Προς το περιεχόμενο

Linux-Πληροφορίες-Βοήθεια


NemOOO

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κύριοι και κυρίες καλησπέρα...((αν υπάρχουν βέβαια κυρίες γιατι απο ότι φαίνεται ανδροκρατείται το noiz))....

 

Λοιπόν έχω ενα σκληρό δίσκο άδειο και έναν υπολογιστή που έχω βαλθέι να του κάνω κουλά πράγματα.... Έψαξα λίγο για τα Linux και θέλω να μου πείτε απόψεις και άν είναι εύκολο γιά κάποιον χρήστη μέτριας εμπειρίας να τα εγκαταστήσει και χρησιμοποιήσει....

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμμμ, λίγο περίεργο που είμαι ο πρώτος που απαντάει εδώ...

Ένα καλό με το Linux είναι η πληθώρα διανομών που υπάρχουν. Ανάλογα με το τί θέλει κανείς να κάνει με τον υπολογιστή του, ανάλογα με την εμπειρία του σε *κομπιουτερικά* θέματα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων κτλ. μπορεί κάποιος να βρει μια διανομή που του ταιριάζει.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σου είναι: Προχώρα άφοβα!

Και θα μάθεις πράγματα, και θα παιδευτείς, και στο τέλος είναι πολύ πιθανό να αλλάξεις και λειτουργικό.

Δε θα σου πω ποιά διανομή είναι για αρχάριους, ποιά για μέτριους, ποιά για experts κτλ. γιατί μπορείς μόνος σου να βρεις ποια σου ταιριάζει εδώ.

 

Το μόνο που θα πρότεινα είναι να εξασφαλίσεις ότι για όλα τα μέρη του PCιού σου υπάρχουν modules σε stable/official release στη διανομή που θα διαλέξεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατ αρχας θα ξεκινησω με μια τετριμμενη παρατηρηση: ειναι ΤΟ (λειτουργικο) LINUX.

 

υπαρχουν απειρες διανομες linux, αναμεσα απο τις οποιες μπορεις να επιλεξεις ποια θα εκαταστησεις. ολες τους εχουν ως κοινο τον πυρηνα του λειτουργικου που ονομαζεται linux, και απο κει και περα, διαφοροποιουνται ως προς τα προγραμματα και τις εκδοσεις αυτων που περιεχουν, καθως και ως προς διαφορα εργαλεια συστηματος τα οποια οι developers της εκαστοτε διανομης εχουν δημιουργησει.τελευταια και βασικη διαφορα ειναι η δυσκολια εγκαταστασης και διαχειρησης των διανομων.

ετσι, υπαρχουν ευκολες διανομες(suse,mandriva,fedora κλπ), δυσκολοτερες(debian,ubuntu] και πραγματικα απαιτητικες(gentoo,slackware).

 

κανε μια ερευνα στο net, μπες σε αρμοδια forum και θα βρεις την ακρη για το ποια σου αρμοζει και ποια οχι.γι αρχη παντως να εχεις υποψιν σου, οτι το pc που θα εγκαταστησεις το linux, δεν θα πρεπει να περιεχει δεδομενα ζωτικης σημασιας,ακομα και αν βρισκονται σε αλλο δισκο.

 

ενδεικτικα σου δινω 2 links για να ξεκινησεις την περιηγηση σου :

http://www.linuxquestions.org

http://www.techteam.gr

 

και ενα τεστ....http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=en

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βάλε ένα knoppix το τρέχεις μόνο απο ένα cd.. και δεν χρειάζεται τρελές εγκαταστάσεις. Μόλις συμφιλιωθείς με το περιβάλλον θα καταλάβεις τι θες να κάνεις και εγκαθιστείς όποιο Linux θες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βάλε ένα knoppix το τρέχεις μόνο απο ένα cd.. και δεν χρειάζεται τρελές εγκαταστάσεις. Μόλις συμφιλιωθείς με το περιβάλλον θα καταλάβεις τι θες να κάνεις και εγκαθιστείς όποιο Linux θες.

 

αυτη ειναι η καλυτερη λυση για καποιον που θελει να δει πως ειναι το linux. το knoppix και η ελληνικη εκδοχη του, το knoppel, ειναι το καλυτερο live cd κατα την ταπεινη μου γνωμη. βασιζεται στο debian unstable, και απ οτι θυμαμαι χρησιμοποιει το συστημα αναγνωρισης συσκευων του redhat. η αναγνωριση συσκευων του ειναι εξαιρετικη.αν και τωρα που το σκεφτομαι, με το knoppix, βλεπει κανεις πως ειναι το linux, με γραφικο περιβαλλον kde(του οποιου ειμαι φαν..), κατι που μπορει να αδικει τα αλλα παραθυρικα περιβαλλοντα.

σε καθε περιπτωση, κανεις δεν πρεπει να κρινει την αποδοση του linux, απο ενα live cd, γιατι λογω της φυσης του live cd, ειναι μειωμενη, αν και πολυ καλυτερη απ οτι φανταζεται κανεις οτι ειναι ενα λειτουργικο συστημα που κανει boot και τρεχει απο cd..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια ολα καλα, σταθερο λειτουργικο κλπ.

 

Αλλα:

Ασυμβατοτητες δεν υπαρχουν? Τι να το κανω το σταθερο λειτουργικο οταν η καρτα ηχου μου και ο sequencer μου δε λειτουργουν?

 

Ερωτηση κανω, δε γνωριζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εξαρτάται τί έχεις. Υπάρχουν αλλα είναι πολύ λίγες, και έχουν να κάνουν κυρίως με κάποιες περίεργες usb συσκευές, πχ κανα ξεχασμένο απο το θεό usb dsl modem, κάποια usb τελείως άγνωστη κάρτα ήχου (πχ οι m-audio παίζουν οκ, αλλά έχω ακούσει μάρκα που δεν θυμάμαι το όνομα της για την οποία δεν υπήρχε software και άρχιζαν τα customαρίσματα). Γενικά και πάλι παίζουνε, αρκεί να έχεις υποστήριξη για κάποια generic συσκευή του είδους, και μετά να αρχίσεις τις ρυθμίσεις.

 

Εγώ καταρχήν θα ρωτήσω το φίλο μας: έχεις dsl???Γιατι θα χρειαστείς/θέλεις πολλάαααα πακέτα, που θα θέλουν άλλα πακέτα κτλ, και υπάρχουν ένα κάρο καλούδια εκει έξω, άσε που θα θες πολλά GUI frontends γιατί δεν θα ξέρεις εντολές και cli προγράμματα. Αν ναι, βάλε μια debian based διανομή (debian, ubuntu/ kubuntu κτλ) και αφού ρυθμίσεις/ρυθμιστεί απο μόνο του (αν έχει DHCP και το χεις συνδεδεμένο με το pc μέσω ethernet και όχι usb, όλα θα γίνουνε μόνα τους) το modem σου, ψάξε το πρόγραμμα synaptic ή/και την εντολή apt-get (κάνε ένα man apt-get στο shell).Εκεί θα δεις τη χάρη του debian (άπειρα προγράμματα για ότι θες, διαλέγεις και εγκαθιστάς με μερικά κλικ/εντερ)

leep is a symptom of caffeine deprivation.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παίδες,

 

το θέμα είναι άσχετο με το Noiz (εντάξει, έχει σχέση με υπολογιστές αλλά όλα τα πράγματα πλέον έχουν σχέση με υπολογιστές, δεν αποτελεί δικαιολογία αυτό), με βάση μάλιστα το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρα εξειδικευμένα fora για να βρει κανείς βοήθεια πως να εγκαταστήσει Linux.

 

Το post αυτό είναι απλά η αφορμή για τη παρέμβαση μου, καθώς εμφανίζονται και και άλλα αντίστοιχα posts κατά καιρούς, που απλά μετά από ένα διάστημα αποτελούν άχρηστη πληροφορία για ένα μουσικό site (θεωρώντας ότι κανείς δεν θα ανατρέξει στο Noiz για τέτοιου είδους πληροφορία). Όταν αποσκοπούν στην ενημέρωση, έχουν σαφώς κάποιο νόημα για τους χρήστες. Αλλά trouble-shooting για θέματα μη-μουσικά είναι αδόκιμο να γίνεται στο Noiz.

 

 

Φιλικά,

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου