Προς το περιεχόμενο

Harmonica Positions & Κύκλος των 5ων


STEFANOS604

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Είναι το τελευταίο θέμα , το υπ’ αριθμ 10 του κλειδωμένου θέματος και θα σας αφήσω να ηρεμήσετε και ίσως μετά από πολύ καιρό , αν έχω κάτι δικό μου να τα ξαναπούμε:

 

Τι είναι οι θέσεις φυσαρμόνικας;

Είναι ένα ερώτημα που το θέτουν δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι στο διαδίκτυο ή άλλοι δεν το έχουν καθόλου υπ’ όψη:

Προσωπικά έχω απαντήσει πολλές φορές στο συγκεκριμένο ερώτημα και σε πολλά e-mail και ΠΜ.

Όσον αφορά τους Έλληνες επειδή χρησιμοποιούμε κατά 98% το Straight Harp εκτός αν ο φυσαρμονίστας παίζει Blues (αν και τα blues παίζονται και σε Straight Harp)

 

Θα πρότεινα να το μελετήσετε πριν αρχίσετε ΑΜΕΣΩΣ να απαντάτε με το γνωστό τρόπο  ,τουλάχιστον σ' αυτό το θέμα γραμμένο από  κάποιον που υπεραγαπά τη φυσαρμόνικα και την έχει μελετήσει ενδελεχώς κατασκευαστικά , θεωρητικά και πρακτικά με πολλά videos στο youtube για όλα τα είδη (Διατονικές απλές , διατονικές με εναλλακτικά κουρδίσματα και χρωματικές φυσαρμόνικες):

 

circleampPositions_zps3e810516.jpg

 

C-Gharps_zpsff715f30.jpg

 

 

 

Οι άλλες θέσεις της φυσαρμόνικας

 

Οι παρακάτω κλίμακες , όπως είδαμε στον κύκλο των 5ων , λέγονται σχετικές (έχουν τις ΙΔΙΕΣ νότες) και οι πιο εύχρηστες είναι οι:

F - Dm

C – Am

G – Em

A – F#m

Bb – Gm

Eb – Cm

Τις λεγόμενες ‘’Positions – θέσεις’’ , δηλαδή από ποια οπή  ξεκινάς μια κλίμακα τις δίνει το έντυπο κάθε φυσαρμόνικας που αγοράζεις.

Κανονικά αν ξέρεις την τεχνική bending παίζεις με μια φυσαρμόνικα όλες τις θέσεις – όλες τις κλίμακες  - μινόρε και ματζόρε.

Κανείς όμως δεν υπάρχει που να το κάνει , οι δε εταιρείες για να μας διευκολύνουν – αντί να μάθουμε κάνουμε bending μας παρέχουν 36 τονικότητες (12 ματζόρε και από 12 μινόρε φυσικό και αρμονικό).

Εμείς οι Έλληνες παίζουμε κατά 98% σε 1st position ή Straight harp (έμφαση στο ‘’blow-φύσημα’’) ενώ οι Δυτικοί και ειδικά τα τραγούδια blues σε 2nd position ή Cross harp (έμφαση στο ‘’draw-ρούφηγμα’’.

Δηλαδή με φυσαρμόνικα τονικότητας C παίζεις την κλίμακα C σε straight harp.

 

Τώρα για τα ακόρντα :

 

Όταν μια μελωδία είναι γραμμένη  πχ σε Am :

• τότε ο κιθαρίστας θα τη συνοδεύσει με τα ακόρντα της Am (συνήθως τα Am – Dm – E7- F – G)

• Ο φυσαρμονίστας την ίδια μελωδία μπορεί να την παίξει ΕΥΚΟΛΑ με φυσαρμόνικα τονικότητας Am σε 1st position ή Straight harp

• Μπορεί όμως να την παίξει ΕΥΚΟΛΑ και με φυσαρμόνικα τονικότητας C ματζόρε αλλά από τη 4th position που ξεκινά από την 6 οπή ‘’ρούφηγμα’’ που είναι η νότα Α (Η Am σχετική της  C) . Είναι όμως πιο δύσκολο,  βλέπεις ξεκινάς από την 6η οπή ενώ με την Am από την 4η οπή φύσημα είναι πιο εύκολα)

• Με την κιθάρα όμως ο κιθαρίστας συνεχίζει και παίζει τα ίδια ακόρντα αφού η κλίμακα που παίζεις είναι η ίδια απλά την παίζεις από άλλη θέση.

• Ομοίως θα μπορούσες να παίξεις την ίδια μελωδία και με οποιαδήποτε άλλη φυσαρμόνικα όμως τότε θα ήταν ακόμα δυσκολότερο αφού θα υπήρχαν αλλοιώσεις άρα θα πρέπει να γνωρίζεις τις τεχνικές bending – overbending ….για να τις υλοποιήσεις

 

Σχετικές Κλίμακες με φυσαρμόνικα

 

Δωρικός Τρόπος - Dorian Mode - με Φυσαρμόνικα

 

Αν θέλετε να παίξετε όπως και όλα τα άλλα μουσικά όργανα όλες τις κλίμακες τότε Χρωματική Φυσαρμόνικα (σε μένα ήταν εύκολο το παίξιμο απ’ την πρώτη μέρα επειδή παίζω αρκετά πνευστά)

 

Χρωματική Φυσαρμόνικα

Η προσφορά με μεράκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου