Προς το περιεχόμενο

PCI κάρτα ήχου ή εξωτερική firewire;


stelios_cy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εσωτερική PCI κάρτα ήχου ή εξωτερική firewire; ιδού η απορία…

 

Αν και είναι ένα θέμα που νομίζω έχει συζητηθεί παλιά στο forum θα ήθελα να θέσω το ερώτημα με το δικό μου τρόπο.

 

Ετοιμάζομαι να στήσω καινούριο σύστημα (υπολογιστή) για καθαρά μουσική εργασία, όχι πως μέχρι τώρα η κύρια δουλειά μου δεν ήταν η μουσική απλά θέλω τώρα ένα πιο δυνατό σύστημα.

Εδώ και τρία χρόνια χρησιμοποιώ την M-Audio Delta 1010LT και είμαι πολύ ικανοποιημένος, το μόνο που με ενοχλεί είναι τα πολλά σύρματα και η έλλειψη εξόδων για ακουστικά.

Με αυτές τις σκέψεις τώρα μου φαίνεται πολύ δελεαστική λύση η εξωτερική κάρτα της ίδιας εταιρίας FireWire 1814 που έχει το interface με ικανοποιητικές για τις ανάγκες μου εισόδους/εξόδους, fandom power και δύο εξόδους για ακουστικά.

Με προβληματίζει όμως το θέμα της συνδεσμολογίας, μήπως οι PCI έχουν καλύτερη απόδοση και λιγότερα προβλήματα; Δηλαδή μήπως εκεί που δεν είχα κανένα πρόβλημα με την PCI πάω και μπλεχτώ σε περιπέτειες; Αν είναι έτσι μήπως να κρατήσω αυτήν που έχω;

Αν κάποιοι από εσάς μελετήσατε το θέμα σας παρακαλώ πέστε μου τη γνώμη σας.

 

ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα (και έχω) προβλήματα με την Firewire 410 σε τρία διαφορετικά PC. Τι προβλήματα; Προβλήματα που σχετίζονται με την firewire συνδεσμολογία καθώς:

 

Δεν συνεργάζονται καλά αυτές οι κάρτες με firewire chipsets της Via, αλλά απαιτούν το chip της Texas Instruments. Αυτό το τσιπ είναι διαθέσιμο μόνο σε μερικά πολύ καλά motherboards και την firewire κάρτα της Unibrain (η οποία έχει χαμηλό κόστος). Εγώ έχω και το κατάλληλο motherboard (Gigabyte DS4) και την κάρτα της Unibrain, αλλά παρόλα αυτά είχα τα προβλήματα που σου ανέφερα.

 

Όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτά τα προβλήματα είναι γενικευμένα. Ξερω πολύ καλά ότι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, οπότε ρώτα και άλλους πριν αποφασίσεις.

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

(...) μήπως οι PCI έχουν καλύτερη απόδοση και λιγότερα προβλήματα;

 

Καταρχήν, σε ποιότητα ήχου δεν θα δεις διαφορά, αν και οι εξωτερικές κάρτες είναι λιγότερο ευαίσθητες στη παρεμβολή θορύβων από τα εξαρτήματα του υπολογιστή.

 

Οι FIREWIRE έχουν καλύτερη απόδοση, αν σε καλύπτει το bandwidth, επειδή έχουν δικό τους controller με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ λίγη επεξεργαστική ισχύ (CPU) σε σχέση με τις PCI κάρτες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη CPU. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το πόσο βαριά είναι τα projects σου και το πως δουλεύεις.

 

Από εκεί και πέρα, υπαρχουν προβλήματα συμβατότητας, αλλά είναι μύθος η απαίτηση του chip της Texas Instruments. Ενδεικτικά, σου αναφέρω την δική μου περίπτωση, όπου η Digi002 (firewire) απαιτούσε το TI chip, το οποίο και αγόρασα (μία Adaptec FireConnect), αλλά τελικά δεν λειτούργησε. Λειτούργησε όμως το πολύ φτηνότερο chip της VIA. Θέλει όντως λίγο προσοχή. Αποφάσισε πρώτα τη κάρτα που θέλεις και μετά ψάξε για compatibility issues.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στελιο οι σκεψεις που κανεις και σε απασχολουν ειναι σωστες....οντως η αποδοση των pci καρτων ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη των firewire. αρκει να σκεφτεις οτι οι firewire καρτες εχουν εχουν 400 kbits/sec ρυθμο μεταφορας δεδομενων ενω οι pci καθονται κατευθειαν πανω στο data bus...μιλαμε λοιπον για πολλαπλασιο ρυθμο μεταφορας δεδομενων....και το ποσοστο cpu που απασχολει μια pci καρτα ειναι...ελαχιστο εως μηδαμινο..γενικοτερα και στατιστικα παντως οι pci δουλευουν καλυτερα απο τις firewire,me ligotera problhmata

:wink: :wink: :wink: :wink:

Ειναι σωστο αυτο που προαναφερθηκε οτι δεν θα δεις διαφορα στον ηχο μεταξυ αυτων των καρτων αλλα οχι και το οτι οι εξωτερικες καρτες ειναι λιγοτερο ευαισθητες στη παρεμβολη θορυβων...ισα-ισα που ισχυει το αντιθετο...εχω αντιμετωπισει πολλες περιπτωσεις που υπηρξε τεραστιο προβλημα με θεματα θορυβου,ρευματων κ.τ.λ. σε εξωτερικες καρτες ηχου..επισης οι firewire ειναι πολυ ευαισθητες και θελουν αγαπη και ...proderm ως προς την χρηση τους....ειναι αρκετες οι περιπτωσεις που εχουν καει firewire καρτες ..

Θα σου προτεινα λοιπον να κρατησεις την καρτα που εχεις και αν δεν σου φτανουν οι εισοδοι-εξοδοι της να παρεις και μια δευτερη 1010lt για το ιδιο μηχανημα,η οποια ειναι και παμφτηνη :wink: :wink:

τωρα ωσ προς το προβλημα με τα ακουστικα ,υπαρχουν 2 λυσεις:

α)παιρνεις μια μικρη κονσολιτσα την οποια θα χρησιμοποιεις μονο για monitoring...θα εχεις δηλαδη τον ελεγχο της εντασης που στελνεις στα ηχεια πλεον...στο χερι σου,οπως θα εχεις και τα ακουστικα που θες.επισης θα μπορεις να χρησιμοποιεις το phantom power της κονσολας gia na hxografeiw kai me pyknvtika mikrofona ,kati poy den exei i 1010lt :wink: :wink: :wink:

β)αν χρειαζεσαι πολλες εξοδους για ακουστικα,θα μπορουσες να παρεις καποιο απο αυτα τα μηχανηματακια(π.χ. ενα πολυ καλο και φτηνο ειναι της samson...) που δινουν πολλες εξοδους για ακουστικα,και μεσα απο το patchbay router της 1010 να κανεις το απαραιτητο routing...

θα μπορουσες φθσικα να συνδυασεις και το α με το β...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φιλε musicteck αν η ταχυτητα της μεταφορας των δεδομενων ηταν 400kbit/sec πιστεψε με δεν θα τις αγοραζε κανεις 8O επειδη ειναι ομως 400Mbit /sec τις αγοραζουνε :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οντως η αποδοση των pci καρτων ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη των firewire. αρκει να σκεφτεις οτι οι firewire καρτες εχουν εχουν 400 kbits/sec ρυθμο μεταφορας δεδομενων ενω οι pci καθονται κατευθειαν πανω στο data bus...μιλαμε λοιπον για πολλαπλασιο ρυθμο μεταφορας δεδομενων....και το ποσοστο cpu που απασχολει μια pci καρτα ειναι...ελαχιστο εως μηδαμινο..γενικοτερα και στατιστικα παντως οι pci δουλευουν καλυτερα απο τις firewire' date='me ligotera problhmata

:wink: :wink: :wink: :wink: [/quote']

 

Bandwidth: ένα κανάλι 24bit/96KHz απαιτεί ~2,5 Mbit/sec. Υπολόγισε λοιπόν αν τίθεται θέμα (400 Mbit δίνει το Firewire) και αν σε καλύπτει το bandwidth.

 

CPU: Το "οι pci καθονται κατευθειαν πανω στο data bus" σημαίνει ακριβώς αυτό που είπα, δηλ. CPU usage. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει "πιο ξεκούραστα". Αν έχεις βέβαια κανένα θηρίο επεξεργαστή, δεν σε ενδιαφέρει φυσικά.

 

Συμφωνώ (και κακώς το παρέλειψα) ότι η 1010 είναι αξιοπρεπέστατη κάρτα.

 

Τέλος, και σημαντικότερο

όλα εξαρτώνται από το πόσο βαριά είναι τα projects σου και το πως δουλεύεις.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...οντως...mbits ηθελα να γραψω... :lol: να ξερεις ομως οτι τα 2,5 mbits/sec poy υπολογισες ,δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα...αν ηταν ετσι μια firewire kaρτα θα μπορουσε να ''παιζει'' με...400/2,5=160 channels...!!!!! 8O 8O 8O 8O 8O

οπως μαλλον θα γνωριζεις αυτο απεχει ετη φωτος απο την πραγματικοτητα. :wink: :wink: ..και ξαναλεω oti oi pci καρτες ηχου απασχολουν ελαχιστα τον επεξεργαστη...το κερδος που εχουμε σε σταθεροτητα,λιγοτερα προβληματα ,μεγαλυτερο bandwidth κ.τ.λ. ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το κερδος 1% π.χ. σε επεξεργαστικη ισχυ. :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου