Προς το περιεχόμενο

Στοπ στους μικροφωνισμους της κιθαρας!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα εχετε ολοι παρατηρησει οτι οι φτηνες κιθαρες (και οχι μονο) με φτηνους μαγνητες μικροφωνιζουν!Δεν εννοω ομως το feedback αλλα το φαινομενο που ονομαζεται "microfonic squeal" οτν αρπαζει δηλαδη ο μαγνητης και το μονο που ακους ειναι ενα σπαστικο "ΟΥΙΙΙΙΙΙΙΙΙ" :lol:

Το φαινομενο εξηγηται ως εξης, οι σπειρες του μαγνητη δωνουνται οταν η κιθαρα "βλεπει" στον ενισχυτη και ετσι εχουμε αυτο το φαινομενο.Σημαντικος παραγοντας ειναι και η ενταση και το drive που παιζουμε...Θελω να ρωτησω τροπους αντιμετωπισης αν ξερετε.Εγω προσωπικα εχω "κερωσει" αρκετους μαγνητες.Σε μερικους επιασε!Επισης αλλη μια φορα ειδα την κιθαρα ενος φιλου μου με το ιδιο προβλημα να σταματαει να μικροφωνιζει οταν εκανε plug σε ψηφιακη πεταλιερα...

(ελπιζω να μην σας κουρασα) :wink:

Texas tone that's bad to the bone...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ο κλασικός (και νομίζω μοναδικός τρόπος) είναι το κέρωμα που αναφέρεις. Δηλαδή η εμβάπτιση του πηνίου σε κερί το οποίο όταν κρυώσει ακινητοποιεί τις σπείρες με σκοπό να μην τίθενται σε κίνηση από τον αέρα και το μαγνητικό πεδίο του μεγαφώνου.

Δεν έχει τύχει να το επιχειρήσω ποτέ, αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλά άλλα κόλπα να δοκιμάσεις.

 

 

Να επισημάνω microphonic σήματα μπορεί να πηγάσουν από πολλά εξαρτήματα σε υψηλές εντάσεις. Μέχρι και από καλώδια. Έχετε παρατηρήσει ότι σε gigh-gain ήχους πατώντας -χτυπώντας το καλώδιο ακούς κάτι? Αν π.χ. το καλώδιό σου "κολυμπάει" σε τεράστια SPLs μπροστά από ένα ευαίσθητο μεγάφωνο μπορεί να συνυπάρχει στο σήμα σου ένα "μικροφωνικό" component - βασικά όσο ακόμη το σήμα είναι hi-Z. Δεν έχω ιδέα πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό στην πράξη, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότί είναι θέμα που αξίζει προσοχή.

 

Ακόμη, θεωρητικά μπορεί να έχεις τέτοιου είδους σήματα από χαλαρά στηριγμένους μαγνήτες πάνω σε pickguard που μπορεί να τίθεται σε ταλάντωση από το μεγάφωνο. Η ακόμη και από pickguard (όταν οι μαγνήτες στηρίζονται πάνω τους) που δεν είναι σωστά "πατημένα" πάνω στο σώμα (π.χ. σχηματίζουν ένα ανεπαίσθητο "θόλο" οι ταλαντωσεις του οποίου δεν αποσβαίνονται από το σώμα.

 

Πάντως αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα περίεργα φαινόμενα με τις αληθινές κιθάρες και τους αληθινούς ενισχυτές σε μεγάλες εντάσεις, η δουλειά αυτών που κάνουν τις ψηφιακές προσομοιώσεις θα ήταν πολύ πιο εύκολη. :wink:

 

 

 

EDIT: Επίσης μπορείς να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις κλείσει ένα ποντίκι ή άλλο μικρό τρωκτικό μέσα στο control cavity. Sqeeeeeeeeeeeeeeerk! :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
δεν ειναι πάντα ενοχλητικό' date=' μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά :D :D[/quote']

 

Καλά, τα πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά αλλά η συγκεκριμένη "τσιρίδα" έχει τη δική της ιδιοσυχνότητα που πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να είναι κάποια συγκεκριμένη νότα. :wink:

 

Καλά ξέρω, θα μου πείς ότι οι νότες εκφράζουν το μουσικό κατεστημένο. :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν ο μαγνητης σου ειναι απο τους κλασσικους φτηνους αρπα-κολλα τοτε σιγουρα το προβλημα ειναι οτι θελει wax potting (κερωμα????)......με ενα σεσουαρ ειναι ευκολη δουλεια

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

...sotoman συμφωνω ...ειδικα με τρεμολο

 

Για άλλη τσιρίδα λέμε όχι για feedback. Το microfonic squeal δεν επηρρεάζεται από το τρέμολο. Δεν χρειάζεται καν να έχει χορδές η κιθάρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.noiz.gr/modules/My_Uploads/user_folders/sotoman/04-08.mp3

μονο για γερα αυτια!

 

μοιαζει λιγο με feedback αλλα δεν ειναι feedback, απλως εχω βαλει πολλα dist/fuzz στην σειρα και βγαζει αυτόν τον φοβερό ήχο! αν ηταν λίγο πιο σιγά ο θόρυβος θα ταίριαζε σε intro/bridge μαζι με λίγο feedback!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
http://www.noiz.gr/modules/My_Uploads/user_folders/sotoman/04-08.mp3

μονο για γερα αυτια!

 

μοιαζει λιγο με feedback αλλα δεν ειναι feedback' date=' απλως εχω βαλει πολλα dist/fuzz στην σειρα και βγαζει αυτόν τον φοβερό ήχο! αν ηταν λίγο πιο σιγά ο θόρυβος θα ταίριαζε σε intro/bridge μαζι με λίγο feedback![/quote']

 

 

Ωραίο. :wink: Απλά νομίζω ότι δεν είναι microphonic αλλά κανονικό feedback. Το οποίο μου αρέσει πολύ. Βγάζεις 2 διαφορετικές νότες. Πως το κάνεις?

Έχει "φάει" pitch μετά την ηχογράφηση? Κάποιο editing έχει φάει πάντως :wink: :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου