Προς το περιεχόμενο

Αξιολόγηση κιθαριστικού εξοπλισμού από clips


Προτεινόμενες αναρτήσεις

πλεον δεν ακουω ποτε κλιψ.

βλεπω μονο κανα βιδεο στο youtube οχι για να ακουσω το πεταλι αλλα πιο πολυ για δω πως δουλευει.

εχω διαπιστωσει οτι πολλες φορες που αγορασα κατι ενω το ειχα ακουσει στο μαγαζι και το ειχα παιξει ο ιδιος μετα απο λιγο καιρο δεν μου εκανε.

ο εξοπλισμος για μενα κρινετε μονο απο τις προβες και Live. μονο εκει μπορω να καταλαβω εαν μου κανει και η οχι. και εννοειται μετα απο 2 - 3 μηνες συνεχουν ενασχολισης με τον εξοπλισμο

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 35
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

 

Όλες οι επισημάνσεις με βρίσκουν λίγο-πολύ σύμφωνο. Νομίζω ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι να  χρησιμοποιείς τα κλιπ σαν ενημερωτικό εργαλείο και όχι σαν το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για την αγορά σου. Και πάντοτε με επίγνωση ότι δεν είναι 100% αντιπροσωπευτικά. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν disclaimer: Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.

 

Για μένα η επιτομή της κουβέντας είναι το παρακάτω:

 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί κιθαρίστες ακούνε με το αυτί αλλά κρίνουν με το χέρι...

 

Για αυτό δεν θα αγόραζα ποτέ βασικό εξοπλισμό (ενισχυτή ή κιθάρα) από κλιπ. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να κρίνεις. Εξάλλου έχω έναν Studiotone που τα soundclip στο ίδιο το σάιτ της Koch τον αδικούσαν IMHO. Και μόλις τον δοκίμασα σε μαγαζί, δεν μπορούσα να βρω πού είχε πέσει το σαγόνι μου! Ο λόγος; α) Τα κλιπ της Koch δεν ήταν σε μουσικό είδος του γούστου μου. β) Ο ενισχυτής δίνει εκπληκτική αίσθηση στο χέρι. Αυτό δεν μεταφέρεται.

 

Θα αγόραζα όμως κρίνοντας από κλιπ (όπως και έχω κάνει) δυσεύρετα πεταλάκια, έχοντας υπόψη μου φυσικά ότι η μέθοδος των κλιπ έχει σαφή όρια, επομένως αναλαμβάνω ένα ρίσκο.

 

Πολύ σωστή η παρακάτω επισήμανση για τα drives, αφού είναι φύσει αδύνατο να μεταφερθεί η χροιά τους:

 

Προσωπικά ναι, έχω πέσει σε τέτοια παγίδα, τσεκάροντας πχ. ακόμη και καλά κλιψ όπως αυτά του Proguitarshop (με ακριβό εξοπλισμό μέσα σε στούντιο όπως Royer, UAD κλπ, και κατευθείαν από το σάιτ τους που η συμπίεση είναι πολύ μικρότερη) και διαπιστώνοντας πως επανειλημμένως, τουλάχιστον στα drives, αποτυγχάνουν να δώσουν μια αντικειμενική και λεπτομερή εικόνα για το πώς ακούγονται.

 

Σε κάποια πετάλια πάντως τα κλιπ προσφέρουν την πολύτιμη υπηρεσία της παρουσίασης των δυνατοτήτων και της λειτουργικότητάς τους, που είναι βασικοί λόγοι για την αγορά ενός πεταλιού.

 

Τέλος ομολογώ ότι επηρεάζομαι και εγώ από τον παίκτη, αλλά και το είδος του κλιπ.

 

Αυτά τα ολίγα!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Νομίζω οι πιο αρμόδιοι για ''αυστηρή'' αξιολόγηση είναι αυτοί που αλλάζουν gear σαν τα πουκάμισα, επί πολλά χρόνια, πουλώντας τα παλιά-αγοράζοντας καινούργια. Τουλάχιστον αυτοί όντας κάτοχοι, ''ξεζουμίζουν'' τις δυνατότητές των μηχανημάτων τους.

 

ο εξοπλισμος για μενα κρινετε μονο απο τις προβες και Live. μονο εκει μπορω να καταλαβω εαν μου κανει και η οχι. και εννοειται μετα απο 2 - 3 μηνες συνεχουν ενασχολισης με τον εξοπλισμο

 

Συμφωνώ και θυμήθηκα και μερικά παραδείγματα ακόμη και τα παραθέτω περισσότερο σαν ιστοριούλες. (Παρόλα αυτά συνεχίζω και τονίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικών μου αγορών μέσω clips ήταν επιτυχημένη.)

 

Lovepedal 200lbs

Το clip του ProGuitarShop ήταν αρκετά ακριβές και κατατοπιστικό σαν solo demo του πεταλιού. Σε band context όμως το συγκεκριμένο πετάλι θα μπορούσε να ονομαστεί "πως να εξαφανιστείτε σε μια μίξη". Ήταν τόσο προφανές πως δεν υπήρχε ελπίδα που δεν το κράτησα πάνω από μια βδομάδα... Φυσικά αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να έχω καταλάβει από το solo clip...

 

Lumpy's Tone Shop MkII

Ένας κλώνος του κλασικού Sola Sound Tonebender MkII. Εδώ είχα ακούσει τα clips τα οποία όμως ξέροντας τη φύση αυτών των κυκλωμάτων και το πόσο ευαίσθητα είναι στα εκάστοτε διαφορετικά (λόγω σπανιότητας) nos τρανζιστορς που χρησιμοποιούνται δεν τα έλαβα και πολύ υπόψιν. Φυσικά το δικό μου δεν ακουγόταν καθόλου ίδιο με αυτά των καλών clips.

 

Lovepedal C.O.T Gold

Εδώ ο πωλητής ProGuitarShop ηθελημένα με παραπλάνησε παίζοντας μόνο ρυθμικά και κάποια double stops αλλά κανένα single note line όπου και όπως ανακάλυψα το πετάλι σαφώς υπέφερε...

 

Έχοντας πει όλα αυτά πρέπει να τονίσω ότι σαφώς θα πρέπει σίγουρα να μην είναι ο σκοπός του άλλου να σε παραπλανήσει αν θες να έχεις μια ελπίδα να ενημερωθείς μέσω clip. Και θα πρέπει το clip να είναι όσο περισσότερο γίνεται raw, χωρίς post processing τουλάχιστον.

 

Από 'κει και πέρα όμως δεν νομίζω ότι η διαφορά ηχογραφημένου/live είναι τόσο τραγική πάντα που με τίποτα και κανένας δεν μπορεί να βγάλει βασικά συμπεράσματα. Ειδικά όταν αυτή έχει γίνει με ποιότητα και πραγματικό σκοπό την αντικειμενική όσο γίνεται ενημέρωση. Εξάλλου πόσες φορές έχει πέσει στα χέρια μας εξοπλισμός ο οποίος με τον που τον πιάνουμε "ακούμε τον δίσκο"...

 

Πάντα υπάρχει περιθώριο λάθους και αποτυχίας βέβαια (έδωσα και μερικά παραδείγματα) και ειδικά οι συμφορουμίτες που παρέθεσα δίνουν το στίγμα για το πως διαλέγουμε σωστά στο τέλος. Εγώ αυτό που εννοώ είναι ότι τα clips παίζουν καλά τον ρόλο τους εκεί που κάτι δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο για δοκιμή για να μας δώσουν μια καλή πολλές φορές ιδέα για το αν αξίζει κάτι να αγοραστεί στα πλαίσια τουλάχιστον μιας δοκιμής με την ελπίδα τελικά να ταιριάζει με το set up μας, τις μπάντες μας, τα χέρια μας κ.λ.π.

 

Στην τελική, καλό είναι να αγοράζουμε μεταχειρισμένα και σε καλές τιμές και αν δε μας κάνει να πουλάμε σε λίγο καλύτερες ώστε να προχωραμε. Έτσι μια αποτυχημένη δοκιμή gear μας κοστίζει περίπου κι όσο ένα ταξι για να κατεβούμε κέντρο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Στη λιγοστή μου εμπειρία σχετικά με τα κιθαριστικά, αυτό που έχω καταλάβει (και ισχύει σχεδόν απόλυτα για μένα, προσωπικά) είναι πως, αν δεν πάθεις δε θα μάθεις και εξηγούμαι:

αν αγοράσω κάποιο εφέ στηριζόμενος σε συγκεκριμένα clips και με ικανοποιήσει ο ήχος του, τότε, για τις επόμενες αγορές μου, επιδιώκω να ακούω clips του ίδιου uploader.Έτσι, έχω καταλήξει να βλέπω για τα περί εξοπλισμού συγκεκριμένα videos, όπως πχ του proguitarshop ή του chatreeo (και ας μην καταλαβαίνω γρι από τη γλώσσα του).

  Αντιστοίχως, όταν συλλέγω πληροφορίες από φόρουμ (και ειδικότερα από το noiz), ανάλογα με το τι ψάχνω κάθε φορά δίνω και την αντίστοιχη βαρύτητα στις απαντήσεις των μελών/συνφορουμιτών, πχ για treble boosters,fuzz,phasers θα εμπιστευτώ περισσότερο τη γνώμη του kpeyos ή του bloody_sunday, όπως αντιστοίχως για μια vintage tele θα απευθυνθώ στον sf κ.ο.κ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απλα δεν μπορει να γινει.

Συμφωνώ

 

αυτο που ακουει στο δωματιο δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ σχεση με αυτο που βγαινει απο τα ηχειακια του Pc (ή ακομα και τις...ηχειαρες του Ocean Wave...)

Επίσης συμφωνώ

 

Για να λέμε την αλήθεια πιστεύω ότι δεν μπορεί κάποιος να κρίνει κάποιο gear με clips από youtube ας πούμε, εκτός και αν ψάχνει για βασικές διαφορές τύπου Fender vs Marshall. Αλλά μετά για παράδειγμα δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να κρίνει διαφορές μεταξύ δύο παρόμοιων Marshall.

 

Επιπλέον εκτός από αυτό που ακούμε πρέπει να γνωρίζουμε αν μας ταιριάζει στο παίξιμό μας (στα δάχτυλά μας). Δεν μπορείς να κρίνεις από ένα clip αν σε έναν ενισχύτή σου αρέσει το response του, δηλαδή πως ανταποκρίνεται στις δυναμικές σου, κτλ. Πολύ σημαντικό αυτό.

(Π.χ. εγώ αν και όταν ακούω Mesa Boogie Dual Rectifier γουστάρω τον ήχο του, αλλά όταν πάω να τον χρησιμοποιήσω εγώ κάτι δεν μου κάθεται καλά και δεν μου αρέσει αυτό που ακούω, δεν ταιριάζει με το παίξιμο μου ίσως, όποτε και πήρα άλλον που μου κάθεται καλύτερα.)

 

Τέλος αν κάποιος πρέπει να βγάλει clip για επαγγελματικούς λόγους προφανώς και πρέπει η ποιότητα να είναι πάρα πολύ καλή και επίσης το παίξιμο πάρα πολύ καλό. Συχνά έχω συναντίσει clips με αρχικά σχόλια του τύπου: <<συγνώμη για την ποίοτητα της ηχογράφησης και συγνώμη που δεν παίζω καλά, αλλά ακούστε τον τάδε ενισχυτή.>> Τότε τι το ανεβάζεις ρε δικέ μου, όταν δεν μπορείς να παίξεις και να γράψεις?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως ειπώθηκε και πιο πριν τα κλιπς παίζουν έναν ενημερωτικό ρόλο κυρίως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού!

 

απ την άλλη όμως αν τύχει κάποιο κλιπ να χρησιμοποιεί οικείο σε εμάς εξοπλισμό, νομίζω ότι η προσφορά του είναι αρκετά πιο ουσιαστική. αν π.χ. ένα κλιπ ενός πεταλιού είναι γραμμένο με έναν fender twin, και ο ακροατής ξέρει αυτόν τον ενισχυτή απ έξω κι ανακατωτά, θα καταλάβει πολλά και σημαντικά, για να βγάλει τα συμπεράσματά του. το ίδιο θα γίνει αν ο ίδιο ακροατής ακούσει ένα συγκριτικό κλιπ μεταξύ ενός twin και ενός Hot rod deluxe. θα καταλάβει πολλά για τον δεύτερο έχοντας σαν σημείο αναφοράς τον γνωστό και trusty γι αυτόν, fender twin.

 

Από κει και πέρα ο προβληματισμός μου είναι κατά πόσο η δοκιμές εξοπλισμού (και κυρίως κιθαρών και πεταλιών) είναι πιο ουσιαστικές σε μουσικά μαγαζιά.

η δοκιμή ενός ενισχυτή έχει νόημα ειδικά αν ο καθένας τον δοκιμάζει με μια δική του κιθάρα.

σε περίπτωση όμως κιθαρών και ειδικά πεταλιών, το να δοκιμάζονται σε διαφορετικό ενισχυτή απ τον σπιτικό του καθενός, είναι πιο ανούσιο κι απ τα κλιπς του Youtube IMHO.

 

το κάθε μαγαζί έχει άλλον ενισχυτή τον οποίο ο πωλητής θα προτείνει σαν ιδανικό flat καμβά για την δοκιμή πεταλιών, κάτι που καθιστά την σύγκριση πεταλιών αδύνατη αν αυτά πωλούνται σε διαφορετικά μαγαζιά.

είμαι σίγουρος ότι πολλά απ τα πετάλι που έχω απορρίψει κατά την διάρκεια δοκιμών, αδικήθηκαν σφόδρα απ τον εκάστοτε flat ενισχυτή.

 

Όλα αυτά, και κυρίως η προσωπική μου εμπειρία από αλλαγές εξοπλισμού, με αναγκάζουν να συμφωνήσω με την άποψη που ήδη αναφέρθηκε, ότι αν δεν εξοικειωθώ με κάποιο piece of gear για αρκετό χρόνο σε σπίτι-πρόβες-live δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καντε αν μπορειτε το παρακατω τεστ:

 

Παρτε τον ενισχυτη σας και πηγαινετε στο καλυτερο επαγγελματικο στουντιο που ξερετε,μια ωρα ηχογραφησης θα σας κοστισει το πολυ 40 ευρω.

 

Γραψτε τον ενισχυτη σας με τον καλυτερο δυνατο τροπο (με τα καλυτερα μικροφωνα,προενισχυτες κτλ).

 

Ακουστε προσεκτικα τον φυσικο ηχο του ενισχυτη σας (δηλ.εσεις και ο ενισχυτης και η κιθαρα σας στο ιδιο δωματιο).

 

Μετα ακουστε το Playback απο τα,καταπληκτικα ,μονιτορ του στουντιου....

 

Θα καταλαβετε ΑΜΕΣΩΣ γιατι η συναγωγη συμπερασματων για τον ηχο του ενισχυτη σας μεσω της ακροασης του απο μονιτορ (μεγαφωνα κτλ) ειναι απλα ακυρη.

 

Αν δεν το καταλαβετε,δηλ.αν ο ηχος του ενισχυτη σας ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ ο ιδιος και στις 2 περιπτωσεις σας κερναω το στουντιο... ;D

Όλες οι επισημάνσεις με βρίσκουν λίγο-πολύ σύμφωνο. Νομίζω ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι να  χρησιμοποιείς τα κλιπ σαν ενημερωτικό εργαλείο και όχι σαν το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για την αγορά σου. Και πάντοτε με επίγνωση ότι δεν είναι 100% αντιπροσωπευτικά. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν disclaimer: Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.

 

+1000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα clips μπορούν να βοηθήσουν στο να έχεις και μια καλύτερη οπτική άποψη του αντικειμένου. Σαφώς και δεν πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αγορά ενός αντικειμένου. Για παράδειγμα, έβγαλε το Guitar World review του Mark V και στο τρίτο κανάλι ο τύπος τα έκανε μαντάρα με τις ρυθμίσεις και ακούγεται σαν fuzz (καμία σχέση με το real thing). Τα clips βοηθούν αλλά δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις που εκτίθενται σ'αυτό το thread!

 

Να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τις ερασιτεχνικές vs επαγγελματικές παρουσιάσεις. Προφανώς στις δεύτερες δεν μπορεί κάποιος να έχει τις απόλυτες απαιτήσεις και σε ανάλογο βαθμό τις αξιολογεί. Πολλές φορές, "παρουσιάσεις" που έχουν γίνει σ'αυτό το φόρουμ (τύπου, "ποιο από τα 3 OD σας αρέσει περισσότερο") γίνονται in context, σε περιβάλλον που ενδιαφέρει τον tester. Δηλ. συνήθως ζητάει γνώμη για τον ήχο που ακούμε όπως ακριβώς τον έχει ρυθμίσει ο ίδιος, χωρίς να μας πέφτει λόγος.

 

Ο elavd από την άλλη, έχει κάνει πολλές επαγγελματικές παρουσιάσεις κιθαρών στο Youtube, με την έννοια ότι προσπαθεί να δώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη για το πως θα ακούγεται η κιθάρα σε διάφορες συνθήκες. Χρησιμοποιεί δε έναν analog modeling ενισχυτή (Tech21) που έχει generic, ας το πούμε, εξομοιώσεις, ώστε να είναι όσο γίνεται "ουδέτερη" η ακρόαση. Ξέρεις δηλαδή ότι, αν ακούγεται "καλά" (για σένα)  σ'αυτόν, κατά πάσα πιθανότητα θα την κάνεις να ακούγεται καλά και στον δικό σου ενισχυτή.

 

Ο Ηλίας μπορεί να πει περισσότερα για τη μεθοδολογία κλπ αν θέλει.  ;)

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο elavd από την άλλη, έχει κάνει πολλές επαγγελματικές παρουσιάσεις κιθαρών στο Youtube, με την έννοια ότι προσπαθεί να δώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη για το πως θα ακούγεται η κιθάρα σε διάφορες συνθήκες. Χρησιμοποιεί δε έναν analog modeling ενισχυτή (Tech21) που έχει generic, ας το πούμε, εξομοιώσεις, ώστε να είναι όσο γίνεται "ουδέτερη" η ακρόαση. Ξέρεις δηλαδή ότι, αν ακούγεται "καλά" (για σένα)  σ'αυτόν, κατά πάσα πιθανότητα θα την κάνεις να ακούγεται καλά και στον δικό σου ενισχυτή.

 

Το κατά πόσον είναι επαγγελματικές ή όχι εν τέλει οι παρουσιάσεις μου, χωράει αρκετή συζήτηση... ;D

 

Πάντως, όλες τις φορές στις οποίες έχει τύχει να ηχογραφήσω όργανα (με vintage orientation σχεδόν πάντα), προσπάθησα 2 πράγματα:

 

1) να παίξω όσο πιο καθαρά γίνεται, μιας και παίζοντας με 12kg distortion και reverb στο ...11, δεν μπορείς να βγάλεις (κατ'εμέ) κανένα συμπέρασμα.

Με κάποιες κιθάρες έχω παίξει και με drive, άλλοτε χωρίς υπόκρουση και άλλοτε με backing track, για να δώσω την αίσθηση στον ακροατή πώς μπορεί να ακουστεί το όργανο και σε μια μίξη.

2) να παίξω όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μουσικό στυλ/ύφος, στο οποίο (φανταζόμουνα) ότι θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο όργανο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα όλες τις ηχητικές του δυνατότητες (πχ splits κ.α.)

 

Προφανώς τα video μου δεν είναι επιπέδου ProGuitarShop κλπ, μιας και ούτε ακριβό εξοπλισμό έχω, αλλά ούτε και τα αντίστοιχα...χέρια, παρόλα αυτά όμως θεωρώ ότι δίνουν το στίγμα του οργάνου σε ένα αρκετά, κατά τη γνώμη μου, ικανοποιητικό επίπεδο.

 

Άλλωστε κι εγώ ο ίδιος, πολλάκις στο παρελθόν, έχω βασιστεί σε video-reviews άλλων για αγορά gear και μπορώ να πω πως τις περισσότερες φορές δεν βρέθηκα προ (δυσάρεστης) έκπληξης.

Αυτό που πήρα δεν απείχε ιδιαίτερα από αυτό που είχα δει/ακούσει στην παρουσίαση ;)

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου