Προς το περιεχόμενο

Home Studio Acoustic Treatment - Help Needed !!‏


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετω το forum !

 

Θα σας ειμουνα ευγνωμων εαν μπορουσατε να με βοηθησετε σε ενα δικο μου home studio το οποιο ειναι στα σκαρια...Επειδη θελω να γινει σωστη δουλεια σκεφτομαι να υλοποιησω το προτεινομενο σχεδιο του Νικου Ντεμου (ΜΕΜ) απο το σχετικο subject "Project Studio".

 

Το home studio αφορα pc studio ηλεκτρονικης μουσικης με γραφειο,ηχεια,ενισχυτη,midi keyboard, οθονες, ενα μικροφωνακι κτλ. Δεν θα γινονται ηχογραφησεις εκει μεσα. Ουτε θα μπουνε drums.  Απλα λογω του οτι απο κατω και απο πανω υπαρχουνε δωματια με ενδιαφερει η σωστη ηχοαποροφηση...

 

Οι  διαστασεις του δωματιου μου ειναι Ϋ:2.60 cm - M:3.90 cm- Π: 2,90 cm

Υπαρχει μια πορτα 2,04cm χ 82cm και δυο παραθυρα με διπλα τζαμια 133,5χ105,5 και 143,5 χ133,5.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1) Στο σχεδιο του Νικου χρησιμοποιει πρωτα τον πετροβαμβακα και μετα τον μεταλλικο ορθοστατη. Ο πετροβαμβακας αυτος πρεπει πρωτα να καρφωθει-βιδωθει (με ειδικα ουπα ?) στην υπαρχουσα τοιχοποιεια ? Επισης το κενο του ορθοστατη το γεμιζουμε και αυτο με πετροβαμβακα ?

2) Οι διαστασεις που δινει πχ στον τοιχο-ταβανι ειναι standard για μια σωστη ΜΕΜ κατασκευη ?  Το ρωταω γιατι 19,5 cm γυρω γυρω με φοβιζουνε μηπως μικρηνει πολυ το δωματιο και γινει σαν μπουντρουμι...Μηπως στο δικο μου δωματιο με περνει και για πιο μικρη κατασκευη ?

3) Ενα αλλο μεγαλο προβλημα που εχω ειναι το εξης. Στο ταβανι μου υπαρχει ηδη γυψοσανιδα στηριγμενη  σε σιδεροκατασκευη. Θα πρεπει να γκρεμισω την υπαρχουσα γυψοσανιδα και να κρεμασω απο τα σιδερα τις αναρτησεις και επειτα τα 19.5cm των προτεινομενων υλικων ? Η θα υπαρχει προβλημα με τα υπαρχοντα σιδερα (μεταφορα του ηχου πχ) ??? Εχετε να προτεινετε κατι ?

4) Στο ταβανι θα πρεπει να γινει κληση ?

5) Το πατωμα των 12,5 cm νομιζω με το 2.60 υψος μου θα ειμαι οκ, σωστα ?

6) Το πατωμα εχει ηδη ξυλινο πατωμα, μου ειπανε οτι μπορει να ξηλωθει και να ξαναμπει.

  Θα μπορει να μπει πανω απο το plywood ??

7) Βλεποντας τις διαστασεις του δωματιου μου που πιστευετε οτι θα πρεπει να μπουνε τα ηχεια ? Eμενα με βολευει η μεγαλη διασταση 3,90 του μηκους....

8) Μπορειτε να μου προτεινετε καποιο Μαστορα καλο (και φτηνο) που εχει εμπειρια απο τετοιες κατασκευες ?

 

ΥΛΙΚΑ:

1) Elastic Decoupling Pad ----------->  http://www.vibro.gr/new/prod_en.php?idpr=317 ???

  Το καθετο pad ποιο ειναι ??

2) Non Hardening Caulk ? ----------> Δεν καταφερα να βρω πληροφοριες....Ειναι ειδικη σιλικονη ?

3) Aνακατεργασμένος αφρος ---------> http://www.lazarakis-constructions.gr/files/1700.pdf ??

4) Viscoelastic υλικό ----------> Δεν καταφερα να βρω πληροφοριες....

5) Ελαστικες Αναρτησεις ----------> http://www.lazarakis-constructions.gr/products.php?cid=379

6) Ελαστικη Μαστιχη ---------->

  http://www.isomat.gr/ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ-ΥΛΙΚΑ-ΥΛΙΚΑ-ΒΑΦΗΣ/Υλικά-Πλήρωσης-Αρμών/elastotan/shop.flypage4/ ???

 

Ευχομαι να εχετε τον χρονο και τη διαθεση να μου απαντησετε !!

Ευχαριστω εκ των προτερων.

 

Γιαννης Κανιδης

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Γιάννη κάποιες γρήγορες απαντήσεις.....

 

Κατ'αρχάς αν δεν έχεις εμπειρία και γνώση γύρω από την κατασκευή θα σε συμβούλευα να απορίψεις την ιδέα του diy και να απευθηνθείς σε κάποιο συνεργείο....πολύ απλά γιατί τα (όποια) σφάλματα και οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας κατασκευής είναι που θα καθορίσουν και την απόδοση της (δηλαδή την ηχομειωτική ικανότητα της).

 

Σε σχέση με κάποιες από τις ερωτήσεις σου....

 

- Ο πετροβάμβακας στηρίζεται ανάμεσα στους ορθοστάτες οι οποίοι έχουν τις κατάλληλες εσοχές (και αντίστοιχα τοποθετούντε ανά 60 εκατοστά - αν παρατηρήσεις όλα τα υλικά δόμησης "βγαίνουν" σε τυποποιημένες διαστάσεις με βάση τα 60 αυτά εκατοστά πχ οι γυψοσανίδες έχουν πλάτος 1.20 , τα φύλα πετροβάμβακα 1.20 χ 60 κλπ κλπ)

Δεν χρειάζεται συνεπώς κάποια ιδιαίτερη στήριξη...ίσως σε μπέρδεψαν τα σχέδια που ανέβαζα στα οποία τον "έβαζα" στον τοίχο ώστε να είναι απλά πιο ξεκάθαρη η δομή της κατασκευής.

 

- όταν μιλάμε για διάκενο ανάμεσα στην υπάρχουσα τοιχοποιεία και στην εσωτερική πλωτή κατασκευή προσμετράμε ΚΑΙ τον πετροβάμβακα.....ο πετροβάμβακας δηλαδή καλύπτει ένα μέρος από το συνολικό διάκενο (ένα ποσοστό της τάξης του 60% είναι ιδανικό , περισσότερο δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική διαφορά). Δηλαδή σε μια κατασκευή που το διάκενο είναι πχ 20 εκ. αν καλύψουμε τα 10 με πετροβάμβακα έχουμε ένα σχεδόν ιδανικό αποτέλεσμα (σε ότι αφορά την απορόφηση μέσα στο διάκενο).

 

- το διάκενο έχει άμεση σχέση με την απόδοση της κατασκευής....και με πολύ απλά λόγια όσο μεγαλύτερο , τόσο καλύτερα. Όσο μεγαλώνει το διάκενο τόσο αυξάνεται και η ηχομειωτική ικανότητα της κατασκευής για 2 λόγους....ο ένας είναι ότι η ίδια η απόσταση (σε συνδυασμό με την απορόφηση) μειώνουν την ακουστική ενέργεια και ο δεύτερος είναι ότι αντίστοιχα οδηγούμε πιο "χαμηλά" συχνοτικά την φυσική συχνότητα συντονισμού του όλου συστήματος κάτι που αποτελεί ίσως και το πιο σημαντικό και καθοριστικό παράγωντα σε αυτού του είδους τις κατασκευές. Από εκεί και πέρα φυσικά το διάκενο μάλλον καθορίζεται και από τις ανάγκες μας αλλά και την δυαντότητα μας σε διαθέσιμο χώρο...άρα είναι μάλλον προιόν αναγκαίων συμβιβασμών.

 

- Η υπάρχουσα οροφή θα πρέπει να φύγει...αφενός γιατί λογικά δεν θα είναι στηριγμένη με το κατάλληλο decoupling στην τσιμεντένια οροφή, αφενός γιατί δεν έχει κατασκευαστεί με την λογική να αντέξει το επιπλέον φορτίο συνεπώς μπορεί να καταρεύσει.

 

Θα σου πρότεινα να δεις τι έχει φτιάξει ο fleamail στον χώρο του

http://www.noiz.gr/index.php?topic=187280.0

 

είναι ουσιαστικά μια διαφορετική εκδοχή που σκέφτηκα γύρω από το θέμα "ελαφρύ πλωτό πάτωμα" με πολύ πιο έυκολη κατασκευή και σχετικά φθηνότερα και πιο διαδεδομένα υλικά.

 

 

 

 

 

 

 

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για την απαντηση σου Νικοδημε !

 

Μετα την επεξηγηση σου και τις photos του fleamail επιτελους τωρα καταλαβα την εννοια του διακενου και το πως ακριβως κατασκευαζεται το room in a room. Να πω επισης οτι δεν ειχα σκοπο να κανω μονος μου την κατασκευη γι αυτο και στο τελος του μυνηματος μου ρωταω αν εχει κανεις να προτεινει καποιο συνεργειο (σε pm ισως...). Απλα σκεφτομουνα να αγοραζα τα υλικα μονος μου...

 

Τωρα οσον αφορα την υπαρχουσα οροφη μαλλον δεν στο εξηγησα σωστα. Η υπάρχουσα οροφή δεν εχει τσιμεντοπλακα καθολου ! Ειναι φτιαγμενη απο σιδερα και απο πανω της σηκωνεται οροφος...Αυτο που με ανυσηχει ειναι αν τα υπαρχοντα σιδερα θα κρατησoυν την καινουργια πετροβαμβακο-κατασκευη και εαν τα σιδερα αυτα θα μειωσουν τον ηχομειωτική ικανότητα της! Υπαρχει τροπος να βρω το βαρος της ψευδοροφης? Αν αφαιρεσω 10 εκατοστα απο τις υπαρχουσες διασταστεις ειναι 3,80 χ 2,80 = 10,64 τμ.

 

Μια αλλη ερωτηση ειναι ξερεις αν ο fleamail εχει βαλει διπλη ή τριπλη γυψοσανιδα ? Προφανως οσο παραπανω τοσο καλυτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου