Προς το περιεχόμενο

πως να κάνεις un-buffer σε κάποιο πετάλι.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα γνωστό "θέμα" που υπάρχει με καποια fuzz (fuzz face πχ) αλλά και κάποια άλλα πετάλια, είναι πως πρέπει να "βλέπουν" απευθείας τους μαγνήτες της κιθάρας και να μην έχουν άλλο πετάλι πριν απο αυτα (ειδικά πετάλι με buffered σήμα), διότι αυτό τους αλλάζει πολύ τον ήχο τους.

 

Αυτο το θέμα αντιμετώπισα πρόσφατα με το fuzz factory του zvex.

Φυσικά πάντα το είχα πρώτο στη σειρά των πεταλιών μου (για τον λογο που προανέφερα) μεχρι που κάποια στιγμη άρχισα να παίζω με ασύρματο. Το ασύρματο λοιπον, που φυσικά πρέπει να μπει πρώτο πριν απο τα πετάλια, στέλνει buffered σήμα..

Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα το fuzz factory να ακουγεται χάλια! Υπερβολικό gain (ακομα  και με το drive knob κλειστο), υπερβολικά πρίμα και γενικά κακός ήχος.

Απο το ψάξιμό μου στο ίντερνετ βρήκα πως υπάρχει μια κατασκευη που γίνεται εύκολα (απο κάποιον που γνωρίζει πως να φτιάχνει τέτοια) και προσομοιώνει (τεχνικά, όχι ηχητικά) τους μαγνήτες της κιθάρας.

Δείτε το λινκ:

http://www.muzique.com/lab/pickups.htm

 

Έδωσα λοιπον το σχεδιάγραμμα αυτο σε κάποιον τεχνικό που ασχολείται με τέτοια, με τη μόνη οδηγία να το κάνει όσο μπορει πιο μικρο!

 

Μου έφτιαξε λοιπον ένα μικρό μεταλικό κουτάκι που έχει αυτο το κύκλωμα μέσα και έλυσα απόλυτα το πρόβλημα μου. Το fuzz, αν και δεύτερο στη σειρά (μετά το receiver του ασύρματου δηλαδη) ακούγεται και πάλι όπως πριν.

Το κύκλωμα είναι passive, δεν χρειάζεται μπαταρία-ρεύμα, έχει ένα διακόπτη on-off (true bypass), και ένα switch που προσομοιώνει single coil ή humbucker.

 

Αυτό που είδα εγω είναι πως όταν παίζω με μονοπήνιους, το κύκλωμα ΟΝ και το switch στη λειτουργία single coil, δεν αλλάζει το παραμικρό στον ήχο μου συνολικά, πλην του fuzz φυσικά που το κάνει να ακουγεται όπως πρέπει.

Όταν το switch είναι στη λειτουργία humbucker, αλλάζει ελάχιστα προς το πιο dark ο ήχος μου συνολικά, αλλά κανει το fuzz να ακούγεται ακόμα καλύτερα, πιο "μαλακό".

 

Ολο αυτο το γράφω για όποιον έχει πιθανον αντιμετωπίσει αυτο το πρόβλημα και σκέφτεται (όπως εγω πριν φτιάξω αυτο το μηχανημα) το ενδεχόμενο να αποχωριστεί το germanium fuzz του και να πάρει silicon (που δεν επηρεάζεται απο buffer).

Με μια απλή και φθηνη κατασκευή απο οποιονδήποτε τεχνικό εμπιστευόσαστε έχετε λύσει το πρόβλημα.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υποθετω πως καποιος που ασχολειται με αυτα θα το φτιαξει μονος του κ θα του στοιχισει ελαχιστα. Εμενα μου στοιχισε ενα πενηνταρικο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

adr1ne έχω την εντύπωση πως σε μία εβδομάδα θα το έχεις στο PD σου, αν το χρειάζεσαι...

 

frunobulax  ωραια παρουσίαση φιλε..tnx

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Εξαιρετική ιδέα bloody sunday! Είχα κι εγώ προβλήματα με το Fuzz Factory αλλά φυσικά το έβαλα πρώτο και όλα καλά. Επίσης πρόσεξα ότι όταν το έβαλα 2ο μετά από ένα Distortion πετάλι που είχα που ήταν true bypass, ο ήχος του άλλαζε σημαντικά αλλά όχι με κακό τρόπο, απλά ήταν σαν να είχα άλλο πετάλι, άλλες συχνότητες πιο dark που λες κι εσύ, άλλο είδους feedback, γενικά ενδιαφέρον πείραμα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να τονίσω πάλι πως αυτο το κύκλωμα δεν είναι μόνο για την περίπτωση του fuzz αλλα και για άλλα πετάλια (wah πχ) που δεν τους "αρέσει" να έχουν άλλα πετάλια πίσω τους..

Ακόμα δεν εχω κάνει διάφορα τσεκ που θέλω με άλλα πετάλια και άλλες περιπτώσεις σειράς τοποθέτησης πεταλιών, αλλα με το fuzz ακούγεται σίγουρα καλα, σαν να μην υπήρχε άλλο πετάλι στην αλυσίδα.

Τέλος, καλου κακού κάντε ένα save στο δίσκο σας την εικόνα του κυκλώματος όσοι ενδιαφερόσαστε για αυτο διότι, ποιος ξέρει, "αύριο" μπορεί να μην υπάρχει στο δίκτυο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετική ιδέα bloody sunday! 

 

Δεν ήταν δικιά μου! ;D Aν και ο OP μας έλεγε πού το έφτιαξε, η πρόταση θα ήταν πλήρης... (και ας μην φοβάται για διαφήμιση - καμία σχέση).

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου