Προς το περιεχόμενο

moot talks about 4chan @ SXSW


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μολις ειδα στο youtube μια ομιλια του Cristopher Poole, γνωστοτερου ως moot - προκειται για τον ιδρυτη του imageboard 4chan. Το παραθετω επειδη λεει ορισμενα ενδιαφεροντα πραγματα σχετικα με τις ιντερνετικες κοινοτητες & την εννοια της ανωνυμιας. Προφανως δε τα συμμεριζομαι στο συνολο τους, αλλα το βρηκα ενδιαφερον.

Για οσους δεν το γνωριζουν, το 4chan ειναι ενα imageboard το οποιο εχει γινει μαλλον γνωστοτερο για το random board του, το /b/. Στην συγκεκριμενη λοιπον κοινοτητα, υπαρχει η δυνατοτητα να ποσταρεις ανωνυμα (δεν χρειαζεται registration ουτε δινεις καποιο ονομα - σχεδον ολα τα post γινονται υπο το ονομα Anonymous) και ειδικα στο /b/ (το ποιο δημοφιλες κομματι του site) δεν υπαρχει κανενας κανονας ή περιορισμος. Το 99% των posts αποτελουνται απο χαζομαρες, inside jokes και προσβλητικο/explicit περιεχομενο πασης φυσεως (αρα και για ευνοητους λογους δεν παραθετω link).

 

http://en.wikipedia.org/wiki/4chan

http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28group%29

 

 

Αυτο που αξιζει προσοχης, ειναι το μεγεθος και η "σημασια" που καταφερε να αποκτησει το συγκεκριμενο site. Προσελκυει ενα τρομακτικο αριθμο Εχει ξεκινησει ενα τεραστιο αριθμο ιντερνετικων φαινομενων (oπως πολλα memes), μεχρι και περιπτωσεις ακτιβισμου οπως το Project Chanology. Μιλαμε για μια κοινοτητα πρακτικα χωρις κανονες, ηθικους φραγμους, αστυνομευση, ιεραρχια η καποια γενικοτερη δομη που ομως εχει καταφερει, σε πολλαπλες περιστασεις, να λειτουργησει ως συνολο και να επιτυχει ορισμενους στοχους (οπως την αναδειξη του moot ως most influential person of 2008 μεσω του Τime magazine).

 

H συνεντευξη εχει parts 2&3 που ομως αρχιζουν να ξεφευγουν απο θεματα γενικου ενδιαφεροντος.

 

EDIT: Πιο αξιολογο βιντεακι στο δευτερο post.

moot gives a speech with a hangover @ SXSW part 1/3

 

 

 

 

DISCLAIMER: Προσωπικα δεν πρεπει να εχω ξοδεψει πανω απο 20 λεπτα της ζωης μου  στο 4chan (δοξα τω θεω) και δεν θα συνιστουσα σε κανεναν να το κανει. Θα παρακαλουσα να μην επεκταθουμε σε θεματα σχετικα με το συγκεκριμενο site, θεωρω η ομιλια εχει γενικοτερο ενδιαφερον σχετικα με την εξελιξη των internet communities & culture.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσθετω και ενα TED Talk του κυριου, παλι ενδιαφερον. Και σχετικα πιο structured/αξιολογο απο το προηγουμενο.

 

 

Christopher Poole is the antithesis of Mark Zuckerberg...Zuckerberg is this programming prodigy who comes up with a user friendly social networking site...Poole is more or less a regular guy who accidentally created this horrendous experiment in anarchy. Personally I like Poole better. 4chan, while terrible, is infinitely more interesting from a psychological viewpoint than any social networking site.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου