Προς το περιεχόμενο

Ρυθμιση Mic / Line σε ηχεια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα παιδια σε ολους!!

Εχω αγορασει 2 ηχεια Yamaha DXR 12 για Live καταστασεις καθως και 2 ηχεια Yamaha DBR 10 για μονιτορ ηχου.

Στην πισω πλευρα λοιπον διπλα στη εισοδο εχει ενα κουμπακι ρυθμισης που εχει δυο επιλογες mic και line.

Τα monitor DBR 10 τα ειχα συνδεδεμενα παντα με jack βυσμα και ειχα γυρισμενο το κουμπακι στη ρυθμιση line.

Ωστοσο τα DXR 12 τα ειχα ως κυρια ηχεια και τα ειχα συνδεδεμενα στην κονσολα παντα με xlr βυσμα. Οποτε μεχρι τωρα ειχα γυρισμενο το κουμπακι στη θεση mic. Αυτο διοτι πιστευα πως το κουμπακι το γυρναμε στη θεση Mic αν συνδεσουμε στα ηχεια βυσμα μικροφωνου xlr, και στο line αν συνδεσουμε στα ηχεια βυσμα γραμμης jack!!!

Αποτελεσμα, στα κυρια ηχεια DXR 12 ειχα την ενταση τους στα -15 db (ουτε καν στο "παρατεταρτο" δηλαδη) και τη γενικη της κονσολας περιπου στην ιδια ενταση (παλι περιπου -15 db) και γαζωναν!!! Με αυτες τις συνθηκες λοιπον εχουν παιξει σε καμια δεκαρια Live, ενω προσφατα σε ενα πανηγυρι 250 ατομων επαιξαν με την ενταση τους στα -3 db και με τη γενικη μιας αλλης κονσολας (μη δικης μου) στο 0 db (ολα αυτα παντα με αρμονιο με ρυθμους, μπουζουκι και φωνες).

Μεχρι που πριν απο λιγες μερες, ειχα παιξει καπου και ειχε εναν ηχοληπτη με τα ιδια ηχεια. Κοιταξα στα ηχεια του και ειδα οτι ειχε γυρισμενη τη ρυθμιση στο line και την ενταση του ηχειου στα 0 db (φυσικα γαζωναν σε 100 ατομα κοσμο). Τον ρωτησα γιατι τα εχει βαλει στο line και μου ειπε οτι στο mic τα γυριζω μονο οταν βαζω σκετο μικροφωνο, ενω αν εχω κονσολα πρεπει να τα βαζω στο Line. Τον ρωτησα αν πειραζει να τα βαλω με κονσολα στο mic και μου ειπε οτι αν το κανω αυτο μπορει να μου καψει τις εισοδους!!!!

Φυσικα ειχα προσεξει οτι το Line δινει χαμηλοτερη ενταση απο το Mic αλλα δεν ειχα φανταστει αυτο το σεναριο καθολου.

Οποτε προχθες στο σπιτι δοκιμασα τα ηχεια στο σπιτι, εφτιαξα αρχικα εναν καλο ηχο στην κονσολα (δηλαδη την γενικη ενταση στο 0 και τις εντασεις των καναλιων στο 0 και προσεξα η ενδειξη της κονσολας να γεμιζει ολο το πρασινο (μεχρι τα 0 db) αλλα οσο μπορει να μην ξεφευγει στο κιτρινο (πανω απο τα 0 db δηλαδη, κυριως για τα μικροφωνα αυτο) και μετα εβαλα τα ηχεια στο line και σηκωνα ενταση σιγα σιγα μεχρι τα 0 db. Το αποτελεσμα μου φανηκε καλο (αν και δεν μπορω να κρινω πολλα μεσα στο σπιτι), ακομα και στα -8 db γαζωναν. Το θεμα ειναι τι θα κανουν σε 120 ατομα κοσμο σ 'ενα γαμο που εχω σε λιγες μερες. Εκανα και μια δοκιμη με το αρμονιο σε πριμα, μπασα ,μεσαια να δω αν υπαρχει θεμα με τα woofer και τις κορνες. Δεν καταλαβα κατι τετοιο οποτε λογικα ειναι ολα καλα.

Οποτε πρεπει ολα τα ηχεια να ειναι γυρισμενα στο Line οπωσδηποτε; Η εισοδος βεβαια δεν καηκε οπως φαινεται, αλλα υπαρχει πειρπτωση να μου εχουν παθει καμαι αλλη ζημια τα ηχεια λογω της μεχρι στιγμης χρησης τους στο mic. Για παραδειγμα να βγαζουν χαμηλοτερη ενταση απο παλαιοτερα ή χαμηλοτερο spl (κυριως απο το πανηγυρι φοβαμαι που επαιζαν 7 ωρες σε ρυθμιση mic και ενταση -3 db με αρμονιο ,μπουζουκι και φωνες), αν και να πω την αληθεια δεν καταλαβα κατι τετοιο (αν υπηρχε θεμα πιστευω πως θα ειχε καει εντελως η εισοδος οποτε δεν θα εβγαινε καθολου ενταση και οχι απλα χαμηλοτερη). Μαλλον τη γλυτωσα, ομως μπορω να το ελεγξω (κυριως το spl) με καποιο τροπο; Αν και φανταζομαι οτι τα Υamaha DXR 12 , λογικα θα εχουν και προστασιες απο τετοια.

Επισης εχω ενα φιλαρακι που εχει δυο ηχεια JBL EON 615. Στο πρωτο του Live τα ειχε στο line και ενω ειχε κονσολα και ενταση ηχειων στο τερμα , ισα που καταφερε να καλυψει 100 ατομα. Μετα τα γυρισε στο mic (κατοπιν δικης μου παραινεσης μαλιστα, που να 'ξερα  ) και τα ηχεια παιζουν στη μεση και γαζωνουν σε 150 ατομα κοσμο (κιθαρα , μπουζουκι και φωνες) . Οταν εμαθα αυτο για το mic και το line, του το ειπα και μου ειπε πως οταν τα ειχε βαλει στο line τα ηχεια ηταν ψοφια οποτε μου λεει " εγω θα τα βαζω συνεχεια στο mic που γαζωνουν, στο Line δεν κανουν τιποτα". Φυσικα μου ειπε να το ψαξω το θεμα, αλλα πιστευει πως η ρυθμιση mic και Line δεν εχει και τοσο μεγαλη σημασια. Μου ειπε χαρακτηριστικα, οτι πιστευει πως στην θεση line το ηχειο δεν θα δωσει αυτο που μπορει.

Οποτε θα ηθελα τη γνωμη σας παρακαλω γι' αυτο το θεμα!!

Οι οδηγιες χρησης των ηχειων μου παντως λενε οτι σε πηγες χαμηλης εντασης π.χ. μικροφωνο πρεπει να τα βαζω στο Mic, ενω σε πηγες υψηλης εντασης π.χ. κονσολα να τα βαζω στο Line.

Να ειστε ολοι καλα!! Σας ευχαριστω πολυ.

 

Υ.Γ. : Απο εδω και περα παντως, ολα τα ηχεια ρυθμισμενα στο Line και η ενταση τους στα 0 db  (στη μεση ακριβως δηλαδη) , αντε το πολυ στα + 3 db!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Οι οδηγιες χρησης των ηχειων μου παντως λενε...

 

αυτό (με την απλή λογική) θα έπρεπε να σου φτάνει...

τώρα ο "λόγος" και η συμπεριφορά του κάθε μικροφωνιά κυρ Μήτσου που αυτός "ξέρει καλύτερα", απλά σε αναγωγή δικαιολογεί την γενική κοινωνική μας κατάσταση... ::)

 

 

 

ΥΓ. τα db στο level είναι ενδεικτικά και η "θέση" του καθορίζεται από το σήμα που θα πάρει στην είσοδο του... για την ένταση που μπορείς να φτάσεις απροβλημάτιστα, να εμπιστεύεσαι ΚΥΡΙΩΣ τα limit και protection κυκλώματα του ηχείου... η "ζημιά" θα έρθει αν παραβλέψεις τις ενδείξεις τους.... ;)

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβως οτι εγραψε ο δασκαλος παραπανω.

 

ΥΓ: Ευτυχως βεβαια που υπαρχουν τριγυρω μας τοσο πολλοι απο αυτους που "ξερουν καλυτερα" και ψοφαμε στο γελιο με τα καμωματα-παθηματα τους,και ως γνωστον το γελιο ειναι ευεργετικο για την υγεια.

ΥΓ2: Ξερεις,το επομενο γνωμικο του "γνωστη" ειναι οτι "τα jbl ειναι μαπα γιατι καιγονται ευκολα"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδια, σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας και φυσικα το ξερω οτι εχετε δικιο σ' αυτα που μου γραψατε.

Απλα τωρα εχω ενα αγχος (ψυχολογικο κυριως) μηπως τυχον τα ηχεια επαθαν τιποτα μιας και σε 10 - 15 Live που εχω κανει με αυτα επαιζαν στο mic. Κι ενταξει σε ολα τα live πλην του πανηγυριου επαιζαν με την γενικη της κονσολας στο -15 εως - 20 db και την ενταση των ηχειων στα -15 db (παρατεταρτο δηλαδη αν σκεφτειτε την ενταση σαν ρολοι και ουτε καν καλα καλα εκει. Ομως στο πανηγυρι επαιξαν εκει στα - 3 db και η γενικη της κονσολας (η κονσολα εκει δεν ηταν δικη μου αλλα του φιλου μου με τα jbl) στα 0 db για 7 ωρες και αυτο με φοβιζει. Και δεν ημουν εκει για να δω αν αναψε το Limit ή το protection καθως επαιζα πληκτρα και τραγουδουσα κι επισης ακουγα απο monitor οποτε δεν ξερω τι γινοταν εξω. Βεβαια μας ειπαν οτι εξω ο ηχος ηταν φοβερος καθ΄ολη τη διαρκεια.

Και μιας και δουλευανε καλα στην προβα που εκανα προχθες, λογικα δεν θα εχουν παθει τιποτα. Απλα θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιος τροπος να ελεγχθει αυτο. Και φυσικα πιστευω πως αν ειχαν παθει ζημια, πολυ απλα  θα ειχαν καει εντελως οι εισοδοι οποτε δεν θα παιζανε καν. Υπαρχει δηλαδη περιπτωση, να εχουν παθει ζημια και να παιζουν απλα χαμηλοτερα απ' οσο επαιζαν κανονικα ή αν γινει η ζημια απλα καιγονται και σταματανε εντελως να παιζουν μια και καλη και τελος; Αυτο θα ηθελα βασικα να τα παω καπου (αν υπαρχει τετοιος χωρος) ωστε να μου ελεγξουν την ενταση τους και το spl οτι φτανει εκει που πρεπει, ωστε να μου φυγει αυτο το (κυριως ψυχολογικο) αγχος.

Παντως το φιλαρακι μου αυτο παιζει ενα χρονο και κατι με τα ηχεια στο mic και δεν εχουν παθει τιποτα. Φυσικα αυτο και δεν ειναι σωστο, απλα με κανει να πιστευω οτι για να μην εχει παθει ζημια ακομα προφανως και δεν ειναι και τοσο ευκολο να καουν τα ηχεια επειδη μπορει να παιξαν καποιες φορες στο Mic και οτι χρειαζεται προσπαθεια (ή εστω πολλες φορες να παιζουν στο mic) για να γινει η ζημια. Ωστοσο το θεμα ειναι οτι μια φορα θα γινει η ζημια και μετα αντε φτιαχτα, οποτε πριν τουλαχιστον που δεν ηξερα τα εβαζα στο Mic, τωρα που πλεον ξερω ποιο ειναι το σωστο δηλαδη το να ρυθμιστουν στο Line (κατι που μου επιβεβεαιωσαν 2 ηχοληπτες) θα τα βαζω πλεον στο Line διοτι απλα δεν χρειαζεται να προκαλω κι εγω και να βαζω το χερι μου (βαζοντας τα στο mic) ετσι ωστε να γινει η ζημια αργα ή γρηγορα.

Αυτα που λετε!! Και παλι σας ευχαριστω πολυ!!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου