Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή Latency Time μετά από Επανεγκατάσταση???


korg_nikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους.

 

Έχω μια απορία σχετικά με το Latency. Εξηγώ παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα.

Μέσα στο Σ/Κ έγραφα ένα κομματάκι στο Cubase SX3.

 

Λίγο πριν τελειώσω ήθελα να κάνω ένα σόλο στο οποίο θα χρησιμοποιούσα VST. Συνδέω λοιπόν ένα Korg Trinity στην καρτα ήχου (μια απλή PCI M-Audio Delta Audiophile 24/96) και ξεκινάω. Κάνω δοκιμές σβήνω, γράφω, διορθώνω όλα οk.

 

Σε κάποια στιγμή ανοίγοντας τα παράθυρα του μίκτη, του VST Instruments κτλ έκανα κατά λάθος μια βλακεία (πάτησα από βιασύνη κάπου που δεν έπρεπε) την οποία δεν την πήρα χαμπάρι εκείνη την ώρα. Εκ των υστέρων και μετά από τη διαδικασία που θα περιγράψω ακολούθως κατάλαβα τι είχα κάνει αλλά δυστυχώς το πήρα αργά χαμπάρι.

 

Η βλακεία που έκανα λοιπόν ήταν να επιλέξω μικρή quantize ανάλυση στο midi κανάλι που έγραφα (επιπέδου ενός μισού). Να πω οτι το σόλο που θα έπαιζα είχε τρίλιες μέσα. Μόλις λοιπόν έγραφα και πήγαινα να κάνω αναπαραγωγή το auto quantize (το οποίο εφόσον είναι auto δεν εμπίπτει στη λίστα Undo) μου μετέφερε όλα τα ενδιάμεσα τέταρτα, όγδοα, δέκατα έκτα κλπ στο κοντινότερο μισό. Αποτέλεσμα ήταν όλες οι νότες που έπαιζαν ενδιάμεσα να ηχούν όλα σε κάθε δευτερη μπάρα (μιλάμε για απίστευτα φάλτσα) και με μεγάλη ένταση (αστάθμητη λόγω των πολλών και διαφορετικών στο πλήθος νοτών κάθε φορά).

Εκείνη την ώρα λοιπόν ξαναλέω οτι δεν είχα πάρει χαμπάρι οτι είχα αλλάξει το quantize και ο τρόπος ο οποίος εκδηλωνόταν όλο αυτό περισσότερο θύμιζε μεγάλο Latency παρά αυτό που πραγματικά συνέβαινε.

 

Περιγράφω παρακάτω να δείτε τι έκανα γία να δω τι φταίει:

1. Άλλαξα Midi Track. Καμία αλλαγή (Λόγικο)

2. Άλλαξα VST. Καμία αλλαγή (Λογικό)

3. Άλλαξα Όργανο Midi. Καμία αλλαγή (Λογικό)

4. Τσέκαρα Midi Καλώδια και τα βρηκα ok.

5. Βραχυκύκλωσα Midi In/Out κάρτας κι έκανα ένα διαγνωστικό Transmit/Receive. Όλα ok.

6. Επανεκκίνηση το VST. Καμία αλλαγή (Λογικό)

7. Eπανεκκίνηση το Cubase. Καμία αλλαγή (Λογικό εφόσον όταν κλείνει "θυμάται" τις τελευταίες ρυθμίσεις).

8. Επενεκκίνηση του υπολογιστή. Καμία αλλαγή.

 

Περνάμε σε πιο δραστικές αλλαγές. Το τελευταίο που ήθελα να κάνω ήταν να απεγκαταστήσω και να εγκαταστήσω ξανά το Cubase. Έχω αρκετά VST με διάφορα dll που πρέπει να μπουν στο φάκελο VST της Steinberg ο οποίος είναι στο System Partition ενώ διατηρώ τα Data σε εξωτερικό σκληρό ή σε άλλο Data Partition του εσωτερικού σκληρού. Επειδή λοιπόν δεν ήθελα να κάτσω να τα ξαναπεράσω κι επειδή ψιλοφοβόμουν μην γίνουν όλα κουβάρι έκανα μια πιο εύκολα αναστρέψιμη δοκιμή.

 

Εδώ πρέπει να αναφέρω οτι στο Device Set Up του Nuendo που έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα αλλά και του Cubase, εδώ και 4 χρόνια που έχω αυτήν την καρτούλα της δίνει Latency (Input και Output) γύρω στο 2,512ms.

 

9. Kάνω λοιπόν απεγκατάσταση των οδηγών της κάρτας και σιγουρεύομαι οτι την έχω απεγκαταστήσει πλήρως.

10. Στη συνέχεια και μετά τη συνηθισμένη επανεκκίνηση την εγκαθιστώ ξανά (Χρησιμοποιώντας το εργοστασιακό CD που συνόδευε την κάρτα μου). Το πρόβλημά μου με το Quantize που ακόμα δεν έχω πάρει χαμπάρι συνεχίζει να υφίσταται κανονικά και αρχίζω να σκέφτομαι οτι μετά πλέον και την επανεγκατάσταση κάρτας και οδηγών έχω βλάβη hardware. Aνοίγω λοιπόν το Cubase ξανά στο Device Set Up και πάω πάλι στο Latency. Όλως περιέργως αυτή τη φορά το Cubase δείχνει οτι η κάρτα μου έχει Latency από 2,512ms που ήταν (πάντα με τους ASIO της M-Audio) έχει πάει στα 6,251ms (φυσικά με επιλεγμένους τους ίδιους ASIO).

11. Eκκινώ ξανά τον υπολογιστή ο οποίος έχει δει με επιτυχία την κάρτα και την έχει εγκαταστήσει κανονικότατα και ανοίγω ένα άλλο Project με το Cubase και βάζω τα δύο παράθυρα δίπλα δίπλα για να δω προφανείς διαφορές. Εκεί λοιπόν είδα οτι το Αuto Quantize ευθυνόταν για όλη αυτή τη φαινομενική δυσλειτουργία. Συνεπώς ό,τι έκανα το έκανα αδίκως.

 

Το πρόβλημα έπαψε να υφίσταται με τη ρύθμιση πάλι στο 1/64 αλλά η κάρτα μου (σύμφωνα πάντα με το διαγνωστικό του Cubase ήταν στα 6,251ms. Σκέφτηκα να την απεγκαταστήσω ξανά και να δοκιμάσω με τους τελευταίους updated οδηγούς από το Site της M-audio. To έκανα αλλά και πάλι το Latency είναι στο 6,251ms.

 

Τέλοσπάντων για να έχω το ίδιο reference για να συγκρίνω με παλιότερα απεγκατέστησα για μία ακόμη την κάρτα και την εγκατέστησα πάλι χρησιμοποιώντας τους drivers από το εργοστασιακό CD.

 

Τα ίδια και πάλι όμως. Latency στο 6,251ms.

Δοκίμασα να κάνω και System Restore (δοκιμάζοντας όλα τα Checkpoints του προηγούμενου μήνα) αλλά και πάλι τίποτα.

 

Στην ουσία προσπάθησα να λύσω ένα πρόβλημα "φάντασμα" και το μόνο που κατάφερα να κάνω ήταν να καταλήξω με 4ms παραπάνω Latency.

Βέβαια είτε 2ms είτε 6ms πρακτικά το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

 

Διαισθάνομαι οτι το Latency που διαβάζει το Cubase ίσως και να μην είναι ακριβές και να "παίζει" από εγκατάσταση σε εγκατάσταση. Ίσως πάλι υπάρχει κάποιο περίεργο bug στο Cubase που το κάνει να δείχνει μεγαλύτερο Latency όταν η κάρτα ήχου εγκαθίσταται στο PC μετά το Cubase από όταν το Cubase εγκαθίσταται μετά την κάρτα ήχου.

 

Έχετε κάποια σχόλια; Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι παρόμοιο;

Αν κάποια μέρα έχω χρόνο θα απεγκαταστήσω και θα εγκαταστήσω το Cubase και θα δω τι θα γίνει σε εκείνη την περίπτωση.

 

Μέχρι τότε πάντως θα ήθελα να δω κάποια σχόλιά σας σε περίπτωση που έχετε αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο.

 

Φιλικά Νίκος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νίκο, η συχνότητα δειγματοληψίας είναι και στις δύο περιπτώσεις η ίδια; Δεν το αναφέρεις πουθενά.

 

Δε νομίζω να έχει να κάνει με το Cubase πάντως. Συνήθως προβλήματα σε latency σχετίζονται με drivers και συχνότητα δειγματοληψίας. Η τιμή 6,251 ms αλλάζει ή είναι πακτωμένη; Αν αλλάξεις δειγματοληψία στο project σου δίνει ίσως άλλες τιμές για latency? Δες το λίγο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσον αφορά τη συχνότητα δειγματοληψίας δεν την είχα ανεβάσει από τα Default. (Θα σιγουρευτώ και θα επανέλθω).

 

Θα τσεκάρω και το κατα πόσο μεταβάλλεται το Latency συναρτήσει Sampling Rate.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά Γιάννη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν το έλυσα το θέμα. Μόλις επανεγκατέστησα την κάρτα είχε γυρίσει στις default ρυθμίσεις της σετάροντας το μέγεθος του DMA Buffer στα 256 samples. Μόλις τον ρύθμισα στα 64 το Latency επανήλθε στα 2msec.

 

Γιάννη δοκίμασα να αλλάξω και sample rate πριν ρυθμίσω τον DMA αλλά δεν άλλαζε γιατί ήταν κλειδωμένο και δεν μεταβαλλόταν σε Unlock. Για να είναι εφικτή η επιλογή Unlock έτσι ώστε να σε αφήσει να αλλάξεις το Rate έπρεπε να επιλέξω το ίδιο rate για τα S/PDIF. (Είναι λογικό αυτό;) Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ S/PDIF σε εγγραφή οπότε δεν έχω ασχοληθεί καν.

 

Τέλοσπάντων έπαιξα με διάφορες τιμές του sample rate και είδα οτι μέχρι τα 96kHz έχω ικανοποιητικό Latency που δεν ξεπερνά τα 4,2ms με DMA στα 64 samples. Εγώ χρησιμοποιώ τα 44,1kHz ούτως η άλλως εκτός και αν θέλω να κάνω δειγματοληψία για να χαρτογραφήσω σε sampler αργότερα.

 

Ζόρισα και αρκετά το σύστημα κάνοντας μια δοκιμή βάζοντας 8 κανάλια να γράφουν ταυτόχρονα διάφορες πηγές (4 audio που δρομολογούσα στην είσοδο της κάρτας από μια Mackie CFX 16 MKII και 4 midi που triggάρουν ισάριθμα Vsti) και άλλα 4 audio να κάνουν αναπαραγωγή ταυτόχρονα με την εγραφή. Δεν άκουσα το παραμικρό κλικ ούτε είδα κάποιο κόλλημα ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες που για μένα που γράφω μόνος μου είναι αρκετά extreme.

 

Οπότε υποθέτω οτι είμαι ok.

 

Ευχαριστώ και πάλι Γιάννη.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τον ρύθμισα στα 64 το Latency επανήλθε στα 2msec.

 

Αυτά είναι αλληλένδετα. Μικρές τιμές buffer ισοδυναμεί με μικρές τιμές latency. Και αντίστροφα.

 

Το SP/DIF κουβαλάει μέσα του clock, αλλά δεν ενδείκνειται η χρήση του για δειγματοληψίες πάνω από 44,1 KHz και από όσο ξέρω το Cubase δεν δέχεται external sync και ίσως για αυτό να έπρεπε να αλλάξεις το rate του Cubase να είναι ίδιο με το clock του SP/DIF. Ίσως να έγινε κάτι τέτοιο, αλλά δεν είμαι και σίγουρος γιατί είπες πως έχεις SX3 - εγώ χρησιμοποιώ το 5 και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι δεν δέχεται external sync.  >:(

 

Πάντως χαίρομαι που λύθηκε το πρόβλημα. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...και ίσως για αυτό να έπρεπε να αλλάξεις το rate του Cubase να είναι ίδιο με το clock του SP/DIF.

 

Δεν αναφερόμουν στο Rate του Cubase αλλά στις επιλογές Sampling Rate του Audio In της κάρτας ήχου από το Software οδήγησης της. Δεν άλλαζαν γιατί ήταν Locked. Γίνονταν Unlocked και μου επέτρεπαν να επιλέξω το επιθυμητό Rate μόνο όταν πήγαινα στην καρτέλα των ρυθμίσεων του S/PDIF και επέλεγα από εκεί πρώτα την ίδια τιμή Rate που ήθελα να βάλω και στην Audio Ιn. Αφού την επέλεγα επέστρεφα στην καρτέλα ρυθμίσεων της Audio In και μπορούσα πλέον να την ξεκλειδώσω και να επιλέξω τιμή Rate κατά βούληση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το Cubase δεν δέχεται external sync

 

Φιλε OurDarkness, τo Cubase δεχεται και στελνει μηνηματα συγχρονισμου, μπορει να χρησιμοποιηθει και σαν Slave και σαν master η ακομα και σαν κατι το ενδιαμεσο, δηλαδη να δεχτει πχ sync απο SMPTE και να στειλει ταυτοχρονα clock sync σε καποιο εξωτερικο synth's arpegiator. Δυσκολα θα βρει κανεις cequencer που δεν θα μπορει να λειτουργει σε slave mode. Εκτος αν εννοεις κατι αλλο που δεν εχω καταλαβει, οποτε sorry!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου