Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές για monitors - για χρήση με e-drums


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα ..

 

Διάβασα αρκετά threads εδώ για studio monitors + αρκετό ψάξιμο σε διάφορα sites, και θέλω τη συμβουλή σας για τη λύση που ψάχνω στο εξής πρόβλημα:

 

 

Θέλω να αγοράσω monitor για μια ηλεκτρονική drums, συγκεκριμένα την Roland td6-kw. [http://www.thomann.de/thoiw8_roland_td6kvmds3c_semi_vdrum_set_prodinfo.html]

 

Κατά κύριο λόγο, τα monitors θα χρησιμοποιηθούν για practice των drums (με ακουστικά είναι αρκετά κουραστικό μετά από κάποια ώρα), σε σχετικά μικρό χώρο. Κατά δεύτερο λόγο, θέλω να τα χρησιμοποιήσω και για μουσική (ως επί το πλείστον mp3)...

 

Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί παω να καλύψω διαφορετικές ανάγκες, τουλάχιστον σε σχέση με studio monitors που σκέφτομαι...

 

Τελοσπάντων, μετά από ψάξιμο, και αφού άκουσα κάποια μοντέλα, έχω καταλήξει στα εξής (λόγω budget και δεδομένου ότι έχω μια έκπτωση στα m-audio):

 

1. M-Audio bx8a. (http://www.m-audio.com/products/en_us/StudiophileBX8a-main.html

 

2. M-audio lx4 (2.1).

(http://www.m-audio.com/products/en_us/LX421System-main.html)

 

 

Βέβαια, οτιδήποτε άλλο έχετε να προτείνετε, το σκέφτομαι (αρκεί να μην ξεφεύγει η τιμή τρελλά)...

 

Επίσης, υπάρχει και το ms50 e-drum monitor της yamaha, λίγο πιο ακριβό μεν αλλά έχω μια εμπιστοσύνη στη yamaha συν του γεγονότος ότι είναι πρακτικό (δένουν οι δορυφόροι στο rack εύκολα) και είναι φτιαγμένο για e-drums, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό (δεν είμαι σίγουρος ότι παίζει ρόλο 100%...). Το κακό είναι ότι δεν τα φέρνει ο Νάκας, και δεν μπορώ να τα ακούσω πριν τα πάρω (πχ από thomann).. Το link εδώ:

 

http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/ContentDetail/ModelSeriesDetail/0%2C%2CCNTID%25253D30040%252526CTID%25253D%2C00.html

 

 

Τελοσπάντων .. μην σας μπερδεύω άλλο. Το θέμα είναι πως αξίζει να πας σε 2.1 λύση ώστε να έχεις το sub στα πόδια σου και πιο μικρά sat ώστε να τα δέσεις με κάποιο τρόπο στο rack, ή γενικώς το sub είναι άχρηστο μια και που 8'' woofer αποδίδουν τη μπότα οκ;

 

Τα bx8a πχ που άκουσα, με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο με τον ήχο, στην περιορισμένη τουλάχιστον ώρα που τα άκουσα - απλώς σκέφτομαι ότι θα τα στήσω λίγο δύσκολα λόγω όγκου, ίσως δεξιά και αριστερά τελείως ή κάπως ψηλά πίσω από το rack..

 

Τελοσπάντων, σε δουλειά να βρισκόμαστε.. Μπλέξιμο, ελπίζω να είχατε χρόνο να διαβάσετε μέχρι εδώ, και αν σας έρθει καμια συμβουλή γράψτε :)

 

 

θ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 22
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Guru

Τα bx8 ..τιμούν τα λεφτά που ζητάνε και πιστεύω ότι θα σε καλύψουν και στον πρωταρχικό σου στόχο (κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά) και σε ακροάσεις μουσικής (δεν έχουν την "ψύχρα" άλλων ομοειδών τους υλοποιήσεων) συν ότι ίσως τα χρειαστείς κάποτε και για την χρήση που κατασκευάστηκαν...σαν home studio monitor δηλαδή...

Τα lx δεν τα έχω ακούσει οπότε δεν έχω γνώμη...(διατηρώ όμως πάντα επιφυλάξεις σε συστήματα με sub και φθηνή τιμή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο δεν μπορεί να μου αλλάξει γνώμη...απόλυτος είναι μόνο ο θεός κι αυτός τάκανε θάλλασα φτιάχνοντας εμάς...)

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν, από τη στιγμή που τα θέλεις μόνο για practise και mp3, δεν υπάρχει λόγος να πάρεις "monitor" ηχεία, εκτός και αν θέλεις ούτως ή άλλως monitors. Μπορείς να βρεις φτηνότερες λύσεις, όπως για παράδειγμα το HiFi σου. Νομίζω ότι μπορείς να βρεις καλές και φτηνές πατέντες με λίγο ψάξιμο.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απο m-audio έχω τα bx8 και bx5.

Τα 5inch bx5 θα σου ρθουν πιο οικονομικά και σε εντάσεις που δεν θα το πιστέυεις.Τα bx8 έχουν πιό "ογκώδη" ήχο αλλά όχι και με μεγαλύτερη

ευκρίνεια...Τέλος τα 8 θέλουν τον χώρο τους σε σχέση με τα 5.

Έχει να κάνει δηλαδή και με τις διαστάσεις του δωματίου που παίζεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ παιδιά...

 

 

npap: Και εμένα με εντυπωσίασε ο ήχος των bx8a... Αλλά για την σωστή τοποθέτησή τους, φαντάζομαι πως ενδείκνυται να έχεις stands.. Γενικώς τα nearfield ηχεία, είναι κατευθυντικά και έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε μικρές αποστάσεις, σωστά; Για πόσα μέτρα δηλαδή μιλάμε, 1-2;

 

Αν πχ ακούς στα 4.5 μετρα από τα ηχεία, απλώς χαλάει η στέρεο εικόνα τους;

 

 

Γεράσιμος: Δυστυχώς φίλε, πριν καταλήξω σε αυτές τις σκέψεις, δοκίμασα με διάφορα ηχεία.. Με δυο διαφορετικά hi-fi ηχεία, 2 από τα καλύτερα σετ ηχε'ιων 2.1 για υπολογιστές (altec mx5021 κ logitech z2300) καθώς και με έναν ενισχυτή κιθάρας που περίσσευε (marshall 30w).. Δυστυχώς σε όλα η ποιότητα χάνει πολύ σε σχέση με τον ήχο που ακούω με τα ακουστικά. Τα studio monitor είναι πιο πιστά σε αυτό το πράγμα, δηλαδή ακούω πιο κοντά σε αυτό που ακούω με τα ακουστικά (π.χ. κάποιες μπάσες μπότες, δεν χάνουν το χαρακτήρα τους - ειδικά στα bx8)...

 

Tα βχ5α τα έχει φίλος και τα δοκίμασα.. Όντως και δυνατά είναι και καθαρά κλπ, αλλά στο μπάσο υπολείπονται... Τουλάχιστον γι 'αυτό που τα θέλω εγώ.

 

Βασικά μια λύση θα ήταν bx5a + subwoofer, αντί για bx8a, αλλά μάλλον η πρώτη λύση είναι αρκετά πιο ακριβή και δεν ξέρω αν θα έχει την ίδια ποιότητα για μένα (δεν θέλω πχ να γράψω μια περίεργη μπασογραμμή house να τρίξει τα θεμέλια του σπιτιού, θέλω απλά να ακούω την μπότα των ντραμς σαν μπότα...).

 

 

Ευχαριστώ παίδες,

 

 

θ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Τα altec mx5021 κ logitech z2300 δεν είναι ενδεικτικά HI-FI ηχεία. Είναι φτηνά ηχεία για υπολογιστή.

 

Ο Γεράσιμος ίσως να έχει δίκιο. Αλλά ένα ηχείο για ευρεία χρήση δεν θ'αντέζει στα ακομπρεσάριστα τύμπανα που θέλουν ηχητικό εύρος (μπάσα και πρίμα) και μεγάλες δυναμικές.

 

Κανονικά λοιπόν θα'πρεπε να κοιτάξεις σε full-range αυτοενισχυόμενο ηχείο ή ενισχυτή για ακουστικά όργανα, ή το personal monitor PM-10 για V-drums που δίνει ο κατασκευαστής των τυμπάνων σου.

 

Διαφορετικά μια φτηνή λύση μπορεί να σου λοστίσει ακριβότερα μελοντικά.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα altec mx5021 κ logitech z2300 δεν είναι ενδεικτικά HI-FI ηχεία. Είναι φτηνά ηχεία για υπολογιστή.

 

Ο Γεράσιμος ίσως να έχει δίκιο. Αλλά ένα ηχείο για ευρεία χρήση δεν θ'αντέζει στα ακομπρεσάριστα τύμπανα που θέλουν ηχητικό εύρος (μπάσα και πρίμα) και μεγάλες δυναμικές.

 

Κανονικά λοιπόν θα'πρεπε να κοιτάξεις σε full-range αυτοενισχυόμενο ηχείο ή ενισχυτή για ακουστικά όργανα' date=' ή το personal monitor PM-10 για V-drums που δίνει ο κατασκευαστής των τυμπάνων σου.

 

Διαφορετικά μια φτηνή λύση μπορεί να σου λοστίσει ακριβότερα μελοντικά.[/quote']

 

Σύμφωνοι .. Ωστόσο, τα pc speaker αυτά έχουν θεωρητικά καλά spec, και τιμή περίπου 150ε.. Σε hi-end hi-fi ηχεία δεν τα δοκίμασα, (ένας φίλος έχει ProAC ηχεία, ίσως τα δοκιμάσω εκεί) αλλά και πάλι η τιμή ξεφεύγει ..

 

Όταν λες full-range αυτοενισχυόμενο ηχείο, τι ακριβώς εννοείς; Κάποιο p.a. ηχείο με 15αρι woofer πχ; Τα bx8a δεν είναι full-range ηχείο;

 

Ενισχυτές για ακουστικά όργανα είδα, αυτοί για πλήκτρα είναι οι καλύτεροι για e-drums, αλλά συνήθως είναι ακριβοί και με μεγάλο όγκο/βάρος (πχ behringer kx-1200, νομίζω 25+ κιλά .. ίσως και 30).

 

Το pm-10 είναι μια λύση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα να το ακούσω. Το pm-3 (προηγούμενο μοντέλο της roland για e-drums monitor, 2.1) το έχω ακούσει και μου φάνηκε ιδανικό για practice.. Αλλά κοστίζει 800+ ευρώ ... Το αντίστοιχο (λίγο μικρότερο) της yamaha που ανέφερα στο αρχικό ποστ, δυστυχώς δεν μπορώ να το ακούσω (ο Νάκας δεν το φέρνει, και με αντιμετώπισε λίγο σαν να ζητώ το πιο εξωτικό αντικείμενο στον πλανήτη όταν ρώτησα γιατί δεν το έχουν... - νομίζω κάνουν λάθος πάντως, θα ήταν λογικό να το έχουν εφόσον πουλάνε ηλεκτρονικές ντραμς, και πιστεύω θα πούλαγε...).

 

Yameth, ευχαριστώ για το ποστ και το ενδιαφέρον, ποια θα ήταν συνολικά η συμβουλή σου; (να πάρω 'τυφλά' το yamaha πριν το ακούσω, εμπιστευόμενος την εταιρεία, να πάρω το bx8a, το lx4?.. .Κάτι άλλο;)..

 

Καλά, δεν είναι εύκολο να προτείνεις ένα συγκεκριμένο μοντέλο, απλά η οποιαδήποτε συμβουλή/άποψη είναι ευπρόσδεκτη...

 

 

θ.

 

EDIT: Όταν ανέφερα hi-fi ηχεία στο προηγούμενο ποστ, εννοούσα ότι δοκίμασα σε 'κοινά' hi-fi συστήματα που έχουν τα περισσότερα σπίτια... Δοκίμασα και αυτά, και στα pc speakers που ανέφερα.. Επίσης, δοκίμασα και σε ένα σετ από 2 whaferdale 100αρια ηχεία, με 10αρι woofer και 2 tweeter (ήταν από σετ κινηματογράφου - μη με ρωτάτε γιατί :) .. Σε 'καλά' hi-fi ηχεία δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είναι από ότι ξέρω αρκετά ακριβά, εγώ βρίσκομαι με ένα budget max 400 ευρώ ουσιαστικά .. (τα bx8a μπορώ να τα βρω περίπου 350)..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Οχι HIFI.

Oxi PC speakers.

 

Χρειάζεσαι ενισχυτή-ηχείο για ακουστικό όργανο η τύμπανα.

 

Ιδανικά PM-10 ή ανταγωνιστικό.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως έχω τα lx και είμαι ευχαριστημένος.Ποιοτικά και με sub.Για δωμάτιο είναι αρκετά δυνατά.Μόνο αρνητικό οτι κανονίζεις τον ήχο απο το πίσω μέρος του sub.Εγώ το έχω βάλει σε ένα σημείο και απο κεί και πέρα το κανονίζω απο την κάρτα ήχου, απο το winamp ή το cubase.

 

Το καλό είναι οτι κανονίζεις και την ένταση του μπάσου του sub.Γενικά για μένα για κιθάρα και μουσική είμαι πολύ ικανοποιημένος.Μάλιστα ήθελα sub για να προσωμοιώνει λίγο τον όγκο της καμπίνας μίας κιθάρας που ακούγεται πιό απο κάτω.Όπως ακριβώς το θές και εσύ για να ακούς την μπότα.Απλά για να γίνει αυτό πρέπει να δυναμώσεις αρκετά την ένταση του μπάσου του sub και απο κεί και πέρα σίγουρα θα τρελαίνεις λίγο τους απο κάτω ή απο πάνω.Πάντως και στα κομμάτια που ακούω η μπότα ακούγεται ωραία.Αυτά τα sub δεν είναι όπως αυτά που είναι για τα ηχεία των pc που ακούς έναν βόμβο πιο πολύ, είναι πιό ποιοτικά.

 

Απο κεί και πέρα για πιό εξειδικευμένα ηχεία για e-drums δεν ξέρω.Πάντως πιστεύω οτι και με τα lx ή τα bx-5 θα είσαι ικανοποιημένος.Και τα τραγούδια θα τα ακούς καλύτερα.Απλά είναι flat.Δηλαδή by default και μπάσα και treble στη μέση.Για να ακούς σωστά όταν κάνεις record ή φτιάχνεις ένα κομμάτι.Και άμα θές κανονίζεις μετά απο το equaliser του winamp ή του cubase ή ότι άλλο χρησιμοποιείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru
Ευχαριστώ παιδιά...

npap: Και εμένα με εντυπωσίασε ο ήχος των bx8a...

 

Ο εντυπωσιασμός είναι μια λέξη που χωράει τόση υποκειμενικότητα όση και η εκφορά της με κριτική διάθεση σε καταστάσεις σύγκρισης ομοειδών πραγμάτων

(τιμή' date=' ποιότητα, χρηστικότητα, ποθούμενου αποτελέσματος κλπ)..

Εγώ απλά θα σου πω, δεδομένου ότι τ' άκουσες ανάμεσα σε άλλα, το χαμηλό τους (σαν κριτίριο που έθεσες) σε ικανοποιεί και τα βρίσκεις 350 ε, μπορείς να τα πάρεις..(φυσικά για χρήση στο σπιτι...το live το ξεχνάς..)

Αν απ' την άλλη αν η τσέπη σου αντέχει τώρα ή στο άμεσο μέλλον , κοίτα τις λύσεις που προτείνει ο yameth

και ξανασκέψου το.. (άλλωστε σε θέμα τοποθέτησης στο χώρο -που κι αυτό το θέτεις- σε σχέση με τις "ειδικές λύσεις" το bx χάνει πολλούς πόντους....)

Για το θέμα χρήσης απλών hi fi υλοποιήσεων, επιβεβαιώνω και από την πλευρά μου τους λόγους που έθεσε ο Yam προς αποφυγή αυτής της λύσης...

και σίγουρα η πρόθεση του Gerasimou ήταν να σε βοηθήσει να αποφύγεις μιαν βιαστική αγορά (η προσεκτική χρήση ενός hi fi συστήματος αποφεύγοντας το κατά δυνατόν peaks που θα το έφερναν σε δύσκολη θέση

ίσως ίσως και με την παρεμβολή ενός compressor αν υπήρχε, να εξυπηρετούσε το practice σου με χαμηλές εντάσεις σε έναν μικρό χώρο..

 

Γενικώς τα nearfield ηχεία, είναι κατευθυντικά και έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε μικρές αποστάσεις, σωστά; Για πόσα μέτρα δηλαδή μιλάμε, 1-2;

Αν πχ ακούς στα 4.5 μετρα από τα ηχεία, απλώς χαλάει η στέρεο εικόνα τους;

 

Τα χεις μπερδέψει λίγο...Τα near field "προσπαθούν" (με διάφορες τεχνικές

τοποθέτησης της μονάδας των υψηλών ώστε να υπάρχει διάχυσή τους στον οριζόντιο άξονα) να ΜΗΝ είναι κατευθυντικά ώστε ο ακροατής να έχει μια σχετική τονική ισοροπία σε περισότερες από μία θέσεις...(το πόσο το καταφέρνουν είναι μια άλλη υπόθεση και κριτίριο ποιότητάς τους για την χρήση που σχεδιάστηκαν...

Στην περίπτωση των Bx 8 τώρα, επειδή το sweet spot δεν είναι και το δυνατό τους σημείο (συν ότι και λόγω μεγέθους δεν θα το χαρακτήριζα καθαρό nearfield) ξεκινάς για να πάρεις ένα καλό αποτέλεσμα από ισόπλευρη τριγωνική τοποθέτηση 1.70μ μεταξύ τους και το ίδιο στο καθένα από την θέση ακρόασης. Η απόσταση από τους πίσω τοίχους καλό είναι να περνά τους 30 πόντους και οι (απαραίτητες) βάσεις να φέρνουν το πάνω μέρος των woofer στο ύψος των αυτιών σου...

Όλα αυτά μην τα πάρεις σαν "ευαγγέλιο" αλλά απλά σαν "μπούσουλα" και μια αρχή για πειραματισμό αν τελικά καταλήξεις στην αγορά τους...

(πχ μια τοποθέτηση τους κοντά στον τοίχο προσθέτει db στην ένταση των χαμηλών αλλά παράλληλα τα "χαλαρώνει" και τα "πλαδαρεύει")..

 

Τέλος να επαναλάβω ότι κάποιες φορές είναι καλύτερο να κόψεις για λίγο

..το τσιγάρο και το φαγητό εξοικονομώντας το απαραίτητο ποσό πηγαίνωντας κατ ευθείαν στην καλύτερη λύση της ανάγκης που καλείσαι να ικανοποιήσεις..Στην περίπτωσή σου οι λύσεις που σου πρότεινε ο Yameth..

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου