Προς το περιεχόμενο

Keyboard split σε cubase


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξέρει κανείς πως κάνουμε (και αν γίνεται) keyboard split στο cubase? Έχω ένα midi keybaord απλό και θέλω να χωρίσω στη μέση και το ένα μέρος να παίζει στον midi track 1 και το άλλο στο midi track 2. Στην ουσία δεν το θέλω για ηχογράφιση αλλά για playback. Χρησιμοποιώ σε ένα κομματι 2 ήχους ταυτοχρόνως και δεν έχω 2 synth. Χώρια που οι ήχοι είναι από VST instruments οπότε και να είχα 2 synth πάλι δεν γινόταν.Αν κάποιος ξέρει να μου πει ας το γράψει με λεπτομέριες το τι να κάνω γιατί ναι μεν ξέρω το cubase αλλά όχι τόσο καλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου, μην μπερδεύεσαι γιατί το πράγμα είναι απλούστατο.

Το MIDI keyboard που έχεις δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο στο playback! Αυτό που θέλεις να κάνεις γίνεται μέσω του Cubase πανεύκολα με 2 τρόπους:

 

1) Στις ιδιότητες των MIDI tracks που έχεις στο Cubase υπάρχει και η επιλογή να αλλάξεις το MIDI channel του track. Αν παίζεις με κάποιο VST που είναι multi-timbral (αν υποστηρίζει ήχο σε πολλά MIDI κανάλια), απλά στέλνεις τους δύο διαφορετικούς ήχους που θέλεις σε δύο MIDI κανάλια και επιλέγεις το αντίστοιχο MIDI κανάλι σε κάθε MIDI track.

Π.χ. θέλουμε έναν ήχο μπάσου και έναν ήχο πιάνου. Ανοίγουμε το VST μας και βρίσκουμε τους δύο ήχους που μας αφορούν. Κατόπιν στέλνουμε το μπάσο στο MIDI channel 1 και το πιάνο στο channel 2 (τα νούμερα είναι υποθετικά, μπορείς να βάλεις όποια σε βολεύουν). Και μετά πάμε στα MIDI tracks και στο track 1 επιλέγουμε MIDI channel 1 αν θέλουμε εκεί να είναι το μπάσο, το αντίστοιχο και για το δεύτερο κανάλι.

 

2) Αν τα παραπάνω σου ακούγονται περίπλοκα ή αν δεν παίζεις με multi-timbral VST, απλά άνοιξε 2 φορές το VST που χρησιμοποιείς, επέλεξε όποιον ήχο σ' αρέσει στο καθένα και στείλε το πρώτο στο ένα MIDI track και το άλλο στο δεύτερο. Τόσο απλά! Το μόνο θέμα με αυτόν τον τρόπο είναι ότι σε περίπτωση που το VST σου είναι όντως multi-timbral, το να ανοίγεις δεύτερο VST είναι πλεονασμός (αφού θα μπορούσες να κάνεις την ίδια δουλειά μόνο με ένα) και επιβαρύνει χωρίς λόγο τον υπολογιστή σου.

 

Και για να μην αφήνουμε μπερδεμένες έννοιες:

-Λες ότι δεν έχεις 2 synths άρα υποθέτω ότι πιστεύεις ότι τουλάχιστον έχεις ένα synth. Κανένα δεν έχεις, αφού και το keyboard σου δεν είναι synth, είναι ένα σκέτο κλαβιέ! Με άλλα λόγια, από μόνο του δεν παίζει τίποτα και η μόνη του λειτουργία είναι να ελέγχει πηγές ήχου όπως synths ή VST instruments.

-Το split που θέλεις να κάνεις θα χρησίμευε μόνο για να παίξεις live με ένα και μόνο synth αλλά με δύο ήχους. Αν θέλεις μόνο να γράφεις στο Cubase, δεν υπάρχει κανένας λόγος να splitάρεις τίποτα γιατί είναι ευκολότερο και γρηγορότερο να γράφεις σε ξεχωριστά tracks κάθε ήχο.

 

Αν έχεις ακόμη απορίες, το ξανασυζητάμε. ;)

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου