Προς το περιεχόμενο

Kιθάρα - Μπουζούκι - Κοινές Τεχνικές και απορίες


Johnny.T

Προτεινόμενες αναρτήσεις

           Χαιρετίζω άπαντες.

   Λοιπόν σκέφτηκα να ξεκινήσω αυτό το θρεντ για κούβεντα κυρίως γύρω απο τα δύο αυτά όργανα ,τις τεχνικές τους και πως μπορεί το ένα με το άλλο να συγχωνευθούν ίσως ώστε να υπάρξει μια βελτίωση στην τεχνική ενός παίχτη ,γενικά.

 Αυτό που πάντα μου έκανε εντύπωση με τους μπουζουξιδες ήταν αυτός ο δολοφονικός σε ταχύτητα συνδιασμός δεξί αριστερό με τις φράσεις αλλά Django ένα πράγμα  που δεν συναντάς τόσο συχνά σε κιθαρίστες(φυσικό βεβαίως μιας και η κιθάρα έχει και περισσότερους γενικά τρόπους προσέγγισης).

  Για να μπω στο ψητό μιας και δεν το'χω με τα μακροσκελή κείμενα.

 Είναι η φύση του μουζουκιού τέτοια τελικά που κάνει τους κάλους παίχτες θηρία απο άποψης δαχτύλων και πενιάς,εννοώντας οτι όλες οι πενιές είναι αληθινές ενω στην κιθάρα έχει και πιο ξεκούραστες πενιές(ελπίζω να καταλαβαίνεται που το πάω γενικά και να το θέτω σωστά).

 Παίζει ρόλο η διπλή χορδή γενικά?Είναι πιο δύσκολη στο παίξιμο?Νομίζω είναι.Επίσης τώρα τελέυταία που μελετάω κλίμακες και πενιά στο τζούρα είδα άμεση βελτίωση και "σφίξιμο" στο δάχτύλο και την πένα και μεταφέροντας το στην κιθάρα πετάω.

 Αυτό που βλέπω επίσης  είναι οτί οι τσιγγανοσουινγκ κιθαρίστες που παίζουν με ακουστικές είναι πολύ κοντά στην μπουζουξίδικη τεχνική και ατάκα.

 Αυτά πάνω κάτω σαν αφορμή για κουβέντα.Θα ήθελα να γίνει όντως κουβέντα να συμπληρώσεται αν θέλεται οτί γνώσεις η τεχνικές ή σκέψεις γενικά γύρω απο το θέμα των δύο αυτών οργάνων και συμπαθάτε με για το ότι δεν θέτω καλά  κάποια πράγματα που θέλω να μάθω ή να πω .Ελπίζω με την κουβέντα να βγούνε απο όλους.

 

 

If I don't doit somebody else will

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντα ένιωθα πιο "σωστά" όταν έπιανα το τζουρά, μου ερχόταν πιο "φυσικό" απ'την κιθάρα, παρόλο που αυτη είναι το πρώτο μου όργανο.

Το ποστ σου με έκανε να ξαναπιάσω μετά από κανα δίμηνο το τζουρά μου. Μετά, στο καπάκι πιάνω την ηλεκτρική. Όντως μετά το τζουρά "εστρωσα" ευκολότερα στην ηλεκτρική.

 

Παρατήρηση 1. Υποψιάζομαι ότι ο τρόπος που τοποθετώ το δεξί χέρι στο τζουρά (το χέρι στηρίζεται στο όργανο μόνο σ'ένα σημείο κάτω κάτω στο ηχείο, η παλάμη είναι γροθιά, δε πιάνω σχεδόν καθόλου το καπάκι με τα δαχτυλα, η παλάμη σχηματίζει σχεδόν ορθή γωνία με τον πήχη) με βάζει να κάνω την κίνηση της πενιάς από τον πήχη μου, κάτι που μου δίνει πιο ξεκούραστη αίσθηση, πιο δυνατή ατάκα αλλά το νιώθω και πιο ωραίο. Στην κιθάρα αντίθετα "ξεχνιέμαι" ευκολα και κάνω κινήσεις ό,τι να'ναι που με κουράζουν.

Παρατήρηση 2. Αυτο που λες για τις "αληθινές" πενιές, αν εννοείς ότι στο μπουζούκι/τζουρά τα κομματια που παίζεις έχουν περισσότερες νότες που δίνεις έμφαση, τότε συμφωνώ, και νομιζω ότι οι συνεχείς εναλλαγές σε νοτες με έμφαση και νοτες χωρίς, ειναι μια πολύ καλή εξάσκηση για το χέρι (και μάλιστα μέσα από τραγούδια και φράσεις που γουστάρεις και σου δίνουν έμπνευση και ψυχη στο παίξιμο).

Επίσης στα οργανα αυτά είναι σα να παίζεις ανθρωπινη φωνή με το όργανο αν το καλοσκεφτείς και αυτό νομίζω ειναι πολύ σημαντικό γενικα για το ποσο καλος μουσικός θα γίνεις παίζοντας αυτό το όργανο (πόσες φορές εδώ μέσα έχει ακουστεί η αποψη να τραγουδάς αυτο που παίζεις, ε παίζοντας με το τζουρά/μπουζούκι αυτό γίνεται σαν από μόνο του, αφού είναι τραγουδιστά μέρη).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Mια από τα ίδια και από μένα.Ενώ το γουστάρω πολύ σαν όργανο ,το πιάνω στα χέρια μου μόνο κατά διαστήματα λόγω ίσως ότι ποτέ δεν έμαθα να παίζω τραγούδια αλλά το χρησιμοποίω σαν εργαλείο για να γράψω δικά μου μιας και μου είναι πιο έυκολο απο το να μελετήσω.

  Οντως είναι πολύ μελωδικό όργανο και μιας και όπως λες αναγκαστικά παίζεις φωνές άρα ενώ η κιθάρα είναι πιο συνοδευτική(τουλάχιστον όπως παίζουμε οι περισσότεροι από μας)

  Εγώ τελευταία μετά απο κάποια βιντεάκια στο youtube άρχισα να τοποθετούμε σωστά στο όργανο και με μελέτη μιας ώρας περίπου την μέρα( δρόμους πάνω κάτω με σωστή πενιά και δαχτυλοθέτηση)είδα ένα ανέβασμα που δεν το περίμενα μιας και κατά καιρούς έπαιζα αρκετά τζουρά.Επίσης μην παραλείψω την φώνη του όργανου που είναι βαριά και τσαμπουκαλίδικη ,νομίζω πιο βαριά απο ότι στο κανονικό μπουζούκι.Τέλος επείδη η κίνηση στο όργανο είναι καθάρα οριζόντια σε αντίθεση με την κιθάρα η σωστή δαχτυλοθέτηση βοηθά και πολυ στο streching των δαχτύλων.Με λιγά λόγια η βελτίωση ενός σχετικά έμπειρου παίχτη που μελετά σε μπουζουκοείδη όργανα είναι εμφάνη.

  Θα ήθελα βέβαια και την άποψη κάποιου μπουζούξη που γνωρίζει από μέσα το πράγμα,για το πως μελετάνε και φτάνουν σε αυτή την άνεση πένας δάχτυλου και επίσης τις άλλες τεχνικές του μπουζουκιού{τρίλιες,πεταλούδα(νομίζω έτσι λέγεται η λάκτισμα)κτλ}

If I don't doit somebody else will

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H παρατήρησή σου, έχει δόση αλήθειας.... Θέλει συζήτηση όμως...

 

Πράγματι, οι μπουζουκτήδες έν γένει, έχουν καλύτερο δεξί, καλύτερη πένα από τους κιθαρίστες.. Αυτό όμως ισχύει για alternate picking. Τι γίνεται αν μπει στην κουβέντα και το sweep picking ή το economy picking?

 

Σκέψου ότι μπουζουκτσής με κακή πένα σημαίνει κακός μπουζουκτσής! Τόσο απλά.. Ενώ κιθαρίστας με κακή πένα, σίγουρα δεν σημαίνει κακός κιθαρίστας!

 

Στο μπουζούκι σχεδόν όλες οι νότες παίζονται από το δεξί, ενώ στην κιθάρα υπάρχουν τα legato, τα slide, τα bends κλπ κλπ . Ένας κιθαρίστας χρησιμοποιεί όλες αυτές τις τεχνικές και δεν εστιάζει μόνο στο δεξί χέρι..

 

Οι διπλές χορδές του μπουζουκιού δεν νομίζω ότι επηρρεάζουν την τεχνική. Έχοντας παίξει μπουζούκι κατά καιρούς, παραδέχομαι ότι αν παίζεις συχνά, αναγκαστικά ανεβαίνει το δεξί σου χέρι... Το θέμα είναι άλλο όμως... Ως κιθαρίστας, πόσο γρήγορο δεξί χρειάζεσαι?

 

Γιατί ο μπουζουκτσής δεν προβληματίζεται όταν βλέπει τα legato και τα bends ενός κιθαρίστα?  ;D ;D ;)

 

Όχι άλλα μινόρε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H ηλεκτρική κιθαρα ειναι γεγονος οτι οταν παιζεται και με υγιεις δοσεις...gain ;D δινει καποιες αβαντες ειδικα οσον αφορα το alternate picking.Ακομα και ενα δεν εισαι απολυτα ακριβης μπορεις να περασεις ως οκ....στα μπουζουκοειδη ομως οτι βαλεις αυτο ακριβως περνεις.Βεβαια το να γινεται συγκριση ειδικα στο δεξι χερι ειναι λιγο δυσκολο γιατι αλλιως τοποθετειται το δεξι χερι στην ηλεκτρική(που εχει παραλληλα και την υποχρεωση του σωστου muting) και αλλιως πχ στο μπουζουκι που ειναι εντελως free floating και κανει μονο alternate και τιποτα αλλο.

 

Αν υπολογισουμε και το μηδενικο sustain του  μπουζουκιου επιβαλλει και διαφορετικο τροπο παιξιματος πχ οι αποτζιατουρες και τα διαφορα στολισματα που κανουν συνεχεια η μπουζουξιδες τα...mordent ,οι στροφες κτλ κτλ κτλ  ειναι για αυτο το λογο....για να ταξιδεψει λιγο παραπανω ο ηχος.

 

Απλα θελω να πω δηλαδη οτι ειναι τελειως διαφορετικα οργανα σαν τεχνική και δεν μπορεις πχ να παρεις το δεξι χερι της κιθαρας(με τον τροπο που το εχεις εκπαιδευσει εκει) και να το πας στο μπουζουκι και το αντιστροφο.Δυσκολο να δουλεψει ;).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω πως το μπουζούκι είναι αρκετά διαφορετικό στην προσέγγιση απο την κιθάρα..πολύ μικρότερο εύρος ηχοχρωμάτων και τεχνικών να αποκτήσει-βελτιώσει κάποιος.στην κιθάρα μπορεί κάποιος στον ίδιο όργανο να παίζει το asturias,το far beyond the sun,το "αχ θαλασσα μου σκοτείνη" lol και το caprice 24 του παγκανίνι οπότε ανάλογα θα προσαρμόζει και την τεχνική του "παλέτα".απο την  άλλη όσον αφορά το alternate picking και τις σωστές τοποθετήσεις των δακτύλων στη ταστιέρα αν δώσετε την κιθάρα σας σε ένα καλό μποουζουκτσή  κάποια πράγματα θα τα παίξει ακόμη και αν ειναι η πρώτη φορά που πιάνει κιθάρα..αυτό σημαίνει οτι ένας μπουζουκτσής είναι σε πολύ ώριμο στάδιο να μάθει κιθάρα πιο εύκολα και πιο γρήγορα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιλαμε για εντελως διαφορετικα οργανα (εαν εξαιρεσεις οτι ειναι εγχορδα), τα οποια χρησιμοποιουνται σε εντελως διαφορετικα στυλ μουσικης.

 

Αλλα στυλ προσεγγισης, αλλες τεχνικες, αλλη φιλοσοφια γενικοτερα...

 

Κατα τη γνωμη μου, η "συγκριση" οργανων ή η συσχετιση τους, ειναι παντα ενα ψιλοακυρο θεμα συζητησης. Εδω μονο η κλασσικη εχει τεραστιες διαφορες απο την ηλεκτρικη κιθαρα, αν βαλουμε στο παιχνιδι μπουζουκια τζουραδες κλπ, τη χασαμε τη μπαλα.

 

Καθε οργανο εχει τις δικες του δυσκολιες, τα δικα του "κολπα", και θελει πολλα χρονια ξεχωριστης ενασχολησης και εμπειριας. Ειναι σαν να συγκρινουμε το πινγκ-πονγκ με το....τενις και τις ρακετες παραλιας :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έκανα το θρεντ για να συγκρίνω τα δύο όργανα προς θεού θα ήταν κουτό.Πιο πόλυ το πάω στο πως μπορεί πχ η εξάσκηση πάνω σε ένα όργανο να γίνει αρωγός σε κάποιο άλλο.Πχ από τότε που έμαθα κάπως να φυσάω φυσαρμόνικα είδα και βελτίωση στα κρατήματα της φωνής μιας και όλα είναι κοιλιά και πως δίνεις τον αέρα απο εκεί.Εμένα πχ δεν θα με χάλαγε να είχα την ρέντα στα δάχτυλα και στην πένα ενός μπουζουξί.Το να ασχοληθω μετά με gypsy swing θα ήταν πολύ πιο έυκολο πχ.

If I don't doit somebody else will

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Η γνώμη μου είναι πως σίγουρα βοηθάει γιατί όταν μιλάμε για τεχνικές,καλώς ή κακώς μιλάμε για γυμναστική των χεριών (δάχτυλα,καρπός,ώμος και πάει λέγοντας).Εγώ ως κιθαρίστας,έχω πιάσει μπουζούκι έχω παίξει 2-3 πράγματα,ακριβώς γιατί η μουσική που παίζω θέλει alternate picking σε ανεβασμένο επίπεδο.Το ένα όργανο βοηθάει το άλλο και από άλλη άποψη.Από την άποψη της τριβής με έγχορδα αντικείμενα και του ''δανεισμού'' τεχνικών και νοοτροπιών.Δεν είναι τυχαίο που οι μισοί κιθαρίστες των Σκανδιναβικών χωρών που παίζουν τις κάλτσες τους,είχαν ξεκινήσει από βιολί.Κάθε όργανο βοηθάει το άλλο καθώς δανειζόμαστε ιδέες,ήχους,τεχνοτροπίες...Πόσο μάλλον στην κιθάρα και το μπουζούκι που είναι έγχορδα με πένα κατά κύριο λόγο,τα οποία αμφότερα είναι σολιστικά.Ελπίζω να βοήθησα κάπως με την καθαρά προσωπική μου άποψη επί του θέματος!

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το "point" μου ειναι πως εαν πχ εχεις μια ωρα για να μελετησεις, καλυτερα να μελετησεις πανω στο μουσικο οργανο που σε ενδιαφερει, παρα σε καποιο αλλο που θα σε "βοηθουσε"  στο main οργανο που παιζεις.

 

Ο καλυτερος μπουζουκτσης του κοσμου να γινεις, μολις παρεις την ηλ.κιθαρα και πας να κανεις bend ή βιμπρατο, θα εισαι εντελως αρχαριος. Η ταχυτητα των χεριων, ειναι μολις το 1/10 της συνολικης τεχνικης της ηλ.κιθαρας, ασε που και οι αποστασεις των χορδων, η τοποθετηση των χεριων, το μεγεθος του μπρατσου κλπ ειναι πραγματα που ετσι κι αλλιως αποτελουν μεγαλες διαφορες συγκεκριμενα πανω στο κομματι "τεχνικη". Πριν μιλησουμε για φρασεολογιο-υφος-ηχο κλπ, που διαφερουν σε τεραστιο βαθμο απο το ενα οργανο στο αλλο.

 

Και αναποδα, ενας μεσος Ελληνας μπουζουκτσης, παιζει μπουζουκι εκατο φορες καλυτερα απο το Μalmsteen :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου