Προς το περιεχόμενο

Πεταλιέρα Midi


jobest

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους, δεν ξέρω αν αυτό είναι το κατάληλλο σημείο γι'αυτό το θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω άν ξέρει κανείς πώς θα μπορούσα να χειριστώ κάποιο sequencer software (π.χ. Ableton Live, Cubase, κλπ) ή κάποιο virtual instrument που έχω στον υπολογιστή μου μέσω MIDI Πεταλιέρας για να ενεργοποιώ λούπες, start/stop απο κάποιο κομμάτι, κλπ. Ευχαριστώ πολύ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

...πώς θα μπορούσα να χειριστώ κάποιο sequencer software (π.χ. Ableton Live, Cubase, κλπ) ή κάποιο virtual instrument που έχω στον υπολογιστή μου μέσω MIDI Πεταλιέρας...

Γίνεται μέσω MIDI πεταλιέρας από τη στιγμή που αυτά που θες να ελέγξεις: α) έχουν σχέση - ελέγχονται μέσω MIDI, β) το πρόγραμμα μπορεί να ελεγχθεί εξωτερικά (μέσω MIDI μηνυμάτων) ακριβώς στα σημεία - στις λειτουργίες που θες να ελέγξεις και γ) η πεταλιέρα να μπορεί να τα στείλει με τις κατάλληλες MIDI εντολές έτσι ώστε να ελέγξει ακριβώς αυτά που θες και μόνο μέσω των όποιων MIDI εντολών.

 

Για παράδειγμα, μία από τις πεταλιέρες που μπορούν να στείλουν τέτοιου είδους εντολές - μηνύματα είναι η Roland FC-300 που είναι πραγματικά ευέλικτη όσον αφορά το MIDI και όχι μόνο.

Βέβαια, απαιτεί να γνωρίζεις: α) εάν υπάρχει η δυνατότητα εξωτερικού ελέγχου των προγραμμάτων που θες να ελέγξεις μέσω MIDI και β) τον κατάλληλο προγραμματισμό της πεταλιέρας. Με άλλα λόγια, να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα από MIDI.

 

...για να ενεργοποιώ λούπες, start/stop απο κάποιο κομμάτι, κλπ...

Το κλπ;;;

 

Αν και η FC-300 μπορεί να ελέγξει τέτοια πράγματα (π.χ. start/stop), πρέπει να προσέξεις αυτό που λες με τις λούπες. Όπως είπα πιό πάνω, εξαρτάται αν το πρόγραμμα μπορεί να ελεγθεί σε συγκεκριμένα σημεία π.χ. λούπα 1, λούπα 2 κλπ, ανεξάρτητα.

 

Δεν γνωρίζω εάν αυτό που ζητάς το θες για το σπίτι ή για το live.

Αν πρόκειται για live και μόνο για audio (δηλαδή όχι midi ή καί midi λούπες), υπάρχουν προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα γι'αυτή τη δουλειά.

Για παράδειγμα: Boss RC-300 ή Roland SP-404SX. Είναι κατασκευασμένα γι'αυτό το σκοπό και δεν "μπλέκεις" με Windows, Micro Soft, καθυστερήσεις και τυχόν άλλα προβλήματα. Είναι plug n play.

 

Ανάλογα το όργανο που παίζεις κάποιο από τα παραπάνω λογικά θα πρέπει να σε καλύψει.

Όμως, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αγορά, καλό είναι να ελέγξεις εάν σου κάνουν στο βαθμό που θες, εννοώ τι άλλο πιθανό θα ήθελες να κάνεις σε πραγματικό χρόνο (real time).

Πρόβλημα χωρητικότητας στα RC-300 και SP-404SX όσον αφορά τα audio αρχεία, λογικά δεν θα αντιμετωπίσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μανώλη σ'ευχαριστώ πολύ για την πολύ αναλυτική απάντησή σου, κ'εγώ την FC-300 είχα υπ'οψη μου σαν καλύτερη λύση γι'αυτό που θέλω να πετύχω. Αυτό λοιπόν που θα είθελα είναι κατά τη διάρκεια του live καθώς παίζω κιθάρα να μπορώ να κάνω: 1) start/stop σε συγκεκριμενα προ-ηχογραφημένα tracks (με MIDI αλλά και audio λούπες) και 2) να κάνω trigger συγκεκριμένες (audio k MIDI) λούπες. Το DAW που χρησιμοποιώ είναι το Sonar X1.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Σχετικά με την FC-300 την θεωρώ πεταλιέρα επένδυση για κάποιον που έχει προχωρημένες απαιτήσεις. Στην περίπτωσή σου όμως, οι λειτουργίες που ζητάς (start/stop) είναι παιδικές για την FC-300, εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις μελλοντικά και τις υπόλοιπες ή κάποιες από τις υπόλοιπες δυνατότητές της. Οπότε, στην παρούσα φάση, θα αγοράσεις κάτι από το οποίο θα χρησιμοποιήσεις << 50% των δυνατοτήτων του. Απλά σου το λέω.

 

Εντελώς προσωπική μου άποψη.

Από τη στιγμή που θα είχα λούπες και θα είχα να κάνω με live, θα απέφευγα το laptop PC στο live. Παρ'ότι ορισμένες λούπες είναι και midi, θα τα είχα κάνει όλα audio, δηλαδή ένα format, και θα τα έβαζα σε μία RC-300 ή σε ένα SP-404SX ή σε ένα SP-404SX ελεγχόμενο από FC-300, ανάλογα πως θέλω να παίξουν.

 

Σχετικά με το SONAR X1, δεν το έχω - δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορείς να το ελέγξεις εξωτερικά μέσω MIDI. Κοίταξε εάν έχει κάπου στα options key bindings. Εάν ναι, προσπάθησε να επιλέξεις τις λειτουργίες που θες μέσω midi ή μέσω του πληκτρολογίου του Η/Υ. Αν μπορέσεις να κάνεις την δουλειά σου από εκεί, τότε ναι μπορείς να την κάνεις και μέσω MIDI.

Είναι καθαρά θέμα προγράμματος (SONAR X1). Ίσως κάποιο δικό σου StudioWare με ή χωρίς χρήση CAL (Cakewalk Application Language) ελεγχόμενο εξωτερικά (μέσω midi) θα μπορούσε να κάνει αυτά που θες, δηλαδή ON/OFF τα μέρη - τις λούπες κλπ., οπότε εκεί, ναι.

Δεν το έχω κάνει, δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση. Αυτό με το StudioWare απλά το φαντάζομαι σαν "έσχατη" λύση. Μπορεί το ίδιο το πρόγραμμα από μόνο του να κάνει αυτά που θες, επαναλαμβάνω δεν το γνωρίζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Κάτι ακόμα πολύ βασικό κι εύκολο (χωρίς να είναι απαραίτητα η σωστή λύση) που όμως... το ξέχασα  :o

 

Κοίταξε στις λειτουργίες που θέλεις (για το live), π.χ. mute - solo κλπ, εάν υπάρχει "Remote Control" για την συγκεκριμένη λειτουργία, π.χ. με δεξί κλικ σου βγάζει κάποιες επιλογές για κάποια buttons - λειτουργίες.

 

Εάν η λειτουργία αυτή έχει διαθέσιμο "Remote Control", τότε μπορείς να ελέγξεις την λειτουργία αυτή μέσω MIDI μηνύματος (π.χ. Note ON/OFF κλπ) από την FC-300.

 

Χίλια συγγνώμη για την παράληψη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου