Προς το περιεχόμενο

Combo ενισχυτής ως cab για amp head


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους! Έχω μια απορία σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας combo ενισχυτής κιθάρας ώς cabinet για μια κεφαλή κιθάρας...

 

Πιο συγκεκριμένα, έχω ένα VOX AC15C1 combo και έναν VOX Lil' Night Train head. Δεν έχω ξεχωριστή καμπίνα κι έτσι σκέφτηκα μήπως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον AC15C1 σαν καμπίνα για τον Night Train. Ψάχνοντάς το λίγο στο internet διαπίστωσα ότι θεωρητικά είναι δυνατόν αυτό που σκέφτηκα.

 

Εδώ προκύπτουν όμως οι ουσιαστικές απορίες μου! Ο AC15C1 έχει δύο εξόδους, η μια από αυτές ονομάζεται "External Speaker" και ουσιαστικά όταν συνδέσεις εκεί μια καμπίνα κόβεται τελείως το μεγάφωνο του ενισχυτή και η άλλη ονομάζεται "Extension Speaker" στην οποία όταν συνδεθεί κάποια καμπίνα, ουσιαστικά την συνδέει παράλληλα στο μεγάφωνο που φοράει ο combo. Δεδομένου λοιπόν ότι το output jack του Extension cab είναι ουσιαστικά "αναμονή" για παράλληλη σύνδεση στο speaker του ενισχυτή, μπορώ να συνδέσω τον Lil' Night Train εκεί απ'ευθείας; Η απορία μου έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι επικίνδυνο αυτό για τον AC15C1 καθώς δεν ξέρω κατά πόσο είναι πιθανόν ρεύμα που φεύγει από το power amp section του Lil' Night Train να κατευθυνθεί προς το δευτερεύον πηνίο του μετασχηματιστή εξόδου του AC15C1 και όχι προς το μεγάφωνο και να του κάνει ζημιά! Να ξεκαθαρίσω πως δεν με ενδιαφέρει να παίζουν και ο AC15C1 και ο Lil' Night Train μαζί (αλλά εγκυκλοπαιδικά δε θα ήταν άσχημο να απαντηθεί και αυτό αν βεβαίως κάποιος γνωρίζει).

 

Εννοείται βεβαίως ότι όσον αφορά τα impedance ohms του μεγαφώνου και της κεφαλής δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς το μεγάφωνο είναι 16 ohms και η κεφαλή βγάζει 8 και 16.

 

Υ.Γ. : Για να προλάβω τυχόν απορίες του στυλ γιατί μπαίνω σε όλη αυτή τη διαδικασία, να πω πως δεν σκέφτομαι να πάρω μια ξεχωριστή καμπίνα για τον μικρούλη, τον οποίο και κρατάω γιατί μπορώ να παίζω με ακουστικά, και φαντάζομαι ότι αν είναι δυνατόν τελικά να παίξει στο speaker του ΑC15 θα μπορώ να παίζω και σε πιο ανθρώπινες εντάσεις στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ανοίγω το θηρίο (ναι, είναι δυνατός ο AC15).

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεδομένου λοιπόν ότι το output jack του Extension cab είναι ουσιαστικά "αναμονή" για παράλληλη σύνδεση στο speaker του ενισχυτή, μπορώ να συνδέσω τον Lil' Night Train εκεί απ'ευθείας;

 

:o

 

Θες να συνδέσεις έξοδο ενισχυτή σε έξοδο άλλου ενισχυτή; 

 

Το Extension Speaker περιμένει να του συνδέσεις Κ Α Μ Π Ι Ν Α

 

Αυτό που ζητάς φυσικά και γίνεται, και θεωρητικά και πρακτικά, αλλά σίγουρα όχι όπως το περιγράφεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγοραζεις ενα νεο καλωδιο για ηχεια μεγαλυτερο (περιπου ενα μετρο) και κολλας τη μια ακρη στο μεγαφωνο του combo. Στην αλλη ακρη βαζεις το jack και ετσι τοποθετωντας το κεφαλι πανω στον combo θα μπορεις να το συνδεεις ανετα. Απλη λυση που θα σου μεινει και για το μελλον αν αγορασεις αλλες κεφαλες και δε μπλεκεις καθολου το ενισχυτικο σταδιο του AC15C1, μονο το μεγαφωνο του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγοραζεις ενα νεο καλωδιο για ηχεια μεγαλυτερο (περιπου ενα μετρο) και κολλας τη μια ακρη στο μεγαφωνο του combo.

 

Το μεγάφωνο του combo πιθανότατα δεν έχει jack, θα πρέπει να το φτιάξει... Με τρόπο ώστε να απομονώνει το AC15 όταν συνδέεται κάτι στο jack.

 

Αυτό είναι το μόνο "μερεμέτι" που απαιτείται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τη στιγμή που ο AC15 είναι κλειστός, εκείνο το σημείο ( το output jack δηλαδή) δεν περιμένει να του συνδέσεις τίποτα. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο jack είναι closed default (νομίζω έτσι λέγονται αυτά) δηλαδή όταν δεν έχει συνδεδεμένο κάτι ουσιαστικά γεφυρώνει ανά δύο τα ποδαράκια του, όπως στο σχήμα :

Combo-WithoutHead.png

 

Σε περίπτωση που συνδέσω την κεφαλή έχουμε το εξής :

 

HeadConnected.png

 

Και σίγουρα το output jack βλέπει ένα δευτερεύον, και ένα speaker. To output jack ουσιαστικά είναι ένας κονέκτορας και τίποτα παραπάνω. Το θέμα είναι αν το σημείο "1" που είναι το δευτερεύον του MΣ εξόδου του AC15 θα έχει πρόβλημα από το ρεύμα που (πιθανόν/δεν ξέρω αν) περνάει (κόκκινο βελάκι) όταν είναι συνδεδεμένη και παίζει η κεφαλή. Προφανώς υπάρχει η λύση να μπει ένα switch αριστερά από το output jack για να τελειώνω, απλά προσπαθώ να το αποφύγω.

 

Επίσης, δεν μπλέκεται καθόλου το ενισχυτικό στάδιο του combo. Όλα αυτά είναι ΜΕΤΑ τον ΜΣ εξόδου και πριν το μεγάφωνο. Το ερώτημα ουσιαστικά μεταβάλλεται στο : " Θα προκαλέσω πρόβλημα στον ΜΣ εξόδου του combo αν δεν τον απομονώσω με κάποιον τρόπο ;"

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mάλλον δεν έγινα ιδιαίτερα κατανοητός...

Το output jack παρεμβάλλεται μεταξύ του δευτερεύοντος του M/Σ εξόδου του AC 15 και του μεγαφώνου του, δημιουργώντας ουσιαστικά μια αναμονή για να κουμπωθεί και ένα 2ο μεγάφωνο το οποίο θα παίξει παράλληλα με το ήδη loaded. Aυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής του. Σχηματικά είναι όπως το 2ο σκαρίφημα που πόσταρα παραπάνω (άνοιξα τον ενισχυτή, χάζεψα τη συνδεσμολογία και βοήθησε και το πολύμετρο για δω τι ακριβώς γίνεται).

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία. ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση, ό,τι συνδέσεις εκεί, συνδέεται ΚΑΙ με τον ενισχυτή του κόμπο. Άρα; Μπορείς, πιστεύεις, να συνδέσεις έξοδο ενισχυτή εκεί; ΧΩΡΙΣ να εξασφαλίσεις πως πρώτα έχει απομονωθεί η έξοδος του κόμπο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό ουσιαστικά φοβάμαι/ρωτάω. Και απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν είναι σοφή κίνηση αν δεν απομονώσω με κάποιον τρόπο τον ενισχυτή από το μεγάφωνο...

The World Was A Mess But His Hair Was Perfect...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό ουσιαστικά φοβάμαι/ρωτάω. Και απ' ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν είναι σοφή κίνηση αν δεν απομονώσω με κάποιον τρόπο τον ενισχυτή από το μεγάφωνο...

O παρακάτω είναι ο ενισχυτής σου? :

http://www.musik-service.de/Gitarren/Verstaerker/Combos/Vox-AC-15-C1.html

 

Πρέπει να απομονώσεις τον ενισχυτή όπως σωστά είπες. Για να γίνει αυτό έχεις σχεδόν έτοιμη τη λύση: το μεγάφωνο του ac15 έχει ένα jack με το οποίο συνδέεται στο σασί του ενισχυτή. Σωστά?

 

Βγάζεις αυτό το jack απ τον ac15 και το βάζεις κατευθείαν στο night train στη σωστή υποδοχή(μεγάφωνο-amp να έχουν ίδια αντίσταση σε Ω).

 

Aν το παραπάνω δεν είναι βολικό, μπορείς να φτιάξεις ένα καλώδιο με βύσμα που να απομονώνει το ac15 ή ένα a/b box Που να επιλέγει ποιος απ τους 2 ενισχυτές θα παίζει στο speaker. A/b box θα βρεις πολλά κι αποτελούνται από ένα dpdt διακόπτη και 3 βύσματα:

 

http://i269.photobucket.com/albums/jj50/walterw2/abschematic.gif

 

Για το βύσμα-καλώδιο, μοιάζει με το 1ο σχήμα που σχεδίασες:

 

-Χρειάζεται ένα mono jack με 4 επαφές (ή sterεο με 6 όπως στην εικόνα).

http://i00.i.aliimg.com/img/pb/962/707/410/410707962_538.jpg

- ένα απλό καλώδιο καμπίνας με 5mm jacks:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Guitar_Jack.JPG

 

Το βύσμα 4 επαφών θα συνδεθεί μεταξύ του vox ac και του εσωτερικού μεγαφώνου του. Το καλώδιο θα συνδέεται στον night train και στο βύσμα 4 επαφών. Δες τη φωτό.

Έτσι, όταν συνδέσεις το night train στο βύσμα 4 επαφών, απομονώνεται ο ac15 καθώς ανοίγουν οι αντίστοιχες επαφές του βύσματος και παίζει ο night train στο εσωτερικό μεγάφωνου του ac.

ext_amp_head.JPG.5a0d172bf5470229f96b1370bcfa84d4.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου