Προς το περιεχόμενο

ο μουσικός και το χρήμα


Nikolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Σε συνέχεια δύο συζητήσεων (τουλάχιστον) εδώ μέσα. Η μία ήταν από τον Επικούρη για τις παραγγελίες, ενώ η άλλη είναι το τελευταίο βίντεο του Λάκη, το "Ναι γιατρέ..."

 

Εγώ Νικόλο από νοΐζάδες λεφτά δεν θέλω για μουσική...

 

Δεν είσαι ο μόνος, αλλά γιατί; Το τελικό προϊόν:

α. Είναι καλό.

β. Κόστισε χρόνο και χρήμα σε εσένα.

γ. Το θέλει το κοινό σου.

 

Άρα γιατί όχι; Και καλά που περνάς δε σημαίνει ότι πρέπει να "μπεις μέσα"... έτσι δεν είναι;

 

(Τώρα, με τον Λάκη το έπιασα αλλά το θέμα είναι προς όλους!)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

 

Θα σου πω την άποψή μου. Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.-

Ο οποιοδήποτε κάνει μια δουλεία , πρέπει να πληρώνεται.

Απλά εγώ δεν με θεωρώ μουσικό (επαγγελματία) γι’ αυτό το έθεσα έτσι .

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Απλά εγώ δεν με θεωρώ μουσικό (επαγγελματία) γι’ αυτό το έθεσα έτσι .

καλώς, και ευτυχώς που δε σε πείραξε που άνοιξα θέμα...

 

ΑΛΛΑ

 

Εγώ γιατί είμαι επαγγελματίας; Μορφωμένος πες ότι είμαι... Καλός μουσικός άντε πες ότι είμαι (αν και είναι πιο υποκειμενικό από το μορφωμένος). Έχω επαφές...

 

Το βασικό μου είναι όμως ότι βγάζω χρήματα από αυτό (ζω από τη μουσική 100%, και 45-50% από τη σύνθεση...). Άρα; Το ότι δε ζητάς χρήματα είναι αυτό που σε κάνει "μη-επαγγελματία". Αλλιώς... τα υπόλοιπα τα έχεις (όπως και άλλοι εδώ μέσα φυσικά.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Κοίτα. Νομίζω ότι βασικά κριτήρια για να είναι κάποιος επαγγελματίας είναι δύο. Το (corpus) «σώμα» και το (animus) «ψυχή». Μπορεί εγώ να υλοποιώ το “corpus” (στον βαθμό που μπορώ) αλλά δεν υπάρχει το “animus” ήτοι η συνείδηση ότι το κάνω για να πληρωθώ. Φυσικά μπορεί κάποιος να διαφωνήσει 100% μαζί μου και μάλιστα να με κατηγορήσει ότι «χαλάω την πιάτσα» (αν και δεν βαυκαλίζομαι, ούτε νομίζω ότι είμαι ανταγωνιστικός προς έναν επαγγελματία) . Εν πάσει περιπτώσει έτσι το νοιώθω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πλάκα είναι πως αυτό το θέμα το σκέφτομαι καιρό τώρα. Το να δίνεις το δίσκο σου τζάμπα είναι πάρα πολύ κρίμα κ λάθος.

Καλύτερα να κάνεις εκπτώσεις σε artwork, να κόψεις ένα πρόμο 3-4 κομμάτια που να δίνεις στα λάιβ σου, παρά να κάνεις ολόκληρο δίσκο που να διαθέτεις δωρεάν...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι αλλο πραγμα η διανομη ενος CD και αλλο η ζωντανη εμφανιση.

Στην εποχη μας εχει ευτελιστει τοσο η πωληση-διανομη μιας μουσικης παραγωγης(ακομα και ονοματα τα δινουν ΔΩΡΕΑΝ-donate)που δεν τιθεται θεμα κερδους απ αυτο.

Σε μια ζωντανη εμφανιση ομως,ακομα και συ Λακη πιστευω,θα ηθελες να αμοιφθεις κι ας μη θεωρεις τον εαυτο σου επαγγελματια.Για μενα επαγγελματιας ειναι μια εννοια εντελως ασχετη με αμοιβες αλλα τελοσπαντων..

Δεν εισαι επιτηδευματιας μαλλον.

Οι επαγγελματιες πρεπει να αμοιβονται γιατι τους εργοδοτουν επιτηδευματιες.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για όσους δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, συμφωνώ με το πως το έθεσε ο LK σε γενικές γραμμές:

 

...αλλά δεν υπάρχει το “animus” ήτοι η συνείδηση ότι το κάνω για να πληρωθώ.

 

Αποφεύγοντας τα κλισέ "θέλω η μουσική απλώς να φτάσει σε αυτιά/δεν με νοιάζει πόσα ξόδεψα", "θέλω να γνωρίσω κόσμο και όχι να πλουτίσω/βγάλω τα προς το ζειν" και λοιπών, προσωπικά προτιμώ να επαφίεμαι στην "συνείδηση" και το "φιλότιμο" (με πολλαπλά air quotes) του ακροατή, ένας τρόπος με τον οποίο λειτουργώ και 'γω ως ακροατής άλλωστε. Αν θεωρώ ότι αξίζει κάτι σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο, θα επενδύσω!

 

Είναι win-win κατά τη γνώμη μου. Αν δεν ζητάς δεν απογοητεύεσαι, αν δεν πληρώσεις δεν έχεις απαιτήσεις. :)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ναι. Για το Live συμφωνώ απόλυτα. Ακριβώς για το λόγo που αναφέρεις. Περιορίστηκα στο cd  (και εν πάσει περιπτώσει σε οιονδήποτε άλλο υλικό φορέα ενσωματούται ήχος ή εικόνα) για το λόγο ότι αυτή ήταν η αφορμή της κουβέντας μας με το Νικόλα. Έτσι μάλλον το κατάλαβε και η Εύη, αν και ο Νικόλας μιλούσε γενικά τελικά και δεν το περιόρισε μόνο σε αυτά (dvd, cd κ.ο.κ) Καλά έκανες και κάνεις τη διάκριση. Τέλος επεκτείνω ότι ακόμα και αν το cd δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής μόνο δουλείας, αλλά πάει κάποιος και «κόβει» κόπιες, τυπώνει εξώφυλλα κ.λ.π. (και δεν τα κάνει στο σπίτι του με το αντιγραφικό του ή τον εκτυπωτή του) και αυτό είναι άλλη περίπτωση μίας και εκεί έχουμε να κάνουμε με συμμετοχή και τρίτων επιτηδευματιών.  

 

Αν θεωρώ ότι αξίζει κάτι σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο, θα επενδύσω!

+1000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Πριν πολλά χρόνια,ο μέντοράς μου στην γναθοχ/κή,διευθυντής στο 251 ΓΝΑ,  μου είχε πει

Μάθε να πληρώνεσαι γι αυτό που κάνεις,γιατί ... θα πάψεις να το κάνεις. .

  Δεν περνά  λοιπόν ημέρα, που να μην επιβεβαιώνεται αυτή η αλήθεια,ως προς το πρώτο,ευτυχώς,σκέλος για μένα και κάποιους συναδέλφους  και ως προ το δεύτερο,δυστυχώς,για κάποιους άλλους  Το ίδιο ισχύει κατα αντιστοιχία και στην μουσική.

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Λάκη et al: Ούτε εγώ κάνω ότι κάνω για να πληρωθώ. Τουλάχιστον όσον αφορά την κλασσική μουσική (γιατί με τα παιχνίδια... εε πια το κάνω για το χρήμα...). Το νόημα όμως παραμένει: Κάτι που προσφέρει δεν πρέπει να έχει και κάποια αξία; Μήπως η μηδενική χρηματική αξία, μειώνει το προϊόν;

 

Φυσικά η αξία της μουσικής υπάρχει, και η αγάπη του κόσμου είναι τεράστια αμοιβή, και να υπογραμμίσω ότι δεν αναφέρομαι σε "μη θεμιτό ανταγωνισμό", κλπ... Απλά μου φαίνεται πολύ κρίμα, να θέλω να στηρίξω κάποιους ανθρώπους, θες γιατί τους γουστάρω, γιατί γουστάρω αυτό που κάνουν, γιατί νομίζω ότι θα πάνε μπροστά, γιατί τελικά το αξίζουν ρε γαμώτο, και αυτοί να λένε όχι! Και τα 3 CD που έχω πάρει από το νοιζ (και είναι τα μόνα που έχω αγοράσει το τελευταίο χρόνο), είναι στο αυτοκίνητο, σε συνεχόμενη ακρόαση! Του Σπύρου, του Σταύρου και των Snoozeloop.

 

Η χαρά που παίρνω, ως ακροατής, με αυτά τα 3 CD, αξίζουν, νομίζω τον οβολό μου! Ανεξάρτητα το γιατί έγιναν! Ας υπάρχει ως donationware στο κάτω κάτω... :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου