Προς το περιεχόμενο

"M81" studio control room


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υγεία και δημιουργία σε όλους.

 

Επιστρέφω (ξανά)ζητώντας τη βοήθεια-γνώμη σας για τη συνέχεια του "Μ81" studio που έφτιαξα το καλοκαίρι του '14.

 

Στο συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να δούμε παρέα τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστώ για τη δημιουργία του "control room".Ας αρχίσουμε λοιπόν.

 

1.Τι θέλω να πετύχω-κάνω με αυτό το χώρο.

 

Αυτό που θα ήθελα είναι σιγά σιγά να μπορώ να ηχογραφώ με του φίλους-μπάντα μου τα κομμάτια μας με σκοπό την κυκλοφορία τους.

Άρα θα ηχογραφούμε τύμπανα,κιθάρα ηλεκτρική και ακουστική,μπάσο,φωνή.

 

2.Τι διαθέτει τώρα ο χώρος.

 

Αυτή τη στιγμή στο χώρο εκτός από κάποια ακουστική βελτίωση που έχει γίνει  υπάρχουν

.monitor JBL LSR 305

.κάρτα ήχου Focusrite scarlett 2i2

.μικρόφωνα  Sennheiser E835 S,Shure SM57 LC

.laptop με windows 7,Intel core i5 2450m cpu,2.50GHz,8 GB RAM,64 bit.

 

Εδώ να πω ότι είμαι κάπως άσχετος από γνώσεις ηχοληψίας αλλά με αρκετή όρεξη για να ασχοληθώ και να φτάσω σε ένα επίπεδο.Η αρχική σκέψη είναι να επενδύσω σε κάποια εργαλεία όχι και τόσο ακριβά (καλά) ώστε να μάθω πρώτα τη χρειάζομαι πραγματικά.

  Το βασικό πρόβλημα είναι τα λεφτά που δεν υπάρχουν και έτσι η αγορές θα γίνονται βήμα βήμα (ίσως και καλύτερα).

 

Ότι παρατήρηση,ερώτηση,ένσταση,συμβουλή,ιδέα και να έχετε θα ήθελα να την ακούσω.

Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα έχω ένα χώρο για να δουλεύω και να περνάω όμορφο και δημιουργικό χρόνο και θα έχετε (ξανά) βοηθήσει και εσείς.

Ευχαριστώ noiz

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός είναι ο χώρος τώρα.

Στη φωτογραφία με τις αφίσες και το διάδρομο φαίνεται το δωμάτιο που παίζουμε και θα γίνονται οι ηχογραφήσεις.Οι πόρτες έχουν τζάμι και έτσι θα υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δωματίων.

 

Εδώ η κατασκευή του studio.

http://www.noiz.gr/index.php?topic=202830.0

 

σε λίγο θα επιστρέψω γράφοντας των εξοπλισμό που σκέφτομαι να αγοράσω.

100_2783.thumb.JPG.f7fa38cc104483af717de45b327705f2.JPG

100_2788.thumb.JPG.479b4b953d32b3e44f02d81ea48ab1c6.JPG

100_2790.thumb.JPG.add80bb83ec40ba9f43f1522f171537c.JPG

100_2791.thumb.JPG.383bc10174aabe4e0f454eee6d56c217.JPG

100_2793.thumb.JPG.d3e492636e9c4370ca6d1c65e023934a.JPG

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πάμε λοιπόν.

 

Ο Η/Υ προς το παρών θα μείνει ως έχει.Το software θα είναι το Steinberg Cubase (Elements?) 8.Τώρα έχω το cubase 5 σπασμένο,άρα νομίζω θα ήταν καλό να το πάρω γνήσιο και αφού το γνωρίζω καλύτερα.

 

Κάρτα ήχου

 

.USB2

.8 κανάλια για την ηχογράφηση τυμπάνων

 

η focusrite scarlett 2i2 που έχω τώρα μια χαρά κάνει τη δουλειά της άρα γιατί όχι μια scarlett 18i20?

ας θέσουμε ως χρηματικό όριο την Steinberg UR824.(800 ευρώ περίπου)

οι επιλογές είναι πολλές

.MOTU 8 Pre USB 670 ευρώ (μια χαρά κάρτα αλλά όχι σε χρήση με pc από ότι έχω ακούσει)

.Tascam US-16x08 270 ευρώ

.M-Audio M-Track Eight 310 ευρώ

.Tascam US-20x20 475 ευρώ

.Presonus AudioBox 1818VSL 500 ευρώ

.Focusrite Scarlett 18i20 450 ευρώ

.Zoom UAC-8 660 ευρώ

.Steinberg UR824 750 ευρώ

 

ωραία θα ήταν να μπορούσα να πάω σε κάποια λύση τύπου RME αλλά ξεφεύγει το πράγμα.

τώρα δεν είναι και ανάγκη να δώσω και 700 ευρώ αν κάνω και με λιγότερα την ίδια  δουλειά.

 

Μικρόφωνα

 

το shure sm57 πιστεύω είναι οκ για ενισχυτή κιθάρας και ταμπούρο.

 

αρά θέλουμε για το υπόλοιπο σετ.μπότα AKG D112 (all time classic),τομ και βαθύ Sennheiser E604 (λόγο εύκολης τοποθέτησης) και για overhead Oktava Mk 012-01 MSP2.

 

η απορία μου είναι σχετικά με τα oktava.θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω και για την ηχογράφηση ακουστικής κιθάρας ή ως δεύτερο (χώρου) στον ενισχυτή της ηλεκτρικής?

 

πως σας φαίνεται η επιλογή των μικροφώνων?ίσως θα μπορούσα να πάρω κάτι άλλο για overhead που θα είναι κατάλληλο και για τις άλλες χρήσεις που το θέλω. 

 

 

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

hello, μερικές γρήγορες σκέψεις. Τα oktava είναι σούπερ για overhead καθώς επίσης και τις άλλες χρήσεις που λες. Θα σου πρότεινα να μείνεις με αυτά για λίγο καιρό μέχρι να μάθεις καλά τον ήχο τους και τότε μόνο θα ξέρεις αν σου κάνουν (στο γούστο σου) ή θα πας για κάτι άλλο. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να γράφεις με πιο λίγα mics, με τεχνικές τύπου Glynn Johns ή την παραλλαγή του Recorderman ή κάτι παρόμοιο δικό σου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μια χαρά snare και τομς μέσα στα overhead (απλά όχι πολύ μακρία, όχι περισσότερο από 1μ μακριά). Για την ακρίβεια θα παίζει πολύ ρόλο η ικανότητα του drummer στο να βγάζει καλό ήχο και balance αλλά αυτό θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο καλό, γιατί οδηγεί προς βελτίωση (και μουσικού και τεχνικού). Σε αυτή τη περίπτωση προσθέτεις και ένα mic στη μπότα, οπότε σύνολο 3 mics.

 

Οπότε έτσι ίσως θα μπορούσες να βάλεις λίγα παραπάνω λεφτά στο audio interface το οποίο θα είναι η καρδιά του συστήματος και καλό είναι να μη κάνεις εκεί εκπτώσεις γιατί θα σε "χαντακώσει" σε ότι κάνεις, για πολύ καιρό. Βέβαια η καμπύλη εκμάθησης συνήθως είναι πολύ αργή μέχρι να αρχίσει κάποιος να νιώθει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών preamps και converters, απλά γενικά έχε κατά νου ότι συνήθως εκεί ότι πληρώνεις παίρνεις και αν έχεις π.χ. πολλούς προενισχυτές με 300 ευρό τότε κάπου έχει γίνει έκπτωση και θα "δείξει" στο τελικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται βέβαια από το σε ποιο βαθμό σε ενδιαφέρει η ποιότητα του ήχου, οπότε λίγο χάος γενικά...

 

Τα jbl lsr 305 τα έχω στο σπίτι και είναι πολύ decent μονιτοράκι που ενώ έχει φτηνό γενικά ήχο, είναι πολύ ικανό στο να σου φανερώνει προβλήματα και γενικά σε κουράζει μέχρι να βγάλεις καλό αποτέλεσμα αλλά συνήθως έχει δίκιο. Οπότε κράτα τα για αρκετό καιρό μέχρι να πας στο επόμενο level. Και νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο το subwoofer τους (ούτε εγώ το έχω) γιατί ενώ το μπάσο δεν είναι βαθύ κτλ νομίζω είναι αρκετό για να σου δώσει μια καλή ιδέα του που βρίσκεσαι και τι κάνεις. Εκτός αν η μουσική σου έχει πολύ sub content, οπότε εκεί θα το χρειαστείς, είτε το matching μοντέλο της jbl (προτιμότερο κατ'εμε) είτε κάποιο άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ για την απάντηση dead nid.

 

Αυτό που μου λες για τα λίγα μικρόφωνα το έχω σκεφτεί και εγώ με 2 overhead,1 μπότα και 1 στο ταμπούρο.έτσι και αλλιώς αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα η σειρά που θα γίνουν οι αγορές στα μικρόφωνα αυτή θα είναι.

 

Για την κάρτα ήχου έχω σκεφτεί ότι για να κάνεις την δουλειά σου με κάποια Α ποιότητα πρέπει να διαθέσεις και τα αντίστοιχα χρήματα. Π.χ. για μία rme κάρτα με 8 κανάλια πας στα 2000 ευρώ πάνω κάτω και δεν σταματάει εκεί το πράγμα αν υποθέσουμε ότι μπορείς με κάποιος καλούς προενισχυτές να φτάσεις σε καλύτερα αποτελέσματα (αλλά 500 ευρώ ανά κανάλι δηλ).

 

Νομίζω ότι για να προχωρήσεις σε τέτοιες αγορές με τέτοιο κόστος πρέπει να ξέρεις τι ακριβός θες,τι ακριβός ακούς και τι ακριβός πληρώνεις.

Στη δική μου περίπτωση βέβαια υπάρχει και η σκέψη τα μηχανήματα που θα βρίσκονται στο studio να τα χειρίζεται κάποιος ηχολήπτης με την απαραίτητη γνώση.

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να γράφεις με πιο λίγα mics, με τεχνικές τύπου Glynn Johns ή την παραλλαγή του Recorderman ή κάτι παρόμοιο δικό σου. Σε αυτή τη περίπτωση προσθέτεις και ένα mic στη μπότα, οπότε σύνολο 3 mics.

 

 

αυτό μου σκέφτομαι (και έχω κολλήσει) είναι ότι για αρχή θα μπορούσα να πάρω μια κάρτα με λιγότερα mic input (4 π.χ.) και να γράφω τα τύμπανα με 3/4 μικρόφωνα και βλέπω για μετά ή να πάω σε ένα καλό interface που θα μου μείνει  απ'την αρχή.

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι αλλά έτσι βέβαια θα γράφετε μόνο overdubs, δηλ ο ένας μετά τον άλλο και με ακουστικά. Έχεις βρει κάποια με τέσσερα mic inputs?.. Δεν υπάρχουν και πολλά νομίζω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι αλλά έτσι βέβαια θα γράφετε μόνο overdubs, δηλ ο ένας μετά τον άλλο και με ακουστικά.

 

δεν το κατάλαβα αυτό, εκτός αν εννοείς ότι με κάρτα με 8 mic input θα γράφουμε ταυτόχρονα όλη η μπάντα (κάτι που δεν γίνεται στο δικό μας μικρό χώρο).

 

Κάρτες ήχου με 4 mic input έχει αρκετές.focusrite scarlett 18i8,Steinberg UR44...

 

Δεν βλέπω κίνηση όμως παιδιά.κανείς άλλος καμία ιδέα?

   

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν το κατάλαβα αυτό, εκτός αν εννοείς ότι με κάρτα με 8 mic input θα γράφουμε ταυτόχρονα όλη η μπάντα (κάτι που δεν γίνεται στο δικό μας μικρό χώρο).

 

Ναι αυτό εννοώ. Ή ας πούμε drums μαζί με μπάσο ή κιθάρα ή άλλους συνδυασμούς. Αν είναι 4 παραείναι λίγο και περιοριστικό για κάτι περισσότερο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Και ενώ το "σχέδιο" για το control room προχωράει το θέμα δεν ...

 

Στον εξοπλισμό προστέθηκε μια κάρτα ήχου της focusrite ή scarlett 18i20 και ακουστικά AKG K-271 MKII.

 

Σαν επόμενο βήμα είναι η αγορά του cubase artist 8.5 και μιας (στέρεο?) προενισχυσής καθώς σύντομα θα γράψουμε τον πρώτο ολοκληρωμένο μας δίσκο και οι κιθάρες θα ηχογραφηθούν στο χώρο μας.

 

 

...ω  πανσοφη νυφιτσα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου