περισσότερο από το να αγόραζες τον δίσκο σε CD.

 

 

Απαραίτητος εξοπλισμός(;)

α) Ένα συμπαθητικό πακέτο της Steinberg λέγεται Clean και υποτίθεται (στην ακριβή του έκδοση) ότι σου δίνει ότι χρειάζεσαι για αυτή την ιστορία, δηλαδή έναν απλό προενισχυτή κεφαλής πικάπ και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ηχητικού σήματος που έχει ακριβώς εκείνες τις δυνατότητες που ταιριάζουν σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ το είχα αγοράσει αυτό το πακέτο και πρέπει να πω ότι μάλλον με απογοήτευσε διότι η ποιότητα ήχου του προενισχυτή δεν ήταν της προκοπής ενώ το πρόγραμμα μου φάνηκε μάλλον παιδικών δυνατοτήτων. Είχα πολύ καλύτερα αποτελέσματα με έναν απλό προενισχυτή της εταιρείας QED και το Wavelab.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.[/i]

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαράς το κουράγιο σου βρε eyerpotocol που έγραψες όλο αυτό κείμενο και μάλιστα με εύθυμο τρόπο. Βασικά για μένα την έχω βρει τη λύση (έχω ΜΚΙΙ, πολύ καλή κεφαλή, όλα μέσω PC etc). Ένας κύριος μου έθεσε αυτό το θέμα και δεν μπορούσα να βρω λύση. Φαντάσου ότι δεν είναι ψυχάκιας, όπως εμείς με την τελική ποιότητα. Ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για ένα κοινό αυτί ζητάει. Γι αυτό ρώτησα αν υπάρχει κάποια άλλη λύση (και καλό θα ήταν οικονομική).&Δεν ξέρω, κανά&οικονομικό CDR?&&

Johnny.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκανά κάτι ανάλογο σε ένα δήγμα από βινίλιο με ένα πικάπ απομίμηση του ΜΚΙΙ και για προενισχυτή ένα 2 κάναλο Mixer. Πάντως από VST σου προτείνω τα WAVES diamond bundle πού έχουν πολύ καλά εργαλεία για αποθορυβοποίηση και είναι εύκολα στη χρήση.

Το θέμα είναι ότι για ένα δήγμα 1 λεπτού χρειάστηκα τουλάχιστον 2 ώρες. :(

uff P. *Μάγος*

~Hip-Hop Salonika~

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως από VST σου προτείνω τα WAVES diamond bundle πού έχουν πολύ καλά εργαλεία για αποθορυβοποίηση και είναι εύκολα στη χρήση.

Συμφωνώ και εγώ με τον Tuff_P. Το μόνο κακό είναι ότι είναι πολύ ακριβά τα Waves.

 

Το θέμα είναι ότι για ένα δήγμα 1 λεπτού χρειάστηκα τουλάχιστον 2 ώρες. :(
Χεχε, αυτό εννοούσα ότι τελικά συμφέρει να πάρει κανείς το CD αν είναι διαθέσιμα.

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκιμασες να ψαξεις για ενα mini disk το οποιο να εχει usb ωστε μετα τις ηχογραφησεις σου να τα περασεις στο pc και να τα καθαρισεις απο θορυβους και scratches?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου