Προς το περιεχόμενο

Περίεργα ηλεκτρονικά φαινόμενα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για αρχή, πρέπει να πω οτι είναι το πρώτο θέμα που ανοίγω και θέλω να πιστεύω οτι επέλεξα τη σωστη κατηγορία και φυσικά να μην είναι εντελως άκυρο το θέμα μου ::)

 

Μου συμβαίνει κάτι ανεξήγητο εδω και μια εβδομάδα το οποίο με έκανε να θυμηθω τα λόγια ενος καθηγητή Αναλογικων Ηλεκτρονικων.

 

Ο συγκέκριμένος καθηγητης, έλεγε συχνα οτι, όσο και καλος να είναι κάποιος στα ηλεκτρονικα ή στα μαθηματικά, όταν σχεδιάζει ένα κυκλωμα είτε στη θεωρία είτε στη πράξη, θα υπάρξουν στιγμές που έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι το ανεξηγητο. Κάτι το οποιο δεν προκειται να βρείς πότε την αιτία που το προκάλεσε ,αλλά θα βρέις σίγουρα κάποια λύση μερικές φορες ανορθόδοξη, όπως το ξύλωμα πολλων αντιστάσεων, τη θεωρία ξανα απο την αρχη κ.α, όλα στα σκουπίδια και πάλι απο την αρχη κ.α.

 

Για να το καταλάβουμε αυτο που αυτος αποκαλούσε ''Μαύρη Μαγεία'', άνοιξε μια τηλεόραση και άρχισε να ξυλώνει, αντιστασεις και πυκνωτες και τα αντικαθιστουσε με ίδια εξαρτήματα, αλλά με διαφορετικές τιμές. Το αποτέλεσμα ήτανε να μην υπάρχει καμία διαφορα, εκεινη την ώρα, ίσως και για μια ζωη... Με λίγα λόγια μας έλεγε οτι άμα ξυλωσεις μια αντίσταση 1ΚΩ απο ένα κυκλωμα και την αλλάξεις με μια των 2ΚΩ δεν θα δείς καμια διαφορά στη πράξη ! Ασχετως άμα την ώρα της επιλογης της όλοι οι desing engineers μαλώνουν και επιμένουν σε μια συγκεκριμένη τίμη για την σωστη λειτουργια της εκάστοτε συσκευης. Βεβαια μιλούσε για περίπλοκα κυκλώματα και όχι για ένα κύκλωμα μιας μπαταρίας και 2 αντιστασεις σε σειρα ας πουμε.

 

Διαφορα τέτοια περίεργα τα αποκαλούσε μαυρη μαγεια και εκτος οτι φαινόταν σίγουρος γιαυτο, πολλοι των πιστευαν, διοτι αυτος ο άνθρωπος δουλευε επι 15 χρόνια στην Philips της Ολλανδίας, σαν design engineer.

 

Αυτο που μου συμβαίνει εμένα ειναι το εξής,

 

Εχω ένα λάπτοπ, το οποιό είναι συνδεμένο με usb με εξωτερική κάρτα ήχου και η κάρτα με τη σειρά της συνδεμένη με ενεργα ηχεια balance. Εδω και μερικες μέρες κάτι παθαίνει κάτι και το αποτέλεσμα ειναι να σβήνει το λεντάκι της κάρτας - σαν αν έχεις ξυλωσει το usb καλωδιο - και φυσικά να μην έχω ήχο. Με λιγα λόγια κλεινεις φως στο μπανιο σταματάει η μουσική, πας στο γραφείο και όλα ειναι στη αρχικη τους κατάστασης  πλην της κάρτας που ειναι ''εκτος'' θυρας usb.

 

Το λεντάκι αυτο, όπως είπα σβήνει και ποιο συγκεκριμένα η κάρτα βγαίνει εκτός κάθε φορά που σβήνω το φώς του μπάνιου ! Τα λεντάκια στα ηχεία δεν σβήνουν, και το λάπτοπ δεν έχει αλλάξει καμια κατάσταση. Για να έρθει ο ήχος/αναψει λεντακι της κάρτας, απλα βγάζω το usb και το ξαναβάζω.

 

Προσπάθησα να δω τι μπορει να φταίει, για αρχή, άλλαξα μπρίζες, άλλαξα πολυμπριζα, πήρα παροχη απο άλλο δωμάτιο, έκλεισα όλες τις ασφάλειες του πίνακα πλην αυτης του δωματίου με το λαπτοπ, άλλαξα usb θύρες, άλλαξα λάμπα και διακόπτη στο μπανιο και φυσικά και usb θυρα και καλωδιο. Τίποτα, εδω και μια εβδομάδα πάω στο μπανιο με κλειστο φώς !

 

Τι μπορει να φταίει ; γιατι σβήνει η κάρτα μονάχα με το κλεισιμο του διακοπτη ; φταινε τα usb του λάπτοπ ; γιατι το ποντικι δεν σταματα να δουλευει μιας και ειναι και αυτο σε usb ; το κλεισιμο του διακόπτη προκαλει σπινθηρα, το οποιο προκαλει μεγαλο ρεύμα, ο οποιος διακόπτης ειναι στην ίδια φάση με το μίσο σπίτι ; μήπως επειδη η λάμπα του μπανιου ειναι φθορίου, κάτι γίνεται με το στάρτερ η με τον πολλαπλασιαστη ; κάποιο απειρο-ελάχιστον ρεύμα της τάξεως των μικρο-αμπερ διαφευγει και περνάει απο παντου, και σταματάει στη κάρτα ;αλλά και πάλι ; μονο τη κάρτα ; όχι το λαπτοπ οχι τα ηχεια αλλα οχι και τα usb.

 

Οπως και να έχει δεν περιμένω απο κάποιον να μου βρεί λυση, αλλά άμα έχει ας την πει - αν και είμαι σιγουρος οτι άμα αλλάξω σπίτι θα διορθωθει το προβλημα - απλα θα ήθελα να ξέρω άμα συμφωνειτε με το φαινόμενο της μάυρης μαγείας και άμα έχετε στην εμπειρία σας τέτοια ανεξηγητα προβληματα που ακόμα την ψάχνετε ή τα λύσατε ή λυθηκαν μόνα τους στο τέλος  ;)

 

Τελιώνοντας να πω οτι, πριν απο καιρο πέτυχα μια συζήτηση για ενα φαινόμενο ''μαυρη μαγείας'', αλλα με λιγακι ψάξιμο βρεθηκε η αιτια, αλλά η λύση ειναι μια, αλλάζεις σπίτι ! Πολλοι παραπονιουνται οτι δεν έχουνε σήμα στο κινητο τους μέσα στο σπίτι. Αυτο οφείλετε κατα μια προσεγγίση στο φαινόμενο faraday, και η αιτια φυσικα ειναι τα πολλά σιδερα που έχουν οι τοιχοι του σπιτιου ! Βεβαια εκτος απο τα σίδερα, υπάρχουν και άλλα υλικα που απλα μπορει να αποροφουν μεγάλο μερος του σήματος, και γιαυτο κοντα στους τοιχους υπάρχει μεγαλύτερο σήμα. Εχει κανεις εμπειρια σε κάτι παρόμοιο ;

 

Ευχαριστω.

 

 

 

 

Lost To The Living

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ήταν να αποδίδουμε το κάθε ηλεκτρονικό glitch στη... μαύρη μαγεία, θα είχαμε αλληλοσφαχτεί όλοι σε τελετές. Το ποστ δεν έχει καμία συνοχή/λογική συνέχεια, όπως επίσης δεν έχει σχέση με τη μουσική και μεταφέρεται στο Περί Ανέμων (αν και όπου να'ναι το βλέπω να ανακυκλώνεται).

 

 

YΓ. Αν ΕΙΝΑΙ δυνατόν, μόλις τα πμ μου έγιναν... 666!!!!!  :o :o :o  ;D  ;D

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μαύρη μαγεία; Αμέσως.

 

Εν έτι 1995 είχα αγοράσει έναν SCSI Adapter (της Adaptec, AHA κάτι.. δεν θυμάμαι), το εγκαθιστώ όλα καλά... φεύγω από το σπίτι, επιστρέφω κάποιες ώρες μετά, μέσα στο σπίτι κανείς απολύτως και με το που μπαίνω στο δωμάτιο, με το που άνοιξα την πόρτα δηλαδή ακούω... Cure - Lullaby σε μεγάλη ένταση. :o Παθαίνω ένα σοκ, μετά και δεύτερο, παίρνω χαπάκια, λέω και 2-3 φορές το Πάτερ Ημών για να φύγουν τα δαιμόνια που άκουγαν Cure στο ηχοσύστημά μου  >:( χωρίς να με ρωτήσουν πρώτα και αφού ηρέμησα μετά αναρωτήθηκα πως και γιατί έγινε αυτό.

 

Και τα πράγματα είναι απλά, τελικά. Είχα ξεχάσει το CD μέσα στο CD-Player, και τον ενισχυτή ανοιχτό. Τώρα μένει να δούμε πως άνοιξε το CD-Player... :D Διαβάζω στο manual του Adaptec, ότι δεν συνιστάται καθόλου να τροφοδοτείται και ο υπολογιστής και audio μηχανήματα όπως CD Players, από την ίδια παροχή ρεύματος, γιατί έχουν σημειωθεί διάφορες κουλές παρεμβολές... Shit happens και στις καλύτερες οικογένειες, εδώ οι πύργοι ελέγχου πιάνουν δημοτικά τραγούδια από το ραδιοφωνάκι του Κίτσου που πήγε στο λιβάδι, πως θα ανοίξει το δικό μου το CD? ;D

 

Θέλω να πω ότι για εκατοντάδες "ανεξήγητα" φαινόμενα, υπάρχουν λογικές εξηγήσεις που απλά μας διαφεύγουν εκείνη την στιγμή. Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί αν δεν υπήρχαν, ακόμα θα πιστεύαμε ότι τους κεραυνούς τους πετάει ο... Δίας. ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω ένα χαλασμένο ηλεκτρικό πιάνο, και όποτε έρχεται ένας συγκεκριμένος φίλος πιανίστας, ο Στέργιος, και το ανοίγει, δουλεύει (συνέβη 4 φορές), μέχρι να φύγει. Την άλλη μέρα το ανοίγω, βγάζει ήχο για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξαναχαλάει...  ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

 

Υ.Γ. Δεν σε κάνω πλάκα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου