Προς το περιεχόμενο

Leon Theremin: The man and the music machine


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Πριν 90 χρόνια ένας νεαρός Ρώσος επιστήμονας και εφευρέτης, ο Leon Theremin, έλαβε μια πρόσκληση απο το Κρεμλίνο να συναντήσει τον Lenin. Ηταν η αρχή σε μια πορεία που έστησε τα θεμέλια για την μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική, απο τους Beach Boys στους Pink Floyd.

 

Ετσι ξεκινάει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του BBC για την ιστορία του Theremin, που περιλαμβάνει και το πολύ επεξηγηματικό βίντεο "How to play the instrument", απο την εγγονή του εφευρέτη.

 

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17340257

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Είναι πράγματι μια περιεκτική ανακεφαλαίωση μιας ζωής ούτως ή άλλως βουτηγμένης στα μυστικά και τις αντιφάσεις. Η μόνη παρατήρηση είναι ότι το άρθρο επιμένει στην κατασκοπευτική του δράση ως κύριο προσανατολισμό του. Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι η εκδοχή του ιδιοφυή, οραματιστή και ελαφρώς ανισόρροπου και αφελή επιστήμονα (που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να "δραπετεύσει" από τους σοβιετικούς περιορισμούς) περιγράφει καλύτερα τον Leon Theremin. Εξαιρετικό και το ντοκυμαντέρ Theremin: An Electronic Odyssey του Steven Martin, για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

 

Υ.Γ.1: Το βίντεο της Lydia Kavina φυσικά βρίσκεται εκεί για να διανθίσει το άρθρο και ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να θεωρηθεί επεξηγηματικό του πώς παίζεται το theremin. Η Kavina (μία από τους κορυφαίους σολίστ) το κάνει να μοιάζει παραπλανητικά εύκολο  ;D

 

Υ.Γ.2: Ο αρθρογράφος αναπαράγει (έστω με επιφυλάξεις) το μύθο του Good Vibrations. Η αλήθεια είναι ότι το όργανο που χρησιμοποίησαν οι Beach Boys είναι το Tannerin http://en.wikipedia.org/wiki/Electro-Theremin, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν μουσικό που να παίζει theremin τη δεδομένη στιγμή  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγνωμη αν τυχον η ερωτηση μου ειναι spam αλλα πανω κατω ενα theremin ποσο κοστιζει? Γινεται επισης ενας απλος θνητος που δν εχει και σπουδαιες γνωσεις περι κατασκευης μουσικων οργανων να κατασκευασει ενα theremin ή ειναι πολυ πολυπλοκο οργανο?

My spirit sighs in peace - Opeth

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Moog Etherwave Theremin = 433 €

www.thomann.de/gr/moog_etherwave_theremin_esche.htm

 

218068.jpg

 

Moog Etherwave Theremin Kit = 383 €

www.thomann.de/gr/moog_etherwave_theremin_kit.htm

 

205896.jpg

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστούμε που επισήμανες το άρθρο, αρκετά ενδιαφέρον (αν και θα συμφωνήσω πως το ντοκυμανταίρ electronic odyssey είναι πολύ πιο ακριβές). Υπάρχει και ένα βιβλίο που εστιάζει με ωραίο τρόπο σε αυτή την καασκοπική πλευρά της ιστορίας του Termen, λέγεται "Theremin: ether Music and Espionage", του Albert Glinsky, με πρόλογο από τον Bob Moog.

 

Δεν πιστεύω πως πρέπει κανείς να αφαιρέσει την πτυχή αυτή από την ιστορία του εφευρέτη, ίσα-ίσα την κάνει πιο γοητευτική...

 

Πάντως, εμένα η μέθοδος της Rockmore με κάλυψε περισσότερο από αυτή της Kavina (η οποία παρεπιπτόντως δεν είναι εγγονή του Termen, αλλά ανηψιά του, και νομίζω μακρυνή). Υπάρχει και το βιβλίο "method for theremin" της Rockmore, που καθιστά την εκμάθηση (δηλαδή να παίζεις και καμιά μελωδία, όχι να κάνεις απλά εξωγήινους ήχους) του theremin -δεν θα πω εύκολη αλλά τουλάχιστο- βατή.

 

Κάποιος που μπορεί να κολλήσει πλακέτες και αντιστάσεις είναι σχετικά εύκολο να κατασκευάσει ένα theremin. Το πρόβλημα που έχουν τα αυτοσχέδια όργανα είναι πως συνήθως δεν κουρδίζουν καλά και έτσι το να παίξει κανείς theremin γίνεται από δύσκολο, αδύνατο... Νομίζω πως τα σχεδόν 400 ευρώ που έχει το moog etherwave (και τα λίγα παραπάνω του etherwave plus) είναι δίκαιη τιμή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου