Προς το περιεχόμενο

String Gauge..


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα...τα φώτα σας λιγάκι..

Χαζεύοντας στο ιντερνετ γενικά και αόριστα έπεσα πάνω σε θέματα που αφορούν τα "πάχη" των χορδών της κιθάρας..

Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν..αν αντι για το κλασικό 009-42 βάλω 010-46 ή ακόμα 010-52

τί "κερδίζω" ? ....Σε κιθάρα με floyd ρωτάω..

Όσο αφορά το παίξιμο τα μπεντ είναι συχνά αλλά δεν νομίζω να με ενοχλήσει μια τόσο μικρή διαφορα στην ψιλή Ε...

Οι πιο χοντρές χορδές δίνουν όγκο? διάρκεια? (sustain) 

Και ...αν βάλεις πιο χοντρές χορδές δεν πρέπει να ανεβάσεις λίγο το action  για να μην τρίζουν οι χορδές??

Άρα κέρδος σε τι?

Ρωτάω γιατι θα θελα να δοκιμάσω αλλά βαριέμαι το βάλε βγάλε οπότε λέω να μάθω πρώτα πριν πράξω..

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πόσο χαίρομαι που έχω locking tuners και string-through-body!!!

;D

 

προφανώς και υπάρχουν οι διαφορές που είπες με πιό παχιές χορδές αλλά αν δεν το κάνεις και δεν παίξεις ό,τι κι αν σου πούμε θα είναι λίγο δώρον-άδωρον

το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας κάποια πράγματα είναι κάτι σχετικό

έχει να κάνει με τον "δικό" σου τρόπο παιξίματος αλλά και με το είδος της μουσικής

τώρα απ' το 9-42 στο 10-46 ίσως να μην χρειαστεί ρύθμιση αλλά αν πας στο 10-52 πιθανολογώ ότι θα πρέπει

φαντάσου ότι το σετ 7χορδης που παίρνω είναι 10-56...

 

πειραματίσου μωρέ,είναι ωραία πράματα αυτά!

;)

 

κι αν κολλήσεις με το σιχτιριασμένο το floyd rose τσέκαρε αυτό το βιντεάκι

 

 

 

καθώς βέβαια και τα υπόλοιπα που έχει ανεβάσει για ολοκληρωτικό "στήσιμο" της κιθάρας σου.είναι απλά και κατανοητά!

 

Ο σοφός αλλάζει γνώμη,ο χαζός ποτέ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα και απο μένα.Προσωπικά μου είναι λίγο δύσκολο να σου το περιγράψω γραπτώς και να καταλάβεις τη διαφορά ;D Λίγο όγκο πάντως θα πάρει η κιθάρα, αν και απο 9 σε 10 μη φανταστείς κάτι το ιδιαίτερο.Αν πήγαινες σε 11 και πάνω και με χαμηλότερο κούρδισμα σίγουρα θα ήταν αλλιώς.Τα bend όσο ανεβαίνεις σε πάχος γίνονται πιο δύσκολα (σε όλες, όχι μόνο στην Ε) αλλά αν σ'αρέσει ο ήχος σου το συνηθίζεις.Να ξέρεις οτι θέλει σετάρισμα η κιθάρα...floyd,truss rod,action κτλ οπότε αν δε το κατέχεις καλύτερα να την πάς σε κάποιον που ξέρει.Προσωπικά έχω πειραματιστεί απο 8,5 μέχρι 12 και έχω καταλήξει στις κλασικές 9άρες αλλά είναι θέμα γούστου. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν..αν αντι για το κλασικό 009-42 βάλω 010-46 ή ακόμα 010-52

τί "κερδίζω" ? ....Σε κιθάρα με floyd ρωτάω..

 

θα χάσεις την ώρα σου με το ιτονεσιόν + 6 ευρώ για χορδές + να βγάλεις τις άλλες πφφφ...

θα είχε κάποιο νόημα άμα κούρδιζες την κιθάρα σου ποιο χαμηλά αλλά με το φλόιντ .....

θα είχε επίσης νόημα αν ήθελες να μοιάσεις σε κάποιο πολύ γνωστό κιθαρίστα που είχε δάχτυλα μποντιμπιλντέρ αλλά μάλλον θα ήταν πιο πρακτικό να βάλεις 12αρες για καλύτερη γυμναστική....

Διαφορές στον ήχο υπάρχουν αλλά είναι μικρές, βασικά μεγαλύτερος όγκος .

Επίσης θα έχεις μεγαλύτερη διάρκεια στις χορδές πριν φθαρούν αλλά αυτά θα τα αντιληφθείς πιο πολύ αν πας σε 11άρες και πάνω .Εγώ πάντως μια μέρα πήγα να δοκιμάσω μια κιθάρα σε μαγαζί ενώ έπαιζα καιρό με 11άρες νομίζω ,μου φάνηκε ότι χάιδευα γατούλα και ολίγον πετονιά και έκτοτε στην βασική μου κιθάρα έχω 9ρες .Άσχετο αλλά θα ήθελα πολύ να παίξω με 7άρες κάποια στιγμή....  ;D  Εν τέλη  μεγαλύτερη ουσιαστική διαφορά είναι στην αίσθηση που έχουν παίζοντας παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άρα κέρδος σε τι?

 

δεν υπαρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανενα κερδος.

 

υπαρχει ομως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ και διαφορετικη ΑΙΣΘΗΣΗ.

 

πρεπει λοιπον  να τα ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ για να δεις αν αρεσουν σε ΕΣΕΝΑ μια και

δεν ειναι απαραιτητο να σου αρεσει οτι αρεσει και σε εμενα.

 

οι βαρυτερες χορδες σιγουρα δυσκολευουν το παιξιμο (κυριως τα σηκωματα δηλ. γιατι αν δεν κανεις σηκωματα η διαφορα δεν ειναι και τοσο μεγαλη ) και εχουν και πιο μπασο ηχο απο τις λεπτοτερες χορδες (κατι που δεν ταιριαζει σε ολες τις κιθαρες)..παντως αν το κανεις για θεμα ΗΧΟΥ τα ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ του ΕΝΙΣΧΥΤΗ σου και των εφε σου ειναι ισως ενας καλυτερος και πιο λογικος τοπος για να αναζητησεις τον ηχο σου... ;)  

 

Και ...αν βάλεις πιο χοντρές χορδές δεν πρέπει να ανεβάσεις λίγο το action  για να μην τρίζουν οι χορδές??

 

με πιο βαριες χορδες το action θα ανεβει ετσι κι αλλοιως (αν δεν πειραξεις κατι στην κιθαρα,φυσικα ΠΡΕΠΕΙ να ξανασεταρεις την κιθαρα απο την αρχη αν εισαι σοβαρος) οποτε δεν θα τριζουν,οι χορδες τριζουν οταν ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ το action οχι οταν ανεβαινει. 

 

.Άσχετο αλλά θα ήθελα πολύ να παίξω με 7άρες κάποια στιγμ
   

 

αυτος με 7αρες παιζει και ακουγεται..ψιλοκαλα... ;D

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς να θέλω να το "παίξω" ειδήμων αλλά από προσωπική εμπειρία,όταν έβαλα 10-46 (πριν 5-6 μήνες και με 4 σετ χορδών) μετά από πολλά χρόνια με 9-42, είδα μεγάλη διαφορά σε ήχο,όγκο,διάρκεια νότας και ευκρίνεια ακκόρντων.Η μι καντίνι και η σι ακούγονται πλέον χορδές κιθάρας και όχι μπάντζου ;D Λίγη δυσκολία είχα στα σηκώματα των μι και σι μετά το 15ο τάστο αλλά όλα συνηθίζονται. Όσο για το action,με τις παχύτερες χορδές μπορεί να'ναι λίγο χαμηλότερο.Υπόψειν όλα αυτά σε μιά strat με jambo frets, μονούς μαγνήτες καί hardtail γέφυρα                                                                                                                    Υ.Γ. Tην βέργα μόλις που την έστριψα λίγο αριστερά και τίποτα άλλο ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτος με 7αρες παιζει και ακουγεται..ψιλοκαλα... ;D

Εντυπωσιακό, δεν το γνώριζα.

 

δεν υπαρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανενα κερδος.

υπαρχει ομως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ και διαφορετικη ΑΙΣΘΗΣΗ.

+1 και θα επιμείνω στην αίσθηση. Ο τρόπος που είναι στημένη μια κιθάρα και η αίσθηση που μας δίνει μεταβάλλει (ψυχοακουστικά) και τον τρόπο που παίζουμε πάνω της άρα και τον ήχο της.

 

Για αυτό πιο σημαντικό είναι να σε βολεύει και να σε φτιάχνει η κιθάρα, όπως είναι σεταρισμένη, να παίξεις. Άλλους τους φτιάχνει μια εύκολη κιθάρα και άλλη θέλουν ζόρι και παχύτερες χορδές.

 

Προσωπικά μου αρέσει η αίσθηση που παίρνω από 11άρες, ίσως επειδή πρωτοέμαθα σε ακουστική και κλασική που έχουν μεγαλύτερο τένσιον. Έχω ακούσει πολλούς παίκτες που παίζουν με 9άρες ή 10ρες και βγάζουν -σαν ηχητικό αποτέλεσμα- τις ίδιες ποιότητες που αναζητώ εγώ στις 11άρες.

 

Άρα το θέμα δεν είναι μόνο οι 11άρες/10άρες γουατέβα, αλλά ο συνδυασμός του εκάστοτε παίχτη με το gauge. Είναι δύο σημαντικοί παράγοντες, από τους πολλούς που διαμορφώνουν τον ήχο.

 

Συμπερασματικά, είναι μάλλον αφαίρεση να πεις "οι 9άρες παίζουν έτσι και οι 10ρες γιουβέτσι", αφού ο παίχτης παίζει σημαντικότατο ρόλο. Ο Γκίμπονας παραπάνω κάνει τις 7άρες να ακούγονται σαν 13άρες και ένας κακός παίχτης που παίζει με 12 μπορεί να ακούγεται tinny.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα δείς μεγάλη διαφορά σε όγκο και αίσθηση. Το "αισθηση" part αναφέρθηκε απο πολλούς, όσον αφορά τον όγκο φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες αλλά η αλήθεια είναι οτι θα δείς διαφορά στον όγκο. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα, νομίζω, αν λάβεις υπόψιν οτι η διάμετρος της χορδής που "κόβει" τις μαγνητικές γραμμές του μαγνήτη σου είναι μεγαλύτερη, με ότι σημαίνει αυτό. Γενικά εμείς που είμαστε περισσότερο άνδρες παίζουμε με πιο παχιές χορδές.

Βέβαια έχει να κάνει και με το είδος, προσωπικά εγώ που παίζω surf rock, είναι απαραίτητο σχεδόν να παίξεις με πιο παχιές χορδές. Ο μεγάλος Dick Dale έπαιζε και παίζει με αρκετά παχιές χορδές (νομίζω σετ των 16).

Επιπροσθέτως, έχει να κάνει με την κιθάρα που έχεις και κατα πόσο είναι εύκολο να αλλάζεις σετάρισμα καθ' ότι θα σου χρειαστεί εφ' όσον αλλάζεις πάχος στις χορδές. Στο floyd, είναι αρκετά πιο περίπλοκο το σετάρισμα.

Γενικότερα, μαντεύοντας ότι θα παίζεις ροκ - μέταλ γιατί έχεις floyd (γελάει ο κόσμος), θα σου πρότεινα το σετ που είναι μισές 9άρες και μισές 10άρες. Έτσι θα μπορείς να έχεις τις αδερφίστικες 9άρες στις λεπτές χορδές για να μπορείς να σολάρεις και να κάνεις bend χωρίς να πονάνε τα δαχτυλάκια σου, ενώ για τα riffs θα έχεις πιο παχιές.

Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις μια κιθάρα χωρίς floyd και να βάλεις 10άρες το λιγότερο. Αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα το κάνεις. Γενικά πειραματίσου, είναι πολύ σωστο αυτό που ειπώθηκε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου