Προς το περιεχόμενο

Rhodes Mark I 1979 απο Αγγλια! Γενικη επισκευη και διορθωση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα μετα απο καιρο ανεβαζω ενα θεμα που ισως ταλανισε η θα ταλανιση καποιους απο τους χρηστες Rhodes / Fender Rhodes στην Ελλαδα.

Καποια μερα ελαβα τηλεφωνημα απο εναν ιδιοκτητη Rhodes ο οποιος ηλθε σχετικα προσφατα στην Ελλαδα μετα απο παραμονη 15+ χρονων στην Αγγλια .

ο Ανθρωπος εφερε μαζι του και ενα πιανο Rhodes Mark I 73 stage ! !!Επρεπε λοιπον να τον εξυπηρετησω επισκεπτομενος τον για να δουμε τι τρεχει με το πιανο.Και οπως προσπαθησαμε να το στησουμε αποδειχθηκε αδυνατον λογω του οτι μια βαση / υποδοχη για τα ποδια ειχε τοποθετηθει αναποδα και το το ποδι κοιταζε προς τα μεσα!!Το πιανο δεν στεκοταν με τιποτα.

Αναγκαστικα το πιανο λυθηκε μεχρι τελευταια βιδα ωστε να αποκτηθει πρoσβαση στην βαση που καλυπτεται απο το Key bed και να τοποθετηθει σωστα.Ανοιγοντας ομως το πιανο διαπιστωσαμε και τα αλλα στραβα του!!65 χορδες του ηταν σκουριασμενες , τα grommets δεν ειχαν αλλαχθει ποτε ,οι τσοχες το ιδιο οπως και τα hammer tips.

Aποφασιστηκε επι τοπου να γινουν ολες οι απαραιτητες εργασιες ωστε το πιανο να επανελθει στην εργοστασιακη του μορφη και αποδοση.4 (Τεσσερις) μερες σκληρης δουλειας στον χωρο του ιδιοκτητη και ολα πηγαν καλα.Το πιανο κελαηδαει κανονικα .

Θα ανεβασω και ορισμενες φωτογραφιες οπου φαινεται το προβλημα του στησιματος  και ενα προβλημα στο ξυλο της αρπας που επισκευαστηκε οριστικα!!

Τα γραφω αυτα γιατι ο Ιδιοκτητης (και φιλος πλεον) του πιανου εξαπατηθηκε απο το Εγγλεζο εμπορο που του πουλησε το πιανο λεγοντας του οτι ειναι ανακατασκευασμενο εκμεταλευομενος την αλλαγη του tolex που ειχε πραγματοποιησει !ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον σε τετοιου ειδους αγορες απο '' εξωτερικο '' ακομα και αν ειστε παροντες και δηθεν το ελεγξετε !!!

Ο ανθρωπος μας επηρεαστηκε απο το πολυ γνωστο ονομα του Αγγλου και δεν ελεγξε το πιανο εσωτερικα.Απέξω κουκλα και μεσα πανουκλα ηταν το οργανο!!Αυτα τα ολιγα αν εχετε ερωτησεις παρακαλω με πμ.

photo_5.thumb.JPG.79db75713b67f1296879a70c0c30f16d.JPG

photo_2.thumb.JPG.7a2133baec4f36e04a2301cffdefc8b2.JPG

photo_3.thumb.JPG.6c98489e94d5ada3b968de342c6e68d2.JPG

photo_2.thumb.JPG.543f5cbeb33d58bca82b8717f0e84156.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για καποιο λογο δεν ανεβαινουν 2 φωτο .Θα δοκιμασω αργοτερα!!

Εν συντομια οι εργασιες που εγιναν ηταν οι εξης: Λυσιμο ολου του πιανου για σωστη τοποθετηση της λαθος βασης υποδοχης ποδιου , Καθαρισμα σφυριων (πλυσιμο ),καθαρισμα λαμαρινενιων βασεων τσοχων αποσβεσης , καθαρισμα σκουριων απο 65 χορδες (πολυ επιπονη και προσεχτικη εργασια γιατι υπαρχουν οι εξης κινδυνοι : να αλλοιωθει ο τονος και ο ηχος της χορδης αν η διαβρωση εχει προχωρησει σε βαθος & κατα την διαρκεια του καθαρισμου απο απροσεξια η αστοχια υλικου να σπασει καποια χορδη ) .Καθαρισμα πληκτρων (ευτυχως σε αριστη κατασταση ) , καθαρισμα pedestal ,Καθαρισμα τσοχας βασεως πληκτρων (με φαρμακο ).

Τοποθετηση νεων τσοχων αποσβεσης sustain, ευθυγραμμιση πληκτρων ,ΑΛΛΑΓΗ GROMMETS (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ 5-7 ΧΡΟΝΙΑ !!!ειναι απο καουτσουκ και πολυμεριζονται -ξεραινονται και χανει την στιβαροτητα η χορδη οπου οταν κτυπαει το σφυρι την χορδη αυτη να πηγαινει αριστερα δεξια )

Επανατοποθετηση χορδων , κουρδισμα  , voicing ,Επισκευη σημειου της αρπας οπου το ξυλο ειχε σπασει απο κακη τοποθετηση μιας βιδας ρυθμισης(tone bar screw ) ειχε κανει γουβα και η βιδα δεν ρυθμιζε τιποτε.

Σκαφθηκε προσεκτικα -χειρουργικα το ξυλο οσο χρειαζοταν για να τοποθετηθει ενα αλλο κομματακι με μια ειδικη κολλα !!(δειτε φωτο ) Στεγνωσε μετα απο 24 ωρες και τα κενα καλυφθηκαν με μια αμερικανικη κολλα ειδικη για τετοιου ειδους επεμβασεις.Ανοιχθηκε προσεκτικα με χειροκινητο τρυπανακι η νεα τρυπα και τοποθετηθηκε η βιδα .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aλλη μια περιπτωση που κληθηκα να ελεγξω ενα Rhodes MARK 7 το νεο μοντελο ηταν περυσι οπου ενημερωθηκα με mail  ΟΤΙ το πιανο δεν ΕΠΑΙΖΕ!!δηλαδη τα πληκτρα του δεν κατεβαιναν καθολου ηταν κολλημενα!!Δυστυχως δεν κατορθωσα να συννενοηθω με τον ιδιοκτητη (ηταν εκτος Αθηνων) και δεν ξερω τι απεγινε.Ο συνεργατης μου στην Ολλανδια αγορασε απο μαγαζι ενα τετοιο πιανο και του αλλαξε ολες τις τσοχες στις φωλιες των πληκτρων.Ηταν κολλημενες!!!!!!!!!

Το ιδιο προβλημα φανταζομαι εχει και το εδω πιανο!!(αλλαγη 292 τσοχων - εργασια 5 ημερων με αρκετο κοστος ) (η ιδια δουλεια γινεται και οταν θελουμε να εξαλειψουμε τον τζογο των πληκτρων αριστερα δεξια )

Επαναλαμβανω προσοχη απο ποιον αγοραζετε μεταχειρισμενα Rhodes αλλα και καινουργια απ'οτι φαινεται !! ;)

Υπαρχουν και αλλες περιπτωσεις αλλα δεν ειναι της ωρας!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα Doctor Peri .

 

Πολύ σωστό και ωραίο το Post σήμερα .

Δυστυχώς όπως και σε όλα τα όργανα υπάρχει πάντα το ρίσκο ειδικά εάν το παραλάβεις απο εξωτερικό .

'Εχω αγοράσει δύο όργανα απο Αγγλία και σίγουρα πέραν του ρίσκου που παίρνεις κατάλαβα ότι σχεδόν πάντοτε θέλουν πάλι "χεράκι" να τους βάλεις .

Είτε αυτό αφορά απλή εργασία όπως ευθυγράμμιση πλήκτρων ή δυσκολότερα πράγματα όπως voicing κτλ.

Πάντοτε υπαρχει το σχετικό ρίσκο .

Πχ. μπορεί να βρείς φθηνό όργανο και να θέλει εσωτερικά 500-700 κατοστάτικα τελικά να έρθει στα ίσα του οπότε η "φθηνή " τιμή πάει για ...βρούβες .

Καλό είναι πρίν αγοράσουμε κάτι τέτοιο η περιγραφή των εργασιών και το τι έχει γίνει ως προεργασία  για μένα μετράει και φυσικά απο ποιόν αγοράζεις καθώς και φωτογραφίες κτλ.

Θέλει έμπειρο μάτι σίγουρα.

Αλλά δυστυχώς έχουμε φαινόμενα Rhodes που πωλούνται και απο Ευρωπαίους υποτίθεται

πωλητές - τεχνίτες με καλό όνομα και όταν έρχονται έχει ακόμα η ...."λυπητερή ".

Πάλι καλά που του το έφερες στα ίσα του ανθρώπου.

Καλή συνέχεια .

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ειπε και ο longshadow!! << Ωραιος ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ .. >> αρα και η δουλεια του ωραια !!χαχαχα!!

Η αληθεια ειναι οτι μπορει να συμφωνησω με εναν ιδιοκτητη ενος τετοιου vintage οργανου γιατο τι εργασιες πρεπει να γινουν αλλα στην πορεια βγαινουν και αλλα πραγματα ''κρυφα'' οποτε δεν επιβαρυνεται επιπλεον ο ανθρωπος απαρα μονο στα ανταλλακτικα !!Δεν μου παει δε να μην γινει η δουλεια τελεια .!!!

Αρκετα περιαυτολογησα!!Παιδια ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια (Λουκας +  :)) ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΩ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ!!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ωραιος Περικλη. okay.gif Εχεις μερακι και αυτο πιστευω φαινεται στη δουλεια που κανεις πανω στα Rhodes. Απορω μονο πως εγινες ντραμερ και οχι πληκτρας με τετοια τρελα/αγαπη που εχεις για τα Rhodes και Hammond οργανα. 8)

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου