Προς το περιεχόμενο

Πώς κάνουμε σωστό format για DAW PC?


Spiros Poullos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν είμαι τεχνικός με πτυχίο, δε σπούδασα τίποτα περί υπολογιστών, αν πατήσω στη wikipedia τι είναι RAM και μου βγάλει το κατεβατό με τις ορολογίες δε θα καταλάβω Χριστό...!

 

Έχω κάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Format με λάθη σε εγκατάσταση, με λάθη μετά την εγκατάσταση κτλ. με αποτέλεσμα με τον καιρό να καταλήξω σε ΣΩΣΤΗ διαδικασία διαμόρφωσης ενος PC

 

Ο κόσμος συνήθως νομίζει ότι κανει format βαζει τα windows τα προγραματα του κτλ και είναι εντάξει...εντάξει είναι αλλά χρειάζονται και κάποιες πινελιές...

 

Σας παραθέτω τον δικό μου τρόπο για να στήσουμε ένα PC με οποιοδήποτε λειτουργικο της MS από Win XP και μετά.

 

Η διαδικασία απευθύνεται σε άτομα που ξέρουν 5 πράματα...

 

Τί θα χρειαστούμε:

1. ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΦΕ γιατί η διαδικασία παίρνει 2ωρες+...και mp3 player ή ράδιο (87.7  ;D)

2. Υπολογιστή

3. CD - DVD Εγκατάστασης Windows (αν είναι για ένα DAW PC με WinXP προτείνω να ψάξετε για τα Windows XP SP3 Performance Edition)

Tα Windows XP SP3 Performance Edition είναι μια tweaked έκδοση ΣΠΑΣΜΕΝΗ* που σε γενικές γραμμές έχουν αφαιρεθεί drivers, εχουν απενεργοποιηθεί services και γενικά είναι ΕΛΑΦΡΙΑ...ας πουμε λίγο πιο βαριά από τα 98.

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΛΛΑ

Η ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ TΩΝ WINDOWS ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΔΕΙΑ

4. Hirens Boot CD ή ένα Partition Manager σε Boot CD (για καλο και για κακό)

5. Drivers για: Motherboard, VGA και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που απαιτεί driver (πχ κάρτα ήχου) ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟΥΣ TΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ DRIVERS ΑΠΟ ΤΑ SITE ΤΩΝ VENDORS

6. Τα προγράματα που χρησιμοποιείτε

7. Ένα Clean Up Tool (προτείνω το Tune Up Utilities που είναι και Shareware 30 ημερων)

 

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ...

1. Ανοίγουμε τον Υπολογιστή και βάζουμε το CD/DVD εγκατάστασης, περιμένουμε να φορτώσει τα απαραίτητα αρχεία, συνεχίζουμε με την EULA κτλ.

2. Φτάνουμε στο σημείο που βλέπουμε τον σκληρό δίσκο και τον διαγράφουμε.

3. Τον χωρίζουμε σε 2 partition ανάλογα με το μέγεθος του και τις επιθυμίες μας. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα 320άρι σκληρό και του βαζουμε XP τον χωρίζουμε σε 100GB για τα XP και τα υπόλοιπα τα αφηνουμε ως VST Sound-Bank Partition.

4. Επιλέγουμε τον δίσκο που θα μπουν τα Windows και κάνουμε Format σε NTFS και ΟΧΙ QUICK FORMAT αν βαζουμε XP, στα Svista και τα 7 δεν υπάρχει η επιλογή Quick/Normal

5. Aφού γίνει το format και η εγκατάσταση των βασικών system files ο υπολογιστής κάνει επανεκίνηση και ξεκινά την εγκατάσταση.

Κάντε τις βασικές ρυθμίσεις (time zone κτλ) βάλτε και το serial σας και συνεχιστε το καφεδάκι μέχρι να δείτε ότι μπαίνει στα windows

6. Αφού μπείτε στα windows πηγαίνεται στο My Computer δεξι κλικ στο D: και Format σε NTFS

7. Αφού τελειώσει το format ξεκινηστε την εγκατάσταση των Drivers

a) chipset driver

b) vga driver

c) sound card driver

d) lan driver

e) οτιδήποτε άλλο έχετε (εκτυπωτές κτλ)

ΟΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ, ΜΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 1 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ  ;D

8.Προγράματα: αφήνουμε τα DAW για το τέλος και βαζουμε τα βασικά...firefox, winamp. καλο θαταν να εχουμε και ενα office και pdf reader και εν πάσει περιπτώσει ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Ένα PC πρέπει ναναι minimal όχι περιττά πράματα μέσα (όχι 5 media players πχ)

9.Βάζουμε τις DAW εφαρμογές μας (Cubase κτλ)

10.Βάζουμε τα VST Plugin μας

αν τώρα έχουμε μια σουίτα όπως το Κomplete της NI ή το Superior 2.0 της Toontrack θα επιλέξουμε να γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής και των VST Plugins (.dll) στο C: και των SoundBanks Sound Libraries στο D: καλό θαταν να φτιάξουμε εμεις τους φακέλους για να τα εχουμε περιποιημενα, πχ στο pc μου τα έχω ως εξής...

D:-->Soundbank-->Toontrack-->Superior-->Superior 2.0-->SL-Avatar, SL-Metal Foundry

11.Tune Up Utilities (ή κάποιο άλλο) κάνουμε εγκατασταση το πρόγραμμα και το επιλεγουμε για trial 30ημερων το οποίο θα είναι σε ΠΛΗΡΗ λειτουργία.

12. Πατάμε 1ClickMaintenance και το αφήνουμε να καθαρίσει registry να κανει defrag κτλ κτλ

13. Επανεκίνηση και από το Tune Up Utilities επιλέγουμε Registry Defrag

14. Κάνουμε BackUp το C: με κάποιο utility πχ Acronis True Image Home ώστε αν πάθει κάτι μετα από καιρό το PC και το System Restore των Windows δεν δουλευει ή δεν κανει δουλεια να έχουμε ενα backup της αρχικής μας εγκατάστασης (τα Win 7 έχουν ενσωματωμενη λειτουργία Backup Restore σαν του Acronis)

 

ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ ΑΝ

 

1. ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ BACKUP ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΑΣ

2. ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ BACKUP ΤΟΥΣ UP TO DATE DRIVERS ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΑΤΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ PARTITION ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ RESIZE

3. AN KANATE FORMAT ΣΤΟ ΑΛΛΟ PARTITION ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ 1TB AΠΟ ΤΟΝ 1.5ΤΒ ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΤΣΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ

(μπορειτε να κανετε και quick format η να χρησιμοποιήσετε ένα disk manager για πιο γρήγορα αν είναι για ΑΛΛΟ partition - σε partition εγκαταστασης λειτουργικού ποτέ quick φορματ)

4. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ TROJAN

5. AN Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ VGA ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ PCI VGA ΚΑΙ ΒΑΛΑΤΕ ΤΟΥΣ DRIVERS ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΜΠ#$%^&ΛΟ!

6. ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΤΣΑΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ SYSTEM BREAKDOWN Ή ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΕΤΕ...ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ WWW.NOIZ.GR ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ GOOGLE

 

        :P ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ MAC USERS ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ... :P

 

ΥΓ. Θεωρω ότι θαταν καλό να γίνει sticky

www.reverbnation.com/steamrollerassault

www.youtube.com/user/beeros05

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 26
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Guru

Να δώσω μία έναλακτική;

 

Αντί να πιάσει κάποιος windows XP SP3 σπαμένο, να βάλει τα κανονικά σε έναν κανονικό Η/Υ. (έχω i7 και δε μασάει πουθενά). Και αντί να βάζει το μουσικό του Η/Υ στο Ιντερνετ, για οποιονδήποτε λόγο (βλέπε νοιζ), να ΜΗΝ τον έχει συνδεμένο: Άρα ούτε firefox, ούτε αντιυικά, ούτε firewall, ούτε antispyware ούτε άλλα σκατά. Εκεί να δεις πως πέφτει το CPU/RAM usage!

 

Ενημερώσεις για προγράμματα, activate challenge, registration κλπ (για αυτούς που έχουν αυθεντικά προγράμματα) γίνεται ΚΑΙ offline μέσω άλλου Η/Υ που είναι στο Ιντερνετ.

 

To backup είναι ένα θέμα, αφού θέλω να αρχίσω να κάνω καθημερινό backup στο Internet (η amazon προσφέρει κάποιες επιλογές), αλλά... τέλος πάντων έχω το κεφάλι μου ήσυχο ,και έναν Η/Υ που δε μασάει.

 

Επίσης, εξ'όσων γνωρίζω αν μόλις έχεις κάνει format απλά κάνεις install προγράμματα, ή ακόμη καλύτερα τα αρχεία των samples, ΔΕΝ θέλουν defragmentation. είναι όλα μια ωραία μάζα... Εκτώς αν εννοείς registry defrag (που λές στο 13 αλλά όχι στο 12)?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και φυσικά σε περίπτωση που το μηχάνημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για internet ή σε δικτυακό περιβάλλον, μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους απενεργοποιώντας τα σχετικά δικτυακά services. (Start>Run>Services.msc)

 

Automatic Updates

Computer Browser

Error Reporting Service

IPSEC-services

Messenger

NetMeeting Remote Desktop Sharing

QoS RSVP

Remote Access Auto Connection Manager

Remote Desktop Help Session Manager

Remote Registry

Routing and Remote Access

Security Center

Server

Windows Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS)

Windows Time

Wireless Zero Configuration-service

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολυ ομορφα !! Μπραβο..να προσθεσω κι εγω ομως..οτι ο μεγαλος καφες δεν με πιανει..και δεν μου φτανει καν.....παραγγελνω και σουβλακια !!! Μπριτζολοκαλαμα...Καλημερα!! Μακρυα απο τον... :o :o :o :o :o...μας τα φορματ..να δουλευουν καλα οι μηχανες μας.

8)

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε beeros05, είσαι απόλυτα σίγουρος ότι όλα περιγράφεις είναι ο σωστός τρόπος να στήσει κανείς ένα μουσικό PC; Παραθέτω μερικά ερωτήματα, θα ήθελα να μου πεις τί σκέφτεσαι για το καθένα από αυτά:

 

1) Είσαι απόλυτα σίγουρος ότι το να κάνεις partition στον σκληρό βοηθάει την απόδοση του συστήματος;

 

2) Είσαι απόλυτα σίγουρος ότι η οποιαδήποτε tweaked-performance-light εκδοχή των XP θα είναι σταθερή, χωρίς προβλήματα και δεν της λείπουν σημαντικά πράγματα που ενδεχομένως να χρειαστεί ο υπολογιστής;

 

3) Είσαι απόλυτα σίγουρος ότι ένας μέσος χρήστης γνωρίζει τί να κάνει αν του δώσεις το Hiren's Boot CD;

 

Last but not least...

4) Είσαι απόλυτα σίγουρος ότι ένα mid-range PC που θα αγοράσει κανείς σήμερα τα έχει ανάγκη όλα αυτά για να λειτουργεί σωστά;

 

 

Για να μη λέμε μόνο τα στραβά, όντως μπορεί να κάνει κάποιος ένα στοιχειώδες tweaking σε μια εγκατάσταση Windows για να πηγαίνει καλύτερα το σύστημα. Αλλά οι υπερβολές καλό θα ήταν να αποφεύγονται κατά τη γνώμη μου.

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Δυστυχώς όσες φορές και να το έχεις προσπαθήσει, εφόσον δεν ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή, είτε λέγεται Microsoft είτε Steinberg, πάντα θα καταλήγεις σε τσαλιμάκια και format.

Αν θεωρείς ότι τόσα στούντιο ανα τον κόσμο ακολουθούν μυστική συνταγή για κάτι που υπάρχει σε εγχειρίδιο εγκατάστασης ακόμα και στα ελληνικά... Το να ακολουθείς ένα τυφλοσούρτη όπως η εγκατάσταση Windows δεν είναι και τέχνη. Εκτός κι αν κανεις όλα αυτά που αναφέρεις να αποφευγουμε, προφανώς γιατί εσύ τα έκανες για πρωτοτυπία κάθε φορά. Ασε δε που παραπέμπεις σε πειρατικό "πατεντιάρικο" λογισμικό μπερδεύοντας τα πράγματα περισσότερο. Σε τελική ανάλυση ΔΕΝ υπάρχει ειδικό format για DAW.

 

Το που είναι καλύτερο να μοιράζεις τα directories είναι ένα θέμα. Εγώ εχω 2 σκληρούς και στον πρώτο τρέχουν Windows και προγράμματα καθως και τα VST. Αν έχεις μεγάλες ηχοθήκες με samples που κάνουν streaming είναι ευκολότερο για τον υπολογιστή να βρίσκονται στον ίδιο δίσκο. Στον δεύτερο σκληρό σε ένα μεγάλο partition έχω τα αρχεία ήχου από τα πολυκάναλα.

Καλοσύνη σου να βοηθήσεις τον κόσμο, αλλά όπως σωστά γράφεις, κατέληξες αφού εφαγες τα μουτρα σου πολλές φορές δια της ατόπου απαγωγής. Οχι ο πιό ενδεδειγμένος δηλαδή.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου