Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με το Stereo Field στις μίξεις.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά καλησπέρα.

 

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του θέματος έχω ένα προβληματάκι με κάποιες μίξεις που κάνω. Το πρόβλημα αφορά το stereo widening του τελικού mixdown. Μπορώ να πω ότι όλα τα ακούω μια χαρά στη μίξη και δεν υπάρχουν "συγκρούσεις" μεταξύ των οργάνων. Υπάρχει όμως πρόβλημα με το stereo field. Μου ακούγεται πολύ mono. Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει κάποιο panning αλλά φαίνεται ως αυτό δεν είναι αρκετό.

 

Προσπάθησα να κάνω πιο wide το stereo field των μίξεων μου με κάποια mastering plugins όπως το Izotope Ozone. Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αλλά όταν άκουγα την μίξη σε mono ήταν πολύ άσχημη. Διάβασα κάποια πράγματα για τα stereo widening plugins και έμαθα ότι προσθέτουν κάποιο delay μεταξύ των 2 άκρων του stereo field. Οσοι πάντως τα χρησιμοποιούσαν έιχαν πρόβλημα όταν άκουγαν τις μίξεις τους σε mono.

 

Μπορεί κάποιος να μου πει 2-3 πραγματάκια για το πως μπορούμενα "φαρδύνουμε" την στερεοφωνία της μίξης μας?

 

Ευχαρίστω όποιον ασχοληθεί. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να μας ανεβάσεις κάτι προκειμένου να το ακούσουμε, αλλιώς κάθε συμβουλή που θα δεχτείς θα είναι εντελώς θεωρητική.

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπον..καποια βασικα βηματα για να γεμισεις τον ηχο.

Το κολπο ειναι να περασεις και αλλη μια ρυθμικη κιθαρα ( κατα προτιμηση με ενα "καθρεφτη" στο EQ ή αν δεν μπορεις να το κανεις, προτιμησε να χρησιμοποιεις ενα phase reverse για να μην μπουκωσει ). Καλο ειναι να χτυπαει και σε αδειες θεσεις της αλλης ρυθμικης ( οπως κανουν περισσοτερο σε ακουστικες κιθαρες ) ή να κραταει περισσοτερο τις καταληξεις ( κυριως σε ηλεκτρικες ). Οταν το κανεις αυτο, τις μεταφερεις δεξια αριστερα στο ακουστικο πεδιο, τις περνας απο το ιδιο group channel ( και αν δεν εισαι ευχαριστημενος, περνα και ενα stereo wider effect..οχι πολυ ομως, γιατι το μονο που θα ακους θα ειναι ενα ambience απο το reverb ).

Αλλο κολπο ειναι να κανεις μια πιο πανοραμικη εικονα στα drums ( που στη περιπτωση σου ειναι αρκετα μονοφωνικα σαν εικονα ). Ξερεις..πως ειναι οταν εισαι θεατης και βλεπεις εναν drummer? Ακριβως ετσι πανω κατω θα πρεπει να ειναι τοποθετημενα και στο πεδιο οι ηχοι απο τα πιατινια, τα τομς, τη μποτα κλπ..

Τα πληκτρα καλο ειναι να εχουν πιο ανοιχτο ηχο. Αν τα γραφετε στερεοφωνικα, τοτε θα επρεπε γενικα να δινουν μια πιο "ανοιχτη" εικονα ( εμενα παντως μου κανει σαν μονοφωνικη ηχογραφηση.. ).

Επισης, ειναι μεγαλο λαθος, να πεταξεις τοσο μακρια σε panning τις αρμονικες που παιζεις...Εκει που ο ακροατης ακουει ενα κεντρικο στερεοφωνικο πεδιο, ξαφνικα του ορμανε απο δεξια και αριστερα ηχοι. Αν ολη η μιξη ηταν πιο ανοιχτη, αυτο ισως να ηταν καλη ιδεα, αλλα και παλι ειναι αρκετα μακρια!

Τελος, ολη η μιξη πασχει απο μια μουνταδα/αδυναμια..καλο ειναι να κομπρεσαρεις καλυτερα το αποτελεσμα ( με τα απαραιτητα EQ, και limiter ετσι? ).

Πχ, μια αντιστοιχη μιξη που ειχα κανει ( σπιτικη βεβαια, με τα ντραμς δυστυχως να εχουν ηχογραφηθει σε στουντιο, με λιγο ιδιοτροπο panning ). Προσεξε οτι στο 00:27, η κιθαρα αναγκαστικα γινεται μονοφωνικη, οποτε αλλαζει τελειως η παρουσια της μεσα στο κομματι! Το μπασο ειναι στο κεντρο ακριβως, για να γεμιζει με τη παρουσια του, ενω ολα τα υπολοιπα οργανα ταξιδευουν "δεξα και αριστρα":wink: Τελος προσεξε πως στα πληκτρα, εχω περασει ακριβως τις ιδιες φρασεις, με διαφορετικο EQ, ωστε να ειναι πιο στερεοφωνικο. Δεν ειναι σιγουρα οτι καλυτερο μπορεις να ακουσεις, ομως πιστευω οτι με ερασιτεχνικο εξοπλισμο μπορεις να κανεις καλη δουλεια!

http://freehost06.websamba.com/freemindmusic/deigma.mp3 ( 320kb )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά, thanks για την απάντηση :)

 

Να προσθέσω κάποια πραγματάκια σε αυτά που είπες. Το κολπάκι με τις κιθάρες θα το δοκιμάσω. Ουσιαστικά ο τρόπος που αντιμετώπισα τις κιθάρες είναι να πανάρω προς τα αριστερά τις ρυθμικές και δεξιά το reverb τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασα EQ στο reverb. Για τα πλήκτα έχεις δίκιο. Δυστυχώς είναι μονοφωνικά γραμμένα και έχω διπλασιάσει τα κανάλια τους με δεξί και αριστερό panning. Τα τύμπανα είναι ήδη pan-αρισμένα (κρατώντας το pannning από το στούντιο που γράφτηκαν. Θα δοκιμάσω να τα απλώσω περισσότερο).

 

Όσον αφορά την "μουντάδα" το ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια ο τρόπος που θέλω να μιξάρω τα κομμάτια είναι να υπάρχει δύναμη στις περιοχές των μπάσσων αλλά αυτό μου βγαίνει σε μουντάδα. Να σημειώσω πως δεν έχω ανεβάσει το μπάσσο για να το πετύχω αυτό. Μάλιστα από όλα τα όργανα έχω κάνει low cut με τη χρήση EQ, αλλά η μουντάδα υπάρχει ακόμη. :?

 

Tο κλιπάκι δεν είναι κομπρεσσαρισμένο. Κάτι που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Ακούω συχνά τη φράση "στο τελικό mixdown περνάμε τα κλασσικά EQ". Ποιά είναι αυτα ρε παιδιά; 8O

 

Αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι κάποιο low cut στα μπάσσα για την αποφυγή του rumble, κάποιο high cut στα πρίμα για noise reduction και hiss reduction και ίσως κάποιο cut στα 250Hz για την αποφυγή της "μουντάδας".

 

Είναι σωστά τα παραπάνω ή πρεπει να δω και κάποιες άλλες περιοχές που ίσως να δημιουργούν πρόβλημα. :?:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου