Προς το περιεχόμενο

Marshall AFD100: ρέπλικα του ενισχυτή του Appetite For Destruction!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανάμεσα στο χάος των ανακοινώσεων νέων προϊόντων στην χειμερινή έκθεση ΝΑΜΜ, υπήρξε και μια μικρή ανακοίνωση για το νέο πρότζεκτ της Μarshall, τον AFD 100:

 

 

Πρόκειται περί μιας προσπάθειας αναπαραγωγής (στο μέγιστο δυνατό) του διάσημου ενισχυτή "nο.39" που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Slash to '87 στις ηχογραφήσεις του Appetite For Destruction (η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και θα μπει σε επόμενο ποστ). Oι μηχανικοί της Marshall θα εξετάσουν όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για αυτόν, και θα σημειώνουν την πρόοδό τους εδώ: http://www.afd100.com  Yπολογίζεται ότι ίσως είναι έτοιμος το καλοκαίρι.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 57
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Μου αρέσουν οι ιστορίες των μονάκριβων ενισχυτών των σταρ, πχ. του Φρανκεστάιν μισοσαράβαλου Vox του Edge που πολλές φορές πετάει first class δίπλα στον Dallas, ή του "Soul", του αγαπημένου modded 100ρη JCM800 του Billy Corgan που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του Gish, του Siamese Dream και του καινούργιου που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Έτσι, είπα να παραθέσω κι αυτήν...

 

Για τις απαιτήσεις του δίσκου, o Slash είχε δοκιμάσει μια σειρά ενισχυτών που ανήκαν στην εταιρία ενοικιάσεων backline S.I.R. στο Λος Άντζελες. Aπό όλους όσους είχε παίξει (τύχαινε - σύμφωνα με αναφορές - να παίζει και με 50 μέχρι να βρει αυτόν που τον ικανοποιούσε περισσότερο), είχε εντυπωσιαστεί συγκεκριμένα από έναν Marshall, τον υπ'αριθμό 39 στις αποθήκες της εταιρίας αυτής. Ήταν ένας Marshall Super Tremolo 100W 1959T που είχε φτιαχτεί κάποτε μεταξύ του 1965 και 1973, μονταρισμένος από τον Tim Caswell, με πολλά tweaks αλλά κυρίως μετατρέποντας την μια λυχνία του λαμπάτου τρέμολο σε extra preamp gain stage.

 

Ο #39 ήταν μοναδικός στο είδος του: δεν υπήρχε κανένας άλλος παρόμοιος και μονταρισμένος με τον ίδιο τρόπο. Είχε γίνει μάλιστα διάσημος:

 

Tim also recalls that his modded Super Tremolo was, by far and away, S.I.R.’s most exclusive, in-demand, and frequently-requested amplifier, rented primarily to S.I.R.’s higher-profile, celebrity, and discriminating clientele. The amp was used on multiple professional recordings for a number of famous performers. When Tim was at S.I.R., if a high-profile or otherwise important client called S.I.R. to request the company’s best-sounding rock n’ roll amplifier, #39 would have been the automatic, no-doubt-about-it recommendation.

 

 

O George Lynch και ο Slash είχαν κάνει τα πάντα για να τον αποκτήσουν (όπως και άλλοι ροκ σταρ της εποχής) αλλά η εταιρία δεν τον έδινε επ'ουδενί, προφανώς γιατί είχαν αντιληφθεί ότι επειδή ήταν περιζήτητος αποτελούσε πολύ σημαντική και συνεχή πηγή εσόδων. Από συνέντευξη του George Lynch:

 

For the first album I used old Marshalls, which I’d used for years. Then I tried the Randalls and was happy with them for a while. Then I went to Laney and back to Marshall. I was using Lee Jackson Metaltronics, which is what Vai is using. I also used the Jose modified Marshalls for a while. Now I’m using Tim Caswell modified Marshalls. What happened was that I went into S.I.R. and rented an amp. It sounded amazing. It was the perfect amp. You just plug in and it was all there. I went to the guy and said I’ve got to have this amp. It got to the point where they were calling the owner of S.I.R., who was on vacation, and I was offering him three Marshall heads in trade or $2,000, whatever they wanted. They wouldn’t sell it. They said it was their number one amp. Everybody who came in requested it. I ended up renting it for the whole Twisted Sister tour, which cost me about $2,000. Eventually I had to give it back. I had all kinds of schemes in mind. I thought I’d take all the guts out of the brain and put in different guts. I couldn’t do that. Eventually one of the repairmen told me the guy’s name who did the modification. I called the guy and he did one for me.

 

Μετά τις πρόβες του Appetite και εν όψει των ηχογραφήσεων, ο Slash μέσω του συμβολαίου της Geffen ζήτησε συγκεκριμένα και πάση θυσία αυτόν, όμως είχε ήδη δοθεί αλλού. Χωρίς να τον ενημερώσουν για την γκάφα, επειδή δεν είχαν ίδιο (Super Tremolo) του έστειλαν έναν παρόμοιο (Super Lead) που είχε γίνει προσπάθεια να μονταριστεί με τον ίδιο τρόπο από τους Frank Levi και Glenn Buckley, τον #36. Οι ηχογραφήσεις προχώρησαν κανονικά, και δεν υπάρχουν αναφορές πως αντιλήφθηκε τη διαφορά. Μη θέλοντας να τον γυρίσει πίσω, είπε στην εταιρία ενοικιάσεων πως του τον είχαν κλέψει, όμως ένα χρόνο αργότερα για κακή του τύχη ένας μπουμπούνας roadie του τον έφερε για πρόβες στα στούντιο της... ίδιας εταιρίας, όπου η κλοπή έγινε φυσικά αντιληπτή. ;D ;D Ο ενισχυτής κατασχέθηκε.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και οι δυο διάσημοι αυτοί ενισχυτές, ο no. 36 κι ο no. 39, υπήρχαν στις αποθήκες της S.I.R. (της εταιρίας ενοικιάσεων) στο Λος Άντζελες μέχρι το '89. Έκτοτε τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Οι μόντες που περιείχαν πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα από αρκετούς τεχνικούς, όμως το holy grail της εποχής εκείνης, ο #39, παραμένει άφαντος, προφανώς κλεμμένος από κάποιον που... αμέλησε να τον επιστρέψει.  :P

 

Τα γεγονότα περιπλέκονται αρκετά από ένα σημείο και πέρα. Ο ίδιος ο Slash θυμάται πως ίσως ήταν εξ αρχής ένας JCM800 αντί για modded Super Tremolo. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο senior engineer του εν λόγω πρότζεκτ της Marshall εξετάζει έναν JCM800 που χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη, και ακούγονται οι αμφιβολίες:

 

 

Σύμφωνα με σχόλιο του ίδιου του τεχνικού, η μετατροπή ενός Super Tremolo με ένα έξτρα gain stage τον έφερνε περίπου στα specs ενός JCM800. Για όσους έχουν υπομονή να διαβάζουν, ιδού δυο λινκς με την περίπλοκη ιστορία (από αυτά προέρχονται τα ανωτέρω quotes):

http://www.slashsworld.com/equipment/the-appetite-amp-story/sweet-marshall-o-mine/

Και έπεται χρονικά αυτό: http://www.slashsworld.com/equipment/the-appetite-amp-story/sweet-marshall-o%E2%80%99-mine-part-2-the-breakthrough-case-closed/

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απίστευτο άρθρο...

off topic:Μήπως ξέρεις που μπορούμε να ξετρυπώσουμε πληροφορίες και για άλλους "διάσημους" ενισχυτές? Για να πω την αλήθεια θα με ενδιέφερε ο μπασοενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο δίσκο των Ramones (τον ομώνυμο δηλαδή) και ο ενισχυτής κιθάρας που χρησιμοποιήθηκε στο Bleach των Nirvana....

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μιλαμε για κανονικο δημοσιογραφικο ρεπορταζ :) :)

 

Για ελλειπείς πηγές δύσκολα μπορείς να τον κατηγορήσεις! ;)

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θενκς γκάις, δεν τίθεται τόσο θέμα πηγών όσο βρισκόμαστε στο ίντερνετ γιατί δεν υπόκειται σε έλεγχο αξιοπιστίας, όχι τόσο όσο πχ. στη βιβλιογραφία ενός επιστημονικού άρθρου. Οι πλευρές της συγκεκριμένης ιστορίας είναι πάντως δαιδαλώδεις, και θέλει αρκετό ψάξιμο μιας και υπάρχουν αναφορές που αναιρεί η μια την άλλη!

 

Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί τόσο το μυαλό του Slash, όχι μόνο γιατί αυτά συνέβησαν 23 χρόνια πριν αλλά επίσης γιατί ο εγκέφαλός του έχει τηγανιστεί από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ευτυχώς που μπορούμε να εμπιστευθούμε το αυτί του (στο τέλος του βίντεο λένε ότι το τελικό τεστ θα είναι μόλις πάρει τον ενισχυτή, βάλει την LP και παίξει το Night Train...)

 

Μήπως ξέρεις που μπορούμε να ξετρυπώσουμε πληροφορίες και για άλλους "διάσημους" ενισχυτές? Για να πω την αλήθεια θα με ενδιέφερε ο μπασοενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο δίσκο των Ramones (τον ομώνυμο δηλαδή) και ο ενισχυτής κιθάρας που χρησιμοποιήθηκε στο Bleach των Nirvana....

 

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σάιτ να σου προτείνω, απλά καλό ψάξιμο για τις μπάντες που σε ενδιαφέρουν...

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απίστευτο άρθρο...

off topic:Μήπως ξέρεις που μπορούμε να ξετρυπώσουμε πληροφορίες και για άλλους "διάσημους" ενισχυτές? Για να πω την αλήθεια θα με ενδιέφερε ο μπασοενισχυτής που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο δίσκο των Ramones (τον ομώνυμο δηλαδή) και ο ενισχυτής κιθάρας που χρησιμοποιήθηκε στο Bleach των Nirvana....

 

Δεν ξέρω αν βρήκες την απάντηση στην απορία σου, αλλά μιας και έπεσα κατα τύχη πάνω της, αντιγράφω από http://nirvana.wikia.com/wiki/List_of_Nirvana_equipment#AMPLIFICATION :

 

''During the "Bleach"-era, Randall heads (the "Commander," allegedly) were used in conjunction with the Japanese Epiphones noted in "Guitars" section and whatever cabinets were available. It was said he later used a Sunn-Beta Lead head driving 4X12 Peavey cabinets also during the Bleach era. This may be true, but he also used a BFI Bullfrog 2x12 cabinet of which he only had one and a Randall head.''

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 7 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου