Προς το περιεχόμενο

Mixing Secrets For The Small Studio


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συχνά αναρωτιόμουν τι περιλαμβάνει η μίξη και το mastering, γιατί ακούγονται και συζητιούνται τόσο πολύ και κυρίως γιατί τόση μυστικοπάθεια γύρω από αυτά τα θέματα. Συνήθως οι συζητήσεις λήγουν με ένα: "άστο τώρα που να σου λέω", "δε γίνεται αυτό", "πρέπει να πας στον ειδικό". Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έβαλα την ενέργεια να ανακαλύψω τον χώρο από μόνος μου και κατέφευγα στην εύκολη "λύση" των presets. Όσες φορές είχα προσπαθήσει να διαβάσω ένα άρθρο στο Sound on Sound (αρκετά παλιότερα) μου φαινόταν πολύ ακαδημαϊκό και δεν μου έδινε τις γρήγορες λύσεις που έψαχνα.


Κοντεύω να τελειώσω το εν λόγω βιβλίο και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις και μαθήματα που πήρα. Κυρίως ότι δεν υπάρχει κάτι μυστικό γύρω από την μίξη και το mastering, απλά θέλουν μεγάλη εμπειρία, χρόνο, ενέργεια, ταλέντο και χρήματα. Πολλές φορές θέλουμε το καλό αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά. Το βιβλίο ξεκινάει και δίνει περίπου το 25% των σελίδων του στο πως ακούμε, το οποίο είναι άλλο ένα σημείο που πολλοί προσπερνάμε, σπεύδοντας να αγοράσουμε το καινούριο μαγικό plug-in που τα λύνει όλα. Επίσης δίνει καλούς και απλούς λόγους για να χρησιμοποιήσει κάποιος compression, EQ, reverb και άλλα, τους οποίους αν δεν έχεις τονίζει ότι καλύτερα να αφήσεις το track στην ησυχία του - κάτι που επίσης δεν έκανα πασαλείβοντας reverb και EQ ό,τι έβρισκα. Τέλος γίνεται ξεκάθαρο πόσο μάταιη είναι η χρήση των presets και ότι όλο αυτό γίνεται λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους που ένα preset δεν γίνεται να καλύψει (ούτε εσύ "ΑΙ" plug-in).

 

Εντάξει προς το τέλος δεν άντεξε ούτε ο συγγραφέας και πρότεινε να αφήσουμε το multiband compression για τους "ειδικούς". Συνολικά όμως ήταν ένα βιβλίο που κυριολεκτικά μου άνοιξε τα μάτια και με γλίτωσε από πολλές σκέψεις που έκανα συνέχεια γυρνώντας γύρω από την ουρά μου. Σε καμία περίπτωση δε θα πω ότι είμαι έτοιμος να μιξάρω τα κομμάτια μου αποτελεσματικά, αφού συνεχίζω να πιστεύω ότι αν θες επαγγελματικό αποτέλεσμα χρειάζεσαι επαγγελματίες. Τουλάχιστον όμως κατάλαβα ότι η μίξη δεν είναι κάτι μαγικό και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να την ολοκληρώσει επιτυχώς, πάντα έχοντας στο μυαλό ότι είναι και τέχνη, με όποια υποκειμενικότητα αυτή φέρνει.

 

 

mixingsmallstudio.jpeg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια χαρά τα λες.

Μόνο και μόνο που καθισες και διάβασες ολόκληρο βιβλίο για το θέμα και δεν έκανες την κλασσική ερώτηση "παιδιά πείτε κάνα πλαγκ ιν για να μικσαρω το νέο μου τραπ υπέρHit μέσα σε 3 λεπτά " δείχνει ότι είσαι σε καλό δρόμο. 

  • Συμφωνώ 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου