Προς το περιεχόμενο

God's Chorus of Crickets


sfaku

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε μια αναζήτηση που έκανα δεν είδα να το έχει ποστάρει κάποιος.

 

https://soundcloud.com/acornavi/robert-wilson-crickets-audio

 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ηχογράφηση κάποιου τύπου ονόματι Jim Wilson. Ακούγονται γρύλλοι που τραγουδούν. Με μια ιδιαιτερότητα: υπάρχουν δύο κανάλια. Στο ένα οι γρύλλοι ακούγονται σε κανονική ταχύτητα. Στο άλλο το ίδιο τραγούδι των γρύλλων αναπαράγεται σε πολύ αργή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα υποβλητικό.

 

Και ένα σχόλιο του Tom Waits για αυτό το πείραμα του Jim Wilson: "Wilson, he's always playing with time. I heard a recording recently of crickets slowed way down. It sounds like a choir, it sounds like angel music. Something sparkling, celestial with full harmony and bass parts - you wouldn't believe it. It's like a sweeping chorus of heaven, and it's just slowed down, they didn't manipulate the tape at all. So I think when Wilson slows people down, it gives you a chance to watch them moving through space. And there's something to be said for slowing down the world."

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 48
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Πλάκα κάνει(ς)....

 

Edit: Ακόμα και το Snopes δεν το δίνει άκυρο... http://www.snopes.com/critters/gnus/cricketsong.asp

 

Υπάρχει κι αυτό: http://wafflesatnoon.com/2013/11/25/gods-cricket-chorus/

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός γύρω από το "πείραμα" από ό,τι βλέπω και στο 2ο λινκ. Μοιάζει πολύ πιθανόν να έχει πειραχτεί η τονικότητα ώστε να ακούγεται μια κουρδισμένη μελωδία άρα μάλλον δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι δεν έγινε κανενός είδους τροποποίηση.

 

Ωστόσο μεταξύ των σκεπτικιστών βρήκα κάποιους που ισχυρίζονται διάφορα που φτάνουν στο άλλο άκρο, όπως π.χ. ότι δεν το σχολίασε ο Tom Waits αλλά κάποιος Tom Waites. Αυτό δεν ισχύει βέβαια, η δήλωση του Waits υπάρχει εδώ:

http://www.npr.org/blogs/allsongs/2008/05/an_interview_with_tom_waits_by.html

 

Ακόμη και αν το δείγμα έχει υποστεί μεγαλύτερη παρέμβαση από όσο διαφημίζεται, παραμένει ένα εντυπωσιακό ηχητικά αποτέλεσμα, πολύ δημιουργικό. Πιθανόν δεν έχει επιστημονική αξία αλλά σίγουρα έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι σίγουρο ότι αν ήταν τόσο καθαρό το θέμα ο Wilson θα είχε γίνει ήρωας (τουλάχιστον κάποιων θρησκειών). Αλλά από την άλλη κανείς δεν το απορρίπτει με σιγουριά. Παραμένει περίεργο.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πόσταρα γιατί το θεωρούσα μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση βέβαια, και όχι επειδή αποτελεί απόδειξη ύπαρξης αγγέλων, θεών ή χορωδιών. Πιο πολύ κάτι σε μεγαλείο της φύσης θα μου ενέπνεε.

 

Το βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέρον μουσικά, έχει μια αίσθηση πειραματικής μουσικής, είναι κάτι σαν ευχάριστος θόρυβος.

 

Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να δουν οπουδήποτε αποδείξεις ύπαρξης του θείου, αυτοί είναι βέβαιο ότι δεν πείθονται από τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών, όσο σωστά και να είναι.

 

Κατά τα άλλα, παρά τη σοβαρή πιθανότητα να έχει γίνει editing, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι σε κάποιο βαθμό αληθινό και εντυπωσιακό. Ίσως για αυτό οι κριτικές είναι κάπως μετριασμένες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισης ειναι αδικο να μιλαμε μονο για τους γρυλλους, γιατι και τα αηδονια, που ακουγονται ξεκαθαρα, κανουν πολυ καλη δουλεια στο αποτελεσμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 παρατηρήσεις...

 

1) Τα τζιτζίκια είναι πάρα πολύ μικρά, άρα οι συχνότητες που παράγουν είναι πολύ ψηλές, ίσως κάποιες να είναι και υπερηχητικές. Άρα όταν παίξεις την ηχογράφηση αρκετά αργά, μπορεί να "φέρεις" στο ακουστό φάσμα, πράγματα που δεν ακούγονταν πριν.

 

2) Επίσης, όταν παίξεις έναν ήχο στο μισό της αρχικής ταχύτητας, τον έχεις κατεβάσει μια οκτάβα.. Στα 2/3 της ταχύτητας τον έχεις κατεβάσει μία πέμπτη, κ.ο.κ. Άρα το ότι υπάρχει κάποια αίσθηση αρμονίας ανάμεσα στα δύο "κανάλια" σε αυτό το κλιπάκι, δεν είναι κανένα θαύμα, απλά συγκεκριμένη επιλογή ταχύτητας αναπαραγωγής.

 

Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι στην αρχική ηχογράφηση θα υπάρχει κάποια αίσθηση τονικότητας, αλλιώς πάπαλα... κατά την άποψή μου, αυτό είναι και το μόνο ενδιαφέρον που έχει να επιδείξει αυτό κλιπάκι. (αν βέβαια δεν έχει πειραχτεί/κουρδιστεί εκ των υστέρων)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Τα τζιτζίκια

Δεν ειναι τζιτζικια, ειναι γρυλλοι. Εντελως διαφορετικο οργανο. Τα τζιτζικια παιζουν τη μερα και χρησιμοποιουν dying battery/velcro fuzz ηχους. Οι γρυλλοι παιζουν τη νυχτα και χρησιμοποιουν πιο mellow/ tuned ring modulator ηχους. Τα δε αηδονια, που εδω εχουν υποτιμηθει, ειναι τερμα μελωδικα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tο πρωτο αρχειο στο sc (αν δεν εχει υποστει καποια επεξεργασια που να μουσικοποιει το αποτελεσμα) ειναι πολυ ενδιαφερον και ομορφο. Μοιαζει με το 2ο μερος καποιας ρομαντικης συμφωνιας.

 

Thanks for posting Sfaku! 

just changed avatar :p

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου