Προς το περιεχόμενο

amplitube modulation & ring modulation


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ποια η διαφορά της Amplitude Modulation από τη Ring Modulation;

 

Edit: Αν θεωρείτε λαθος η υποενοτητα ας μεταφερθει το θεμα στα keyboards.  :)

 

Amplitude modulation (διαμόρφωση έντασης): επί του πρακτέου είναι ο πολλαπλασιασμός δύο unipolar σημάτων. Π.χ. όταν εφαρμόζουμε μία περιβάλλουσα ADSR ενός synthesizer στο τμήμα VCA, ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε την έξοδο VCA με την έξοδο της περιβάλλουσας, άρα:

 

Amplitude ADSR = amplitude (VCA δηλαδή) x ADSR.

 

με αποτέλεσμα το contour (το περίβλημα τρόπον τινά της περιβάλλουσας) να διαμορφώνει την ένταση. Αν αντί του ADSR υπήρχε ένα παλμικό LFO, το αποτέλεσμα θα ήταν το γνωστό gating effect.

 

Στην διαμόρφωση έντασης, και επειδή τα σήματα είναι unipolar, το παραγώμενο σήμα είναι πάλι unipolar (και θετικό: (+) x (+) = (+), (-) x (-) = (+)), για αυτό και δεν έχει νόημα να μιλάμε για αρνητική ένταση (ένταση π.χ. κάτω του μηδενός).

 

Αντιθέτως στην ring modulation (δακτυλιοειδής διαμόρφωση) τα σήματα είναι bipolar (διπολικά), με αποτέλεσμα να έχουν και θετικές και αρνητικές τιμές. Η δακτυλιοειδής διαμόρφωση έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός καινούριου σήματος που περιέχει το άθροισμα και την διαφορά των συχνοτήτων των αρχικών σημάτων. Π.χ. αν:

 

αρχικό σήμα Α = 100 Hz

αρχικό σήμα Β = 200 Hz

 

τότε το δακτυλιοειδές σήμα RM(A, B) θα έχει Α+Β και Α-Β δηλαδή 300Hz και -100Hz (δηλαδή 100Hz αλλά με αντεστραμμένη φάση). Τα παραγώμενα σήματα σπανίως έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι μη αρμονικό. Αυτός είναι και ο λόγος που η δακτυλιοειδής διαμόρφωση χρησιμοποιείται για την παραγωγή μη αρμονικών ήχων, π.χ. gong. Η ονομασία "δακτυλιοειδής" προέρχεται από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό κύκλωμα που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση και έχει απλά το σήμα δακτυλίου (ring).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου