Προς το περιεχόμενο

E1 Ελ.Επαγγελματία με Μπλοκάκι και ΕΝΑ εργοσημο, δεν κλε


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους τους συν-μουσικούς, κάθε βοήθεια σας στο παρακάτω θα είναι πολύτιμη.

Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το 1990, με μπλοκάκι, και τα τελευταία 3 χρόνια εμπίπτω στην κατηγορία των Μισθωτών (άρθρο 12 ΚΦΕ) διότι πληρώνομαι μόνο από μία πηγή.

Φέτος στο Ε1 εμφανίστηκε ΕΝΑ εργόσημο στον κωδ 301 που έκανα (βλακωδώς για την νομιμότητα) σε ένα Live πέρυσι και ως αποτέλεσμα το Ταξις δεν με αφήνει να υποβάλλω,.  Το μήνυμα λέει:

" Έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 019 με ένδειξη επιτηδευματία που φορολογείται με με τις διατάξεις της παρ. 2 αρθ. 12 ΚΦΕ και δεν μπορεί ταυτόχρονα να συμπληρώσει εισόδημα από μισθωτή εργασία.."

Η διαφορά για εμένα για τα 43€ είναι η αναίρεση της απαλαγής των 2100€ φόρου.

Θα εκτιμήσω πολύ όποιον μπορέι να με βοηθήσει σε αυτό το θέμα, σας ευχαριστώ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Δυστυχώς δεν είσαι ο μόνος που την πατάει. Για να μην σου πω τι άσχετα ποσά έχουν δηλώσει κάποιοι "εργοδότες".

Αν και θα σου πρότεινα να κοιτάξεις στο taxheaven.gr που είναι ειδικότερο, δύσκολα νομίζω θα βγάλεις άκρη.

Εκτός και αν κάποιος άλλος πιο... λογιστής απο εμένα, έχει κάτι να προσθέσει.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φέτος στο Ε1 εμφανίστηκε ΕΝΑ εργόσημο στον κωδ 301

Γιατί στον 301?

Νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι στον 307 (με τικαρισμένο το 019).

 

Το μήνυμα λέει:

" Έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 019 με ένδειξη επιτηδευματία που φορολογείται με με τις διατάξεις της παρ. 2 αρθ. 12 ΚΦΕ και δεν μπορεί ταυτόχρονα να συμπληρώσει εισόδημα από μισθωτή εργασία.."

Όταν είναι τικαρισμένο το 019, η δήλωση περιμένει ποσό στον 307 που είναι το ποσό του εισοδήματος που φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 2 αρθ. 12 ΚΦΕ.

 

Δεν μπορεί αυτό το ποσό να είναι στον ίδιο κωδικό (301) με το εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Γι' αυτό δεν σ' αφήνει να την στείλεις.

 

Λογικά ο εργοδότης (μάλλον ο λογιστής του) το δήλωσε με λάθος κωδικό στην συγκεντρωτική κατάσταση βεβαιώσεων αποδοχών.

 

Δεν ξέρω αν μπορείς να σβήσεις την γραμμή από τον 301 (αφού πρώτα έχεις κρατήσει τα στοιχεία της από τα πεδία) και να την προσθέσεις στον 307.

 

Για προσπάθησε.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (έστω και 1 ημερομίσθιο), δε γινεται να φορολογηθείς ως μισθωτος για το μπλοκάκι σου. Θα φορολογηθείς ως μισθωτός για το κομμάτι του μισθωτού, και ως επιτηδευματίας για το κομμάτι του "μπλόκ", 26% και δε συμμαζεύεται δηλαδή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον δεν έγινα απόλυτα κατανοητός και για να βοηθήσουμε το φίλο Ανδριανό και να μην τον μπερδέψουμε περισσότερο:

 

Είναι η κλασσική περίπτωση που κάποιος θέλει να φορολογηθεί ως "μπλοκάκιας" και του εμφανίστηκαν στο Ε1 αποδοχές από μισθωτές υπηρεσίες. Αν θυμάμαι καλά, πέρυσι πρώτη φορά άλλαξαν οι προυποθέσεις και για να φορολογηθείς ως μισθωτός με μπλόκ, εκτός των άλλων προυποθέσεων  (μέχρι τρεις εργοδότες, το 75% σε έναν, ύπαρξη σύμβασης και έδρα το σπίτι)  απαγορεύτηκε να έχεις παράλληλα και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ενώ εκδίδεις ΤΠΥ ως φυσικό πρόσωπο επιτηδευματίας. Συνεπώς, εάν έχεις έστω και 1 ημερομίσθιο, σου απαγορεύει το σύστημα να φορολογηθείς για τα εισοδήματα που τιμολογείς με ΤΠΥ ως μισθωτός.

 

Στην πράξη λοιπόν, εάν έχεις 43 ευρώ ως μισθωτός και εξέδωσες ΤΠΥ αξίας 20000 μέσα στο 2015, θα φορολογηθείς ως μισθωτός για τα 43 ευρώ (αφορολόγητος δηλαδή), και με 26% φόρο επί των 20000 συν προκαταβολή επόμενου έτους συν μεγαλύτερο τέλος επιτηδεύματος  (όχι 500 που ήταν για τους "μπλοκάκηδες").

 

Αυτά σε γενικές γραμμές.

 

ΥΓ. Αυτό που ο Ανδριανός ονομάζει "εργόσημο", προφανώς είναι ένα απλό μεροκάματο μου έκανε σε κάποιο live όπου προσλήφθηκε και απολύθηκε αυθημερόν - κανονική μισθωτή υπηρεσία δηλαδή, γι αυτό και εμφανίστηκε στο Ε1 στις μισθωτές. Αυτό κάνει όλη τη ζημιά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν γίνεται να κάνει τροποποιητική?

να μην το εμφανίσει?

 

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

την πατησα κ εγω ετσι περσι... μοναδικη επιλογη να δηλωθουν απο τον εργοδοτη  ως ανεισπρακτα. Δεν ξερω λεπτομερειες, αλλά δηλωνει ονλαιν δηλαδη μηδενικό ποσό, σαν να μην πηγες να εισπραξεις. Ομως ο εργοδοτης εχει ηδη κανει τα βιβλια του κ τα λογιστικα του και δεν θα μπορει (ή δεν θα θέλει) να τροποποιήσει την δήλωση του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμα και να του πεις "πάρε 400 ευρω να κανεις τροποποιητική" δεν θα το δεχτει γιατί είναι μια τρομερά δύσκολη διαδικασία, θα πρέπει να αποδείξεις στο ΙΚΑ οτι δουλεψες έτσι ώστε να σου αφαιρέσουν το ένα ενσημο (έχει και πρόστιμο) και αφου στο αφαιρέσουν θα πρέπει να υπάρξει νέα τροποποιητική δήλωση των μισθών προς την εφορία (προστιμο) και όλα αυτά δεν θα γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα, αρα δεν θα υποβάλεις έγκαιρα φορολογικη δήλωση (τρίτο πρόστιμο).

 

Συνεπώς δεν σε συμφέρει να το κάνεις ή μαλλον πιο σωστά κανεις την δήλωση και μετα κινείς την διαδικασία και καποια στιγμη στο μελλον ισως παρεις τα λεφτα σου πισω.

 

Βεβαια τα χρηματα αυτα δεν τα παιρνεις ποτε χερι, συμψιφίζονται μονο με τον ΕΝΦΙΑ αλλιώς για να συμψιφιστουν με ΦΠΑ πρέπει να κανεις ειδική δήλωση στην ΔΟΥ που ανήκεις.

 

Εναλλακτικά: Αν έχεις έξοδα μεσα στο 2015 δεν συμπληρώνεις τον κωδικό 019 στο Ε1 και τον ειδικό κωδικό στο Ε3, περνάς τα έξοδα σου κανονικά στο Ε3 με σκοπό να μειώσεις τα κέρδη της ατομικής επιχείρησης, αρα να μειωθεί το κερδος => μειώνεται ο φόρος. Αν δεν έχεις έξοδα δεν μπορείς να κάνεις κατι.

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου