Προς το περιεχόμενο

Martin D-19 & γκουρμε photo-finish


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανακοινωσε τις προαλλες η Martin την κυκλοφορια (ή ισως επανακυκλοφορια) της D-19 και εχουν κανει κατι που βρηκα ιδιαιτερα ενδιαφερον αλλα σιγουρα αμφιλεγομενο.

 

Για background, καπου στα 1970s η Martin συνειδητοποιησε οτι ειχε αρχισει να μαζευεται με τον καιρο στις αποθηκες τους spruce ξυλεια (για καπακια), που ηταν μεν structurally sound αλλα ειχε εμφανισιακα ψεγαδια. Αλλες εταιρειες (Gibson γκουχ γκουχ) απλα κρυβαν τυχον "ψεγαδια" κατω απο τα bursts ή και τα opaque μαυρα φινιρισματα που κανανε κατα καιρους, αλλα στην Martin με την (ως τοτε σχεδον αποκλειστικη) εμμονη σε natural φινιρισματα αυτα τα κομματια "δευτερης διαλογης" απλα μενανε στην ακρη. 

 

Πηραν λοιπον αυτο το "ψεγαδιασμενο" Sitka spuce stock και φτιαξανε ενα "νεο" μοντελο, την D-19, που ηταν ουσιαστικα μια D-18 με καποιες κοσμητικες μικροαναβαθμισεις και stained top - πηρανε δηλαδη το spruce και του περασανε το ιδιο καφε stain που βαζουν στις μαονενιες πλατες και το κανανε σοκολατι, ωστε να "κρυψουν" τις οποιες ατελειες ειχε.


Pin em Vintage Acoustic Guitars

Late '70s D-19 με το stained top.

 

 

To μοντελο αυτο κυκλοφορησε μονο για 2-3 χρονια αν δεν απατωμαι και σε χαμηλη παραγωγη γενικα. Στην τελικη ειναι απλα μια D-18, μονο που εμφανισιακα θυμιζει τις all-mahogany dreads (προσωπικα πολυ μου αρεσει αυτο το σκουρο stain on spruce οπως το βλεπω αλλα περι ορεξεως).

Φετος η Martin γιορταζει 190 χρονια απο την ιδρυση της, και σαν commemoration της επετειου επανακυκλοφορουν την D-19 σε ενα περιορισμενο production run 190 κομματιων. Αυτη τη φορα ομως κανανε κατι διαφορετικο - χρησιμοποιησαν αποθεματα Adirondack spruce που ειχαν μικροψεγαδια. Το Adirondack (red) spruce ειναι η πιο περιζητητη ισως ποικιλια ελατου για καπακια ακουστικων κιθαρων, ηταν η ποικιλια που χρησιμοποιουταν κατα κορον τις "χρυσες" δεκαετιες του '30 και '40 αλλα σημερα πλεον σπανιζει - μονο σε top-shelf οργανα θα το δεις. 

 

Το κουφο ομως ειναι οτι αντι αυτη τη φορα να χρησιμοποιησουν mahogany-brown stain για να κρυψουν τις οποιες εμφανισιακες ατελειες, το πηγανε ενα βημα παραπερα και τυπωσαν photo-finish απο curly mahogany πανω στο spruce! To photo-finish, συνηθως για να δημιουργησει την ψευδαισθηση ενος φανταχτερου flamed maple top, εχουμε συνηθισει να το βλεπουμε στις χαμηλοτερες κατηγοριες Harley Benton και ομως εδω η Martin το εκανε (και το διατυμπανιζει) σε μια ακουστικη(!) των 4 χιλιαρικων(!), με κουφανε λιγο.
 

 

Aλλα μετα εκατσα και το σκεφτηκα λιγο. Αφηστε την τιμη στην ακρη, μιας και εδω μπαινει και το ολο limited edition collectible premium - πες οτι κυκλοφορουσε αυτη η κιθαρα σαν κανονικο μοντελο παραγωγης και ειχε τιμη πανω-κατω συγκρισιμη με την D-18. Σου λεει η Martin, διαλεξε και παρε - θες την κανονικη, με το κανονικο Sitka spruce καπακι ή θες το σουπερ-ντουπερ-γουαου (sic) Adirondack στα ΙΔΙΑ λεφτα αλλα με θεματακια εμφανισιακα κρυμμενα κατω απο το χαλι με κυριολεκτικα ΤΥΠΩΜΕΝΟ ψευτικο grain? Υποψην οτι αν θες Adirondack top D-18 χωρις κουσουρια πρεπει να ξηλωθεις αρκετα παραπανω απο τα 3 χιλιαρικα που συζηταμε εδω. 

 

Με εβαλε σε σκεψεις προσωπικα. Υποθετωντας οτι οντως τα "θεματα" του συγκεκριμενου spruce top ειναι καθαρα εμφανισιακα, και δεν προσπαθουν να κρυψουν κατω απο το χαλι κυριολεκτικα μαπα υλικα (και δε ξερω, σε αυτο το price range και με τετοια προσπαθεια για "transparcency" καπως σαν να το εμπιστευομαι) οσο περισσοτερο το σκεφτομαι τοσο το θεωρω reasonable. Δε λεω οτι δοθεισης της επιλογης θα πηγαινα κατευθειαν για το μασκαρεμενο Adirondack υπερ του ταπεινου πλην τιμιου Sitka αλλα... θα το σκεφτομουν σιγουρα. Που με κουφαινει λιγο και μονο η ιδεα του οτι θα σκεφτομουν εστω και το ενδεχομενο photo finish σε τετοια κατηγορια τιμης αλλα στην τελικη if it works why not??? Στην τελικη γιατι να μην αξιοποιηθει αυτο το σπανιο πλεον υλικο, εστω και με τετοιες μεθοδους?

D-19%20190th%20Anniversary_f.jpg?sw=1600&sh=1600&sm=fit
Nεα D-19 με το faux mahogany finish.

 

Επεξεργασμένο από odis13
  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Κατά σύμπτωση χάζευα κανα 2 original D-19 αυτές τις ημέρες.

Προσωπικά θα την έπαιρνα χωρίς πολλά πολλά και δεύτερες σκέψεις, άλλωστε θεωρώ την D-18 σημείο αναφοράς και κορυφαία ηχητικά κατασκευή. Για την ακρίβεια, αν κάποιος θέλει 2-3 καλές ηλεκτρικές και μια ακουστική handmade πρώτης τάξης για ανταλλαγή, ευχαρίστως. 😇

4 λεπτά πριν, Κβαντική Διεμπλοκή είπε

Μοιάζει με harley benton των 80€

Είναι μέχρι να παίξεις (και ν' ακούσεις) το πρώτο Σολ ματζόρε. 🙃

  • Like 2

The music you listen to, becomes the soundtrack of your life

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ήταν μέχρι 3000 τη χτύπαγα χωρίς φόβο και πάθος. Αλλά στα 4κ χαλιέμαι να ξέρω ότι παιρνω φωτοτυπία καπάκι. Πάντως απο όσο τις ακούω σε βίντεο ακούγονται σαν d18 και αυτό είναι ΠΟΛΥ καλο.,

 

Μόλις θυμήθηκα οτι ειχαν κανει με την ιδια τεχνική και μια d18 με ψευδο ρελικ

Επεξεργασμένο από shelter
  • Like 1

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω εχω πολυ μεγαλη περιεργεια να δω μια απο κοντα, αλλα πιο πιθανο το βλεπω να πετυχω καμια 70s παρα αυτες τις anniversary. Αναρωτιεμαι πως θα δειχνει το photo-finish απο κοντα και κυριως πως θα φαινεται σε 15, 30 χρονια μετα απο φθορα - αλλα θα μεινω με την απορια μαλλον 😁.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, odis13 είπε

πως θα φαινεται σε 15, 30 χρονια μετα απο φθορα - αλλα θα μεινω με την απορια μαλλον 😁.

Αυτό κυρίως...

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτή νομίζω ότι είναι μια περίπτωση με τα γένια και τα χτένια.

 

Δεν ξέρω, εγώ θα προτιμούσα το ξεβράκωτο, κι ας μη βλεπόταν. Τουλάχιστον θα ήταν μια από αυτές τις περιπτώσεις που βλέπεις κάποιον ξεπλένη με τη σαγιονάρα και τη βερμούδα και σου λέει κάποιος "ρε τον βλέπεις αυτόν; μην τον βλέπεις έτσι, δεν ξέρεις τι έχει!"

  • Συμφωνώ 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόνο κοροϊδία , οι άνθρωποι είναι καραγκιόζηδες.

Καλή κιθάρα δεν έχω αλλά μάρτιν δε θα αγόραζα με τίποτα ειδικά καινούργια και ειδικά τώρα σαυτή τη υπερτιμολογημένη και βλαμμένη περίοδο για τις ακουστικές κιθάρες, υπάρχουν πολύ πιο τίμιοι κατασκευαστές πιά να δώσεις τα λεφτά σου (αν τάχεις)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, gutter είπε

Μόνο κοροϊδία , οι άνθρωποι είναι καραγκιόζηδες.

Καλή κιθάρα δεν έχω αλλά μάρτιν δε θα αγόραζα με τίποτα ειδικά καινούργια και ειδικά τώρα σαυτή τη υπερτιμολογημένη και βλαμμένη περίοδο για τις ακουστικές κιθάρες, υπάρχουν πολύ πιο τίμιοι κατασκευαστές πιά να δώσεις τα λεφτά σου (αν τάχεις)

Γενικά δεν διαφωνώ, και εγώ αν είχα τώρα 3-3.5κ για ακουστική μάλλον θα πήγαινα σε κάποιον μικρότερο οργανοποιό ακόμα και αν ήταν για να ζητήσω μια κατασκευή τύπου Martin. Το επιχείρημα όλων των υποστηρικτών μάλλον όμως είναι η τιμή που κρατάει λόγω φίρμας η Martin ή η Gibson κ.ο.κ.

 

Παρεμπιπτόντως προσφάτως συζητούσα με έλληνα οργανοποιό που δραστηριοποιείται στο μπουζούκι και μου έλεγε κάτι αντίστοιχο. Ότι σε πιο μικρή ηλικία διάλεγε με μανία στη λεπτομέρεια τα πιο τελεια καπάκια που μπορούσε να βρεί, τα αγόραζε και στη συνέχεια απο αυτά έφτιαχνε τα πιο τέλεια απο αυτά που είχε αγοράσει. Τελευταία άρχισε να φτιάχνει όργανα με τα υπόλοιπα και φυσικά ουδεμία διαφορά στον ήχο (ίδια διαπίστωση).... Αυτός τουλάχιστον δεν κρύβει τα καπάκια κάτω απο χρώματα και λοιπες τεχνικές. Παρεμπιπτώντως εγώ δεν ειδα κάτι άσχημο στα καπάκια αυτα.

 

Θα ειχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και τι εννοεί η Martin δευτέρας διαλογής καπάκι.

  • Συμφωνώ 3

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ίδιο έλεγε για τα καπάκια ο Κατσίφης σε φίλο που έχει μπουζούκι του (παλαιότερης κατασκευής). 

Η martin που θελει να συνεχίσει να βγάζει εκατομμύρια πουλάει φούμαρα να βγάλει απ'τη μύγα ξυγκι, σιγά που τους νοιάζει η βιωσιμότητα και μπούρδες, σαν τον taylor που φύτεψε κάτι δενδρύλλια στο Καμερούν και καλα να σώσει τους έβενους που θέλουν 60-200 χρόνια να γίνουν !!!  για γέλια είναι οι άνθρωποι αλλά ξέρουν να τ'αρπάζουν χοντρά τους παραδέχομαι 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου