Προς το περιεχόμενο

Πεταλιέρα ή Πεταλάκια? (Αιώνιο ερώτημα)


seldooN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα και καλη χρονια σε ολους!  :)

 

Εχω εδω και 1,5 χρονο αυτη εδω την πεταλιερα http://www.thomann.de/gr/vox_tonelab_st.htm και μπορω να πω οτι σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος.... Ομως λογω της δυσχρηστειας της (ειδικα στο να φτιαχνω ηχους) νιωθω οτι δεν εχω βρει ακομα αυτο π λεμε "τον ηχο μου"!

Ενας φιλος με παροτρυνει να πουλησω την πεταλιερα και να αρχιζω να "μαζευω" πεταλακια για διαφορους λογους οπως το οτι βρισκεις αυτο π θελεις (σε ηχο) πολυ πιο ευκολα.... Θελω να μου πειτε τη γνωμη σας πανω στο θεμα κ αν προτεινετε να αρχισω να παιρνω πεταλακια πειτε μου αυτα π πιστευετε πιο βασικα να αρχισω αν γινεται.....

 

 

 

 

Υ.Γ. : Αν χρειαζεται η μουσικη π παιζω ειναι punk/alternative rock με το συγκροτημα,αλλα μονος μου εχω αρχισει να πειραματιζομαι-εθιζομαι στη blues... Γενικα δηλαδη το ευρος αυτων π παιζω ειναι μεγαλο...  Ευχαριστω για το χρονο σας....!  ;D

Punk Rock means Freedom! ~Kurt Cobain~

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 36
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Γεια σου φίλε seldooN και χρόνια καλά!

 

Θα αρχίσω τις συμβουλές μου σχολιάζοντας πρώτα το εξής:

Ομως λογω της δυσχρηστειας της (ειδικα στο να φτιαχνω ηχους) νιωθω οτι δεν εχω βρει ακομα αυτο π λεμε "τον ηχο μου"!

Ο ήχος ενός παίκτη (είτε κιθαρίστα, είτε μπασίστα, είτε γενικά οτιδήποτε), δεν είναι ούτε η πεταλιέρα του ούτε τα πετάλια του.  :)

Όχι πως δεν παίζουν και αυτά το ρόλο τους, αλλά είναι περισσότερο εργαλεία για να αναδειχθεί η προσωπικότητα ενός παίχτη, και να βρεθεί μια ιδιοσυγκρασία στον ήχο του, παρά ο ίδιος ο ήχος.

Έχε το αυτό στο μυαλό σου, και θα σε γλιτώσει από πολλά περιττά (και λάθος) έξοδα.

 

Όσον αφορά το πρακτικό σου πρόβλημα τώρα...

Ξέρεις να χειρίζεσαι στο 100% την πεταλιέρα σου?

Ομολογώ ότι δεν έχω παίξει με την συγκεκριμένη, αλλά έχω ασχοληθεί αρκετά με την Tonelab SE και την LE.

Ήταν και τα δύο πολύ αξιόλογα μαραφέτια από πλευράς ήχου (η SE βέβαια καλύτερη από την LE).

Στο post σου με μπερδεύει κάτι.

Αντιπαραθέτεις την υποτιθέμενη δυσχρηστία της πεταλιέρας με το ότι δεν έχεις βρει ακόμα τον ήχο σου.  ???

Νομίζω πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

 

Το ζητούμενο είναι να καταλάβεις τι θέλεις να βγάλεις παίζοντας και να δεις αν η πεταλιέρα σε εξυπηρετεί.

Π.χ. μπορεί να ασχοληθείς με τα κομμάτια σου και να ανακαλύψεις ότι θέλεις high gain ήχο, πράγμα που η πεταλιέρα σου ενδεχομένως να μην καλύπτει (ένα παράδειγμα δίνω).

Η π.χ. να ανακαλύψεις ότι θέλεις ταυτόχρονα ανοικτά 3 delay και 2 reverb για να βγάλεις αυτό που θέλεις.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις είναι που η πεταλιέρα σου δεν σε βοηθά να βρεις τον ήχο σου (όπου και πάλι ο "ήχος" σου είναι το πως χρησιμοποιείς το εκάστοτε gear και όχι το ίδιο το gear).

Πιστεύω καταλαβαίνεις τι εννοώ.  :)

 

Όσον αφορά αυτό που είπε ο φίλος σου, δεν ισχύει δυστυχώς.

Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις, τότε τσάμπα λεφτά θα χαλάσεις αγοράζοντας (και κουβαλώντας) πετάλια (και καλώδια).  :)

(η βαλίτσα με τα πετάλια μου είναι 25 κιλά, ξέρω που σου λέω!)

 

Με τι ενισχυτή παίζεις? Τι κιθάρα έχεις?

Δώσε μας και ένα παράδειγμα καλλιτέχνη που σου αρέσει το ύφος του και ίσως σε βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσεις στο έπακρο τον εξοπλισμό σου και να βγάλεις αυτά που θέλεις.

 

Και μην ξεχνάς, ένα μεγάλο ποσοστό του ήχου σου σαν κιθαρίστας, είναι τα χέρια σου. ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πεταλιέρα είναι σίγουρα πιο εύκολη στην μεταφορά(χρειάζεται βέβαια και την προσοχή της).Το μόνο σίγουρο είναι οτι  αν έπαιρνα πεταλάκια θα τα κουβαλούσα ΠΑΝΤΑ σε μια flightcase θήκη ειδικά διαμορφωμένη για αυτά,όπως κάνουν και οι περισσότεροι.Τώρα βέβαια αν κάνεις την σύγκριση για να δεις τι σε συμφέρει σε θέμα οικονομικών,δύσκολα μπορεί κάποιος να στο απαντήσει(νομίζω).Τον ήχο σου θα τον βρεις κυρίως με τον καιρό αλλά και με πειραματισμούς.Σίγουρα νομίζω οτι μεγαλύτερη "ποικιλία" θα βρεις με κάποια πετάλια,γνωρίζοντας πάντα τι αγοράζεις.Τελος θα συφωνήσω και με αυτό που είπε ο SlapGas οτι ποσοστό του ήχου σου είναι στα χέρια σου!

 

Καλό ψάξιμο & καλη χρονιά με πολλά παιξίματα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μόνο σίγουρο είναι οτι  αν έπαιρνα πεταλάκια θα τα κουβαλούσα ΠΑΝΤΑ σε μια flightcase θήκη ειδικά διαμορφωμένη για αυτά,όπως κάνουν και οι περισσότεροι.Τώρα βέβαια αν κάνεις την σύγκριση για να δεις τι σε συμφέρει σε θέμα οικονομικών,δύσκολα μπορεί κάποιος να στο απαντήσει(νομίζω).

 

1ον. Δε νομιζω οτι οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν flightcases. Αν μαλιστα δεν κανεις διεθνη ή υπεραστικα tours με τη μπαντα σου για να μπλεκεις με μεταφορες σε πουλμαν και αεροδομια (πραγμα που το 99% των ανθρωπων εδω περα δεν κανει  :D ) το βρισκω ολιγον τι υπερβολικο.

 

2ον. Συγκριτικα με το τι συμφερει περισσοτερο οικονομικα δεν τιθεται θεμα οτι η πεταλιερα ειναι μακραν πιο συμφερουσα επιλογη.

 

Οσο για το ερωτημα του ΟΡ. Απαντηση φυσικα και δεν υπαρχει. Δινεται απο το καθε ατομο ξεχωριστα επειτα απο ΔΟΚΙΜΕΣ και προσωπικη πειρα που ερχεται με τη χρηση των δυο επιλογων.

Στράαατα Stratούλα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλή χρονιά και από μένα. Τί κιθάρα έχεις και με τί ενισχυτή παίζεις; Οικονομικότερη και ελαφρύτερη σε κουβάλημα λύση είναι 100% η πεταλιέρα! Ένα άλλο προσόν της πεταλιέρας είναι οτι έχει τον ήχο της σε ό,τι ενισχυτή και να παίξεις, ακόμα και καρφί σε κονσόλα(!), πράγμα που μία συλλογή από πετάλια δεν το κάνει, αλλά μπορεί να αντιδράει διαφορετικά με κάθε ενισχυτή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά της κατ εμέ είναι οτι δε σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πειράματα με τα εφέ την ώρα που παίζεις, αλλά πρέπει να προετοιμάσεις από πρίν τους ήχους που θέλεις να χρησιμοποιείς (γι αυτό και προτιμώ τα πετάλια). Εγώ θα σου πρότεινα να εκμεταλλευτείς το εργαλείο που έχεις ωστε να μάθεις το ρόλο και τη χρήση του κάθε εφέ και αν τελικά καταλήξεις οτι δε σε γεμίζει να ξεκινήσεις να μαζεύεις πετάλια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι σημερινές πεταλιέρες έχουν ανέβει επίπεδο και έχουν ότι μπορεί να ζητήσει κανείς  ;).

Για κάποιο λόγο εμένα πάντως με γοήτευαν πάντα τα πεταλάκια, πες η ευκολία τους, λόγω του ότι μου αρέσει να τα βλέπω έτσι όμορφα πάνω στην πεταλιέρα, λόγω του ότι πιστεύω ότι δίνουν σε συνδιασμό με τον ενισχυτή πιο "προσωπικό" ήχο, οπότε για μένα πεταλάκια  ;)

όχι άλλο κάρβουνο!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκτος και αν εισαι κιθαριστας τυπου Edge (βασιζεις δηλ. ολα το παιξιμο σου στα εφε), που μαλλον δεν εισαι μια και παιζεις μπλουζ & punk (καλα εδω μιλαμε για παγκοσμια πρωτοτυπια... ;D) ,  ο ηχος σου ΔΕΝ ειναι στην πεταλιερα αλλα πρωτα απο ολα στα ΧΕΡΙΑ σου και μετα στον ενισχυτη   (ΤΟ σημαντικοτερο κομματι του ηχητικου παζλ ΙΜΗΟ)   και  στην κιθαρα σου,τα ΕΦΕ ειναι απλα το κερασακι στην τουρτα,προσωπικα σε συμβουλευω να ...κατανοησεις ΠΟΙΑ ακριβως εφε χρειαζεσαι (οχι ποια εφε εχει στη πεταλιερα του ο κολλητος σου που ειναι τρασταφαριαν και εχει το θωρηκτο Ποτεμκιν για πεταλιερα ενω χρησιμοποιει 3 ηχους... ;D)  και μετα να δεις αν η..."ποιοτητα" τους (ή μαλλον ο ηχος τους μια και δεν υπαρχει "ποιοτητα" στα εφε) απο το συγκεκριμενο μηχανημα που εχεις σε καλυπτει.

 

Μετα πρεπει να δεις το ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κομματι (δηλ.σε απλα ελληνικα ποσο ευκολα μπορεις να αλλαζεις ηχους και εφε με το συγκεκριμενο μηχανημα) και αν το μηχανημα που εχεις σε εξυπηρετει.

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως τα είπαν και οι παραπάνω, η πεταλιέρα είναι πολύ πιο φθηνή λύση και καλύτερη για να ξεκινήσεις. Αυτή ή προγράμματα τύπου Guitar rig θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια πρώτη άποψη για τα πολλά και διαφορετικά εφφέ, distortion kai ενισχυτές που υπάρχουν. Μετά θα προσανατολιστείς σε τι σου χρειάζονται, με τι features κλπ.

Κατά τη γνώμη μου, ξεκίνα με τα βασικά. Για τη μουσική που παίζεις, βάλε στη vox όποια προσομοίωση ενισχυτή γουστάρεις χωρίς να το τιγκάρεις σε gain (για ρυθμικό παίξιμο) και αρκετά στεγνό (άντε πολύ λίγο reverb για να σου κάθεται καλά στο αυτί  όταν παίζεις μόνος).

Για lead κάνε ότι υπερβολή γουστάσεις σε ρυθμίσεις, αλλά αυτό που ουσιαστικά χρειάζεσαι είναι λίγο παραπάνω gain, λίγο reverb και μια τζούρα delay (πάντα προσωπική άποψη για να ξεκινήσεις το ψάξιμο)

 

Μετά από 10-15 χρόνια θα βρεις και τον ήχο σου

 

Κα (Β) λή χρονιά

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι έχω βρει τον ήχο μου-δλδ ξέρω ποιός είναι-αλλά δεν ξέρω πως να τον βγάλω ακριβώς(με τι ενισχυτή/πεταλάκια κλπ κλπ).

ο μαρσαλάκος που έχω κάπως τον πλησιάζει αλλά έχω δρόμο ακόμα :P :P :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι έχω βρει τον ήχο μου-δλδ ξέρω ποιός είναι-αλλά δεν ξέρω πως να τον βγάλω ακριβώς(με τι ενισχυτή/πεταλάκια κλπ κλπ).

 

Μάλλον εννοείς πως έχεις βρει τι θες να πετύχεις, δώσε ένα παράδειγμα λοιπόν και να είσαι βέβαιος πως στο φόρουμ υπάρχουν άτομα που θα σε κατευθύνουν.

 

Επίσης γράψε ποιός ακριβώς είναι ο "μαρσαλάκος" σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου