Προς το περιεχόμενο

Η "φυσιολογια" των συστημάτων ήχου που παίζει η μουσική


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα καλή χρόνια, και το 2015 να φέρει αυτά που εύχεται και ποθεί ο καθένας ;)

 

Στο κυρίως... Κάνοντας μια ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων και σκαλίζοντας διάφορες μιξεις που έχω κάνει, έρχονται στο μυαλό μου συμβουλές διαφόρων καταξιωμένων ηχοληπτών που έχουν πέσει στα χέρια μου/ αυτιά μου.

 

Συγκεκριμένα, η δεδομένη άποψη του να ακούμε όσο σε περισσότερα συστηματα γίνεται τις μιξεις μας, έρχεται στο νου μια απόρροια...

 

Εμείς ηχογραφουμε και μιξαρουμε προσπαθώντας να έχουμε συχνοτικη ισορροποια κτλ.

 

Μιξαροντας ομως σε flat σύστημα ηχείων και φέρνοντας όσο καλυτερα ισορροπημένο σήμα, τελικά τι γίνεται στα άπειρα απλά οικιακά συστηματα ήχου που είναι fixed τα δυο knobs treble και bass που προσπαθούν να διορθώσουν τις απώλειες σε αυτα και να ανταποκριθούν στις καμπύλες των Fletcher/Munson?

 

1.Δηλ, πάντα αυτές οι διορθώσεις πλησιάζουν αυτο που εμείς έχουμε καταφέρει στο studio χωρίς να ξεφεύγουν απο αυτο που αρχικά είχαμε ως σκοπό?

 

2. Ποια είναι η συχνοτικη "φυσιολογια" των κοινών συστημάτων ήχου που παίζεται κυρίως η μουσική?

 

3. Με γνώμονα τελικά αυτο μιξαρουμε και πρέπει να μιξαρουμε, ή αφήνουμε αέρα στα συστηματα να μπορεί ο μέσος χρήστης/ ακροατής να πειράξει bass - mid -treble?

 

 

Αυτα τα λίγα ;)

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μπορείς με τη μίξη σου να διορθώσεις τα ελαττώματα του συστήματος αναπαραγωγής ενός ακροατή. Εσύ μιξάρεις σε flat σύστημα όμως, ώστε η επεξεργασία σου να μην επηρεάζεται από τα ελαττώματα του δικού σου συστήματος. Αν πετύχεις μια ισορροπημένη μίξη, αυτή θα ακούγεται καλά σε όλα τα συστήματα, τόσο καλά όσο αυτά μπορούν να παίξουν. Αν αυτά "ξυρίζουν" ή μπουμάρουν παίζοντας καλές παραγωγές, τότε θα μπουμάρουν και στις δικές σου, και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Αν όμως έχουν πρόβλημα ΜΟΝΟ στα δικά σου κομμάτια, τότε κάτι δεν έχεις κάνει καλά.

 

 

Για αυτό και βολεύει το να ακούμε σε διάφορα συστήματα, καμιά φορά φαίνονται προβλήματα που μας είχαν διαφύγει, δεν υπάρχει άλλωστε και απόλυτο flat σύστημα, όχι τουλάχιστον σε home/ project επίπεδο, ούτε για αστείο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω παλι, δε πολυκαταλαβα τι σε προβληματιζει  :)

 

Η πλειοψηφία των ακροατων δεν εχει ιδεα απο σωστο EQing και σε συνδυασμο με τη τοποθετηση των ηχειων (πχ. ενα πανω στο "συνθετο" και ενα κατω γωνια πισω απο τον καναπε) το αποτελεσμα μπορει να ειναι πολυ ενδιαφερoν (sic). Ο μεσος ακροατης (στη καλυτερη) θα βαλει ενα preset ROCK οταν ακουει ροκ, Pop οταν ακουει ποπ, Jazz, κοκ... Συνηθως θα βαλει ενα preset και δε θα το αλλαξει ποτε.Η γνωμη μου ειναι να μη σε απασχολει και πολυ αυτο.

 

Προσωπικα δινω περισσοτερο βαρος στο πως θα ακουγεται σε ενα λαπτοπ και στο αμαξι παρα σε HI-FIs. Τωρα βεβαια ενα καλο μιξ ειναι ενα καλο μιξ αλλα αυτο δεν ειναι τιποτα καινουργιο  :)

 

Σχετικα με τα φλατ ηχεια, καλα ειναι αλλα παντα ειχα μια αδυναμια στα ns10s kai ta auratones οποτε περι ορεξεως…  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Αν πετύχεις μια ισορροπημένη μίξη, αυτή θα ακούγεται καλά σε όλα τα συστήματα, τόσο καλά όσο αυτά μπορούν να παίξουν.

 

μια "απόλυτη" audio αλήθεια, που δυστυχώς ένα μεγάλο πλήθος "επαγγελματιών", ποτέ δεν μπόρεσε να την "συνδέσει" και με την υπεραξία που ο "σεβασμός" σε αυτή προσδίδει (σε βάθος χρόνου) στο μουσικό προϊόν που εξυπηρετείται κάθε φορά...

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Πρέπει να χεις και στο νου σου , ποιός & που θα ακόυσει τη μίξη σου.

Αν π.χ. μιλάμε για video στο youtube, ξέρεις ότι το 90% μάλλον θα την ακούσει σε laptop και tablet.

Αν μιξάρεις για να ενσωματώσεις τη μίξη σου σε βινύλιο 180 gr, θα λάβεις άλλα πράγματα υπ' όψιν.

Αν ξέρεις ότι θα παιχτεί στο ράδιο...άλλα...κ.ο.κ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου