Προς το περιεχόμενο

Η "συνταγή" κατά τους Ισλανδούς


blue

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είδα τις προάλλες το Screaming Masterpiece που ειναι ενα ντοκιμαντερ για την Ισλανδική popular μουσική.(trailer)

 

Πέραν του οτι το βρήκα γενικά πολύ καλό σαν ντοκιμαντέρ (καλογυρισμένο με ωραίες συνεντευξεις και αποσπάσματα live από Bjork,Mum,Sigur Ros κλπ) και το συστήνω, σταθηκα σε μια συνεντευξη ενός μουσικού:

 

Ρωτήθηκε γιατι πιστεύει οτι η Ισλανδική μουσική είναι τόσο ξεχωριστή και πρωτοποριακή και απάντησε σε γενικές γραμμές οτι "κανείς εκεί δεν περιμένει να κάνει επιτυχία,δεν εχουμε στο μυαλό μας οτι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αρέσουμε ούτε για να βγάλουμε λεφτά,ετσι ο καθένας κανει αυτό που πραγματικά θέλει και είναι απόλυτα ελευθερος να εκφραστεί..."

 

Διαβαζοντας για διαγωνισμούς, συνταγές επιτυχίας,παραπονα για κριτικες επιτροπες (ακου τωρα,να πληρωνεται καποιος για να κρινει) κλπ θυμηθηκα αυτό το κομμάτι και το γραφω γιατι βαρεθηκα να μιλαμε για το "προϊόν μουσική" και όχι για την ιδια τη μουσική.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σταθηκα σε μια συνεντευξη ενός μουσικού:

 

Ρωτήθηκε γιατι πιστεύει οτι η Ισλανδική μουσική είναι τόσο ξεχωριστή και πρωτοποριακή και απάντησε σε γενικές γραμμές οτι "κανείς εκεί δεν περιμένει να κάνει επιτυχία' date='δεν εχουμε στο μυαλό μας οτι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αρέσουμε ούτε για να βγάλουμε λεφτά,ετσι ο καθένας κανει αυτό που πραγματικά θέλει και είναι απόλυτα ελευθερος να εκφραστεί... [/b']"

 

Ε... χμ... γκουχου γκουχου....

 

Τώρα αν σου πω ότι μου φάνηκε πολύ επιτηδευμένη αυτή η δήλωσή του, τι θα μου πεις;

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα σου πω να το δεις μία ή αλλη :)

 

Που να σου πω εγω πως μου φαινεται το "μπορώ να γραψω καλή μουσική αλλά γραφω μ@λ@κΙες για να αρεσουν στον κοσμο" (ολοι οι αλλοι γραφουν για να αρεσει στο πατωμα):lol: :lol:

 

Kαι επιτηδευμενο να ειναι,εγω το πιστευω οτι καποτε λειτουργησαν ετσι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έχω δει.

 

Για το μόνο που δικαιολογείται αυτή του η δήλωση, είναι ότι όντως είναι "ψαγμένοι" ως μουσικοί. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί είναι ψιλοπυροβολημένοι ως λαός (λόγια ιδίου Ισλανδού, που μόλις τα άκουσα έφυγα κάτω από την καρέκλα στο επί τόπου :lol: )

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρωτήθηκε γιατι πιστεύει οτι η Ισλανδική μουσική είναι τόσο ξεχωριστή και πρωτοποριακή και απάντησε σε γενικές γραμμές οτι "κανείς εκεί δεν περιμένει να κάνει επιτυχία' date='δεν εχουμε στο μυαλό μας οτι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αρέσουμε ούτε για να βγάλουμε λεφτά,ετσι ο καθένας κανει αυτό που πραγματικά θέλει και είναι απόλυτα ελευθερος να εκφραστεί..."[/quote']

 

Όμορφα λόγια να τα ακούς αλλά στην πράξη ανεφάρμοστα.

Πώς δηλαδή παρουσιάζουν μετά την δουλειά τους στον κόσμο;

Έχει η χώρα τους εταιρείες κοινοφελή ιδρύματα που προωθούν την μουσική χωρίς να ενδιαφέρονται για την εμπορική επιτυχία και το κέρδος;

 

Όταν γράφεις μουσική για το κέφι σου και την πάρτη σου σίγουρα αφήνεσαι να εκφραστείς σαν καλλιτέχνης ελεύθερα.

Όταν όμως το κάνεις βιοποριστικά σίγουρα επιδιώκεις μέσα απο το παραγόμενο έργο την εμπορική επιτυχία για να πάρεις το κατι τις σου ούτως ώστε να μπορέσεις να ζήσεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατα την αποψή μου δεν υπαρχει συνταγή.Αυτό θίγω εδώ κ τπτ αλλο.Μαλιστα πιστεύω οτι αν καποιος μιμηθεί αυτό που είπε ο τάδε ισλανδός με σκοπο να επαναλαβει αυτη τη διαδικασια επιτυχιας,μάλλον δεν θα τα καταφέρει

 

Δεν υποστηριζω οτι ιδανικο θα ηταν να μην υπηρχε εμπορευματοποιηση,συζητω μονο τα κριτηρια της δημιουργιας.Οταν δεν εχεις καλλιτεχνικο κινητρο να γραψεις κατι ,καλυτερα να μην το κανεις.Σαν δουλεια η μουσικη μπορει να λειτουργησει ως οργανοπαιξια ή ως εφαρμογη κανονων και ειναι απολύτως σεβαστη αυτη η χρηση.Η δημιουργια ομως ειναι κατι διαφορετικο και οι ανυπαρκτοι κανόνες της (δεν) συναντώνται ειτε μιλαμε για μουσική ή συγγραφη βιβλιων κ.α.

 

Εδω αυτος λεει οτι δεν περιμενε καποια επιτυχια,οχι οτι απαρνειται την εμπορικη διαδικασια,ας μην τα μπλεκουμε.Αν υπαρχει κατι καλο,η ιστορια εχει δειξει οτι θα βρει το δρομο του προς τα εξω (ισως να χαθηκαν κ αλλα καλα λογω των συγκυριων,αλλα δεν ειναι ο κανονας)

 

Το ασχημο στη λεξη συνταγη ειναι οτι συνεπαγεται τη λεξη κονσερβα.Ως τετοια στερειται ειλικρίνειας και αυτη η τελευταια ειναι που λειπει απο ενα τραγουδι για να δημιουργησει αισθηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μας λεει και κατι καινουργιο ο Ισλανδος.

 

Εκατονταδες συγκροτηματα και μουσικοι στη χωρα μας κανουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που πρεσβευει ο κυριος αυτος και μαλιστα κατω απο πολυ πιο αντιξοες συνθηκες...

 

Τα...σουργελα των ρεαλιτι και αλλων παρεμφερων "εκδηλωσεων" ειναι ενα μικρο κομματι της καθημερινης μουσικης πραγματικοτητας της Ελλαδας,απλα λογω της επικρατουσας μουσικης "αισθητικης" και της διαστρεβλωμενης αποψης των "ιθυνοντων" για το "τι θελει να ακουσει ο κοσμος" σχεδον ΤΙΠΟΤΑ απο τα ΠΟΛΛΑ ωραια πραγματα που γινονται στην Ελλαδα δεν φτανει στο ευρυ κοινο.... :wink:

 

Θα συμφωνησω παντως μαζι του σε ενα πραγμα: αν ξεκινησεις να κανεις μουσικη για να τα "παρεις" σχεδον παντοτε μαθηματικα παιρνεις τα *&^%$ σου..... :oops:

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και της διαστρεβλωμενης αποψης των "ιθυνοντων" για το "τι θελει να ακουσει ο κοσμος" :

 

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω σε αυτό. Ο καταναλωτής δίνει τον ρυθμό. Και μην ακούσω τπτ περί ΜΜΕ και διαφημίσεων και προπαγάνδας και και και και, γιατί πραγματικά τσαντίζομαι!

Στο αυτί του Έλληνα η παραμορφωμένη ηλεκτρική κιθάρα είναι διαβολικό προιόν! Τι radiohead τι darkthrone το ίδιο και το αυτό. Η ηλεκτρονική μουσική (εκτός των κλαμπο τέτοιων) είναι μουσική από πρεζάκια για πρεζάκια. Και πόσα άλλα παραδείγματα

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου