Προς το περιεχόμενο

Chase Bliss Lossy


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είχα διαβάσει κάποτε πως ένα απο τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά οποιουδήποτε media technology είναι τα προβλήματα του, οι ατελειες του, τα artefacts που εισάγει στην παραγωγική διαδικασία. Και αυτό επειδή αυτά είναι που καταλήγουν σε βάθος χρόνου να είναι τα χαρακτηριστικά που αποφέρουν το αίσθημα νοσταλγίας χάρη στο οποίο καταλήγουν να επιβιώνουν τα μέσα αυτα αφότου εχουν τεχνολογικά ξεπεραστεί. 


Ο κόκκος του φωτογραφικου φιλμ, τα κακα χρώματα του φτηνού C41, τα χρωματικα aberrations και τα μασηματα του VHS, τo wow και το flutter της κασέτας, η ζεστασιά και το χρατσαχρουτς του βινυλίου, η πλαστικότητα των '80s digital reverb, τα 8-bit γραφικά και ήχος των πρώιμων video games  και παμπολλα άλλα- ολα αυτά τα προβληματικά χαρακτηριστικά έχουν καταλήξει απο limitations με τα οποία έπρεπε να ζήσει κάποιος λόγω μέσου, να είναι πλέον ευπρόσδεκτα στοιχεία τα οποία εισάγουμε κατα βούληση επειδη έχουν γίνει μέρος του αισθητικού μας λεξιλογίου. 

To caveat του άρθρου αυτού ήταν ότι βάση του σκεπτικού αυτου, θα έρθει κάποτε ο καιρός όπου ακομα και πιο μοντέρνα artefacts τα οποία κατα κοινή ομολογία θεωρούνται "άσχημα" και ουδέποτε συγκρίσιμα με τον θορυβο και τα artefacts παλαιωτερων μέσων, θα καταλήξουν εν τέλει να γίνονται επιθυμητά. Θα νοσταλγούμε δηλαδή κάποτε τα 240p youtube compressed videos και τον κακο ήχο των υπερκομπρεσσαρισμένων mp3 με τον ίδιο τρόπο που νοσταλγούμε το tape echo και το λαμπάτο compression. 

Πριν λίγο είδα το παρακάτω βίντεο του Hilowitz για ενα νέο πετάλι της Chase Bliss, το Lossy. Το Lossy οπως ίσως προδιδει το όνομά του είναι ενα περίεργο πετάλι που προσπαθεί να προσωμοιώσει τον ήχο του πρώιμου ιντερνετ. Αρχικά είχε δημιουργηθεί ως plugin απο την Goodhertz και πλέον η Chase Bliss το κυκλοφορει σε μορφή πεταλιού. Mp3 compression artifacts, packet loss, ολος ο κακός χαμός που συνεπάγεται με τα low-bitrate lossy audio compression formats που αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιούμε τότε που το να στείλεις ενα αρχείο 10MB μέσω email ήταν ενας πραγματικός γολγοθάς. 

https://www.chasebliss.com/lossy
 


Βρήκα αρκετά ενδιαφέρον τόσο το πεταλι αυτο καθ'αυτο και τους ήχους που μπορεί να αποδώσει αλλά κυρίως το πως ακόμα και τα πιο άσχημα artefacts, που μέχρι προσφάτως θα λέγαμε πως έχουν μηδενικά redeeming qualities καταλήγουν εν τέλει να γίνονται δημιουργικά εργαλεία. 

Επεξεργασμένο από odis13
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου