Προς το περιεχόμενο

"Τα 25 τραγούδια που καθόρισαν το prog-rock"


gkourmoul1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τα 25 τραγούδια που καθόρισαν το prog-rock, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσαβαλο. Δεν τον γνωρίζω τον κύριο, αλλά το αρθράκι έχει όμορφα κομμάτια μέσα.

 

Δεν ξέρω πως θα φαινονται με την αντιγραφή/επικόλληση, γι'αυτό παραθέτω και το λινκ:

 

https://olafaq.gr/culture/music-culture/ta-25-tragoydia-poy-kathorisan-to-prog-rock/

 
 
 
 
 
 
 

King Crimson – “21st Century Schizoid Man”
Οι Crimson ηχογραφούν το άλμπουμ που ορίζει το είδος. Περιέχει αυτό εδώ το τραγούδι, ένα κομμάτι εφιαλτικό και δυσοίωνο. Τραγικά επίκαιρο, επίσης.
Άλμπουμ: In the Court of the Crimson King 1969

 

YES – “Close To the Edge”
Το magnum opus μιας μπάντας που ταυτίστηκε όσο λίγες με το prog. Ονειρικά ηχοτόπια μπολιασμένα με τα τερτίπια της κιθάρας του Steve Howe.
Άλμπουμ: Close To the Edge 1972

Jethro Tull – “Thick As A Brick”
Όταν οι άλλοι progrock-αδες αναλώνονταν σε φιοριτούρες και φιγούρες, κάποιοι έγραφαν τους πιο ουσιαστικούς (αν και παιγνιώδεις και ειρωνικούς) στίχους μιας ολόκληρης καριέρας με folk-rock μουσικό φόντο.
Άλμπουμ: Thick As A Brick 1972

Pink Floyd – “Echoes”
Το πρώτο σπουδαίο τραγούδι του συγκροτήματος. Μεγάλο credit στον Gilmour που είχε τη φαεινή ιδέα να κάνει την κιθάρα του να ακούγεται σαν… γλαρόνι.
Άλμπουμ: Meddle 1971

 

Frank Zappa – “Peaches En Regalia”
Ο ίδιος ο Frank δεν ήξερε πως έγραφε ένα τραγούδι «προοδευτικής» μουσικής, παρόλο που είχε γαλουχηθεί με την μουσική των ομοίων της, John Cage και τα συναφή.
Άλμπουμ: Hot Rats 1969

Genesis – “Supper’s Ready”
Για 23 λεπτά αναρωτιέσαι που βρίσκεσαι: στη Γη να ακούς τις θεϊκές μελωδίες ή κάπου στο Διάστημα (ή στη Μέση Γη), εκεί που σε μεταφέρουν οι στίχοι του Gabriel;
Άλμπουμ: Foxtrot 1972

 

Rush – “2112”
Το πρώτο πραγματικά power trio της prog-rock ιστορίας (και αφήστε τους άλλους να σας πιπιλάνε τα αυτιά με τους Cream ή τους ELP) στο καλύτερο τραγούδι της καριέρας του.
Άλμπουμ: 2112 1976

Pink Floyd – “Shine On You Crazy Diamond”
Μια αφιερωματική ωδή στον πρώην φίλο τους καταλήγει ένα από τα σπουδαιότερα prog rock κομμάτια της ιστορίας. Ένα τραγούδι που αγγίζει μπόλικες κορυφές –και ισάριθμους «πάτους».
Άλμπουμ: Wish You Were Here 1975

Genesis – “The Musical Box”
Ποτέ άλλοτε ένα folk rock τραγούδι δεν κατάφερε να μετατραπεί τόσο γοητευτικά σε έναν hard rock δυναμίτη α λά-Who. Η μελωδία στο «Play me my song, here it comes again» εξακολουθεί να συγκινεί όσο λίγες.
Άλμπουμ: Nursery Cryme 1971

Jethro Tull – “Aqualung”
Ένας δριμύς φιλιππικός εναντίον του Θεού και της οργανωμένης θρησκείας. Η μουσική δεν σπάει τους κανόνες: οι στίχοι όμως είναι ικανοί να σε οδηγήσουν στο πυρ το εξώτερον.
Άλμπουμ: Aqualung 1971

Queen – “Bohemian Rhapsody”
Αν υπήρχε ένας ανεπίσημος εθνικός ύπνος του κινήματος, θα ήταν αυτό εδώ το κομμάτι που καταφέρνει να πλέξει μέσα σε 5 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα πάνω από 10 διαφορετικά μουσικά είδη, από ροκ μέχρι όπερα.
Άλμπουμ: A Night At The Opera 1975

Supertramp – “School”
Πέντε και βάλε χρόνια πριν οι Floyd βγάλουν τα παιδιά στους δρόμους εναντίον των δασκάλων τους, το έκανε (καλύτερα, αν θέλετε τη γνώμη μου) ένα κουιντέτο συμπατριωτών τους.
Άλμπουμ: Crime Of The Century 1974

Aphrodite’s Child – “The Four Horsemen”
Το φαλτσέτο του Ντέμη Ρούσσου οδηγεί σε άγνωστη, αλλά μαζί τόσο οικεία, κατεύθυνση τις μουσικές του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Αργύρη Κουλούρη και του Λουκά Σιδερά. Ίσως ο καλύτερος ελληνικός ψυχεδελικός δίσκος όλων των εποχών.
Άλμπουμ: 666 1972

Van Der Graaf Generator – “Killer”
Ο Peter Hammill φαντάζεται πως είναι ένα ψάρι που είναι τόσο αχόρταγο (για φαγητό αλλά και εξουσία) που καταβροχθίζει τα άλλα ψάρια γύρω του και τελικά καταλήγει να μείνει μόνο του. Σημειολογικά και στιχουργικά υπέροχο.
Άλμπουμ: H To He Who Am The Only One 1970

Sparks – “This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us”
Τραγικά υποτιμημένοι, τα δυο αδέλφια από το Λος Άντζελες ήταν από τους λίγους αμερικανούς που τίμησαν την prog rock. Στίχοι για ζωολογικούς κήπους, ρινόκερους, τίγρεις και λοιπά σουρεάλ.
Άλμπουμ: Kimono My House 1974

YES – “Yours Is No Disgrace”
Μέχρι το σημείο εκείνο οι YES ψάχνονταν: όταν όμως από τα ηχεία ξεπήδησαν οι πρώτες νότες του κομματιού αυτού, όλοι ήξεραν πως είχαν γίνει αυτήκοοι μάρτυρες ενός από τα διαχρονικότερα τραγούδια του prog rock.
Άλμπουμ: The YES Album 1971

Emerson Lake & Palmer – “Karn Evil 9”
Το «Tarkus» είναι μεγάλο και ελαφρώς κουραστικό (ποιος είπε πως η prog rock δεν ήταν ΚΑΙ βαρετή;), οπότε αυτό εδώ το τραγούδι, μια φουτουριστική sci fi όπερα, αποτελεί την καλύτερη πρώτη επαφή με το φαινόμενο EL&P.
Άλμπουμ: Brain Salad Surgery 1973

Focus – “Hocus Pocus”
Ένα αριστούργημα της ηλεκτρικής κιθάρας (ήταν το πρώτο κομμάτι που βαφτίστηκε ως «powerchord anthem») που έμεινε ες αεί στην ιστορία λόγω του μανιακού yodel του τραγουδιστή Thijs Van Leer.
Άλμπουμ: Moving Waves 1971

Camel – “Rhayader / Rhayader Goes To Town”
Το παιδικό παραμύθι του Paul Gallico γίνεται πλαστελίνη στα χέρια των βρετανών. Baroque-rock (ή μπα-ροκ) που συνυπάρχει με μια μικρή ορχήστρα δωματίου με τα φλάουτα και το κλαρινέτο να δίνουν το γενικό πρόσταγμα.
Άλμπουμ: The Snow Goose 1975

Curved Air – “Back Street Luv”
H Sonja Kristina Linwood συνεχίζει, μετά την Grace Slick, την παράδοση των ωραίων γυναικών στη ροκ και το συγκρότημα της παραδίδει μαθήματα μεστού, prog-rock παιξίματος. Έμειναν στην ιστορία ως οι πρώτοι που έκαναν picture-disc βινίλιο.
Άλμπουμ: Single 1971

Mike Oldfield – “Tubular Bells (Part 1)”
Ένας 20χρονος uber-talented πολυοργανίστας μπαίνει σε ένα στούντιο, παίζει όλα τα όργανα και συνθέτει ένα έργο εκτυφλωτικής ομορφιάς -και κυρίως τόσο δύσκολο στη σύνθεση του, με όλες αυτές τις απανωτές αλλαγές σε ρυθμούς και ύφος.
Άλμπουμ: Tubular Bells 1973

Procol Harum – “Conquistador”
Άθελα τους οι συμφωνικοί rockers δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα στην υπόθεση prog rock με αυτό κλασικότροπο κομμάτι γεμάτο έγχορδα και στιχουργικό θέμα τις σφαγές των Iσπανών στη Νότια Αμερική τον 16ο αιώνα.
Άλμπουμ: Procol Harum 1967

Barclay James Harvest – “Mocking Bird”
Οι συμφωνικές φιλοδοξίες της βρετανικής μπάντας συναντούν το prog rock δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα που μένει μέχρι σήμερα παραγνωρισμένο. Τυχαία ονομάστηκαν οι «Moody Blues των φτωχών»;
Άλμπουμ: Once Again 1971

Roxy Music – “Remake Remodel”
Το κάθε όργανο σφαγιάζεται με το διπλανό του με σκοπό την ηχητική πρωτοκαθεδρία. Το εναρκτήριο κομμάτι στο ντεμπούτο άλμπουμ των Roxy έδειχνε την μελλοντική κατεύθυνση του art rock.
Άλμπουμ: Roxy Music 1972

Electric Light Orchestra – “10538 Overture”
Ο Jeff Lynne αφήνει πίσω του τους ψυχεδελο-glam Move και δημιουργεί την πρώτη συμφωνική ροκ μπάντα. Η απόπειρά του κρίνεται επιτυχημένη από τις πρώτες κιόλας νότες του τραγουδιού αυτού.
Άλμπουμ: The Electric Light Orchestra 1971

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Τα 25 τραγούδια που καθόρισαν το prog-rock" και μέσα διαβάζεις το όνομα Pink Floyd δύο φορές.

Η λέξη Άσχετος δεν μπορεί να περιγράψει τον άγνοια του (15χρονου?) Κωνσταντίνου Τσάβαλου.

  • Συμφωνώ 2

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμένα (που υποτίθεται ότι ακούω λίγο progressive, κυρίως Porcupine Tree και Tool) δεν μου αρέσει κανένα από αυτά τα κομμάτια, εκτός από τα Pink Floyd που με εντυπωσίασαν όταν τα πρωτοάκουσα στα 90ς αλλά τα βαρέθηκα γρήγορα. Ως εκ τούτου αμφιβάλω ότι ήταν τόσο καθοριστικά όσο ισχυρίζεται. Εκ διαμέτρου αντίθετα τα γούστα μας με τον φίλο... τυπικό

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Zappa, ELO, Floyd, Supertramp, Roxy Music, κλπ, έβγαλαν κομμάτια που καθόρισαν το prog.

Μάλιστα.

Αυτό μου θυμίζει την ΑΕΚ που είχε πάρει Champions League. :classic_tongue:

 

EDIT: Κάποιος πρέπει να του μιλήσει για τους Can, τους Nektar, τους Soft Machine, κλπ

Επεξεργασμένο από fusiongtr

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξερω αν καθόρισαν το προγκ 

Παντως το κινητο μου το ξεσκισαν

  • Χαχα 2

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

EDIT: Κάποιος πρέπει να του μιλήσει για τους Can, τους Nektar, τους Soft Machine, κλπ

 

Πιο πολύ γι'αυτό το ανέβασα το "άρθρο", μπας και πετάξει κάνεις (από τα νεύρα του) κάνα καλό συγκρότημα να ψάξω στο spotify ...

 

😁

  • Χαχα 1

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θα αποκαλούσα του Can prog rock ούτε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Δεν πέρασαν ούτε απ΄έξω από το είδος (αλλά πέρασε η δισκογραφία τους απ'το σπίτι μου και έφυγε όλη απ'το παράθυρο😆). Οι Nektar και Soft Machine μέσα, αλλά τους δεύτερους και με την πλήρη δισκογραφία τους στο μυαλό μου θα τους κατέτασσα πιο πολύ στο JazzRock. Λεπτομέρειες, ήταν υπεργκρουπάρα και κυκλοφόρησαν μουσικάρες.❤️  

Τώρα το να αρχίσουμε να αραδιάζουμε συγκροτήματα εδώ δεν έχει νόημα, θα ξημερώσουμε. Ας αρκεστούν αυτοί που μας διαβάζουν και που δεν έχουν ασχοληθεί με το είδος ότι ο αρθρογράφος γράφει γενικώς αρλούμπες. Σαν να διαβάζω τον Ζουγρή ένα πράγμα (ο αρθρογράφος από αυτόν έμαθε τι και ποιοι είναι Prog Rock? pολύ πιθανόν.👽).

  • Συμφωνώ 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, Waterfall-K mk2 είπε

Δεν θα αποκαλούσα του Can prog rock ούτε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Δεν πέρασαν ούτε απ΄έξω από το είδος (αλλά πέρασε η δισκογραφία τους απ'το σπίτι μου και έφυγε όλη απ'το παράθυρο😆).

 

Θα διαφωνήσω. :classic_smile:

Και για το είδος, και για την αξία της μουσικής τους.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε

μπας και πετάξει κάνεις κάνα καλό συγκρότημα να ψάξω στο spotify ...

😁

Οτιδήποτε από Spock's Beard το κατεβάζεις/αγοράζεις/ακούς, για να ξεφύγουμε λίγο από τους πατέρες του είδους και να πιάσουμε τους συνεχιστές. Σύγχρονο Prog Rock τρίτης γενιάς που θερίζει.

 

 

 

1 λεπτό πριν, fusiongtr είπε

Θα διαφωνήσω. :classic_smile:

Δεν πειράζει, δεν θα μαλώσουμε τώρα για τους Can.😎

Επεξεργασμένο από Waterfall-K mk2
  • Like 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου